Přejít na obsah

Budíky, nástěnné a XXXL Primky

Doporučené příspěvky

Zrovna pozerám do vlákna " Prosím o pomoc s identifikací primek" a vidím fotku rovnakých Prim electric,len v tých mojich je otočený stojček naopak.Ako má byť prosím vás správne ?

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S tímto nesmrtelným panem Tikalem mám spojené dětství. Rodiče se s ním budili do práce a jeho tikot se rozléhal po celém bytě. Samotné zvonění by pak vzbudilo i téměř hluchého. Máti pak začala mít nějaké lehké spaní a za viníka byl označený tento budík. Proto putoval do krabice a do sklepa. Odtud jsem ho nedávno vytáhnul a šlape spokojené dál. Doma ho mám ze stejných důvodů zakázáno používat. Měl by být z první poloviny sedmdesátých let (možná dokonce svatební dar, to by pak byl rok 1971).

attachicon.gifBU_6762.jpg

podle číselníku a ruček to vypadá jako typ B 90 ale nevzpomínám si že bych ho někdy viděl jako dvojzvonkáč. Ale člověk holt nemusí znát všecko. Každopádně randál on umí vyrábět kvalitně. Obvyklou zásadní chybou je postavit ho na tvrdou dřevěnou plochu, nejlepší je překližková židle. To zesílí tikot do děsivé intenzity. Dělal se i v úpravě Silent neboli tichošlap. Mělo to na krokovém kole hliníkový kotouček a jinou kotvu s velice dlouhými kolíčky aby to tlumilo ten dupot. Akorát že ty kolíčky jak pružily tak ten krok moc dobře nechodil. Doporučuju stavět ho na kousek gumy, plsti nebo korku, na nějaké místo kde nebude nic rezonovat, ten randál bude přijatelnější. Zvonění je vražda i u těch bezzvonkových, drnčí to o zadní víko a při jeho velikosti a tvaru to je teda fakt vehementní virbl.

Odkaz ke komentáři

podle číselníku a ruček to vypadá jako typ B 90 ale nevzpomínám si že bych ho někdy viděl jako dvojzvonkáč. Ale člověk holt nemusí znát všecko. Každopádně randál on umí vyrábět kvalitně. Obvyklou zásadní chybou je postavit ho na tvrdou dřevěnou plochu, nejlepší je překližková židle. To zesílí tikot do děsivé intenzity. Dělal se i v úpravě Silent neboli tichošlap. Mělo to na krokovém kole hliníkový kotouček a jinou kotvu s velice dlouhými kolíčky aby to tlumilo ten dupot. Akorát že ty kolíčky jak pružily tak ten krok moc dobře nechodil. Doporučuju stavět ho na kousek gumy, plsti nebo korku, na nějaké místo kde nebude nic rezonovat, ten randál bude přijatelnější. Zvonění je vražda i u těch bezzvonkových, drnčí to o zadní víko a při jeho velikosti a tvaru to je teda fakt vehementní virbl.

To jsou pro mě všechno naprosto nové informace, protože o tomu budíku nic nevím.

Občas ho natáhnu, když jsem sám doma a klidně ho postavím i na dubový stůl, abych si ten tikot užil naplno. Zvonění je opravdu spíš pro jedince, kteří začínají mít problémy se sluchem. Tím se budit, tak asi začnu brzo koktat.

Díky za osvětu.  

Odkaz ke komentáři

• po měsíci...

Zrovna pozerám do vlákna " Prosím o pomoc s identifikací primek" a vidím fotku rovnakých Prim electric,len v tých mojich je otočený stojček naopak.Ako má byť prosím vás správne ?

To jsem ještě neviděl. Ten motorek Igla pohání přímo ručky nebo natahuje péro?

Nechal jsem si udělat dubová dvířka na sovětské pendlovky. Kupodivu jdou velmi přesně a krásně bimbají.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odkaz ke komentáři

To jsem ještě neviděl. Ten motorek Igla pohání přímo ručky nebo natahuje péro?

Nechal jsem si udělat dubová dvířka na sovětské pendlovky. Kupodivu jdou velmi přesně a krásně bimbají.

Motorček naťahuje pružinu asi tak raz za 5 minút a tá poháňa mechanický strojček.Nie sú moc presné,skúšam ich poladiť trochu.

Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...

Hodiny z kuchyně soudruha učitele odsouzeného v rudých dobách, za netradiční výchovu mladých dívek. Velkorysá rezerva chodu a  docela slušná odchylka. Ale nemám je kde pověsit. Ženské v rodině o takových hodinách s takovou aurou nechtějí ani slyšet. A do garáže je mi je líto je pověsit.

Upraveno uživatelem docent
Odkaz ke komentáři

Bylo by mi ctí, kdyby u pana Straspola, mohlo něco ode mne viset. Ale čím víc mi tady tikají, tím víc hledám nějaké místo. Už i klůčik jsem pořídil. Sbírá někdo natahovací klíčky ?

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Já jsem zde nový a tak nevím zda se v tomto vláknu můžu zeptat.

Koupil jsem nástěnné hodiny pendlovky,včera jsem je čistil a tak vůbec kapku zkulturňoval,nicméně když odbíjí tak jen takovým jakoby klepáním,z v celou hodinu jen jednou a v púlkách pak klepou podle dané hodiny.

Hlavně by mě zajímalo to odbíjení já jsem čekal zvuk toho gongu nebo jak bych to pojmenoval,tak třeba jestli se to nedá někde v hodinách zastavit.

Odkaz ke komentáři

• po 4 týdnech...

Já jsem zde nový a tak nevím zda se v tomto vláknu můžu zeptat.

Koupil jsem nástěnné hodiny pendlovky,včera jsem je čistil a tak vůbec kapku zkulturňoval,nicméně když odbíjí tak jen takovým jakoby klepáním,z v celou hodinu jen jednou a v púlkách pak klepou podle dané hodiny.

Hlavně by mě zajímalo to odbíjení já jsem čekal zvuk toho gongu nebo jak bych to pojmenoval,tak třeba jestli se to nedá někde v hodinách zastavit.

Můžou být ohnutá ta kladívka, co bijí do strun. Musí být tak akorát, klepnout a odskočit a nedotýkat se struny. Když je daleko, nedotkne se struny a jen to cvaká, když jsou blízko, tak udeří, ale dotýkají se a zvuk utlumí.

Taky může být strojek špatně usazený, stačí jej trošku posunout. Většinou si to lidi nechávají vypnout, protože je bimbání ruší.

Odkaz ke komentáři

• po měsíci...
  • po 3 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...