Trojan Odesláno 10. listopadu 2013 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 10. listopadu 2013 (upraveno) Do Londýna ti leze člověk, u mostu máš podle mě moc vody (chtělo by to víc nebe).Tady dva možné ořezy, jestli to jsou "ty správné", to nevím Edit: přišlo mi, že ta fotka z dálky je taková neosobní (což moc nekorespondovalo s "osůbkama" na ní ) Upraveno 10. listopadu 2013 uživatelem Trojan Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Josef01 Odesláno 10. listopadu 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. listopadu 2013 U rodiných fotografií bych se opravdu zlatým řezem nezabýval... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
McStinger Odesláno 10. listopadu 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. listopadu 2013 (upraveno) Já většinou bojuju s kompozicí, jak a kam až případně ořezat a pokud fotím budovy a exteriér širokáčem, nevím si rady vůbec.Něco sem postupně dám a budu rád za kopanec správným směrem. Široké sklo nie je ľahká disciplína. Pri krajine je toho v zábere veľa, ťažko je to upratať. Pri architektúre boj s padajúcimi líniami. Pri fotení osôb zblízka zdôraznená perspektíva a zdeformované postavy pri okrajoch záberu. Asi pomôže iba trénovať a hlavne hľadať vhodné miesto, z ktorého je záber lepší. Veľa fotografov tvrdí, že najlepší zoom sú nohy. Osobne sa snažím širokáču vyhýbať a ako základ mám 28mm. Až keď už sa naozaj nedá, nasadzujem široké sklo, prípadne rybie oko, ak si chcem zablbnúť. U tej rodinky na prvej fotke by teoreticky postavy nemali byť delené horizontálnou líniou. Na druhej fotke sú ďaleko. Vo všeobecnosti (nehovorím o tvojej fotke), častá chyba, že osoby napríklad idú až k fotenej budove, potom sú zbytočne malé. Kľudne môžu byť bližšie k fotografovi. Pri lavičkách by som to bral viac zhora, nech vynikne oblúk, ktorý tvoria. Inak máš veľmi prirodzené a príjemné farby, akurát si treba dávať pozor na sklon horizontu, aj keď u teba je to minimálne. Upraveno 10. listopadu 2013 uživatelem McStinger Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
RomanP Odesláno 10. listopadu 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. listopadu 2013 (upraveno) Ok, díky. McStinger: Ano, padající linie. Fotil jsem před třema lety v New Yorku a protože jsem tam z mého tehdejšího pohledu nevystačil s základovým objektivem, dokoupil jsem tam širokáč. Nepřineslo mi to moc pěkných záběrů navíc.Před rokem jsem tam byla znovu a po změně sestavy jsem tam již se širokáčem vyrazil a zjistil jsem, že těch 24mm na záklaďáku mi na tom FullFrame stačí a zase jsem moc širokých záběrů neudělal. Trojan: Máš to pěkný, ten čtverec :-) Upraveno 10. listopadu 2013 uživatelem RomanP Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Rodkopf Odesláno 10. listopadu 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. listopadu 2013 El Nano, mobilovka nevadí, mám ich takisto dosť a potom človeka akurát len zamrzí, mať to s poriadnym strojom. Keď sme boli liezť v Sedmihorkách, tak som mal len moment na cvaknutie. Anatómia lezca. Stavba skaly a sily, vôle lezca. Kvalita fotky naprd. Tak zrovna u tady téhle je to fakt velká škoda!!! Krásná momentovka! Teď koukám, že ta první asi nemá ok horizont...Co dál nevidím? Ta je nádherně osvětlená - i ten kontrast města versus bitevní lodě...krásná fotka Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
McStinger Odesláno 10. listopadu 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. listopadu 2013 Ok, díky. Pardo, zabudol som napísať, je dobre si fotené osoby nasmerovať tak, aby mali svetlo v tvári. Ono sa to všetko ťažko stráži. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Trojan Odesláno 10. listopadu 2013 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 10. listopadu 2013 U rodiných fotografií bych se opravdu zlatým řezem nezabýval... Já jsem podle něj neřezal. Je to původní poměr. Pardo, zabudol som napísať, je dobre si fotené osoby nasmerovať tak, aby mali svetlo v tvári. Ono sa to všetko ťažko stráži.To se ti dokonce rýmuje. Btw počkám a koupím tu 100mm 2.8, měl jsi pravdu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
