Přejít na obsah

Svítící barvy hodinek - test

Bary

Doporučené příspěvky

Nechci být moc chytrej. Tritium je opravdu vodík. Jeho izotop. Stejné chem. vlastnosti. S uranem nemá, z hlediska periodického zákona nic spol. Tím méně s alchymií. Je první v tab. NESVÍTÍ. Emituje beta záření. Je to plyn. Zatavíme-li jej do skl. trubice, uvnitř pokryté fosforem, svítí to ohromě, právě díky dopadajícímu beta-záření na fosfor. Svítí ale fosfor, ne tritium. Tak to ale v hod. jistě není. Nevím jaká technologie je zvolena. Za 12,3 roku se pol. rozp. na helium. Pro lidské zdraví není beta záření v tomto kvantu nebezpečné. Jen na okraj. Poč. 50tých let vyráběla Tesla "černé" žárovky (jako červen. do fotokomory). Pilot ji měl za hlavou v parabole a infrared zář. přinutilo fosfor na budíkách k ohrom. svícení bez oslnění. Pak to přestalo, vývoj to překonal.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 76
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

stary doktor napsal:
Nechci být moc chytrej. Tritium je opravdu vodík. Jeho izotop. Stejné chem. vlastnosti. S uranem nemá, z hlediska periodického zákona nic spol. Tím méně s alchymií. Je první v tab. NESVÍTÍ. Emituje beta záření. Je to plyn. Zatavíme-li jej do skl. trubice, uvnitř pokryté fosforem, svítí to ohromě, právě díky dopadajícímu beta-záření na fosfor. Svítí ale fosfor, ne tritium. Tak to ale v hod. jistě není. Nevím jaká technologie je zvolena. Za 12,3 roku se pol. rozp. na helium. Pro lidské zdraví není beta záření v tomto kvantu nebezpečné. Jen na okraj. Poč. 50tých let vyráběla Tesla \"černé\" žárovky (jako červen. do fotokomory). Pilot ji měl za hlavou v parabole a infrared zář. přinutilo fosfor na budíkách k ohrom. svícení bez oslnění. Pak to přestalo, vývoj to překonal.

Když ten luminofor na hodinkách reaguje i ne infračervené záření, mohl bi si člověk udělat takový "noční černý zářič" z IR ledek a hodinky by mu svítily i v noci...

Odkaz ke komentáři

Proč si nekoupíte nějaký quarzky - ty snad mají normálně podsvícenej display. Pro zajímavost - kdy jste někdo naposled potřeboval ve tmě vědět, kolik je hodin?

Ale doplním pár svých praktických pozorování: tritium (fortis) svítí ve tmě, docela dlouho a čtivě, za šera méně , na těch velikejch leteckejch luftwaffe svítí jak baterka, superluminova (panerai) zase úplně září za šera, když ji přetím zblízka nasvítíte zářivkou - jinak moc ne, a ty trubičky (prý - vím to od důvěryhodného zdroje z doslechu) nesvítí vůbec.

Odkaz ke komentáři

Michael Frešera napsal:
  stary doktor napsal:
Nechci být moc chytrej. Tritium je opravdu vodík. Jeho izotop. Stejné chem. vlastnosti. S uranem nemá, z hlediska periodického zákona nic spol. Tím méně s alchymií. Je první v tab. NESVÍTÍ. Emituje beta záření. Je to plyn. Zatavíme-li jej do skl. trubice, uvnitř pokryté fosforem, svítí to ohromě, právě díky dopadajícímu beta-záření na fosfor. Svítí ale fosfor, ne tritium. Tak to ale v hod. jistě není. Nevím jaká technologie je zvolena. Za 12,3 roku se pol. rozp. na helium. Pro lidské zdraví není beta záření v tomto kvantu nebezpečné. Jen na okraj. Poč. 50tých let vyráběla Tesla \"černé\" žárovky (jako červen. do fotokomory). Pilot ji měl za hlavou v parabole a infrared zář. přinutilo fosfor na budíkách k ohrom. svícení bez oslnění. Pak to přestalo, vývoj to překonal.

Když ten luminofor na hodinkách reaguje i ne infračervené záření, mohl bi si člověk udělat takový "noční černý zářič" z IR ledek a hodinky by mu svítily i v noci...

Samozřejmě že když jsem psal "mohl bi si", tak jsem chtěl napsat "mohl by si". Vůbec nevím, jak se mi mohla taková věc stát...

No a kolik je hodin ve tmě potřebuji vědět docela často, protože roční dcera se někdy budí v neuvěřitelné časy. Ale asi 20cm za místem, kam si dávám hodinky mám budík s LED displejem. Ovšem zjišťovat čas na luminiscenčním číselníku mechanických hodinek, který je za tím účelem ozářen IR světlem, má pochopitelně mnohem větší kouzlo než pohled na 30mm LED displej, to je přece jasné. :-)

Odkaz ke komentáři

cigi napsal:
Proč si nekoupíte nějaký quarzky - ty snad mají normálně podsvícenej display. Pro zajímavost - kdy jste někdo naposled potřeboval ve tmě vědět, kolik je hodin?

