Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím, zakoupil jsem tyhle Sporty, avšak ve strojku chybí takové to štelovátko kterým se šteluje, když se hodinky nadbíhají nebo zpožďují. Chci se zeptat, jestli má cenu chodit k hodináři a nechat je opravit - pokud to půjde, a nebo si sehnat rovnou jinačí strojek? Vůbec nemám představu, kolik by to mohlo stát...díky moc za rady.

post-10245-0-40482300-1371138092_thumb.jpg

post-10245-0-83135800-1371138118_thumb.jpg

Odesláno

Díky za rady :) Já se v hodinkách moc vrtat neumím, takže bych si na to netrufl...zkusím se zeptat hodináře, za kolik by vyšla výměna té setrvačky, vlásku a můstku. Jinak asi seženu jinačí strojek....kdyby někdo měl navíc na prodej, byl bych rád :) Díky

Odesláno

chybí regulační ručka, podle toho vypadá i vlásek který to taky pěkně schytal a ještě chybí celý Incabloc neboli nárazuvzdorné uložení setrvačky. To je tam uprostřed, tam má být kamenové ložisko přichycené takovým tvarovaným pérkem. Dá se čekat že to vyběhlo při nějakém nárazu takže kdoví v jakém stavu bude hřídel setrvačky. Takže by to chtělo celou kompletku jak už bylo řečeno. Ale taky by to potřebovalo vyčistit. Takže doporučuju spíš navštívit hodinářství, s tím že to bude něco stát.

Odesláno

Díky moc za cenné rady :) No když si hodinář započítá součástky a práci, určitě se to přeplatí než kdyby kopupil nový/ použitý funkční strojek. Takže začnu shánět. Kdyby se někomu válel nějaký doma, určitě bych odkoupil.

Odesláno

Hele nechci ti do toho kecat, ale osobně doporučuji navštívit hodináře a domluvit se s ním na opravě, popř výměně stroje. Když koupíš sice jdoucí, ale neservisovaný stroj, stejně tě ta návštěva u hodináře nemine. Je to jako z ojetým autem.

Pokud chceš aby ty hodinky fungovaly, bez servisu stroje se to neobejde. Jde o to, že pokud jakekoliv mechaické hodinky nebyly servisovány víc než cca 10 let, tak jdou vpodstatě nasucho, protože mazivo už dávno vyschlo. Chvily to sice vydržej, ale nečekej, že budou chodit aspoň trochu přesně, natož spolehlivě. :cool02:

Odesláno

Dobrý hodinář v místě,to je jak výhra v loterii.Ale určitě bych se prve zeptal na hodináře a pak začal řešit díly,protože jestli je to dobrý hodinář,tak těch pár dílů určitě bude mít skladem.

Odesláno

Ahoj, objednal jsem celý strojek, dle mne lepší než kupovat na aukru, nebo dávat hodináři 1500

Odesláno (upraveno)
  V 14. 6. 2013 v 11:48, stinga napsal:

Ahoj, objednal jsem celý strojek, dle mne lepší než kupovat na aukru, nebo dávat hodináři 1500

Zajímalo by mně několik věcí:

Za kolik sis ten strojek objednal?

Je po opravě, nebo jen ,,v chodu,, ?

Jakou přijatelnou cenu za funkční stroj Prim cal.68 po opravě se zárukou by sis představoval?

Ta poslední otázka není jen pro stinga, zajímal by mně i názor jiných. Kolik jste ochotni zaplatit za opravený seřízený strojek Prim 68 s řekněme roční zárukou na chod? Tady by se dalo ještě rozvést, v jakém konkrétním stavu by ten stroj měl být. ( třeba - nové pero, přesnost chodu + - 20 sec/den,  atd )

Jen tak ze zvědavosti. :cool02:

Upraveno uživatelem tondako
Odesláno

Obávám se, že žádný příčetný hodinář takovou záruku nedá, protože:

- takovouto přesnost negarantoval ani ELTON v dobách své největší slávy u nových strojků - pokud mi paměť slouží, bylo to + - 30 s. Většina z nich šla seřídit lépe.

- každý strojek, i nový, a tím spíš po nějaké repasi, se musí nějakou dobu zabíhat/usadit. Takže v nejlepším případě lze nějaké lepší přesnosti dosáhnout až po několika týdnech pravidelného provozu

- většina strojků, do kterých se sahalo rukama (sebekvalifikovanějšíma) bude mít problémy s isochronním chodem (takže strojek se vyladí v jedné poloze a v jiné bude pravděpodobně chodit trochu jinak).

Odesláno

Prosím tě, JHONZO, nechci tady zabíhat do dikusí, jak přesně mohou chodit Primky, jestli se dá něco dělat s chybou isochronizmu atd, atd. Nehodlám tady nikomu nic nabízet ani prodávat, jen mně zajímá kolik by za podobný strojek kdo byl ochoten zaplatit, co se považuje za rozumnou cenu. Nic víc.

Odesláno

Strojek tohoto typu koupíš třeba za 100,- i s nějakejma hodinkama v každym druhym vetešnictví. Ale pokud chceš mít jistotu, že byl stroj servisován, budeš to muset nechat udělat sám a práce hodináře samozřejmě něco stojí..

Odesláno
  V 14. 6. 2013 v 13:08, tondako napsal:

Prosím tě, JHONZO, nechci tady zabíhat do dikusí, jak přesně mohou chodit Primky, jestli se dá něco dělat s chybou isochronizmu atd, atd. Nehodlám tady nikomu nic nabízet ani prodávat, jen mně zajímá kolik by za podobný strojek kdo byl ochoten zaplatit, co se považuje za rozumnou cenu. Nic víc.

Já taky ne, jen jen jsem chtěl uvést do reality ty údaje o přesnosti a záruce. A k tématu: za rozumnou cenu bych považoval 200 za strojek z Aukra nebo bazaru+práci hodináře (za poslední celkovou opravu kal. 68 jsem platil cca 500, ale už je to několik let). Takže tak do tisícovky.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...