spinach Odesláno 19. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. července 2011 (upraveno) Ahoj pánové, mám trochu dilema s pedály. Při každé jízdě mám docela problém s umístěním bot na pedálech, ty tretry co mám mají dost tvrdé podrážky a není tak moc cítit pedál a bota po něm jezdí jak namydlená (pedál je poměrně hladký, nemá ostré bodce), takže každou chvíli šlapu jinou částí nohy, někdy mi noha málem z pedálu sjede, protože už jsem na kraji pedálu. Už delší čas uvažuji o nášlapech, ale protože se jich trochu bojím (čtu všude, i prodejci mi to říkali, že to je na občasné pády, tomu se prý těžko dá vyhnout), tak mě napadl kompromis v podobě jednostranného nášlapu a uvažuji o pedálech Shimano PD-M324. Hodnocení na ně není špatné (až na hmotnost 530g). Nemáte je někdo? Napadlo mě totiž, možná blbě, že v místech, kde to je poměrně s jízdou bezpečné, bych použil nášlap a v místech, kde bych si nebyl jistý bych použil stranu bez nášlapu, abych měl při případném pádu nohy volné. Lze to takto použít? Znamenalo by to totiž posunout na rovném pedálu nohu tak, aby nepřekážel kufr, což asi není ergonomicky to pravé, ale už parkrát jsem v terénu letěl na bok a nemít nohy volné, tak jsem asi ležel. Dá se nastavit ten nášlap tak, aby šla noha kdykoliv rychle vyndat? A drží to pak a má to pak význam? Prosím o zkušenosti. Díky, pavča. můj názor je, že jednostranné pedály nejsou šťastné řešení.. kamarád je kdysi měl.. a vždy se mu přetáčeli SPD_čkem dolů.. takže pak měl problém je nazout / nacvaknout.. jednoznačně jsem pro klasické oboustranné SPD jak píšeš v závěru...každé pedály se seřizují, obvykle imbusem.. tzn. bezproblémů si nastavíš optimální vůli takovou, aby si mohl nohu kdykoliv rychle vyndat.. pokud zvolíš správnou vůli a správný pohyb, je to naprosto přirozený a "časem" to zvládneš automaticky.. bez pádu.. a velice rychle s SPD jezdím už víc jak 15 let, takže mi jízda "na volno" příjde absolutně nebezpečná a to hlavně ve sjezdech (v lese, po kamení a pod..) o výhodách při samotném šlapání se už zmínil "bohush"........... ale pravda je...že ze začátku jsem se párkrát svalil..třeba u turistickýho rozcestníku, když jsem hledal cestu kudy dál.... ale bylo to jen špatným nastavením a nebo možná "než si člověk zvykl"...ale přesně... po dvou dnech to jde naprosto samo.... já mám předchůdce těchto a jsem naprosto spokojen, mimochodem 352 g.. ;-) Upraveno 19. července 2011 uživatelem spinach Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Quasar007 Odesláno 19. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. července 2011 Jak již bylo řečeno, pokud máš tretry, tak nášlapy jsou jasná volba. Osobně jsem zkoušel i ty jednostranné a nesžil jsem se s nimi, neustále jsem lovil stranu se zámkem a jako naschvál se mi tam vždy natočila strana bez :-( Na silničním kole mám ale Ultegry (před nimi Looky) a ty jsou jednostranné, tam mi to ale nijak nevadí.Na MTB jsem jezdil i s "mixéry" od CrankBrothers a byla to velice zajímavá zkušenost, nakonec jsem se ale vrátil k modelu 770 od Shimano. Mechanismus bych přirovnal k vázání na lyžích, když jsou vhodně nastavené, tak si po nějaké chvíli ani neuvědomíš že je používáš. Navíc noha je fixována v optimální poloze (při správném nastavení) a nehrozí ani to, že by ti sjela noha z pedálu (u celokovových "zubatých" klecí to není příliš fajn zážitek). K pádům většinou dochází u lidí co si zatím nezvykli na specifický pohyb pro vypnutí zámku a tak oproti normálním pedálům kde sundá nohu, tak až pozdě zjistí že je bota "zacvaklá" na pedálu. Dále jsem se setkal i s nevhodně nastavenými pedály, kdy byla potřeba poměrně velká síla pro vypnutí. Jistě Ti tu odepíší i jiní ohledně svých zkušeností, za mne ale jasné plus pro "nášlapy". Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
