Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

U některých modelů hodinek, například u modelů pilotek, se uvádí vodotěsnost 3 resp. 5ATP. Není to ani do sprchy. Jaká je tedy definice této vodotěsností? Nikde jsem to tady nenašel, ale možná jsem to přehlédl. Díky tedy i za odkaz.

Odesláno (upraveno)

Co když mi potká na cestě pořádný liják?

Upraveno uživatelem Petr29
Odesláno (upraveno)

Tady si počti:Water resistant - hodinky s takovýmto označením na číselníku nebo na víčku jsou určené na denní nošení a do společnosti. Tyto hodinky jsou odolné vůči prachu a zvýšené vlhkosti např. za deště apod. S hodinkami s tímto označením, prosím, zacházejte opatrně - nejsou určené na hrubé zacházení ani přímý styk s vodou.

Water resistant 30M (3 ATM) - hodinky s tímto označením jsou, podobně jako hodinky s označením water resist, prachotěsné a vlhkotěsné - můžou však již přijít do styku s vodou, ale opravdu náhodným, např. omytí rukou. Hodinky s touto vodotěsností se nesmí ponořit kompletně celé - voda zde nevadí v případě stékání či vlhkosti. V případě kompletního ponoření hodinek s touto vodotěsností může nastat zvlhnutí hodinek, které se projeví nejčastěji orosením skla.

Water resistant 50M (5 TAM) - hodinky s tímto označením jsou už slušně vodotěsné. Hodinky mají už kvalitní těsnění v korunce a jedná-li se o chronograf, tlačítka chronografu mají též těsnění - pod víčkem (nasazovací, ale už i šroubovací) se též nachází těsnění. S hodinkami s označením 50M se můžete koupat a hodinky jsou schopny těsnit do hloubky 0,5 metru, což je plně dostačující pro surfaře, plavce ... zkrátka pro povrchové koupání.

Water resistant 100M (10 ATM) - hodinky s tímto označení lze již plně považovat za vodotěsné. Toto označení nám dává záruku pro potápění až do hloubky 8 metrů, což nám zahrnuje rekreační potápění, vodní sporty apod. Těsnění v korunce, víčku, popř. tlačítek chronografu jsou zesílená a připravená na větší tlak vody. Takto označené hodinky jsou již konstruovány i na nárazy zvenčí.

Water resistant 200M (20 ATM) - hodinky nesoucí označení 200 metrů jsou již hodinky konstruované pro hlubinné potápění. Vždy zde již máme šroubovací zadní víčko pouzdra a téměř vždy i šroubovací korunku - pro dokonalé utěsnění a deaktivaci korunky při hlubokém ponoru. S těmito hodinkami se již můžete ponořit až do úctyhodných 50 metrů, kde již je takový tlak, že udeříme-li hodinkami o něco takovýmto tlakem, musí to být opravdu rana slušná a hodinky to musí vydržet. 200 metrů vodotěsnost je maximální pro sériově vyráběné hodinky.

Water resistant 300M (30 ATM) - hodinky určené pro profesionální potápěče. Tuto vodotěsnost normální vodní rekreant nikdy nevyužije - hodinky jsou již opatřovány vzduchovým ventilem, šroubovací tlačítka, korunka a víčko jsou samozřejmostí. S takto utěsněnými hodinkami se můžete potápět až do hloubky 100 metrů.

Water resistant 1000M (100 ATM) - hodinky určené pro profesionální hlubinné potápění. Takovéto hodinky mají dokonce i v mezičíselníkovém prostoru tekutinu, ve které bez problémů běhají ručky, která slouží na vyrovnání tlaku v takové hloubce a tudíž zajistí nerozbitnost skla tlakem. Vše, co je pohyblivé, bývá šroubované s velmi jemnými závity a ještě mnohdy kryté.

Kolem vodotěsnosti hodinek koluje několik mylných předpokladů, které vychází z hodnot, jež výrobci na svých výrobcích a příručkám k nim přiložených uvádějí. Vodotěsnost se udává ve třech různých jednotkách, tedy v metrech (m), barech (bar) nebo atmosférách (atm). Tyto hodnoty pak uvádějí tlak vodního sloupce, který na hodinky vydrží. Názorně pak 1 metr vodního sloupce odpovídá tlaku 0,1 baru nebo 0,1 atmosféry. Je-li tak u hodinek uveden údaj 100m, 10bar či 10atm, znamená to pak, že hodinky vydrží tlak vody, který je ve 100 metrech při normou dané teplotě a hustotě vody.

Z toho tedy plyne mnohdy mylný předpoklad, že tato hodnota znamená hloubku, do které se může majitel hodinek potopit, aniž by svým hodinkám jakkoliv ublížil. To by se však člověk musel potápět v čisté klidné vodě, nesměl by se hýbat - chápejme nevyvíjet na hodinky další tlak a nesměla by se měnit teplota. Je jasné, že tato situace v praxi není příliš pravděpodobná. Pro lepší představu, co dané hodinky vydrží, tak bylo vytvořeno zjednodušené hodnocení vodotěsnosti, které popisuje, co s kterými hodinkami může jejich majitel dělat.

