Moty Odesláno 18. ledna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. ledna 2013 Chci si doma nechat namontovat domácí úpravnu vody, ale vůbec netuším co a jak, známej instalatér mluvil o solankovém změkčení vody, ale jestli to chápu správně tak tam budu s..t další soli(Na+), ale když použiju osmozu nebo nanofiltraci tak vodu vyčistím, ale změkčím jí taky? Díky moc za rady a zkušenosti Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Toci Odesláno 18. ledna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. ledna 2013 Volej ing. Hanzala - 602378631, je to majitel spol. v Praze, která se tímto zabývá. Ví o tom zcela vše, navrhne řešení, zpracuje Ti nabídku a provede případnou realizaci, popř. následnou údržbu a servis. Mohu doporučit, vlastní zkušenost. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Patrik Odesláno 18. ledna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. ledna 2013 Ono záleží na tom, pro jaké účely jí chceš upravovat. Co je vhodné na jeden způsob použití, není vhodné na jiný.Typickým příkladem je ta reverzní osmóza - ta zbaví vody téměř všech rozpuštěných látek - výsledkem je voda velmi blízká destilované, což je ideální na praní i mytí nádobí (dobře se rozpouští jak mycí tak prací prostředky a je jich tedy potřeba méně), ale naprosto nevhodné k lidské spotřebě (proto se do takto upravované vody opět některé minerál dodávají ve formě rozpustných tablet či kapslí).Samozřejmě záleží i na tom, jaký je zdroj vody a co z něj chceš odstraňovat - rozhodně ti žádný přístroj o velikosti mixéru neudělá z užitkové vody pitnou, ale může (s různou účinností) z pitné vody odstranit některé látky, které sice nejsou vyloženě zdraví nebezpečné, ale třeba jen negativně ovlivňují chuť, vzhled a vůni vody, ale nemusí nutně ovlivňovat její tvrdost (a tedy vhodnost pro použití v pračce, myčce, atd). Osobně doporučuji nejdříve si zjistit, "co ti doma vlastně teče z vodovodu" - buď dotazem na dodavatele vody (měl by tyto informace poskytnout), případně, pokud mu nevěříš, tak si nechat udělat rozbor vody. Jestli je vůbec úprava vody nutná/potřebná. Ona je to dnes taková móda, ale co pamatuji na prastarý test různých filtrů na vodu do domácnosti, tak moc slavně nedopadly. Z některých dokonce tekla horší voda, než dovnitř (na filtru se pomnožily bakterie, které byly ve zdrojové vodě přítomny ve velmi malém množství, ovšem díky nízkému odběru vody tekla z "filtru" voda, která už požadavkům na pitnou nevyhovovala). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Olda Odesláno 18. ledna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. ledna 2013 V podstatě to popsal Patrik, záleží na tomco máš na vstupu a co chceš na výstupu.Solanka se používá k regeneraci filtrů které zachycují ionty vápníku a hořčíku (ty jsou příčinou tvrdosti vody), takže jde do odpadu nikoliv do používané vody. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Moty Odesláno 19. ledna 2013 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 19. ledna 2013 Vodu máme velice kvalitni, ze radu, ale jeji tvrdost je tuším 4,9Z konvice odstraňuji vodní kamen max 1x za 10 dni, perlator na kohoutku vydrží ne vic jak 2 roky, nespresso od Vánoc ma v zásobníku vody uz usazeniny a to tam ta voda jenom stojí Takze ta solankova upravna je asi spravna volba Diky kluci Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Patrik Odesláno 19. ledna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. ledna 2013 Pokud voda není závadná (ať zdravotně nebo chuťově), tak bych si velmi rozmýšlel, jestli jí upravovat. Cokoliv dáš mezi řad a skleničku může její kvalitu zhoršit, zejména mikrobiologickou kontaminací (v tom "přístroji" bude nejspíše stále určité množství "stojaté" vody, kde se mohou bakterie množit). Také si dobře zkalkuluj cenu, jestli se nevyplatí jednou za dva roky vyměnit perlátor a rychlovarnou konvici, než tu vodu upravovat. Případně vodu upravovat jen na části řadu (tam, kde je připojená pračka a myčka; ovšem opět si spočítej, jestli tě úprava nebude stát víc, než dřívější obměna těchto přístrojů) a pro konzumaci pít neupravovanou. Samozřejmě pokud ti její chuť nevyhovuje - místní znalci kávy určitě budou komentovat, jaký vliv má použitá voda na výslednou chuť, je to něco jiného - pak ale opět je otázka, jestli ji neupravovat jinak pro pračku a myčku (odvápnění) a jinak pro konzumaci. Myslím, že je jasné, že jsem vůči všem možným upravovátkům dost skeptický, prostě mám strach, že se z vody odstraní jeden "sajrajt", aby tam zařízení přidalo zase jiný sajrajt (např. některé filtry pro pitnou vodu uvolňují do vody stříbro). Ve výsledku to nemusí být zdravotně ani chuťově výhoda. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Moty Odesláno 19. ledna 2013 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 19. ledna 2013 A co ledvinové kameny z neustálého pití vody, balenou nekupujeme? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Patrik Odesláno 19. ledna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. ledna 2013 Kolik té vody denně skutečně vypiješ? To piješ jen vodu z vodovodu? Žádné limonády, džusy, pivo, víno,...? Pochybuji, že by to opravdu bylo tak nebezpečné. Spoustu lidí do sebe leje denně minerálky, které jsou přece jen "úplně jiná liga". Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wave ceptor Odesláno 19. ledna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. ledna 2013 Já piju v podstatě celý život jenom vodu z vodovodu nic jiného. Ale je fakt, že už jsem celkem v životě vypil 3 kávy a asi 20 piv. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Patrik Odesláno 19. ledna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. ledna 2013 Tak kávu a čaj nemá smysl počítat, ty jsou, předpokládám také z vodovodní vody . Jinak ale pochybuji, že běžný člověk vypije z domácího vodovodu více než litr až dva denně (nesedí pořád doma, také je v práci, za zábavou, atd, kde také přijímá tekutiny). A kolik v těch 2 litrech může být obsaženo minerálů ve srovnání s běžnou minerálkou? Asi tak jako v jedné sklenici? Pochybuji, že to má měřitelný efekt na lidské zdraví. Prostě jestli tazateli ta voda chuťově vyhovuje a ani biologicky či chemicky není zdraví škodlivá, tak bych se raději vyhýbal možnosti kontaminovat jí nějakým sajrajtem z čističky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bohus76 Odesláno 19. ledna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. ledna 2013 U nás je hlavní problém tvrdost.Když nám ji měřil chlapík v práci,tak došel na hodnotu 800-900 mikrosímensů.A vodárny mají údajně upravovat vodu na hodnotu 400mikro.Doma na čaj,kávu používám Maxtru a stačí mi to. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kejklik Odesláno 20. ledna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. ledna 2013 (upraveno) Pánové, valíte jeden jako druhý jako ze sna.- změkčování v Na-cyklu se používá ve střední energetice, doma je změkčovací filtr např. v myčce nádobí. Principem je výměna iontů Ca2+ a Mg2+ za Na+. Nesníží se solnost, jen se odstraní přechodná (hydrogenuhličitanová) a trvalá tvrdost a tím se zabrání usazování tzv. kotelního kamene. Tvrdost se stále ještě běžně udává ve stupních tvrdosti, v Česku nejčastěji ve stupních německých. 5,6°dH = 1 mmol/l. Regenerace filtru se dělá solankou s následující vypírkou přebytku soli. Proto se do myčky sype sůl, bohatě stačí kuchyňská za úplně jiné peníze, než ta správná sůl o výrobců prášků a tablet. Pro úpravu pitné vody v domácnosti při běžné vodovodní vodě naprostá pitchovina.- reverzní osmóza vyrobí z pitné vody (po předchozím změkčení v Na-cyklu) tzv. demineralizovanou vodu. Ta je o 3 řády méně tvrdá, než voda destilovaná, její vodivost se blíží k nule (menší než 1 mikroS/cm).- destilace je jasná, odstraní většinu rozpuštěných látek z vody (cca 96-98%), vodivost je cca 5 miliS/cm). Demivoda i destilka jsou naprosto nevhodné na pití a vaření čehokoliv. Tam, kde máte hodně tvrdou vodu nad 15°dH, např. ze studny nebo někde ve vápencových horách, můžete uvažovat o domovní úpravně vody. Počítejte ale s tím, že celá stanička zabere tak 1 m2, potřebujete ještě mechanickou předfiltraci, přípojku elektro a odpad do kanalizace. Ještě doplnění: pokud si chcete testnout, co máte doma v kohoutku, navštivte nejbližší akvaristiku a kupte si gH-Test (gesamthärte - celková tvrdost) a kH-Test (uhličitanová tvrdost). Dohromady to pořídíte za cca 300 CZK a můžete testovat tak 50 vzorků. Upraveno 20. ledna 2013 uživatelem kejklik Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Andrew_C Odesláno 20. ledna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. ledna 2013 Změkčovač vody mám a používám přesně z důvodu jak píše kejklik - voda s tvrdostí vyšší než 15°dH (u nás konkrétně víc než 30 °dH) Předtím se ve vodě špatně pralo, na veškeré sanitě byly hned usazeniny, dneska je to mnohem lepší. Vodu na pití filtruju Britou a řekl bych že dobrý. Nad reverzní osmózou s mineralizací na konci(pouze pro vodu na pití) jsem přemýšlel ale zatím k tomu nevidím moc důvod. