Přejít na obsah

Nože


Doporučené příspěvky

Návštěvník YPO
Ta moje se ti nelíbila? Jinak fejku bych se nebál - dělají se klony, ale nejsou úplně stejné. No a od prověřeného dealera je nákup hračka.

 

jo líbila, ale musím si zvykat na ty ceny (stejný jak u hodinek :) ) dík za odkaz - víš jaký je rozdíl mezi verzí CLASSIC a Regular ?

 

http://www.truenorthknives.com/vcom/index....347_348_404_411

Upraveno uživatelem YPO
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YPO
Varianta k Sebenze je Bradley Alias I

porovnání obou nožů

post-2676-1264269944.jpg

 

Aber Vorsicht. Das Bradley ist dicht im Windschatten. Ich würde es keinesfalls als "Sebenza für Arme" bezeichnen, sondern als "Sebenza für Rechner". Tolles Messer.

 

 

he he - nevypadá špatně, ale když už tak už :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YPO
Regular se myslím už nedělá. Rozdíl je ve tvaru střenek (classic je taková hranatější, shora prohnuté) a i ve tvaru čepele. Podle mě je klasika regular.

 

THX

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Navíc VG 10 je podle mně ideál.. spolu s ATS 34 jsou to dle mého subjektivního zkoumání nejlepší materiály na čepele běžně používaných a nošených nožů... Byť, nebo právě proto, že už nejsou ani moc moderní... Taková ATS55 už pak není to pravé ořechové :)

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pánové... po delším období, kdy jsem měl pocit, že tak praktickou věc, jako jsou nože, v mém životě zcela vytěsnily věci tak nepraktické jako jsou hodinky, jsem se zase našel...

Za návrat mé duše do do světa chladné oceli může Hejkal, ctihodný mistr nožíř z hradu Sovinec.

Od října 2007 nám uzrával v hlavě a jemu pod rukami. A tady je... Zvláštností je nejen jedovaté ostří, ale i jedovaté dřevo z prastarého hradního tisu.

 

edit: fotku jsem si vypůjčil z vlákna mistra Hejkala von Sovinec na knife.cz

Upraveno uživatelem bandicoot
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Máš ho?

 

Zatim ne, Hejkal se s nim ještě mazlí... Bude cca za tejden. Už jsem měl obavy, že to vyšumělo, Hejkal piloval tenhle výbrus čepele a ejhle.

Je jako zralý víno... a teď je na mě jakou čepel a tis dostanou patinu...

 

Na tom noži je podstatný, že je kovářsky zbouchanej, žádný lepení broušení nebo tak - i ty nejtky jsou poctivě nabouchaný, ten bolstr je taky kovanej a nebroušenej - to se mi na Hejkalovi líbí, je tam kus kovařiny.

 

Specifickým znamením Hejkala je balkánská pojistka. Slušná vychytávka založená na páce, nikdo jinej jí tu nepoužívá. Je to vidětTADY úplně dole.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A tebe neštve, že je na první pohled na ěm vidět, že je nedokonalý, tj. že nemá přesnost linií a povrchového zpracování na 100%, že je díky tomu na něm vidět, že je dělaný "doma", resp. že je to poměrně hrubá kovářská práce?

 

A to se ptáš vážně nebo si z něj děláš prdel? Proč by mu to mělo vadit?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A tebe neštve, že je na první pohled na ěm vidět, že je nedokonalý, tj. že nemá přesnost linií a povrchového zpracování na 100%, že je díky tomu na něm vidět, že je dělaný "doma", resp. že je to poměrně hrubá kovářská práce?

 

Až budu chtít gentlemanský nožíček, tak si pořídím třeba Pajla nebo Pokornýho. Chtěl jsem hrubej nůž, proto jsem oslovil Hejkala. Nůž, na kterým za 50 let nebude poznat doba vzniku.

K filigránským nožířským pracem mám zatím odstup, líbí se mi hrubší kucháky a proto mám rád Dohnaly, Hejkala, Hloha...

 

edit: Je to jen úhel vnímání - např. povrchová úprava třeba bolstru je 100%, ale nikoliv polish, ale kladivo, a takhle je to se vším...

 

edit2: ještě pro dolpnění - nůž je zcela dle zadání - tedy minimum broušení, maximum kladiva - brousit umí každej, domlá*** to na kovadlině aby to fungovalo, málokdo

Upraveno uživatelem bandicoot
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Až budu chtít gentlemanský nožíček, tak si pořídím třeba Pajla nebo Pokornýho. Chtěl jsem hrubej nůž, proto jsem oslovil Hejkala. Nůž, na kterým za 50 let nebude poznat doba vzniku.

K filigránským nožířským pracem mám zatím odstup, líbí se mi hrubší kucháky a proto mám rád Dohnaly, Hejkala, Hloha...

 

edit: Je to jen úhel vnímání - např. povrchová úprava třeba bolstru je 100%, ale nikoliv polish, ale kladivo, a takhle je to se vším...

 

edit2: ještě pro dolpnění - nůž je zcela dle zadání - tedy minimum broušení, maximum kladiva - brousit umí každej, domlá*** to na kovadlině aby to fungovalo, málokdo

 

 

Jasně, to potom jo. Já tyhle "kovářské práce" nikdy neměl rád a nejvíc mně někteří nožíři srali tím, že to vydávali za ůčel, ale ve skutečnosti to prostě jemněji udělat neuměli :-) :) :) :)

 

Já dávám přednost naprosto přesným pracem... obrazně řečeno, ty rád gotiku, já rád renesanci :) :) :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...