McStinger Odesláno 10. listopadu 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. listopadu 2013 Já jsem podle něj neřezal. Je to původní poměr. To se ti dokonce rýmuje. Btw počkám a koupím tu 100mm 2.8, měl jsi pravdu Myslím, že nebudeš ľutovať. Jediná nevýhoda samozrejme je, že treba pevnejšiu ruku, čo zrovna nie je môj prípad, mávam dosť brutálny odpad . Síce som dávnejšie prešiel na stabilizovanú, ale čo sa týka optickej kvality, nevidím rozdiel oproti nestabilizovanej. Tie sklá sú skvelé. Pre ostatných, ak sa chcete inšpirovať, tak Photopost je celkom fajn miesto. Vybrať kategóriu, zoradiť podľa počtu bodov. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
funf5 Odesláno 12. listopadu 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. listopadu 2013 Dobrá rada, ale jak (v čem)? Žádný lepší úpavový program nepoužívám.PhotoShop je fajn, ale je potřeba jej koupit, já poslední dobou používám PhotoScape, je zdarma a docela dost umí... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
RomanP Odesláno 14. listopadu 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. listopadu 2013 Já jsem taková zatuchlina a novinkám se bráním.Používám PS a to jen hodně na jistotu. Převod z RAW-TIFF (někdy použiji hodně povedený soft od výrobce foťáku), poté někdy ořez, někdy přes duplikovanou vrstvu lokální doostření ke kterému se progumuji skrz vrchní vrstvu a obě pak slepím a na závěr to sem tam vytisknu, ale většinou jen zmenším. U tisku jsem tak lehce nakousl správu barev a zastavil se těsně přes kalibrací monitor-tiskárna-papír, ale o tom to tu není.Chci říct, že jsem třeba okusil i nový Lightroom co jsem dostal zdarma k foťáku a strašně tápu. Nevím jestli se to týká jen verze pro mac, ale proboha, proč se musí stále něco někam importovat? Mám z každého focení třeba 50 RAW fotek (tisíce a tisíce souborů). Nemůžu si prostě vybrat z těch padesáti pěkných 8 kousků a ty pak normálně otevřít, jako třeba ve Photoshopu? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ondoni Odesláno 14. listopadu 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. listopadu 2013 Pěkně chlapi, pěkně...dřív jsem fotíval hodně, i na analog (Nikon F3), ale s přesunem do Práglu nějak ubylo času...tak doufám, že se to časem zlepší...taky přidám dvě...pro mě typické témata - můj čokl a města (obojí iP3g) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
RomanP Odesláno 14. listopadu 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. listopadu 2013 Co s touhle fotkou?Nechat tak jak je a nebo ho zkusit nacpat ke zlatému řezu?Pokud ano, tak ubrat trochu na čele a po levě straně? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
prischera Odesláno 14. listopadu 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. listopadu 2013 Poznámka k SW na úpravu fotek. Já používám už delší dobu Adobe LightRoom. A je to absolutně to nejlepší co jsem kdy na práci s fotkama používal. Na rozdíl od Photoshopu je jednodušší, a úpravy v něm jsou přímo ty které jsou potřeba pro fotografa (úprava tonality, světel, ostrosti...). Je to vlastně digitální fotokomora spojená s katalogem. Navíc pracuje přímo nad RAWem, takže není nutné dělat import a úpravy jsou ukládané do samostatných souborů. A v neposlední řadě se dá koupit okolo 3 000,- Což si myslím je cena lidová a mnoha fotkám pomůže víc než investice do techniky. (omlouvám se za nadšení pro Adobe nedělám ). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník swanieck Odesláno 14. listopadu 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. listopadu 2013 Co s touhle fotkou?Nechat tak jak je a nebo ho zkusit nacpat ke zlatému řezu?Pokud ano, tak ubrat trochu na čele a po levě straně? Pro začátek bych doporučovat utřít sliny na bradičce, tatínku........ale jinak bych tu nádhernou fotku neupravoval....ty krásně "vyalené" modré oči junora objevujícího svět jsou úžasné !!!!! Teda doufám, že jsem trefil toho juniora.....soudím podle nepropíchnutých oušek a vysokého čela. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
