martin3333333333 Odesláno 13. června 2013 Nahlásit Odesláno 13. června 2013 Zdravím, zakoupil jsem tyhle Sporty, avšak ve strojku chybí takové to štelovátko kterým se šteluje, když se hodinky nadbíhají nebo zpožďují. Chci se zeptat, jestli má cenu chodit k hodináři a nechat je opravit - pokud to půjde, a nebo si sehnat rovnou jinačí strojek? Vůbec nemám představu, kolik by to mohlo stát...díky moc za rady.
bandicoot Odesláno 13. června 2013 Nahlásit Odesláno 13. června 2013 OT: tvůj nick mi připomněl tuhle causu...
martin3333333333 Odesláno 13. června 2013 Autor Nahlásit Odesláno 13. června 2013 Tak nějak ten nick vznikl Nejraději bych ho změnil, ale už to nejde...
zekon7302 Odesláno 13. června 2013 Nahlásit Odesláno 13. června 2013 vyměň strojek,pořídíš třeba tady http://www.ceske-kralovstvi.cz/1800,strojek-prim-kalibr-68-typ-683-datum-nd.24.html
JHonza Odesláno 13. června 2013 Nahlásit Odesláno 13. června 2013 Nebo by stačilo vyměnit jen kompletku (setrvačku, vlásek a můstek) - získá se snadno z jiného šrotu. Teda pokud se na to cítíš.
martin3333333333 Odesláno 13. června 2013 Autor Nahlásit Odesláno 13. června 2013 Díky za rady Já se v hodinkách moc vrtat neumím, takže bych si na to netrufl...zkusím se zeptat hodináře, za kolik by vyšla výměna té setrvačky, vlásku a můstku. Jinak asi seženu jinačí strojek....kdyby někdo měl navíc na prodej, byl bych rád Díky
PepaSFI Odesláno 13. června 2013 Nahlásit Odesláno 13. června 2013 chybí regulační ručka, podle toho vypadá i vlásek který to taky pěkně schytal a ještě chybí celý Incabloc neboli nárazuvzdorné uložení setrvačky. To je tam uprostřed, tam má být kamenové ložisko přichycené takovým tvarovaným pérkem. Dá se čekat že to vyběhlo při nějakém nárazu takže kdoví v jakém stavu bude hřídel setrvačky. Takže by to chtělo celou kompletku jak už bylo řečeno. Ale taky by to potřebovalo vyčistit. Takže doporučuju spíš navštívit hodinářství, s tím že to bude něco stát.
martin3333333333 Odesláno 13. června 2013 Autor Nahlásit Odesláno 13. června 2013 Díky moc za cenné rady No když si hodinář započítá součástky a práci, určitě se to přeplatí než kdyby kopupil nový/ použitý funkční strojek. Takže začnu shánět. Kdyby se někomu válel nějaký doma, určitě bych odkoupil.
tondako Odesláno 14. června 2013 Nahlásit Odesláno 14. června 2013 Hele nechci ti do toho kecat, ale osobně doporučuji navštívit hodináře a domluvit se s ním na opravě, popř výměně stroje. Když koupíš sice jdoucí, ale neservisovaný stroj, stejně tě ta návštěva u hodináře nemine. Je to jako z ojetým autem.Pokud chceš aby ty hodinky fungovaly, bez servisu stroje se to neobejde. Jde o to, že pokud jakekoliv mechaické hodinky nebyly servisovány víc než cca 10 let, tak jdou vpodstatě nasucho, protože mazivo už dávno vyschlo. Chvily to sice vydržej, ale nečekej, že budou chodit aspoň trochu přesně, natož spolehlivě.
bohus76 Odesláno 14. června 2013 Nahlásit Odesláno 14. června 2013 Dobrý hodinář v místě,to je jak výhra v loterii.Ale určitě bych se prve zeptal na hodináře a pak začal řešit díly,protože jestli je to dobrý hodinář,tak těch pár dílů určitě bude mít skladem.
martin3333333333 Odesláno 14. června 2013 Autor Nahlásit Odesláno 14. června 2013 No...dneska sem byl u hodinářky a řekla mi, že jedině výměna strojku za 1500 Kč, což se mi zdá celkem hodně. Asi se to nevyplatí, protože ani pouzdro hodinek není ze spoda nějak slavné...
JHonza Odesláno 14. června 2013 Nahlásit Odesláno 14. června 2013 No to je fakt docela pálka. Při troše štěstí se na Aukru dají získat vzhledově horší hodinky se slušným strojkem tak za 2 - 3 stovky.
stinga Odesláno 14. června 2013 Nahlásit Odesláno 14. června 2013 Ahoj, objednal jsem celý strojek, dle mne lepší než kupovat na aukru, nebo dávat hodináři 1500
tondako Odesláno 14. června 2013 Nahlásit Odesláno 14. června 2013 (upraveno) V 14. 6. 2013 v 11:48, stinga napsal: Ahoj, objednal jsem celý strojek, dle mne lepší než kupovat na aukru, nebo dávat hodináři 1500Zajímalo by mně několik věcí: Za kolik sis ten strojek objednal? Je po opravě, nebo jen ,,v chodu,, ? Jakou přijatelnou cenu za funkční stroj Prim cal.68 po opravě se zárukou by sis představoval? Ta poslední otázka není jen pro stinga, zajímal by mně i názor jiných. Kolik jste ochotni zaplatit za opravený seřízený strojek Prim 68 s řekněme roční zárukou na chod? Tady by se dalo ještě rozvést, v jakém konkrétním stavu by ten stroj měl být. ( třeba - nové pero, přesnost chodu + - 20 sec/den, atd ) Jen tak ze zvědavosti. Upraveno 14. června 2013 uživatelem tondako
JHonza Odesláno 14. června 2013 Nahlásit Odesláno 14. června 2013 Obávám se, že žádný příčetný hodinář takovou záruku nedá, protože:- takovouto přesnost negarantoval ani ELTON v dobách své největší slávy u nových strojků - pokud mi paměť slouží, bylo to + - 30 s. Většina z nich šla seřídit lépe.- každý strojek, i nový, a tím spíš po nějaké repasi, se musí nějakou dobu zabíhat/usadit. Takže v nejlepším případě lze nějaké lepší přesnosti dosáhnout až po několika týdnech pravidelného provozu- většina strojků, do kterých se sahalo rukama (sebekvalifikovanějšíma) bude mít problémy s isochronním chodem (takže strojek se vyladí v jedné poloze a v jiné bude pravděpodobně chodit trochu jinak).
tondako Odesláno 14. června 2013 Nahlásit Odesláno 14. června 2013 Prosím tě, JHONZO, nechci tady zabíhat do dikusí, jak přesně mohou chodit Primky, jestli se dá něco dělat s chybou isochronizmu atd, atd. Nehodlám tady nikomu nic nabízet ani prodávat, jen mně zajímá kolik by za podobný strojek kdo byl ochoten zaplatit, co se považuje za rozumnou cenu. Nic víc.
xjr1 Odesláno 14. června 2013 Nahlásit Odesláno 14. června 2013 Strojek tohoto typu koupíš třeba za 100,- i s nějakejma hodinkama v každym druhym vetešnictví. Ale pokud chceš mít jistotu, že byl stroj servisován, budeš to muset nechat udělat sám a práce hodináře samozřejmě něco stojí..
JHonza Odesláno 14. června 2013 Nahlásit Odesláno 14. června 2013 V 14. 6. 2013 v 13:08, tondako napsal: Prosím tě, JHONZO, nechci tady zabíhat do dikusí, jak přesně mohou chodit Primky, jestli se dá něco dělat s chybou isochronizmu atd, atd. Nehodlám tady nikomu nic nabízet ani prodávat, jen mně zajímá kolik by za podobný strojek kdo byl ochoten zaplatit, co se považuje za rozumnou cenu. Nic víc.Já taky ne, jen jen jsem chtěl uvést do reality ty údaje o přesnosti a záruce. A k tématu: za rozumnou cenu bych považoval 200 za strojek z Aukra nebo bazaru+práci hodináře (za poslední celkovou opravu kal. 68 jsem platil cca 500, ale už je to několik let). Takže tak do tisícovky.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se