Wanderer Odesláno 30. dubna 2013 Nahlásit Odesláno 30. dubna 2013 Wenger Terragraph 01.0541.102 Nejsem žádný expert, ale spíš uživatel, kterému se hodinky líbí, tak prosím omluvte případné nepřesnosti. Vím, že hodinky Wenger tady nejsou moc v oblibě a možná i právě proto jsem se rozhodl o nich něco napsat. Protože jedny mám a moc rád je nosím.Nemůžu říct, že bych dělal nějaký velký výběr, přesně těchto hodinek, četl hodnocení apod. Tady o nich stejně moc není. Přišly ke mně vlastně náhodou. Nosil jsem v poslední době hlavně mechanické hodinky, ponejvíc vintage, což mě baví velice. Jenže s nacházející letní sezónou jsem přemýšlel, co si budu dávat na ruku, protože do práce přes léto jezdím hlavně na motocyklu (taky vintage) a nějakých oldies je na denní nošení škoda. Loni se mi podařilo z motorky spadnout a to tak blbě, že jsem si svoje dobové hodinky rozbil. Naštěstí se daly opravit. Tak jsem začal přemýšlet, co si pořídit, aby levém zápěstí nebyly takové škody, když by se náhodou situace opakovala. Navíc jezdím občas na střelnici a proč nemít i v tuto dobu na ruce nějaké pěkné hodinky, ale zároveň takové, aby mi jich nebylo líto a zpětné rázy a hrubší zacházení jim nevadily. Pak to chtělo něco do lesa, do terénu, hodinky, kterým by nevadilo padnutí do natátého sněhu, vody apod. Prostě zadání jsem měl, ale neměl jsem zas tak velkou potřebu nějaké hodinky kupovat. Mohl jsem to odnosit s tím, co mám. Na tyhle požadavky se dá najít spoustu jiných hodinek, jsou tady relativně laciné "držáky", hodinky co snesou všechno. Jenže mně se málokteré z nich líbí. Těžko bych to formuloval, kdybych chtěl poradit, je to spíš dojem, ale i na ten se dá. Nechtěl jsem nic na baterku (což si s výše uvedeným trochu protiřečí) a hlavně ne digitálky. Prostě mělo to vypadat pořád jako klasické hodinky, na které bude radost koukat. Pořád jsem i přes tu užitkovost a univerzálnost, považoval za důležité mít něco pěkného na ruce, ne jen získat informaci o čase. No a jednoho dne se v inzerci objevil Wenger Terragraph, v podstatě nové, nenošené. Jak sem na ně mrknul, hned mě napadlo, sice je to quartz, ale vážně se mi líbí. Cena byla taky solidní a za ty prachy měly safír a výbornou voděodolnost. A sympatický mi byl i ten helvétský kříž na dvanáctce, možná proto, že nosím léta u sebe Victorinox. Tak jsem je vzal, s tím, že je ozkouším a uvidíme, že když tak je zase prodám.Před časem jsem vedl s kamarádem debatu, jestli quartz, jejich pro a proti, kdy on sice chápal kouzlo mechanického strojku, ale hájil quartz z důvodu přesnosti a řekněme bezstarostnosti. Mě to neustálé vyměňování baterky už nebavilo. Pak vím, že ta baterka dojde vždycky v nejméně vhodný okamžik. Prostě stejně je to spíš o pocitech. No a nakonec jsem stejně koupil quartz a oceňuji, přesně to, čím argumentoval kamarád. Dokonalá přesnost a jsou vždy k dispozici. Hodím je okamžitě na ruku a vím, že 100% ukazují přesně. Nemusím je dlouho natahovat a jít je seřizovat k jiným hodinám (někdy na to prostě nemám čas ani náladu, i když jsou chvíle, kdy si to vyloženě vychutnávám). Hodinky mám zatím 2,5 měsíce a jsem s nimi velice spokojen. Přesně splňují to, na co jsem je potřeboval. Nosím je při lecjaké činnosti, práce na zahradě, opravy motocyklu v garáži, v práci (tj. občas i ve výrobní hale), výměna kol na autě, jízda na motocyklu, střelnice apod. Tak nějak schválně je zas tak moc nešetřím a sám jsem zvědav, co vydrží, ale zase nejdu do extrému (např. na broušení či svařování a práci se sekačkou je raději dám do kapsy). Takže něco málo k technickému popisu, ale to se dá najít