Přejít na obsah

BIKE [2007-2020]

Doporučené příspěvky

Odesláno

tak poslední příspěvek jsem nepochopil vůbec.....jenom to že to nevypadá hezky.

soráč, teď, když to po sobě čtu, tak to taky nedávám, je to jaksi "rozmazaný"

Když je snaha malý rám zvětšit delšími představci, sedlovkami, klikami, atp, většinou pak jezdec vypadá na kole jak vosa na bonbóně, je vysoko posazený na relativně krátkým rozvoru - což zvyšujě těžiště a (krátký rozvor zvyšuje obratnost kola, ale v kombinaci s vysokým těžištěm právě naopak) a tím pádem může být v určitých situacích jezdec riziku pádu exponován více, než kdyby byla geometrie rámu a jeho velikost proprietní...no možná to víc bolí, ale nevím, nikdy jsem nezkoušel spadnout z vhodného rámu a pak pro srovnání z nevhodného :-)

Odesláno

Ale o takových extrémech se tu přeci nebavíme. ofset vidlice je celkem jedno, je +- stejný u všch výrobců. Daleko více s geometrií zamává stopa předního kola. S úhlem hlavové trubky toho mnoho nenaděláš. S úhlem sedlové trubky se dá laborovat ofsetem sedlovky a posunutím sedla v lyžinách. No a délka představce je asi to poslední, co bych řešil na sériovém kole, to budu daleko dřív řešit délku klik.

Gustaf psal, že to stejně bude nejdřív testovat a měl obavy aby mu rám nebyl malý. A v souvislosti s velikostí rámu je nejdůležitější jeho efektivní délka. To jaký budou mít ostatní parametry geometrie rámu na jeho jízdní vlastnosti stejně ani z té geometrie moc určit nejde. Tam taky budou hrát roli tlaky v pružících jednotkách a koneckonců i pláště.

Ver mi ze jde o soucet vsech tech detailu. Offset a zavlek vidlice muze byt detail ale taky nemusi. Vyska vidlice taky udela dost s geometrii a uhlem hlavy. Kdyz koupis nove kolo tak taky nebudes menit kliky predstavec a sedlovku jen proto ze se ti zda delka ramu ok. Porovnej si geometrie autora gianta geryho kleina cannondale spesla focusu a kellyse. Napric timto spektrem muzou byt i peticentimetrove rozdily. A uhel napr 2 stupne na hlave je velky rozdil pro me....

Odesláno

Ver mi ze jde o soucet vsech tech detailu. Offset a zavlek vidlice muze byt detail ale taky nemusi. Vyska vidlice taky udela dost s geometrii a uhlem hlavy. Kdyz koupis nove kolo tak taky nebudes menit kliky predstavec a sedlovku jen proto ze se ti zda delka ramu ok. Porovnej si geometrie autora gianta geryho kleina cannondale spesla focusu a kellyse. Napric timto spektrem muzou byt i peticentimetrove rozdily. A uhel napr 2 stupne na hlave je velky rozdil pro me....

Ale jiste, ale o tom se tady snad nediskutuje ne? Primárně jde o to, že ta Merida ve 20 je velikostně v pořádku s Anthemem v Lku. Jak budou rozdílné jízdní vlastnosti si už Gustaf vyzkouší v praktickém testu.

Odesláno (upraveno)

mno testování jízdních vlastností bude asi pecka...protože budu muset sledovat, zda mě vyhovuje velikost kola a ještě to bude můj první přechod z HT na fulla...suicide_anim.gif prostě mazec smile_anim.gif Ale díky všem za postřehy, reakce a názory.

Upraveno uživatelem Gustaf
Odesláno

mno testování jízdních vlastností bude asi pecka...protože budu muset sledovat, zda mě vyhovuje velikost kola a ještě to bude můj první přechod z HT na fulla...suicide_anim.gif prostě mazec smile_anim.gif Ale díky všem za postřehy, reakce a názory.

Jéžiš Gustafo, furt se neboj toho fulla jak čert kříže, jsem si jist, že tě bude bavit :D

Odesláno

to ja se ho vubec nebojim. Naopak tesim se jak malej kluk. Bude to urcite prijemna zmena. Jen sem tim chtel rict, ze to oproti HT rozdil, tudiz se mi budou hure porovnovat vlastnosti kola :-)

Odesláno

panove, jak je to s velikosti ramu u Giantu Anthem? Mam 187cm, bude mi stacit jeste velikost L?

Už je tu na tohle téma rozběhlá diskuze, fakt to chce zkusit, jsi asi na hraně. Nicméně si myslím, že Giant má delší rámy a mohlo by ti stačit L. Já měřím taky 187 a jezdil jsem rok Giant Trance X (já vím, trochu jiná geometrie) v L a větší bych nechtěl. Současný kolo jsem ale musel vzít XL, protože SC dělá kratší rámy.

Mimochodem, s tím Giantem podle mě jdeš správným směrem, jedna z věcí co se mi na Giantech vždycky líbilo bylo delší zadní stavba - to kolo vyjíždělo prudký stoupáky jak přilepený, předek vůbec neměl tendenci se zvedat, což mi třeba vadilo u Specialized.

Odesláno

Tak jsem si kluci vzpomněl po dvouch měsících, jak vypadá sluníčko a hned vytáhl bike :) Zajel jsem si pro med, naložil si kebuli Plzničkou a najel příjemných 15km, byl to krásný den, trochu více vetěrný, ale stejně krásný :guitar: Sakra, ať už je léto :huh:

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno

pekny pekny..a co bajk rika na sul, co se vsude vali po cestach a silnicich?

U žádného biku jsem nikdy sůl neřešil a neřekl bych, že má nějáké devastující účinky dle vizuality mého osm let starého Rock Mašína s kterým jsem také jezdil v každém ročním období :)

Odesláno

ja jezdil loni na Meridce celou zimu do prace a musim rict, ze se sul podepsala na retezu, kovovych castech prehazky i na kotoucovych brzdach. spolecne se snehem :-)

Máš si koupit pořádný kolo :D

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Vytvořit...