xmenm05 Odesláno 9. května 2007 Nahlásit Odesláno 9. května 2007 NIGHTinGALE napsal: Ale už končím. Zase jsem se nechal unést. Raději už na Prima reagovat nebudu. Ač mu fandím, mnohdy s ním nesouhlasím a to je problém. Už raději mlčím. btw - ale stejně by mě zajímalo, kolik těch Primek za rok Elton vyrobí 300? No, tak na kusy bych nešel, jedny platina jsou jeden kus stejně jako jedny sporty kvarcky ...
Foundryman Odesláno 9. května 2007 Nahlásit Odesláno 9. května 2007 Počet kusů vypovídá o počtu zákazníků a o výrobních možnostech firmy. Pokud by se vskutku jednalo o řádově stovky kusů ročně, je to hodně špatné. Těch platinových nebo zlatých budou spíše jednotky kusů.
Luk Odesláno 9. května 2007 Nahlásit Odesláno 9. května 2007 3000 kusů hodinek zaznělo na setkání v Ostravě, snad jsem se nepřeslechl.
Viktor Odesláno 9. května 2007 Nahlásit Odesláno 9. května 2007 NIGHTinGALE napsal: .... Každá (!!!) firma tyto údaje běžně zveřejňuje (o roční uzávěrce vyvěšené na internetu ani nemluvě)... Privátně vlastněné firmy, jejichž akcie se neobchodují na veřejných trzích (burzách), většinou nemají moc chuť zveřejňovat své výsledky a naopak je často záměrně tají - může to pro ně být výhodné. U nás mají firmy povinnost zveřejnit hospodářské výsledky uložením výroční zprávy do sbírky listin obchodního rejstříku, ale pouze pokud podléhají auditu. Auditu podléhají firmy s obratem nad 80 M nebo aktivy nad 40 M nebo s počtem zaměstnanců nad 50. Nevím jestli Elton podléhá auditu, pokud ano, můžeš se jít podívat na jeho hospodářské výsledky na příslušný obchodní soud. Osobně, pokud by mi to nic marketingově nepřinášelo a nemusel bych výsledky zveřejňovat ze zákona, nedělal bych to. Jinak se mi zdáš v posledních dnech nějaký nabroušený a příspěvky až zbytečně emotivní. Elton patří svým akcionářům, oni za hospodaření zodpovídají, oni vydělají nebo prodělají a za to, jakou si sami zvolili cenovou strategii, se přece není možné na ně zlobit. Je to jejich věc, dá se to věcně zkritizovat, ale je to jen a jen jejich podnikatelské riziko. Taky se mi nezdá, že by Prim psal nesmysly. Podnikání bývá často složitější než schematický příklad o houskách, i když je v zásadě správný .
Foundryman Odesláno 9. května 2007 Nahlásit Odesláno 9. května 2007 Akciová společnost podléhá auditu ze zákona, je jedno, jestli je či není veřejně obchodovatelná.
Viktor Odesláno 9. května 2007 Nahlásit Odesláno 9. května 2007 Foundryman napsal: Akciová společnost podléhá auditu ze zákona, je jedno, jestli je či není veřejně obchodovatelná. To platilo dřív, dnes je to tak, jak jsem napsal.
Prokop Odesláno 9. května 2007 Nahlásit Odesláno 9. května 2007 NIGHTinGALE napsal: PRIM napsal: Ať už se to komu líbí nebo ne, my reklamu dělat nechceme! Skutečně nechceme! Snažíme se kráčet jinou cestou a jak se zatím potvrzuje, je správná! My totiž ani nepotřebujeme, aby se všichni naráz dozvěděli, že děláme to co děláme. Asi by nás to uvrhlo do problémů, na které nejsme připraveni. Už nyní jedeme na hranici možností výroby, o čemž bohužel svědčí i dodací lhůty některých produktů. Krom toho skutečně nechceme dělat z PRIMu masově dostupnou značku. Jinak si myslím, že většina našich zákazníků nekupuje naše hodinky proto, že by na někoho chtěla udělat dojem nebo že by si je pořizovala pouze jako investici. Kupují si hodinky pro radost a když je pak navíc ještě ocení někdo druhý, je to jakýsi bonus navíc. Prime, nezlobte se na mě, ale tohle je vážně síla. Co argument, to perla. Bože můj... Aby nevznikla mýlka, tak znovu prohlašuji, že Eltonu fandím. Velmi fandím. A klacky pod nohy vám házet nechci. Ale prostě na nesmysly se nereagovat nedá. Nepotřebujete, aby se o vás lidé dozvěděli? Noví zákazníci vám udělají problémy, na které nejste připraveni? Jedete na hranici možností výroby??? Pokud by to byla pravda, tak to jsou velmi příjemné starosti, řekl bych. A co vám brání investovat do rozvoje firmy, když se vám tak daří? Prim vyráběl statisíce hodinek ročně. Vy