straspol Odesláno 22. srpna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. srpna 2014 Pánové primkaři - budíkáři , který budík měl oficiální označení GOLEM ? Vztahuje se to na největší velikost nebo jen na určitý typ? Elton jich měl byrobit 650 tis. Ne že bych chtěl jít do budíků, budu se držet hodinek, ale něco velkého plechového by se mi jako doplněk do pracovny hodilo .To jsem si přesně říkal asi před rokem... že si z hecu koupím jeden jedinej budík, do vitríny..a pak ty kuchyňský hodiny..a ten modrej budíček.. a ještě ten zelenej...a ten malinkej s vlnkama.. a ty skleněný hodiny..a ještě jedny, a ještě dvacet budíků, jejda, a v tomhle konvolutu je jeden co ještě nemám!!! Hele, dráždíš kobru bosou nohou!!! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
stanik73 Odesláno 22. srpna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. srpna 2014 To jsem si přesně říkal asi před rokem... že si z hecu koupím jeden jedinej budík, do vitríny..a pak ty kuchyňský hodiny..a ten modrej budíček.. a ještě ten zelenej...a ten malinkej s vlnkama.. a ty skleněný hodiny..a ještě jedny, a ještě dvacet budíků, jejda, a v tomhle konvolutu je jeden co ještě nemám!!! Hele, dráždíš kobru bosou nohou!!!Nojo Strášo, jenže ty jsi nemocnej a já zdravej.....tedy přesněji řečeno již vyléčený.........Já nevlastním například od některých typů primek 3 a více kusů jako někteří pacienti . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
straspol Odesláno 23. srpna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. srpna 2014 Nojo Strášo, jenže ty jsi nemocnej a já zdravej.....tedy přesněji řečeno již vyléčený.........Já nevlastním například od některých typů primek 3 a více kusů jako někteří pacienti . No já taky nepíšu nic o tom, že bych sbíral budíky po sěriích. Jenom jich už mám doma trochu moc na to, že jsem si chtěl koupit jen jeden, takovej rozkošnej.. Takhle to začíná, no.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
accutron Odesláno 23. srpna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. srpna 2014 Pánové primkaři - budíkáři , který budík měl oficiální označení GOLEM ? Vztahuje se to na největší velikost nebo jen na určitý typ? Elton jich měl byrobit 650 tis. Ne že bych chtěl jít do budíků, budu se držet hodinek, ale něco velkého plechového by se mi jako doplněk do pracovny hodilo . Budík Golem byl největší mechanický budík vyráběný v Československu. Na výšku měl 245mm a na šířku 190 mm. Vznikl na počátku 80-tých let a byl primárně určen pro vývoz do kapitalistické ciziny. Vzhledem k tomu, že zájem o něj byl tak velký, že Chronotechna Šternberk nestihala vykrývat objednávky, byla předaná do Eltonu výkresová dokumentace a ten začal v polovině 80-tých let tento typ budíků rovněž vyrabět s tím, že do něho nakupoval strojky ze Šternberka. Teprve až odezněla poptávka na Západě, začal se postupně nabízet i v tuzemsku. Vyráběl se v řadě barevných variant a rovněž v galvanických povrchovkách lesklý chrom, matný chrom, leštěná mosaz, leštěná měď. Druhým největším mechanickým budíkem Prim byl model Goliaš, vyráběný v Chronotechně Šterneberk. Na šířku měl 185 mm a na výšku 195 mm. Zjednodušeně řečeno, to byl Golem sešlápnutý na šišku. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eloga Odesláno 23. srpna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. srpna 2014 (upraveno) Budík Golem byl největší mechanický budík vyráběný v Československu. Na výšku měl 245mm a na šířku 190 mm. Vznikl na počátku 80-tých let a byl primárně určen pro vývoz do kapitalistické ciziny. Vzhledem k tomu, že zájem o něj byl tak velký, že Chronotechna Šternberk nestihala vykrývat objednávky, byla předaná do Eltonu výkresová dokumentace a ten začal v polovině 80-tých let tento typ budíků rovněž vyrabět s tím, že do něho nakupoval strojky ze Šternberka. Teprve až odezněla poptávka na Západě, začal se postupně nabízet i v tuzemsku. Vyráběl se v řadě barevných variant a rovněž v galvanických povrchovkách lesklý chrom, matný chrom, leštěná mosaz, leštěná měď. Druhým největším mechanickým budíkem Prim byl model Goliaš, vyráběný v Chronotechně Šterneberk. Na šířku měl 185 mm a na výšku 195 mm. Zjednodušeně řečeno, to byl Golem sešlápnutý na šišku.nojo, tak si přisadím. Další mohykán, co se válí v prachu mých šuplíků a čeká až na něj dojde řada, Golem, to bude ten rámusák, když sems ním před léty vstával tak se mnou celý dům.... Vývoz