Přejít na obsah

Nože

Doporučené příspěvky

Nenašel jsem jiné vlákno, tak to dám sem. Mám dva multifunkční Victorinoxy. Kdysi jsem měl na "větší" práce nářaďový Leatherman Super Tool, dnes je to legenda, bohužel mi ho ukradli, poslední 2 roky mám něco podobného od Gerbera v survival edici Bear Grylls, ale skoro ho nepoužívám, nevyhovuje mi délka čepelí. Rozhodl jsem se tedy opět pro Leatherman a po delším výběru vyhrál Surge. Mám ho 2 dny, zatím nic neudělal, ale vypadá skvěle a dá se s ním dělat skoro všechno. Zajímavostí jsou výměnné bity, LT má sice svůj upínací systém, ale dokoupil jsem adaptér na běžné, 1/4" bity a dále pilka na dřevo, která se dá vyměnit za pilník. Tam je zajímavé běžné uchycení jako mají přímočaré pilky a tak jsem hned doplnil i pilku na kov.  Při použití adaptéru na běžné bity se dají použít i běžné oříšky, kardan, nástavce atd. z 1/4" golasady. Poslední vychytávkou jsou výměnné štípací břity na kleštích. 

Na jedné z fotek je vše co jsem objednal, tedy zmíněný adaptér na bity, druhé, nylonové pouzdro a klip na kapsu/opasek. Pro srovnání i foto s 111 mm Victorinoxem a legendárním Super Tool, který mi půjčil kamarád, má ho 19 let, přičemž záruka na Leathermany je 25 let... Surge není extra velký, je to ale kus železa s poměrně vysokou hmotností.

post-3283-0-58255800-1453318267_thumb.jpg

post-3283-0-15564600-1453318289_thumb.jpg

post-3283-0-51891300-1453318330_thumb.jpg

post-3283-0-31670100-1453318479_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník km.kmk

Jj. Leatherman nemá v toolech konkurenci. Mel jsem starýho wave a přešel na wave new. Rozdíly nepatrny, ale jeden zásadní přece ano. Starej wejv nemel uzamykatelný všechny nástroje jako novej. Takže se člověk někdy při šroubovani skripnul. Ale ten surge vypadá už zase vymakaneji, je vidět že jdou porad dopředu.

edit: jo a co vím tak je to jediny tool kdy jde otevřít nůž palcem

Upraveno uživatelem km.kmk
Odkaz ke komentáři

Návštěvník Zmizík

Tydle multifunkcni picoviny. Vzdycky si predstavuju, jak s tim nekdo spravuje velorexa ale moc mu to nejde - furt mu este neco chybi.

Upraveno uživatelem Zmizík
Odkaz ke komentáři

Návštěvník km.kmk

Tydle multifunkcni picoviny. Vzdycky si predstavuju, jak s tim nekdo spravuje velorexa ale moc mu to nejde - furt mu este neco chybi.

to přeci není na spravování ale na hrani. ..

ja s tim odvzdusnuju radiátory. ..tzn jednou za rok a pak si to beru na vejlety. ...paštiky, utáhnout něco. .povolit a tak... jo jednou sem ve skolce spravil upadlou kliku...dostal jsem kus buchty

Upraveno uživatelem km.kmk
Odkaz ke komentáři

Ten Super Tool na fotkách mi pro srovnání půjčil soused Zámek a jak jsem psal, má ho 19 let a je to na něm znát. Super Tooly jsme měli jako "povinnou výbavu" motorek, nosili je denně na opasku a co pamatuju, Martin ho měl snad denně v ruce, já trochu méně. Vždycky, když se někomu něco stalo s motorkou Zámčus sáhnul pro Leathermana a obvykle to vyřešil. Samozřejmě to není "nářadí" na velké opravy, není to kladivo, sikovky ani golasada, ale přesto to udělá spoustu práce, povolíš, dotáhneš, opiluješ, uřízneš, ustřihneš, zašroubuješ, rozbiješ, vyrazíš, vypáčíš, vydlabeš, kolem elektriky na autě/motorce s tím uděláš skoro všechno (teda u klasických vozidel bez Windows)....:-). Jsem milovník nožů 35 let, pár jich mám, nosím a používám, ale i ten nejpoužívanější jsem měl v ruce 10x méně často, než Victorinox nebo kdysi Super Tool. Mám dost kamarádů od motorek, většinou cestovatelů, s multifunkčními Leathermany a není jediný, který by ho měl jen na parádu. Ale souhlas, jsou to i krásné, kvalitní hračky a kupují se srdcem.