jste v jejich prostorech, ale vyrábíte jich kolik? Tomuto tématu se vždy vyhýbáte, ale bych bych rád, kdybyste alespoň jednou odpověděl na rovinu. Každá (!!!) firma tyto údaje běžně zveřejňuje (o roční uzávěrce vyvěšené na internetu ani nemluvě). Tedy kolik? Stovky kusů za rok? Nebo snad tisíc? Nebo je to takové tajemství??? Tak v čem je problém, že jedete na hranici možností? Výrobou pár stovek kusů za rok nikdy vývoj vlastního kalibru neufinancujete, to jistě víte. Vážím si Vás pro plamennou obhajobu Eltonu. Dáváte do toho srdce. Ale nedělejte z nouze ctnost, prosím. Nikdo nechce, abyste byli masovka, ale za vysoké ceny prodáváte exkluzivní modely proto, že v levnějšímu segmentu budete neprodejní. Za stávající situace určitě. A pokud nenavýšíte výrobu, tak se tato situace nezmění a vlastní kalibr mít nebudete. Nikdy! Tak mi to nedá a pokusím se odpovědět znovu a použiji jiná slova. Neříkal jsem, že nestojíme o to, aby se o nás dozvěděli noví zákazníci, jen jsem psal, že je nechci lovit formou reklamy anebo ještě hůře plošné reklamy. Při relativně úzce definované cílové skupině je to nerentabilní, ale nejde jen o to. Představte si, že bych zainvestoval reklamní kampaň. Pro názornost cena jedné celostrany ve Watch magazínu je cca 80-100 tisíc. Aby měla reklama alespoň nějaký účinek, musel bych jí několikrát zopakovat a případně podpořit i v některých jiných médiích. Úhrnou částku bych pak musel rozkalkulovat do ceny hodinek, a to i po zakalkulování předpokládaného nárustu objemu prodeje. Jenže pak tu máme najednou kámen úrazu. Zákazníci, kteří dnes tvoří 80% veškerého obratu firmy by s velkou pravděpodobností odešli, protože by hodinky s rozšířením klientely výrazně ztratily na exkluzivitě. Hodinky by se staly konfekcí a ta by se opět dostala do přímého střetu se švýcarskou konkurencí, kterou v tomto směru nelze nijak podceňovat. Jinými slovy bychom se octli tam, odkud jsme se pracně vymanili a ještě bychom za to poměrně krutě zaplatili! Chápu, že v jiných oborech to funguje jinak, ale v tom našem to tak je, jakkoliv se to může zdát přitažené za vlasy. Popravdě teprve, když jsme se zbavili zažitých marketingových schémat, tak jsme začali růst. To o co nám momentálně jde je plynulý o pozvolný růst v segmentu, ve kterém zatím nemáme moc velkou konkurenci - v zakázkové výrobě hodinek (přesněji pouzder a jejich koponentů). Člověk také nevyroste přes noc. Když už jsem se pustil do této asociace, tak v ní zkusím chvíli pokračovat. Když se sportovec sníží k tomu, aby dopoval, zároveň tím podstupuje riziko kolapsu. Nám jde v prvé řadě o zdravý vývoj firmy, a ten bude zdravý pouze tehdy, když budeme činit jen takové kroky, na které nazrál čas! Noví zákazníci nám tedy neudělají problémy, pokud jich nebude více, než bude v našich silách rozumně obsloužit! V současné době máme nakontrahovanou práci na 4 měsíce dopředu, doopravdy si myslíte, že by bylo za této situace rozumné investovat do reklamy? Já si to nemyslím. Osobně preferuji investice do strojního vybavení, do nových technologií a vývoje vůbec. S tím jsou samozřejmě spojené i investice do lidí. Investice jde však málokdy realizovat mávnutím kouzelného proutku. Například když přijmete nového seřizovače k CNC, také vaše starosti nekončí okamžikem, kdy jste ho postavili k soustruhu nebo fréze. Když koupíte nový stroj, nějakou dobu trvá, než ho pro Vás na zakázku vyrobí, protože nejdou koupit v supermarketu. Nějakou dobu trvá, než ho dodavatel nainstaluje a zaučí obsluhu. Krom toho některé investice jsou takového charakteru, že si na ně musíte nějaký čas "spořit". Nechci tu z nikoho dělat hlupáka, ale když už to tu takto pitváme, tak se to snažím napsat tak, aby to dávalo určitou logiku. NIGHTinGALE napsal: Do exkluzivity a vysokých cen jste tlačeni jen vlastní neschopností (možná dočasnou, nevím) navýšit výrobu. Vyrobit Lineu i \"pavouka\" bude trvat přibližně stejně dlouho. Jenže za jedno vyinkasujete 20.000Kč a za druhé 100.000Kč. Vyrábíte přednostně