do kapitalistické ciziny, asi jo, jinak bych na něm měl prim, já ho mám s jiným číselným fontem a logem - nějakým baculatým H, bez Made, což bude asi logo prodejce někde jinde než v CZ. Na prodejním štítku, co tam dodnes drží, je cena 32,75 něčeho a kody zboží v regále. Mám to tak z roku 1990, barva krémová nebo slonová kost, je celý ale po nátahu nejde, což bude pomsta mé squaw, která nesnáší v ložnici žádný šelesty a zatemňuje okno proti světelnému smogu. Je to nostalgie, jen to nechci nikam nosit, páč by mi ho poškrábali a odřeli. Zvoní a cinká totiž přenádherně i když jinak nejde. ** Upraveno 23. srpna 2014 uživatelem eloga Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
accutron Odesláno 23. srpna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. srpna 2014 Ohledně značek na budících Golem se to má následovně. Pokud je na budíku logo v podobě, jaká se používala na hodinkách PRIM, tak byl vyroben v Eltonu.Pokud je použit "bochánek", jedná se o Golema z Chronotechny Šternberk.Baculaté písmeno H je logem holandské obchodní společnosti HEMA, která v Eltonu a Chronotechně nakupovala v 80-tých létech budíky a hodiny. Kromě klasického provedení Golemů vyráběl Elton na počátku 90-tých let i modely s postavičkami Chip & Dale a některými dalšími z kreslených filmů od W.Disneye, které v té době u nás běžely v televizi. Jednalo se o zboží určené výhradně pro tuzemský trh a za každý prodaný kus se platil poplatek společnosti, která v Československu zastupovala společnost W. Disneye. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
straspol Odesláno 23. srpna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. srpna 2014 Ach jo...I když vlastně -nic se neděje, vždyť TOHLE já přece nesbírám Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eloga Odesláno 23. srpna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. srpna 2014 (upraveno) Ohledně značek na budících Golem se to má následovně. Pokud je na budíku logo v podobě, jaká se používala na hodinkách PRIM, tak byl vyroben v Eltonu.Pokud je použit "bochánek", jedná se o Golema z Chronotechny Šternberk.Baculaté písmeno H je logem holandské obchodní společnosti HEMA, která v Eltonu a Chronotechně nakupovala v 80-tých létech budíky a hodiny. Kromě klasického provedení Golemů vyráběl Elton na počátku 90-tých let i modely s postavičkami Chip & Dale a některými dalšími z kreslených filmů od W.Disneye, které v té době u nás běžely v televizi. Jednalo se o zboží určené výhradně pro tuzemský trh a za každý prodaný kus se platil poplatek společnosti, která v Československu zastupovala společnost W. Disneye.díky accutrone za info vedoucí k odkrytí baculatého H,měl jsem ho už onehdá v ruce a zjistil, že nejde. To logo mi nešlo z hlavy, i když jsem se s tím tehdy nevzrušoval, byla to svého času pozornost od kolegy, co byl z NMNM. A docela šikovná, tak tedy 32,75 guldenů v Holandsku před přijetím eura.... Pořád jsem přemýšlel o Německu, ale kromě Neckermanna mě nic lepšího nenapadlo.... ,** Upraveno 23. srpna 2014 uživatelem eloga 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
stanik73 Odesláno 24. srpna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. srpna 2014 Budík Golem byl největší mechanický budík vyráběný v Československu. Na výšku měl 245mm a na šířku 190 mm. Vznikl na počátku 80-tých let a byl primárně určen pro vývoz do kapitalistické ciziny. Vzhledem k tomu, že zájem o něj byl tak velký, že Chronotechna Šternberk nestihala vykrývat objednávky, byla předaná do Eltonu výkresová dokumentace a ten začal v polovině 80-tých let tento typ budíků rovněž vyrabět s tím, že do něho nakupoval strojky ze Šternberka. Teprve až odezněla poptávka na Západě, začal se postupně nabízet i v tuzemsku. Vyráběl se v řadě barevných variant a rovněž v galvanických povrchovkách lesklý chrom, matný chrom, leštěná mosaz, leštěná měď. Druhým největším mechanickým budíkem Prim byl model Goliaš, vyráběný v Chronotechně Šterneberk. Na šířku měl 185 mm a na výšku 195 mm. Zjednodušeně řečeno, to byl Golem sešlápnutý na šišku. Děkuji Accutrone za ochotu, vyčerpávající a cenné informace i pěkné fotky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