Některý věci neber doslova,třeba jako slůvko vždy.Ale na orientaci to stačí.

Upraveno uživatelem Daemonultimate
Odesláno

U některých modelů hodinek, například u modelů pilotek, se uvádí vodotěsnost 3 resp. 5ATP. Není to ani do sprchy. Jaká je tedy definice této vodotěsností? Nikde jsem to tady nenašel, ale možná jsem to přehlédl. Díky tedy i za odkaz.

znesú tak umývanie rúk, do vody by som ich neponáral ....

Takto jednoduše se to říci nedá. :sad01_anim: Musí se to posuzovat podle konkrétních hodinek (či značky). Čím větší noname, tím bude více pravda to, co napsal Fermuello.

Někdy voděodolnost 30 m/3 ATM, 40 m/4 ATM nebo 50 m/5 ATM ale skutečně znamená, že hodinky zůstanou vodotěsné i pokud jsou vystaveny tlaku 30 m, 40 m nebo 50 m vodního sloupce. U těchto tzv. certifikovaných hodinek je hodnota 20 m/2 ATM považována za dostatečnou pro sprchování, koupání, plavání či skákání do vody! :smile_anim: Na druhou stranu to platí jen v případě, že hodinky procházejí každý rok tlakovou zkouškou.

Odesláno (upraveno)

Všem vám moc děkuji, myslím, že jsem nyní docela v obraze. Nyní vím, že deště se bát nemusim a o to mi šlo především. Jinak konkrétně jsem měl na myslí hodinky Steinhart Nav. II Chrono, kde myslím je uvedeno 30 m.

Upraveno uživatelem Petr29
Odesláno

Všem vám moc děkuji, myslím, že jsem nyní docela v obraze. Nyní vím, že deště se bát nemusim a o to mi šlo především. Jinak konkrétně jsem měl na myslí hodinky Steinhart Nav. II Chrono, kde myslím je uvedeno 30 m.

A zrovna v případě Steinhartu nevím. Přečti si, co udává jejich výrobce na svém webu (WaterRes: limited water resistant, no swimming or shower) a co udávájí na českém Chronoshopu(Vodotěsnost: 30 m). Pravdu by měl mít asi výrobce (chtělo by to ještě vidět tištěný návod).

Podle toho bude posuzována případná záruka. Pokud budeš náhodou kontaktovat Chonoshop kvůli koupi, dej s nimi na toto téma řeč. Jistě ti dobře poradí (a možná, že se to tady přečtou sami) :rolleyes:

Odesláno

Jakou máte zkušenost s trvanlivostí těsnění? Když hodinky nebyly dejme tomu 5 let v servisu, dají se ještě použít pod vodou? Ptám se protože několik hodinek jsem měl, ale před chronomagem mě nenapadlo jít s hodinkama k hodináři pokud s nimi nic nebylo ... Seiko Monster mám už určitě 5 let a těsní stále ...

Odesláno

Takto jednoduše se to říci nedá. :sad01_anim: Musí se to posuzovat podle konkrétních hodinek (či značky). Čím větší noname, tím bude více pravda to, co napsal Fermuello.

Někdy voděodolnost 30 m/3 ATM, 40 m/4 ATM nebo 50 m/5 ATM ale skutečně znamená, že hodinky zůstanou vodotěsné i pokud jsou vystaveny tlaku 30 m, 40 m nebo 50 m vodního sloupce. U těchto tzv. certifikovaných hodinek je hodnota 20 m/2 ATM považována za dostatečnou pro sprchování, koupání, plavání či skákání do vody! :smile_anim: Na druhou stranu to platí jen v případě, že hodinky procházejí každý rok tlakovou zkouškou.

Je to tak, například Vostok Komandirskie mají od výrobce uvedeno 2 ATM, přitom mají šroubovací korunky i dýnko, není problém s nimi plavat.

Odesláno

Je to tak, například Vostok Komandirskie mají od výrobce uvedeno 2 ATM, přitom mají šroubovací korunky i dýnko, není problém s nimi plavat.

Zrovna ruské/sovětské hodinky jsem na mysli úplně neměl :D , ale budiž.