to, co vydělává více. Je to logické. Ale to, že nejste schopni vyrobit hodinky i v nižším cenovém segmentu, to není váš záměr. To je prostě jen neschopnost (zda máte málo lidí či špatný strojový park, to netuším) a ne obchodní záměr. Tento výrok můžu sice pochopit, ale souhlasit s ním rozhodně nemůžu. Vychází totiž skutečně jen z neznalosti věci. Nejenže bychom dokázali sériově vyrábět levné hodinky (dokonce i ty mechanické) a vyrobit jich desetitisíce až statisíce, ale na takové počty tu není poptávka. Smiřte se už jednou provždy s tím, že skutečně kvalitní hodinky zajímají jenom zlomek národa! Krom toho, my chceme vyrábět hodinky vysoce individuálního charakteru a solitérní hodinky. Jsme přesvědčeni, že tento segment trhu do budoucna poroste. Prstě se nechceme vracet k masovému produktu pro anonymního zákazníka. Chceme být se zákazníkem v přímém kontaktu, a to při počtu v řádech tisíců není možné. Stále se mě ptáte, kolik hodinek ročně prodáme. Moje odpověď je, že dostatek na to, abychom se mohli rozvíjet dál. Popravdě sám nevím přesné číslo, protože tento parametr pro mě není tak podstatný. Říkám tak 2-5 tisíc hodinek ročně. Celý stav pak ovlivňují různé firemní zakázky. Zaplať pánbů se firmy rozpomněli na to, že je docela zajímavé používat reprezentativní hodinky jako hodnotnou pozornost pro obchodní partnery, ale i pro zasloužilé zaměstnance. A zdaleka už není zájem o nějaké laciné quartzky, spíše naopak.
Ondraj Odesláno 9. května 2007 Nahlásit Odesláno 9. května 2007 To co píšete je hodně věcné a vypadá, že to máte opravdu dobře promyšlené. Na solitéry mi to sedí. Ale ta standardní produkce také nepotřebuje reklamu, tu vyrábíte tedy pro náhodně chyceného zákazníka ? Jak se tedy vlastně tato produkce dnes prodává ? (marketingově)
NIGHTinGALE Odesláno 9. května 2007 Nahlásit Odesláno 9. května 2007 Nebudu sem kopírovat celý příspěvek, na který reaguji. Zabralo by to celou stranu. Děkuji za pochopení. Pro Prima: Ano, Váš poslední příspěvek má hlavu a patu. Zní i logicky. Ač možná nesouhlasím se vším, dokáži (konečně) pochopit to, kam směřujete (či se o to snažíte). Děkuji za tedy za slušné a obsáhlé vysvětlení. Sice se domnívám, že politika exkluzivity založené na solitérech je cesta do pekel (trh v ČR se jednou nasytí a v zahraničí zatím, bohužel, renomé moc nemáte), ale držím Vám palce a doufám, že se pletu a že máte pravdu Vy. Pro Viktora: Ano, uznávám, že teď nepíši moc asertivně, ale spíše dost nabroušeně. Sám nevím proč. Vše v pohodě, daří se mi skvěle. Důvodem je nejspíše to, že mi vadil neuvěřitelně hloupý příspěvek o psech jednoho člena fóra (zaváněl mi skoro fašismem) a druhým důvodem je pak to, že ač mám Primky rád a Prima si pro jeho zanícení a plamen v srdci vážím, iritují mě jeho emotivní (a často plačtivé) příspěvky, které tu teď měl. Chápu, že se kritika designu či cen neposlouchá dobře, ale to je holt život a na kritiku musíme být překvapeni. Takže jsem vyletěl. Je fajn obhajovat své výrobky (svě děti), ale ne slepě. Je třeba o kritických slovech i přemýšlet a něco si z nich brát. Leč to jsem zde neviděl. Ze strany Prima se konalo jen napadání těch, co kritizovali. Ale to samozřejmě nemění nic na tom, že mé chování v pořádku nebylo. Takže ještě jednou sorry.
Viktor Odesláno 9. května 2007 Nahlásit Odesláno 9. května 2007 To N-gale: V pohodě, neber to tu tak vážně . Ani ty čokly bych tak neprožíval, myslím, že to 31682 nemyslel tak zle, jak jste mu to tam vytmavili - ale o psech nic nevím a odmítám další debatu na tohle včera dost nešťastný téma (ono už to vlákno mělo dost blbý název "Obchodní jednání" a vy jste do dodělali). I když, děti po mně psa chtěj, abych se tady začas taky nerafal ...
proto Odesláno 9. května 2007 Nahlásit Odesláno 9. května 2007 Viktor napsal: Foundryman napsal: Akciová společnost podléhá auditu ze zákona, je jedno, jestli je či není veřejně obchodovatelná. To platilo dřív, dnes je to tak, jak jsem napsal. Každá akciová společost podléhá auditu.