stanik73 Odesláno 24. srpna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. srpna 2014 Ach jo...I když vlastně -nic se neděje, vždyť TOHLE já přece nesbírám Hele, ale tohle je skvělý směr kam napřít své sběratelské úsilí... Vem si těch kombinací - "vyráběl se v řadě barevných variant a rovněž v galvanických povrchovkách lesklý chrom, matný chrom, leštěná mosaz, leštěná měď" - k tomu klasické prim logo, bochánek, H-čko.To máš desítky a stovky variant jak zaplnit skříně a časem i místnosti. A když to pak najednou začne zvonit....hmhmhm.....přemýšlej nad tím... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
straspol Odesláno 25. srpna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. srpna 2014 Rád bych věděl, jestli všechny tyhle budíky měly stejný tvar zvonků. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
accutron Odesláno 25. srpna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. srpna 2014 Rád bych věděl, jestli všechny tyhle budíky měly stejný tvar zvonků.Měly. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
straspol Odesláno 25. srpna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. srpna 2014 Díky, to bylo bleskový...tak mám co dohánět!! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Luděk Talián Odesláno 25. srpna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. srpna 2014 Měly. Tak to byla špatná odpověď... On totiž Straspol čekal, že jich bylo víc, aby mohl shánět ty méně obvyklé varianty I když budíky nesbírá... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
straspol Odesláno 30. srpna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. srpna 2014 Jako správný sběratel - chronomagor, se snažím kupovat hodinky vždycky s krabičkou... Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eloga Odesláno 30. srpna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. srpna 2014 Hele, ale tohle je skvělý směr kam napřít své sběratelské úsilí... Vem si těch kombinací - "vyráběl se v řadě barevných variant a rovněž v galvanických povrchovkách lesklý chrom, matný chrom, leštěná mosaz, leštěná měď" - k tomu klasické prim logo, bochánek, H-čko.To máš desítky a stovky variant jak zaplnit skříně a časem i místnosti. A když to pak najednou začne zvonit....hmhmhm.....přemýšlej nad tím... Mě se ten budík velmi líbí, je takový důstojný. Teď je sice zalezlej ve skříni přikrytej hadrem aby se neodřel..... ale když trůnil právě na té skříni, abych ho vedle postele nerozbil ráno v ještě nevidoucím a nechápajícím módu, tak to mělo opravdu až "romantické grády. Nojo, ale pak už jsem ráno ve tři nevstával a na běžné potřeby mi stačila digitální alarm zařízení. Tak byl uklizen, ale nebyl zapomenut. K tém možnosti všech variant a popisů - to s háčkem bude tady tutově nejvzácnější nebo ne?? **Pěkný den se zvnoněním tohoto výrobku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eloga Odesláno 30. srpna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. srpna 2014 Jako správný sběratel - chronomagor, se snažím kupovat hodinky vždycky s krabičkou...tohle chválím, na té krabce se docela vyjímá font s nápisem Eltonu, užitý font by měl být v další fázi sporu Prim/MPM bod pro Elton. Tohle se dá posunout a vylepšit do sloganu a jet dál asi takhle - Elton - žádné spory, žádné problémy, žádejte osvědčenou kvalitu z NMNM. Elton - hle kalibr z Nového Města, spolehlivějšího nic není. I Vy jste měli jednou 17 jewels. ** Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
straspol Odesláno 30. srpna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. srpna 2014 Jen přemýšlím, jak je doma zapojit, aby fungovaly... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PepaSFI Odesláno 30. srpna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. srpna 2014 Jen přemýšlím, jak je doma zapojit, aby fungovaly...těžko. Synchronní stroj, vpodstatě jen synchronní motorek s jednoduchým převodem. Bohužel pro Ameriku, 120 Voltů, 60 Hz. Napětí by šlo řešit transformátorem ale problém je kmitočet, podle něj to běží takže na našich 50 Hz by to šlo o šestinu pomaleji. Jedině udělat nějakou elektroniku co by ten kmitočet vytvářela. V americe jsou tyhle stroje velice rozšířené, stačí se podívat na skoro libovolný film a určitě tam někde budou viset hodiny co jim vteřinovka jede plynule a vede k nim ohavný kabel. Tady se to prý moc nedělalo, údajně proto že jsme měli moc nepřesnou frekvenci sítě. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bohus76 Odesláno 30. srpna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. srpna 2014 A amíci mají jakou frekvenci? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se