Krásným příkladem z našich luhů a hájů jsou ELTON/PRIM SPORT 1 a 2 (civilní měly 40 m, ES pro armádu pak 50 m, vše bez šroubovací korunky) a v "pohodě" přeplavaly několikrát kanál La Manche a jiné dálkové trasy + v naší armádě sloužily běžně u potápěčů jako nástupci Orlíků. Kdo by to na základě dnešních internetových tabulek řekl, že? :whistle:

Odesláno

Jakou máte zkušenost s trvanlivostí těsnění? Když hodinky nebyly dejme tomu 5 let v servisu, dají se ještě použít pod vodou? Ptám se protože několik hodinek jsem měl, ale před chronomagem mě nenapadlo jít s hodinkama k hodináři pokud s nimi nic nebylo ... Seiko Monster mám už určitě 5 let a těsní stále ...

Co vím já, tak u Aviatorů mě bylo doporučeno- každý rok kontrola vodotěsnosti a přetěsnení ( wr 100m a nebylo mě doporučeno s nima plavat v moři ). U casií toto řeším přesně jako ty- dokud jim nic není, nebo nedojde baterie, tak to neřeším. Tissot jsem za 4 roky, co je mám, ještě nenechával kontrolovat a držej i na potápění. Tak asi tolik osobní zkušenosti.

Odesláno

Moje zkušenost - u hodinek s WR 100M a více vodu vůbec neřeším, neb nejsem potapěč, takže pokud je nemám na kůži (řemenu), tak s nima dělám vše, plavu, sprchuju se, sportuju atp. (v mém případě Hamilton, Certina, Archimede, Seiko, Festina...); hodinky s WR50M neberu jen na plavání, jinak pro ně platí totéž co u předchozích - dokonce je občas, když mám pocit, že jsou už hodně upatlané, omyju pod tekoucí vodou (Seiko, Foibos, Junghans) - v tomto ohledu se mi kdysi jen jednou podařilo utopit Primky bez uvedené WR tím, že jsem se s nima koupal, ale po vysušení pak zase šly normálně, a pak kdysi "omylem" zakoupené JVD s WR30M se mi orosily. Jinak co se týká vody, všechny hodinky bez problémů, a nijak zvlášť na vodu pozor nedávám, ale také je nepokládám pravidelně na dno řeky...

:rolleyes:

• po 3 týdnech...
Odesláno

Testoval jsem 2 roky staré CASIA AMW-710 které jsou WR 100M, ponor cca 1 hodina v hloubce 18 m a bez jakýchkoliv problémů fungují stále.

Odesláno

....Někdy voděodolnost 30 m/3 ATM, 40 m/4 ATM nebo 50 m/5 ATM ale skutečně znamená, že hodinky zůstanou vodotěsné i pokud jsou vystaveny tlaku 30 m, 40 m nebo 50 m vodního sloupce. U těchto tzv. certifikovaných hodinek je hodnota 20 m/2 ATM považována za dostatečnou pro sprchování, koupání, plavání či skákání do vody! :smile_anim: Na druhou stranu to platí jen v případě, že hodinky procházejí každý rok tlakovou zkouškou.

Krásným příkladem jsou hodinky Omega Speedmaster Professional (Moonwatch); model 3570.00 (WR50m), které kolega Dakarzc metodicky otestoval ve vodě. Více v tomto vlákně.

Odesláno

Na kolik asi vyjde test vodotěstnosti popř. přetěsnění? Mám obyč digi Casio viz. galeri již asi 5 let a zatím jsem je používal pouze na běh a kolo, ale teď bych si s nim šel rád zaplavat.

Jsou to sice hodinky asi za litr, ale za tu dobu co je mám, jsem si k nim vypěstoval určitý vztah, takže bych je nerad utopil.

Odesláno

Na kolik asi vyjde test vodotěstnosti popř. přetěsnění? ...

Příklad z prodejny/servisu KOSCOM, Na Poříčí (naproti obchodnímu domu Bílá labuť), Praha 1:

Zkouška vodotěsnosti (suchý podtlak a přetlak): 165,- Kč

Výměna standardní baterie: 53,- Kč

Baterie Energizer E-371: 72,- Kč

Všechny ceny jsou včetně 20% DPH

Přetěsnění se bude řešit, až to nevyjde. To se s velkou pravděpodobností zjistí hned prvním kontrolním testem (na nízkém tlaku), ještě než se hodinky otevřou (například kvůli výměně baterie).

Návštěvník Snow
Odesláno

30/50m je k nicomu :suicide_anim:

Přečetl sis dobře předcházející řádky nebo jsi profesionální hlubinný potápěč ? Pokud ano, Tvá slova chápu, pokud ne, patrně si jim nevěnoval pozornost.

Odesláno

Jak už tu zaznělo, velmi záleží na značce. V éře před chronomagem jsem nosil speedmaster day/date (viz foto) s vodotěsností 30m, naklapávací dýnko, žádná šroubovací korunka natož tlačítka chronografu. Normálně jsem se s nima koupal, šnorchloval a nikdy do nich za celých 8 let nenateklo. Bez servisu. Naproti tomu mám nějaký titanový kvarcky, kde je na ciferníku hrdě napsáno 100m a nesnesou ani umytí rukou..

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...