všude. Průměr pouzdra 43mm, šíře řemínku 22mm, kalibr Ronda 515, datumovka, luminiscence indexů a ruček, safírové sklo, WR 100m, hnědý kožený řemen. Hodinky přišly v původní polstrované plechové krabičce, s doklady a manuálem. Vzhled - mně se prostě líbí. Pouzdro je pěkně navrženo i zpracováno, je z nerezové oceli, broušené, luneta je leštěná. Zas tak velkou ruku nemám a hodinky vypadají dost velké. Na dýnku je kromě popisu vyobrazen švýcarský vojenský nůž, což je u této značky pochopitelné. Zas tak pěkně vyvedený mi nepřijde, ale na dýnko stejně nekoukám. Kombinace černého ciferníku s bílými čísly a ručkami vypadá výborně. Na ciferníku je na 12 vystouplý helvétský kříž, dále je zobrazen na korunce a přezce řemínku. Ručky trošku vypadají jako vystřižené z černého papíru, jsou hodně tenké, ale jinak perfektně čitelné. Pěkně vypadají minutové indexy na boční válcové stěně ciferníku. Okýnko pro datum by mohlo být trošku větší. Obsluha - v podstatě není důvod s ničím kvedlat. Hodinky ukazují, co mají. Na první povytažení korunky se seřizuje datum, na druhé povytažení se sek..dovka zastaví lze seřídit čas. Ovšem zatím mi jako jediný důvod seřizování času přišel přechod ze zimního na letní. Výborně sedí na ruce, ani se nehnou, výborně se zapínají. Co jsem dosud velice ocenil a co bych rád vyzdvihnul: Quartz - ten považuju v této ceně spíš za výhodu, byť jsem byl nějakou dobu proti němu. Snese hodně a při tom má dokonalou přesnost. Rozdíl je cca 1s za měsíc do plusu, už jsem to přestal i sledovat. Cena hodinek vs. užitné vlastnosti. Tady není o čem hovořit. Zde je opravdu za minimum investovaných prostředků velice mnoho muziky. Safírové sklo, 100m WR a na ciferníku swiss made by se jinak hledalo za poněkud víc peněz. Přehlednost - ta je prostě skvělá. To je přesně ten důvod, proč jsem je kupoval. Letmým pohledem, prakticky za jakýchkoli podmínek vidím kolik je hodin. Velice to oceňuji právě za slabší viditelnosti na motocyklu. Žádná zbytečná cingrlátka, nic co by překáželo, hodinky jsou docela velké, takže ciferník je vidět opravdu výborně. Bílé na černém, prostě bez chyby. Luminiscence je opravdu výborná. To byl druhý důvod, proč jsem je kupoval. Stačí krátké nasvícení baterkou či lampičkou a cca první hodinu ručičky a indexy vysloveně svítí. Pak jsou dobře viditelné nadále, po večerním nasvícení jsou hodinky čitelné až do rána. Stejně tak je luminiscence rozeznatelná při přechodech světlo tma, např. na chodbě. Hodinky jsou výborně zpracované a je i u takto levných hodinek na co koukat. A jak jsem si všiml, umí zaujmout, protože už několikrát jsem na ně byl dotazován. Co mi dosud vadí:Cvakající stěžejky. Při posunutí hodinek na zápěstí (druhou rukou) se ozývají jakési zvuky. Prvně jsem myslel, že to dělá vrzající kůže řemínku, ale příčinou jsou stěžejky, které jaksi podivně vrzají. Čekám, kdy mě to naštve natolik, abych je vyměnil. Spíše kosmetické vady:Nesedí všechny indexy (cca polovina ciferníku). Jak už jsem zde vyčetl, není to nic neobvyklého a je to spíš jen kosmetická drobnost. Lesklá luneta. Ta je opravdu pěkně vyleštěná. Vypadá to hezky, ale je na ní vidět každý drobný škrábaneček, což je při mém způsobu používání spíš nevýhoda. Takže počítám s tím, že chytne patinu z vlasových škrábanců. Co závěrem? Jsou to hezké hodinky klasického vzhledu, lehce v military stylu s výdrží. Výhod je spoustu a za ty peníze prostě nemají chybu. Pokud uvažuje někdo podobně, jak jsem popsal na začátku, pak Wengery jsou dobrá volba a myslím, že neprávem jsou zde považovány za něco horšího. Určitě bych po nich sáhl znovu.
VintageLover Odesláno 30. dubna 2013 Nahlásit Odesláno 30. dubna 2013 Pěkná recenze Honzo, ať ještě dlouho slouží.
Radek124 Odesláno 30. dubna 2013 Nahlásit Odesláno 30. dubna 2013 Solidní klasické Swiss Made quartzky za solidní cenu, WR100 a silná luminiscence určitě potěší - taky přeju ať dlouho a dobře slouží... Co se "reputace" týče, na hodinky Wenger jsem zaznamenal kritiku akorát u sice zajímavých a dnes už nevyráběných modelů s vnitřními lunetami, kompasy a podobnými vynálezy, co se ale vevnitř kdovíjak kvedlaly a na fórech referující majitele to nadšením moc nenaplňovalo. Na takhle jednoduchém modelu se standardním strojkem snad není co pokazit - leda by začaly upadávat ručičky...
borin7 Odesláno 1. května 2013 Nahlásit Odesláno 1. května 2013 Hezka recenze a celkem i pekne hodinky.At dobre slouzi
Návštěvník Matiniela Odesláno 1. května 2013 Nahlásit Odesláno 1. května 2013 Pěkná recenze, pěkných hodinek.
Ondrej71 Odesláno 1. května 2013 Nahlásit Odesláno 1. května 2013 Pekna recenze. Jedny Wengery mám taky už třetí rok a nosím je stále rad - pohodove, dobře vypadající a neskutečné přesně hodinky, které vypadají dobře skoro při kazde příležitosti. Ať Ti dlouho slouží :-)
Polypolyboy Odesláno 2. května 2013 Nahlásit Odesláno 2. května 2013 Ja mam taky jedny v qvarcu a jsem s nima spokojenej, takze spokojenost
Kid_A Odesláno 7. května 2013 Nahlásit Odesláno 7. května 2013 chybi mi v nich akorat eta 2824:) jinak moc pekne:)
Wanderer Odesláno 22. června 2013 Autor Nahlásit Odesláno 22. června 2013 (upraveno) Jedna z činností, na které jsem je pořizoval. Upraveno 22. června 2013 uživatelem Wanderer
Roman-ZA Odesláno 25. června 2013 Nahlásit Odesláno 25. června 2013 Mne sa akurat zda, ze tie indexy celkom pekne licuju. Licovanie indexov je pre mna dost podstatna zalezitost. Velmi pekne hodinky, dalvnejsie som po nich pokukoval. Rozhodol som sa vsak pre tieto: http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/52499-pollmann-innovation-austria/?hl=pollmann
Wanderer Odesláno 25. června 2013 Autor Nahlásit Odesláno 25. června 2013 Ono to lícování je hlavně viditelné např. na záchodě. Jeden tam sedí, čumí na hodinky a hledá hnidy...
Roman-ZA Odesláno 25. června 2013 Nahlásit Odesláno 25. června 2013 Ono to lícování je hlavně viditelné např. na záchodě. Jeden tam sedí, čumí na hodinky a hledá hnidy... )))))))))))))))))))))))
Roman-ZA Odesláno 25. června 2013 Nahlásit Odesláno 25. června 2013 A este ked zhasnes a sledujes lumi, to je iba parada :D
Mechac Odesláno 25. června 2013 Nahlásit Odesláno 25. června 2013 k té motorce sedí perfektně, myslím, že jsi zvolil pro svůj účel ideálně.
JDenver Odesláno 30. června 2013 Nahlásit Odesláno 30. června 2013 Ať do mě bací jestli tohle není M1 Garand!
Wanderer Odesláno 1. července 2013 Autor Nahlásit Odesláno 1. července 2013 Samozřejmě. Chtěl jsem tady ukázat, že ty hodinky vydrží plnotučnou střelbu, tj. .30-06.
Wanderer Odesláno 1. července 2013 Autor Nahlásit Odesláno 1. července 2013 Jiní vyměňují řemeny, já jsem k hodinkám akorát vyměnil logo na nádrži... Ovšem jak koukám na fotky, k tomuhle stroji by se hodil spíš černej řemen s bílým prošitím.
Návštěvník kupec Odesláno 1. července 2013 Nahlásit Odesláno 1. července 2013 Mňa skôr berie tá motorka ako hodinky......
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se