Odkaz ke komentáři

Ten Super Tool na fotkách mi pro srovnání půjčil soused Zámek a jak jsem psal, má ho 19 let a je to na něm znát. Super Tooly jsme měli jako "povinnou výbavu" motorek, nosili je denně na opasku a co pamatuju, Martin ho měl snad denně v ruce, já trochu méně. Vždycky, když se někomu něco stalo s motorkou Zámčus sáhnul pro Leathermana a obvykle to vyřešil. Samozřejmě to není "nářadí" na velké opravy, není to kladivo, sikovky ani golasada, ale přesto to udělá spoustu práce, povolíš, dotáhneš, opiluješ, uřízneš, ustřihneš, zašroubuješ, rozbiješ, vyrazíš, vypáčíš, vydlabeš, kolem elektriky na autě/motorce s tím uděláš skoro všechno (teda u klasických vozidel bez Windows)....:-). Jsem milovník nožů 35 let, pár jich mám, nosím a používám, ale i ten nejpoužívanější jsem měl v ruce 10x méně často, než Victorinox nebo kdysi Super Tool. Mám dost kamarádů od motorek, většinou cestovatelů, s multifunkčními Leathermany a není jediný, který by ho měl jen na parádu. Ale souhlas, jsou to i krásné, kvalitní hračky a kupují se srdcem.

:-)) Ivane lip to ani nejde napsat :-)

Odkaz ke komentáři

Díky, víc motivace ke koupi už nepotřebuju. Příští kus výplaty to má spočítaný.

Odkaz ke komentáři

Koukněte na www.leatherman.cz, i když já ho kupoval na www.nuz.cz, výrazně levněji, oficiální česká distribuce. Záruka platí stejně, resp. prodejce dává 2 roky ale po registraci na stránkách dovozce a zadání registračního čísla nože (uvedeno na krabičce) dostanete během minuty mailem záruční list se zárukou na 25 let. Je sice uvedeno, že záruka je omezena na výrobní vady, ale zkušenosti majitelů jsou, že reklamace jsou uznávány a prý většinou řešeny výmenou nářadí. Nemám to ověřeno, majitelé tvrdí, že i bez registrace lze nářadí reklamovat, řeší se stejně ale vyřízení trvá déle.  Na krabičce je uvedeno "Made in USA", sice mi někdo říkal, že díly se dělají v Mexiku a montáž v USA, nevím, viděl jsem dokument o výrobě (na Youtube je toho spousta) a podle prostředí a pracovníků mi to přišlo na USA. Modelů se dělá dost, "vlajkovou lodí" je zřejmě Charge TTi s titanovými střenkami, já zvolil levnější, větší a těžší Surge, protože mi chybělo něco na "větší" akce. Nejprodávanější je prý Wave, zajímavý je i MUT. Pro zajímavost (máme krám s nářadím) jsem si dnes hodil na stůl pár doplňků, které lze na Surge nasadit a použít, ne že bych je všechny využil, na motorce vozím, hlavně na delší cesty, i malou golu, ale doplnil jsem pilku na železo, pár běžných bitů a adaptér na 1/4" oříšky, to se vešlo do pouzdra k multitoolu, jsou tam kapsičky. Kožené pouzdro je v ceně, do kufru na motorku se mi víc hodí nylonové.

post-3283-0-30656400-1453326154_thumb.jpg

post-3283-0-25905300-1453326349_thumb.jpg

post-3283-0-92155300-1453326364_thumb.jpg

Upraveno uživatelem Ivan Lelák
Odkaz ke komentáři

Gomez - no vidíš, můžeš :clap: . Jak jsem psal, všechno sebou nosit nebudu, ale pilka na kov, bár bitů (včetně TRX10 s otvorem na dotažení hlavních šroubů Leathermana) a adaptér na věci od goly se do pouzdra vešel, přibylo pár gramů, malou golu vozím na motorce a občas, třeba kvůli přístupu do omezeného prostoru, může být nasazení na Leatherman možností, jak se vyhnout větší rozborce (na kterou bych stejně neměl nářadí). Mimochodem, kdo chce ušetřit, nemusí kupovat originální adaptér na bity co je na fotce vlevo dole. Je dobře udělaný, má rádlování aby se dal použít i mastnýma rukama, ale vedle něj jsem dal běžný, co máme za 20,- a ten stačí obrousit. On i ten originální vznikl obroušením, část šestihranu je vidět. Na druhou stranu, originální adaptér má na sobě 2 další plošky, aby se dal stisknout kombinačkami a dá se vyvinout mnohem větší síla při utahování, lze ho i prostrčit do otvoru otevřené čepele nože a také vyvinout větší sílu, i když jen při utahování. To dlouhé nahoře je pružinový, ohebný nástavec, vozím na motorce, dobrý do "utopených prostor za rohem" (opět snaha vyhnout se větší rozborce), ten má na začátku 1/4" šestihran a dá se strčit do adaptéru na bity. Asi to nebude často používaný doplněk, dal jsem ho sem pro zajímavost.