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jeremy Odesláno 20. ledna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. ledna 2013 my meli tvrdost 24 a po tydnu ve varne konvici vajecnou skorapku.ted mame zmekcovac (asi ta vase osmoza - sypu tam NaCl) a vysledek se micha s tou puvodni, takze ve finale tvrdost 4. Ideal. Frcime s tim uz 3. rok... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tmoris Odesláno 21. ledna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. ledna 2013 jsem ve fazi scanovani moznosti, zatim se klonim k osmoze + mineralizator. voda jako takova mi z kohoutku chutna, problem vidim v necem uplne jinem nez zbytek verejnosti diskutujici na toto tema. voda kterou pijeme z kohoutku, obsahuje znacne mnozstvi hormonu, ktere do nej vyplavuji zeny uzivajici antikoncepci a cisticky dnes neobsahuji filtry, ktere by to dokazaly odfiltrovat, takze s kazdym napitim z kohoutku pijeme hromadu hormonu. nechci to pit a nechci ani aby to pila moje rodina. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kejklik Odesláno 21. ledna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. ledna 2013 voda kterou pijeme z kohoutku, obsahuje znacne mnozstvi hormonu, ktere do nej vyplavuji zeny uzivajici antikoncepci a cisticky dnes neobsahuji filtry, ktere by to dokazaly odfiltrovat, takze s kazdym napitim z kohoutku pijeme hromadu hormonu. nechci to pit a nechci ani aby to pila moje rodina.Vy pražáci jste na tom blbě. Pijete vodu ze Źelivky, do té čůraly ženské z Pelhřimova a Pacova a pak vodu z Vltavy. Ta je pročůraná od ženských z půlky Čech. My tady na severu pijeme vodu z vrtů a z přehrad, do kterých nám nachči_jou leda tak jeleni a srnky. Máš pravdu, že odstranit hormony může jen kvalitní reverzní osmoza a dnes i prudukt TUL Liberec - nanovláknové filtry. Ty údajně umí z moči udělat destilku na jeden průchod. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Moty Odesláno 21. ledna 2013 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 21. ledna 2013 tak jsem se díval a u nás je tvrdost 4,44 mmol/l, což je hodnoceno jako velice tvrdá voda, čím dál tím víc se kloním k solance Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tmoris Odesláno 21. ledna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. ledna 2013 Vy pražáci jste na tom blbě. Pijete vodu ze Źelivky, do té čůraly ženské z Pelhřimova a Pacova a pak vodu z Vltavy. Ta je pročůraná od ženských z půlky Čech. My tady na severu pijeme vodu z vrtů a z přehrad, do kterých nám nachči_jou leda tak jeleni a srnky. Máš pravdu, že odstranit hormony může jen kvalitní reverzní osmoza a dnes i prudukt TUL Liberec - nanovláknové filtry. Ty údajně umí z moči udělat destilku na jeden průchod. muzes dat prosim link na ty nano filtry. nejak mi z googlu nic moc nevypadlo.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kejklik Odesláno 21. ledna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. ledna 2013 muzes dat prosim link na ty nano filtry. nejak mi z googlu nic moc nevypadlo..Zatím ve stadiích testů a prototypů, ověřují to někde u černoušů. Informace mám jen přes známé, co na TUL pracují. Na nanofiltr si asi ještě počkáš....K tomu jedna citace:Prof. Akihiko Tanioka (Tokyo Institute of Technology, Japonsko), člen Advisory Committee NAFIGATE: "Jako první aplikace budou pravděpodobně mikro a ultrafiltračních membrány pro bateriové separátory, pak se bude pokračovat v extrémně účinných membránách určených pro čištění odpadních vod a tyto materiály budou schopny obstát i ve velmi kyselém nebo zásaditém prostředí. Myslím si, že konečným cílem je membrána pro reverzní osmózu, ale vzhledem k náročnosti na to potřebujeme více času, protože tradiční RO membrána používaná například pro odsolování mořské vody je velmi dobře propracovanou technologií".http://www.nafigate.com/cs/section/portal/app/news/detail/70180-cisteni-vody-ceka-revoluce-diky-nanovlaknum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kejklik Odesláno 21. ledna 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. ledna 2013 tak jsem se díval a u nás je tvrdost 4,44 mmol/l, což je hodnoceno jako velice tvrdá voda, čím dál tím víc se kloním k solanceU vás v Podřipí máte pod sebou českou křídu a v ní uloženou kvalitní, ale tvrdou vodu. Tebou uváděná tvrdost je až na hraně pro obyč. úpravny. Ty mají běžnou kapacitu 20°dH x m3. To znamená, že úpravna by regenerovala po každých cca 1.500 l proteklé vody při míchání na cca 5°dH. Pro rodinný domek je asi úpravnička v Na-cyklu na vstupu do vnitřních rozvodů dobrá věc. S elektronickým řízením podle průtoku a připojovací sadou se nechá pořídit úpravna už za cca 15 kKč bez DPH. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se