obchodnik-o3 Odesláno 19. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. července 2011 (upraveno) Oboustranné nášlapy a nic jiného. Ti prodejci, co tohle tvrdí asi nejezdí na kole, protože na nášlapy si zvykneš za den dva a už nebudeš nikdy chtít nic jiného. Noha ti z nich vypadne prakticky stejně rychle jako z normálního pedálu a ten komfort šlapání je nesrovnatelný s obyč pedálem. Ať přemýšlím jak přemýšlím nenapadá mně jediný důvod proč nemít nášlapy. edit: Indexové řazení a nášlapné pedály osobně považuji za největší evoluční skok ve vývoji bicyklu bohush-a v tomto jeho tvrdeni iba podporim aby sa ti nestalo,ze pri tom jednostrannom naslape budes triafat naslap tuhost vypinania sa da nastavit podla potreby a zvyku a tie pady,ked som aj padol tak ani som nevedela ako som bol vypnuty ale nikdy som nepadol z dovodu nevypnutia,je to len cvik a podvedome ti ide noha z toho von chalani ma predbehli,tak podporim aj ich tvrdenie Upraveno 19. července 2011 uživatelem obchodnik-o3 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
quaero Odesláno 19. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. července 2011 Potvrzuju slova Bohushe. S nášlapnými pedály jezdím rok a ten rozdíl je neskutečnej. Určitě do nich jdi, nebudeš litovat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pavča Odesláno 19. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. července 2011 (upraveno) Kluci díky, tak jste mě zlomili, půjdu do nášlapů, začínám probírat sortiment. Že by Shimano PD-M540? Líbí se mi, hodnocení příznivá - není to pro mě zbytečné? Možná, že by pro to moje amatérské ježdění byly vhodnější Shimano PD-M520. Upraveno 19. července 2011 uživatelem pavča Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wave ceptor Odesláno 19. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. července 2011 Shimano PD-M520 vpohodě dostačují. Fungují stejně dobře jak vyšší modely. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dali Odesláno 20. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. července 2011 Bez nášlapů už bych na kole nejezdil, na starém kole jsem měl SPD, teď mám tyhle, http://www.kolokram.cz/product_info.php?products_id=6053 naprostá spokojenost, přijdou mi ještě lepší než SPD, lepší nacvakávání a vycvakávání. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sery.vlk Odesláno 20. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. července 2011 Jednoznačně nášlapy, je v nich pohodlnější ježdění, efektivnější pohyb/přenos síly.Vybírej podle hmotnosti a konstrukce (osazené standardním průmyslovým ložiskem - výhoda při servisu). (Znovu opakuju, kupujte to, co umí sevisovat váš servisák, s čím má dobrou zkušenost.)Pokud jezdíš v blatě a vůbec sajrajtu, kup šlehače .-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pavča Odesláno 20. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. července 2011 Tak jsem si objednal nášlapy Shimano PD-M520, k nim klece, tak to snad bude pro mě to pravé. Už se těším až to vyzkouším a namlátím si kušnu. Dám vědět, ať je nějaká švanda. Díky za rady. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Thomass Odesláno 20. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. července 2011 Tak jsem si objednal nášlapy Shimano PD-M520, k nim klece, tak to snad bude pro mě to pravé. Už se těším až to vyzkouším a namlátím si kušnu. Dám vědět, ať je nějaká švanda. Díky za rady. Tyto mame oba s manzelkou osazene a nemuzeme si je (pri nasich "rekreacnich" vyjizdkach) vynachvalit. Tak mnoho stastnych kilometru! ;o) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pavča Odesláno 20. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. července 2011 (upraveno) Tyto mame oba s manzelkou osazene a nemuzeme si je (pri nasich "rekreacnich" vyjizdkach) vynachvalit. Tak mnoho stastnych kilometru! ;o) Díky, přiznám se, že se na ně moc těším, doufám, že je dostanu do pátku, abych je vyzkoušel. Jen tuším, že to povede na nákup nových bot, protože jsem kupoval tretry na normální pedály, které prý lze, po vyříznutí nějakých segmentů v podrážce, dovybavit kufry, ale jestli to bude to pravé, to nevím. Tak uvidíme. Upraveno 20. července 2011 uživatelem pavča Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Milis Odesláno 20. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. července 2011 ........... po vyříznutí nějakých segmentů v podrážce, dovybavit kufry, ale jestli to bude to pravé, to nevím. Tak uvidíme. Abys nepřišel o WR. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pavča Odesláno 20. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. července 2011 Abys nepřišel o WR. No také se bojím, nevadilo by mi, pokud by WR kleslo z 100m tak na 30m, ale méně by už bylo špatné. Nepodivnější na tom je, že výrobce ani WR treter nedefinuje, volal jsem jim a říkali něco o Bohnicích, asi tam bude nějaký zkušební ústav, nevím, třeba se tam někdy dostanu a podívám se. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
maama Odesláno 20. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. července 2011 No také se bojím, nevadilo by mi, pokud by WR kleslo z 100m tak na 30m, ale méně by už bylo špatné. Nepodivnější na tom je, že výrobce ani WR treter nedefinuje, volal jsem jim a říkali něco o Bohnicích, asi tam bude nějaký zkušební ústav, nevím, třeba se tam někdy dostanu a podívám se. Milis ví, vo čem mluví, je náměstkem ředitele toho ústavu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pavča Odesláno 20. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. července 2011 Milis ví, vo čem mluví, je náměstkem ředitele toho ústavu No tak to mě potěšilo, to si tam spolu dáme kafíčko a popovídáme si, to bude pohoda. Naše poslední posezení (ale to bylo jinde) bylo příjemné. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Thomass Odesláno 20. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. července 2011 Díky, přiznám se, že se na ně moc těším, doufám, že je dostanu do pátku, abych je vyzkoušel. Jen tuším, že to povede na nákup nových bot, protože jsem kupoval tretry na normální pedály, které prý lze, po vyříznutí nějakých segmentů v podrážce, dovybavit kufry, ale jestli to bude to pravé, to nevím. Tak uvidíme. I toto jsme resili..;o) A dopadlo to takto: http://www.cyklovybava.cz/product/boty-tretry-mtb-shimano-m076:62/ Da se v nich relativne dobre i chodit..;o) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
spinach Odesláno 20. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. července 2011 a co máš v současný době teda za tretry ? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pavča Odesláno 20. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. července 2011 (upraveno) Mám tyto, viz foto, koupil jsem je proto, že mi, jako jedny z mála, byly dobře na šířku a jsou na noze příjemné. Když s nimi třepu, tak v nich rachtá, takže plech na montáž kufrů v nich zabudovaný asi opravdu je, tak uvidíme. edit: no možná, že se ani nemusí nic vyřezávat, stačí možná jen v místě naznačených otvorů namontovat kufry, ale v obchodě mi říkali, že mám vyříznout naznačenou část, tak nevím. Upraveno 20. července 2011 uživatelem pavča Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wave ceptor Odesláno 20. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. července 2011 Náhodou vypadají dobře, stačí vyříznout namontovat kufry a můžeš vyrazit! Sou jak nové, ty ještě udělají parády. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pavča Odesláno 20. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. července 2011 Náhodou vypadají dobře, stačí vyříznout namontovat kufry a můžeš vyrazit! Sou jak nové, ty ještě udělají parády. Já jsem ještě v reálu kufry neviděl, tak nevím, jak jsou provedené, ale asi se musí vyříznout celý ten černý střed, že? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky