Přejít na obsah

II. penzijní pilíř

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 63
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Záleží na tom, co si pod pojmem investovat představuješ ...<br />Všechny strategie jsou založeny na investování naakumulovaných prostředků, pouze si zvolíš, co je ti bližší ... ;)<br /><br />Odesláno z mého HTC Vision pomocí Tapatalk 2<br /><br />

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

sporit je nesmysl, z tech penez nic nezbude. kdyz uz tak investovat a to ten statni pilir skutecne nenabizi.

Myslis investovat do virtualnich akcii, nadhodnocenych akcii, fondu, apod.? ktery behem vteriny ztrati veskerou hodnotu, kdyz se jeden strejda blbe vyspi, nebo unikne blbej komentat na Twitteru?

Diky, nechci :_)

Odkaz ke komentáři

Myslis investovat do virtualnich akcii, nadhodnocenych akcii, fondu, apod.? ktery behem vteriny ztrati veskerou hodnotu, kdyz se jeden strejda blbe vyspi, nebo unikne blbej komentat na Twitteru?

Diky, nechci :_)

Ale ono se taky dá investovat do nenadhodnocených akcií, které během vteřiny hodnotu neztratí, ne? 

Odkaz ke komentáři

Ale ono se taky dá investovat do nenadhodnocených akcií, které během vteřiny hodnotu neztratí, ne? 

to pokud takove jsou a budou - po velkym tresku ve 2008 padali akcie jako listi a po celem svete po krachu velkych investicnich firem z USA a z rozjezdu krize nezustal kamen na kameni.

Prirovnal bych to ke gamblingu v hospode, hodis do toho nejaky prachy a jsi rad, ze to dostanes zpatky, mozna nekdy vyhrajes anebo prohrajes.

Odkaz ke komentáři

to pokud takove jsou a budou - po velkym tresku ve 2008 padali akcie jako listi a po celem svete po krachu velkych investicnich firem z USA a z rozjezdu krize nezustal kamen na kameni.

Prirovnal bych to ke gamblingu v hospode, hodis do toho nejaky prachy a jsi rad, ze to dostanes zpatky, mozna nekdy vyhrajes anebo prohrajes.

To je komentar z neznalosti. Prirovnam ti to k pokeru. Kdyz se dostanes do allinu v situaci, kdy jsi 80% favorit, tak budes dlouhodobe z 80% vyhravat. To ze v nejake jednotlive situaci pri 80% pravdepodobnosti na vyhru prohrajes, ten koncept nijak nedegraduje. A ta schopnost dostavat se do situaci, kde jsi favorit, to je ten kumst..

Sent from my HTC using Tapatalk

Odkaz ke komentáři

Děkuju všem za názory.

Já to mám zatím do důchodu skoro 30let a rozmyšlený to mám následovně.

1.máme vlastní dům, hypotéka ještě 14let -4000měsíčně, pozemek 2800metrů, garáž s dílnou 90m2

2.snažíme se dobře vychovat naše 3 děti, aby kdyby bylo nejhůř nám ve stáru pomohli, tak jak to dělám nyní já pro své rodiče(pravidelná měsíční částka)

3.máme podíly v 2firmách, v jedné 100% a té se plně věnuji, v druhé 40% tam jsem tak den v týdnu a mám to taky pod kontrolou

4.máme malý byt 1+1 v krajském městě, zaplacených 40% na splátky stačí nájem a ještě něco zbyde

5. mám třetí pilíř, teď po novu, takže sám 1000kč sám k tomu 230 od státu a 2000 od zaměstnavatele - plánuju to po 15ti letech vybrat

6. v současnosti máme úspory, z kterých pravděpodobně 40%  investujeme do dalšího bytu jako v bodě 4

7. sbírka předmětů mého zájmu, řádně zabezpečená, předměty jsou dobře prodejné a jejich cena roste, průběžně dokupuji další

8. drahé kovy - nejstarší dítě(14let) sleduje již 4 roky vývoj cen a občas něco koupíme

9. v garáži u domu jsem schopen v dílně vyrobit prodejné zboží, teď se tomu věnuju spíš ze záliby, ale není to fyzicky náročné a jako důchodce bych na tom taky dělat

10. všichni máme stavební spoření, žádná hitparáda to není, ale dá se to po 6ti letech vybrat a úročí se to slušně

prosím o kritiku, případně další nápady

díky

Líbí se mi to, že diverzifikuješ a také to, že investuješ i do "nepapírových" aktiv. Tedy vlastní dům, vlastní byt, sbírka hmotných předmětů a případně záložní plán výroby ve vlastní garáži.

Snad jen bych se snažil raději urychlit splácení dluhů před spořením na penzijko, nevím, jak ti to vychází, ale hádal bych, že zhodnocení bude horší, než úroky z hypotéky (samozřejmě záleží na tom, jaké podmínky se ti na hypotéce podařilo vyjednat a na zhodnocení tvého konkrétního penzijního fondu - mimochodem až lidi dostanou výpis ze svého penzijka za tento rok, tak se budou dost divit - poplatek 15 % ze zhodnocení a 0,6 % z úhrnu spravovaných prostředků je asi docela překvapí :D )

Každopádně já do 2. pilíře také vstoupit nehodlám, stejně jak zde uvedl jiný diskutér, nehodlám na stará kolena dostávat stravenky, SKartu nebo nějaké podobné bazmeky.

Odkaz ke komentáři

Nějak ten druhej pilíř netáhne

http://penize.ihned.cz/penze/c1-59846570-druhy-pilir-penzijni-reformy-se-blizi-fiasku

Není divu, když je to tak blbě nastavený. Osobně bych si raději koupil nějakou pojistku pro případ, že bych se dožil věku nad určitou hranici. Pokud možno u německý nebo švýcarský pojišťovny.

Odkaz ke komentáři

Jeden můj kamarád má krásné rčení: "Spořit v pojištění je jako souložit masturbací"

Pojištění opravdu není vhodný způsob vytváření rezerv právě z důvodu extrémní nákladovosti (vysoké procento vložených peněz požerou provize).

To, proč je II. pilíř neúspěšný spočívá zejména v provizní nezajímavosti pro prodejce. Zatímco za uzavření životního pojištění dostává i desítky tisíc (cca první dva roky jdou na provize), za II.pilíř je to jen pár stovek (zákonem regulováno), navíc uzavření samotné smlouvy je výrazně komplikovanější.

Odkaz ke komentáři

Patriku, nevím, jestli reaguješ na mě, ale já rozhodně nemám na mysli investiční životní pojištění. To považuju za nejhorší službu na trhu.

Já mluvím o přímočaré pojistce, že pokud se dožiju více než např. 75 let, budu dostávat např. každý měsíc 10 tisíc Kč v dnešní hodnotě. Do těch 75 si to pak naplánuju tak, abych měl peněz dost na svoji spotřebu.

Odkaz ke komentáři

...

To, proč je II. pilíř neúspěšný spočívá zejména v provizní nezajímavosti pro prodejce. Zatímco za uzavření životního pojištění dostává i desítky tisíc (cca první dva roky jdou na provize), za II.pilíř je to jen pár stovek (zákonem regulováno), navíc uzavření samotné smlouvy je výrazně komplikovanější.

Nevím, kolik lidí uvažuje jako já, ale já si coby klient nevybírám produkt podle toho, jakou z něj má prodejce provizi  ;)

I kdyby pro prodejce zajímavý byl, do II. pilíře bych nevstoupil. Mám pár korun v Emerging akciích a přijde mi to jako menší úlet - nechápu, proč bych měl věřit vládě, co bude za 30 let, když ta vláda nedrží slovo ani během svého 4-letého mandátu, nehledě na vlastní volební program - ten porušuje už od začátku...

Odkaz ke komentáři

Filip: Už dávno neplatí, že o zboží rozhoduje zákazník, ten koupí to, co je mu nabídnuto. Když je produkt provizně nezajímavý pro prodejce, prostě ho nebude nabízet, buď vůbec, nebo ho bude nějak znevýhodňovat (např. bude tvrdit, že jiný je výhodnější). Proto je finančními poradci extrémně tlačeno životní pojištění (zejména IŽP) a třeba už ne termínované vklady. Proto Partners nabízí klientům běžný účet u Unicredit bank a ne některou z bezplatných bank (Air Bank, Equa, Fio, mBank, Zuno případně lze mít bezplatný účet i u Poštovní spořitelny, GE a dokonce s trochou obskurdního chování i u České spořitelny) a když už spořicí účet tak nabízí Axu (1,3 % p.a.) a ne lépe úročený účet u Air Bank, Equa či Wüstenrot (všichni 1,8 % p.a., u Wurstu navíc s možným bonusem za zatermínování).

Takže zajímavost pro prodejce je, bohužel, na prvním místě. O výhodnosti II. pilíře mám také pochyby (proto do něj nejdu), ale o IŽP ty pochyby nemám vůbec, to je jednoznačný tunel na klienty, přitom se prodává skvěle. Myslíš, že ING vzdala boj o II. pilíř proto, že ho považuje za špatný, nebo proto, že si spočítali, že náklady na jeho prodej se z provize ( dle 426/2011 Sb nesmí provize překročit 3,5 % průměrné hrubé mzdy, což je aktuálně 854 Kč) jednoduše nemají šanci zaplatit? Když stejnému klientovi prodá poradce IŽP tak dostane 20-30 násobnou provizi (i víc, záleží na tom, na kolik si to uzavře). Myslím, že rozhodování je jasné :)

Viktor: i tak by to muselo být nějaké rezervotvorné pojištění (z těch rezerv by pojišťovna čerpala u těch, kdo se dožili více než těch 75 let a že by jich bylo hodně). A jsme opět u jádra problému. Pojišťovna musí vytvořené rezervy někde ukládat a nějak zhodnocovat a k tomu si připočíst vlastní náklady a zisk. Jednoduše to nikdy nemůže vyjít výhodněji (vyjma deformace trhu pomocí podpor, dotací a daňových odečtů), než když se o ně staráš sám.

Navíc si nejsem jist, že by byl zájem o produkt, do kterého bys platil i desítky let a nakonec bys z něj ani nic neměl (zemřel bys dříve nebo krátce po dosažení těch 75 let. Zajímavá by mohla být tontina (http://en.wikipedia.org/wiki/Tontine - bohužel jsem nenašel český odkaz), ale ani nevím jeslti ji u nás někdo nabízí a prý je snad i v některých zemích nelegální (ani bych se nedivil, pokušení odstranit poslední přeživší by bylo celkem lákavé )

Odkaz ke komentáři

Patrik: vidím to jinak, myslím si, že to je právě podstata pojištění (a pojistné matematiky) - zajistit se proti nepředvídatelné události, a je jedno, jestli je to živelná pohroma nebo dožití určitého věku. Tohle pojištění v zahraničí normálně existuje a je to o správném výpočtu platby/plateb pojistného (premium) a odbytného. Pokud se nedožiju, o peníze přijdu, pokud ano, může tratit pojišťovna. Stejně jako to může dopadnout u pojištění proti živelné pohromě. Co s mojí platbou dělá mezitím pojišťovna je její věc, samozřejmě v rámci regulace finančních trhů, která stanovuje, co se nesmí a hlídá dodržování pravidel.

Odkaz ke komentáři

Patrik: Proto píšu, že nevím, kolik lidí přemýšlí jako já. IŽP mi nikdy nikdo nevnutil (a že jich to pár zkoušelo). Proto mám bezplatný účet u GE. Předtím jsem měl bezplatný účet u PS, předtím jsem měnil banku ještě třikrát a nemám problém udělat to znovu, pokud GE začne dělat něco, čím se mi znelíbí. Přesně tyhle zkušenosti jsou taky důvodem, proč si vždycky věci ověřuji z více zdrojů a přemýšlím i nad jejich nezávislostí - jeden prodejce mě těžko přesvědčí.

Odkaz ke komentáři

Jenže my dva (plus pár dalších, kteří o každém nákupu přemýšlí) ty fondy prostě neuživíme (beru v úvahu, že by II. pilíř byl výhodný, což není).

Aby produkt byl úspěšný, musí to být masovka a aby byl masovka, musí být výhodný (i) pro prodejce.

Upraveno uživatelem Patrik
Odkaz ke komentáři

Ještě k původní otázce - nehodlám a neznám nikoho ve svém okolí (známí + práce) kdo by tam šel. Poměrně často na to přijde řeč, je vidět, že lidi by rádi nějak spořili, ale blbí nejsou. Nedávno mě lákala baba v bance (kde chodím tak 1x za rok) a měla zajímavý argument. V podstatě chtěla využít naší specifické vlastnosti - nenechat si ujít příležitost, jak oje.at stát. Vyvedení peněz mimo průbežný systém je prý velmi silný argument, na který lidi slyší. Prostě hlavně že stát dostane míň - že já nevydělám, to je fuk...

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...