Zjistil jsem, že nylonové pouzdro má dole otvor a dá se do něj vložit i otevřený multitool. Kombinačkami dolů, čelisti vykukují z otvoru, mezi rukojeťmi se protáhne chlopeň se suchým zipem. Dobré pro řemeslníky, když potřebují sáhnout na opasek a mít hned v ruce kleště.    

Večer jsme se Surge seznamovali, pár let spolu strávíme, tak abych přišel na všechny funkce a vychytávky a netápal, až budu hledat něco konkrétního. Sympatické je (má to i Charge, možná jiné), že oba nože, hladký i zubatý, se dají otevřít i zavřít, včetně odjištění, jednou rukou, oba jsou na stejném místě, jen na protilehlých stranách pouzdra, multitool stačí v dlani překulit. A aby člověk, třeba ve tmě, netápal a otevřel po paměti správný nůž, zubatá čepel má na hřbetu, u paty nad otvorem pro opření palce, pár vroubků. Hladká čepel je v tom místě hladká..

Tomas_2002 - není ten brusič Ivan Š. alias Yetti? Silně mi ho to připomíná, znám ho z motoklubu Monkey-Gorilla, je to mj. jeden z prvních českých mototuristů na těchle miniaturních motorkách, byli jsme velcí kamarádi a něco spolu prožili, ale pak jsme se nějak vzdálili, jak píšeš, on je někdy takový svéráz. Ale procestoval kus světa, je inteligentní, šikovný a velký propagátor "přírodního" stylu života.     

Odkaz ke komentáři

Dnes jsme se známým porovnávali Surge a Charge TTi. Je zajímavé, že samotný Surge mi nepřijde extra velký, psal jsem, že je stejně dlouhý jako starý Supertool nebo jen o málo delší než 111 mm Victorinox. Hmotnost je vyšší, ale skalním fandům nebude dělat problém nosit ho na opasku, i když já to běžně dělat nebudu. Když ale vedle sebe leží Surge a Charge TTi, mohutnost Surge je patrná. Mezi délkou čepelí je jen 0,5 cm, ale celkově je Surge masívnější, když se otevře, i velikost kleští praští do očí. Zpracování obou je výborné, ale u obou se najde pár ne dokonalých drobností ve slícování, což zřejmě nemá vliv na funkci. Charge TTi toho zvládne méně než Surge, ale ne o moc, a naopak, jeho předností je denní nositelnost na opasku nebo v kapse, kde nebude nikoho obtěžovat, zatímco Surge bude pro mnohé uživatele nářadí do brašny, ledvinky či motokufru. Kdyby Leatherman vymyslel, jak do Charge TT umístit vývrtku, pinzetu a párátko, vyhnal by z opasků i spoustu 111 mm Victorinoxů...:-).

Odkaz ke komentáři

Hele ja ho měl, když jsem cestou na sraz vw, náhle řešil přetrzené lanko plynu... Rychle jsem koupil brzdové lanko na kolo, elektrikarskou čokoládu a diky lethermanu frčel za 10 minut dal a navíc jsem byl hrdina před dámskou spoluposadkou Upraveno uživatelem vwtyp11
Odkaz ke komentáři

Si nastajloval.....ale není jasné kto komu robí reklamu

Z textu to vyplývá, ale dobře, já ten reklamní slogan upravím - "9 z 10 švýcarských hodinářů doporučuje na likvidaci čínských napodobenin Leatherman - nejlepší ve své třídě. To nespravíš!".  

Je to lepší:-)?

Psal jsem, že Surge nebudu denně nosit na opasku, ale abych to vyzkoušel, dnes jsem si ho vzal. Sedím v kanclu, něco jsem už pochodil i najezdil a mohu překvapeně říci, že o něm nevím! Dá se v pohodě nosit a to je vedle něj i svítilna Fenix PD35 TAC. Pravda, když tam není Surge, je tam 90 nebo 111 mm Victorinox + v kapse na klipu zubatý nožík, takže rozdíl v hmotnosti není velký. Ale nepřekáží ani velikost, Surge se po usednutí do autosedačky ani domácího křesla nepáčí, netlačí, vytahuje se snadno a intuitivně.

Upraveno uživatelem Ivan Lelák
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...