Přejít na obsah

Chronomag pomáhá

Jakubisko

Doporučené příspěvky

Dobrý večer kolegové, 

dlouho tu nebyla nějaká sbírka a tak jsem si řekl, že před Vánocemi bychom mohli něco uspořádat. S myšlenkou pomoci si pohrávám už několik týdnů, od doby, co mi do mailu přišel požadavek na podporu nějakého projektu dárků dětem do dětských domovů. Při procházení těch dětských přání mě trochu zaskočilo, co vše jsem tam četl (ponejvíce elektronika, značkové oblečení, kosmetika). Přitom si dovedu představit mnohem užitečnější dárky. Oslovil jsem proto maminku přítelkyně, která je vedoucí oddělení sociálně-právní ochrany dětí a tím, že je denně v terénu má velmi dobrý přehled o potřebách dětí ve svém okolí. 

Po konzultaci s ní, jsem se rozhodl sem přijít s jedním konkrétním záměrem, který v mých očích je dlouhodobý, efektivní a hlavně nejde o žádnou zbytečnost. Dám sem její komentář, protože bych to asi stejně lépe nevystihl.

Ahoj Jakube,

znám jednoho kluka v pěstounské /respektive poručnické/ péči - tj. jedna z forem náhradní rodinné péče, kdy dítě není osvojeno, tzn. je vychováváno v náhradní rodině, ale vychovatelé nejsou rodiči, nemohou plně vykonávat rodičovskou zodpovědnost.

Marek /tak se jmenuje/ má rodinu, která ho bere jako vlastního a snaží se mu dopřát vše jako vlastnímu. Znám ho od doby, kdy byl miminko a do té rodiny přišel, původně chtěli zdravé dítě a byli trochu zaskočeni jeho zdravotními problémy, ale přijali ho. Teď je mu 16.

Zprvu to vypadalo, že není jisté, jestli bude chodit, absolvoval  řadu operací, obdivovala jsem ho jako malého kluka, že znovu šel na další operace. Umím si představit, jak by se jiné dítě bránilo, brečelo, prosilo, aby už ne. Obdivovala jsem i tu jeho "mámu", protože věděla, do čeho jdou a co ho čeká a cítila s ním. Už si nepamatuji přesně, kolik zákroků prodělal. Vím, že mu různě rovnali a sekali kosti v nohách, aby mu je narovnali a myslím, že i prodloužili. Teď chodí, ale je to taková chůze prapodivná, namáhavá, nestabilní... Má i jiné problémy, horší citlivost i v rukou, takovou motorickou nemotornost. Bohužel není ani žádný studijní typ, aby se mohl živit něčím intelektuálním. Na druhou stranu je to ale takový fajn kluk, přátelský. Býval by šel moc rád do tanečních. Nedává to na sobě moc najevo, ale myslím, že ho v tomhle věku začal ten jeho handicap víc trápit.

Pěstouni - poručníci jsou lidé z běžné populace, ani úplně chudí ani bohatí. Možná by se někomu mohlo zdát, že mají barák, ale ten si postavili ještě než měli děti /mají ještě dvacetiletou holku/. Jsou šetrní a skromní. Doma mají stejný nábytek celou dobu, co tam chodím. Paní zůstala s dětmi doma, protože s Markem chodila na všechny operace, vozila ho do školy a ze školy... pán pracoval, asi před rokem a půl měl infarkt, pak chvíli důchod, pak zpět do práce ale teď dostal výpověď a práci těžko sežene.

Marek by toho asi potřeboval více, ale mně nejvíc utkvělo v hlavě takové kolo-trojkolka /používají to někdy i staří lidé, kteří neudrží rovnováhu na normálním kole/, nemá to žádný motorek a tak, normálně na tom šlapeš. On už jedno takové kolo měl, ale vyrostl z něho, chtěl by větší. Mysleli jsme, jestli by na něj nemohl dostat příspěvek od státu, ale co jsme se ptala v práci tak teď ne.

Čili, jedná se jistý druh kompenzační pomůcky, kterou by kluk využíval de-facto denně. Ten druh chůze, kterou má není nic, co by bylo okolím bez povšimnutí. Tohle kolo by mu proto dost pomohlo nejen fyzicky, ale hlavně psychicky. Dovedete si představit, jak to jako puberťák teď musí prožívat.

Konkrétně se jedná o toto: http://www.cyklomania.cz/prodej/Trikolka-pro-postizene---3-rychlostni-menic

S cenou 14.500 Kč je to poměrně výrazný zásah do rodinného rozpočtu. Doufal jsem, že s pomocí Chronomagu bychom mohli to klučinovi udělat hezké Vánoce. Navíc, jak jsem napsal dřív - je to rozhodně lepší dárek, než nový iPhone 5 za stejnou cenu, který si přeje polovina puberťáků v jeho věku.

Každý, kdo by se rád do sbírky zapojil, ať mi prozatím prosím pošle SZ.

Díky a hezkou sobotu a neděli!

Kuba

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 55
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Dobré ranko všem,

a děkuji za zaslané zprávy. Podle ohlasu jsem se nemýlil - chuť pomáhat z Chronomagu nevymizela! :-) Přibližně tedy už můžeme počítat se 4.000 Kč. 

Když jsem předtím psal, ať mi posíláte SZ, neznamenalo to, že se tu nemůže rozvinout diskuze :-) Určitě je ještě několik otázek, na které hledám odpověď - např. spoluúčast zdravotní pojišťovny. Nemá někdo s podobnou pomůckou zkušenosti?

Odkaz ke komentáři

Hurá, jsem S a díky.

Btw, k té první myšlence... Dárky do děcáků jsou na prd. Ono je to lákavý koupit si odpustek, je to takový instantní a rychlý, ale moc smysl to nemá. Od sponzorů toho maj celkem dost.

Dětem tam chybí prachy na něco nestandardního, na kroužky, koníčky, sporty, takže třeba nemají na florbalku, hráčskou licenci (což je třeba u elévů skoro 5 litrů ročně) apod. Z mé zkušenosti je tam dost dobře oblečených nerozvíjených talentů. To vnímám jako škodu.

Odkaz ke komentáři

Právě jsem rozeslal všem, kdo mi již napsali zprávu s číslem účtu. Jdeme do finále :)

Zároveň děkuji i za tipy a rady, které mi přišly. Pokud se vybere něco přes potřebnou částku, použije se na dovybavení tříkolky (blikačky, odrazky, klakson). Samozřejmostí bude pak obrandování samolepkou Chronomag  :photo:

Odkaz ke komentáři

Rád bych poděkoval všem 25 dobrodárcům, s jejichž pomocí se nám povedlo vybrat 15.500 Kč!

Rodiče se nechali slyšet, že by raději tříkolku nadělili pod stromeček. Ve hře byla ještě varianta darovat ji nyní, ale ta stejně padla s dnešním prvním sněhem. Jako výrobce byl zvolen HKK s.r.o., česká firma s 15 letou historií. 

No a vzhledem k tomu, že se vybrala větší částka, než bylo třeba, zbylé prostředky se použijí na koupi řetězu (zjišťuji ještě, kde by se nechalo kolo zaregistrovat do systému DNA), světla a blikačky. 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...