Ale doplním pár svých praktických pozorování: tritium (fortis) svítí ve tmě, docela dlouho a čtivě, za šera méně , na těch velikejch leteckejch luftwaffe svítí jak baterka, superluminova (panerai) zase úplně září za šera, když ji přetím zblízka nasvítíte zářivkou - jinak moc ne, a ty trubičky (prý - vím to od důvěryhodného zdroje z doslechu) nesvítí vůbec.

Já potřeboval vědět v kině, kolik je hodin...

Šel jsem se svojí drahou polovičkou na nějaký film, který sama vybírala a po cca. 15 minutách jsem se nudil tak, že jsem odpočítával vteřinky do konce. ale zvolil jsem na to špatné hodinky. Na Oriskách sice ručky svítí jako blázen (hodinová a minutová), leč vteřinová nesvítí sad.gif

Odkaz ke komentáři

cigi napsal:

Prakticky každou noc v zimě, kdy se synek vzbudil a potřeboval jsem se rozhodnout, jestli je ještě pravděpodobnost, že bude spát dál, nebo mám jít rovnou do práce...

Odkaz ke komentáři

VS napsal:
Nepletete si IR aUV světlo? Při osvětlení UV diodou nebo zářivkou svítí hodinky silně, IR světlem se mi to rozsvítit nepodařilo. Dobré je taky sluneční světlo, ale ne přes okno. biggrin.gif

Mě to IR také překvapilo. Zítra jdu kupovat diody a dělat pokusy. Dnes večer zkusím fotografický blesk s IR filtrem. Blesky mají poměrně účinný UV filtr, takže jestli se mi to rozsvítí, tak to bude jistě IR složkou.

Odkaz ke komentáři

Michael Frešera napsal:
  VS napsal:
Nepletete si IR aUV světlo? Při osvětlení UV diodou nebo zářivkou svítí hodinky silně, IR světlem se mi to rozsvítit nepodařilo. Dobré je taky sluneční světlo, ale ne přes okno. biggrin.gif

Mě to IR také překvapilo. Zítra jdu kupovat diody a dělat pokusy. Dnes večer zkusím fotografický blesk s IR filtrem. Blesky mají poměrně účinný UV filtr, takže jestli se mi to rozsvítí, tak to bude jistě IR složkou.

Tak na blesk to nechodí. Alespoň moje ruské Strely.

Odkaz ke komentáři

No ja mam SuperLuminovu a musim rict ze se dokonale rozzari i pri sviceni pres okno se zvysenym UV filtrem. a vydrzi svitit celou noc, asi tomu pomaha ze neni absolutni tma. jinak Tritium je me oblibene reseni jen otazka je jak je realny pokles sviceni vzhledem k polocasu rozpadu a k tomu ze reakce luminoforu nemusi byt linearni vuci rozpadu trithia.

Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...
  • po 3 týdnech...
  VS napsal:
Nepletete si IR a UV světlo? Při osvětlení UV diodou nebo zářivkou svítí hodinky silně, IR světlem se mi to rozsvítit nepodařilo. Dobré je taky sluneční světlo, ale ne přes okno. :D

Je to tak. Zamněnil jsem omylem obě záření. Omlouvám se.

Odkaz ke komentáři

UV svetlo svietiacim hodinkam prospieva asi najviac (ale kde ho v noci zohnat) to plati aj pre svetlo slnece (ale kde ho v noci...), hodne slusne je aj cierne svetlo (co je myslim tiez nejaka forma UV) toto sa pouziva na oziarovanie luminiscencnych budikov vo vojenskej technike (nieje ho vidiet a staci kratky osvit mozno zakupit privesok s takouto batercickou)..... slusnych vysledkov mozno dosiahnut LED svetlom (rozne moderne takticke baterky pripadne blesky lacnejsich fotakov typicky na mobiloch) to su asi najpouzitelnejsie zdroje v pripade ze ucitite nahlu potrebu znovu "dobit" svietivost svojich milacikov napriklad pocas nocneho navratu z krcmy :) uplne marne niesu ani klasicke ziarivky .... od infra svetla by som si naopak vela parady nesluboval to uz mozete hodinky rovno skusit ohrievat nad sporakom :) vyssie spomenute plati samozrejme pre luminiscencne farby,..... radioaktivne svietia same od seba a nemam s nimi skusenost vsetky moje hodinky (vratane tych z migu) po case v tme prestanu svietit uplne z coho dedukujem ze ziadne radioaktivne nemam.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...