RomanP Odesláno 14. listopadu 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. listopadu 2013 Taky Adobe neprodávám :-) a ten argument s cenou Lightroom chápu, to je jasný.Na druhou stranu tóny, světla a ostrost umí oboje. A pro mně, člověka co se neobejde ve svém laborování bez vrstev, je to pak daný.Já nějak neumím vystačit s tím mapováním, nebo jak se tomu říká. Myslím třeba to lokální doostření, nebo jiné úpravy v jedno vrstvě.No a to, že neprasím původní RAW je úplná samozřejmost. To ale ohlídám už na úrovni souborů samotných.Možná, že ty importy do knihoven a projektů jsou záležitost Apple. Já na to nějak nejsem. Nafocené rawy mám ve složce jmenující se po datu vyfocení a uvnitř ní mám podsložku kam zkopíruji (ne přesunu) ty rawy z datumové složky co s nimi budu dál něco dělat.A vedle nich postupně vzniknou převedené TIFF a poté JPEG verze vybraných fotek. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
RomanP Odesláno 14. listopadu 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. listopadu 2013 Pro začátek bych doporučovat utřít sliny na bradičce, tatínku........ale jinak bych tu nádhernou fotku neupravoval....ty krásně "vyalené" modré oči junora objevujícího svět jsou úžasné !!!!! Teda doufám, že jsem trefil toho juniora.....soudím podle nepropíchnutých oušek a vysokého čela. Trefil jsi juniora. Je to vlastní vlastní výroba, díky.On zrova dojedl broskev a úplně mě uhranulo to světlo a tak nějak jsem to i schválně nechal.Přišlo mi, že to k němu patří.On ty děti člověk asi vidí svýma, tolerantníma očima, ale uznávám, že jsem to udělat měl :-) Takže na řez v případě obličejů (portrét to nechci nazývat) kašlat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
azeppelin Odesláno 14. listopadu 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. listopadu 2013 K softu... lightroom je super, na druhou stranu creative studio v sobě bsahuje bridge, kde jsou nejrůznější úpravy, retuš otáčení apod. se lépe udělají v PS. Pak máš v balíku nástroje na předtiskovku, takže vše v jednom. Když si tam člověk přidá moduly, tak má stylizaci jednoduchou. A přes akci uděláš hromadně i složitější úpravy. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník swanieck Odesláno 14. listopadu 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. listopadu 2013 Trefil jsi juniora. Je to vlastní vlastní výroba, díky.On zrova dojedl broskev a úplně mě uhranulo to světlo a tak nějak jsem to i schválně nechal.Přišlo mi, že to k němu patří.On ty děti člověk asi vidí svýma, tolerantníma očima, ale uznávám, že jsem to udělat měl :-) Takže na řez v případě obličejů (portrét to nechci nazývat) kašlat. Přesně tak...je to úžasná momentka a pokud nemáš ambice na výstavu či do médií, tak věz, že nechat být je to nejlepší. Moc práce, moc času a výsledek ............ten by byl jen o promile lepší a tomu fakt nikdo nezatleská. Věnuj se raději juniorovi....ten to ocení! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
RomanP Odesláno 14. listopadu 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. listopadu 2013 Téhle by asi prospěl větší provoz. Měl jsem snahu aby nic nezabíhalo do rohů a nebyla to úplná středovka. Na široko tam bylo hodně tmavých lesů, proto na výšku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mikymik Odesláno 14. listopadu 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. listopadu 2013 Paráda! Pěkné zachycení blinkru Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se