Viktor Odesláno 9. května 2007 Nahlásit Odesláno 9. května 2007 proto napsal: Viktor napsal: Foundryman napsal: Akciová společnost podléhá auditu ze zákona, je jedno, jestli je či není veřejně obchodovatelná. To platilo dřív, dnes je to tak, jak jsem napsal. Každá akciová společost podléhá auditu. Doporučuju si pročíst paragraf 20 zákona o účetnictví v platném znění .
NIGHTinGALE Odesláno 9. května 2007 Nahlásit Odesláno 9. května 2007 Kup dětem křečka s papíry, Viktore a bude klid Ale teď zpátky k tématu a tím je spider(man). Už tu několikrát zaznělo, jak se ve světě hodinek pořád něco opakuje a jeden kopíruje druhého a podobně. Diplomaty vyšly z něčeho... Luneta čehosi zase z něčeho jiného... Orlík je jako značka XY... Značka XY jako YX... Fajn, chápu, beru... Ale co "pavouk"? Bylo tu zmíněno, že pouzdro je originální. V mých očích ano a líbí se mi. Ale je skutečně originální nebo má nějaký pravzor u konkurence? Docela by mě zajímalo, z čeho tento tvar vznikl. Nemáte někdo foto něčeho podobného? Nějakého pravzoru?
proto Odesláno 9. května 2007 Nahlásit Odesláno 9. května 2007 Viktor napsal: proto napsal: Viktor napsal: To platilo dřív, dnes je to tak, jak jsem napsal. Každá akciová společost podléhá auditu. Doporučuju si pročíst paragraf 20 zákona o účetnictví v platném znění . omluvam se viktor ma pravdu zil jsem v nejakem starem bludu
NIGHTinGALE Odesláno 9. května 2007 Nahlásit Odesláno 9. května 2007 proto napsal: Viktor napsal: proto napsal: Každá akciová společost podléhá auditu. Doporučuju si pročíst paragraf 20 zákona o účetnictví v platném znění . omluvam se viktor ma pravdu zil jsem v nejakem starem bludu Viktor bere za finanční rady a konzultace 500 EUR na hodinu (byť jen započatou). Připrav si tedy peníze
Viktor Odesláno 9. května 2007 Nahlásit Odesláno 9. května 2007 Já si matně pamatoval starý model IWC s podobnými nožkami, ale našel jsem jen tohle, spíš než pavoučí jsou prasečí , Primky jsou hezčí A ještě jedny Bulovy hciq tady někde jednou takové pouzdro zmiňoval, ale nevím kde ....
NIGHTinGALE Odesláno 9. května 2007 Nahlásit Odesláno 9. května 2007 Přesně, Viktore, zlaté Primky! Ještě, že nemám peníze na to, abych sbíral ta ošklivá IWC Pravdou je, že Prim dělal (dělá) hezké hodinky. Ne vše mě zaujme, ale některé modely jsou dokonalé. Teď ale trošku odbočím od elegantních kousků s mimostředkou... Těch je všude dost... Poslední dny se zalíbením pozoruji jeden svůj nový přírůstek. Módní dámské Primky, kalibr 66. Možná je znáte, ale já je viděl poprvé. Ta hodinová ručka mi přijde úžasná (to, jak je poslední třetina černá). Nevím, kdy se vyráběly, ale podle mě jsou odvážné až dost. A elegantní k tomu. Hezky minimalistický číselník. Sorry za špatné foto - umělé osvětlení to zkreslilo. Číselník je domodra a pouzdro štříbrné.
spiderer Odesláno 9. května 2007 Nahlásit Odesláno 9. května 2007 NIGHTinGALE napsal: Přesně, Viktore, zlaté Primky! Ještě, že nemám peníze na to, abych sbíral ta ošklivá IWC Pravdou je, že Prim dělal (dělá) hezké hodinky. Ne vše mě zaujme, ale některé modely jsou dokonalé. Teď ale trošku odbočím od elegantních kousků s mimostředkou... Těch je všude dost... Poslední dny se zalíbením pozoruji jeden svůj nový přírůstek. Módní dámské Primky, kalibr 66. Možná je znáte, ale já je viděl poprvé. Ta hodinová ručka mi přijde úžasná (to, jak je poslední třetina černá). Nevím, kdy se vyráběly, ale podle mě jsou odvážné až dost. A elegantní k tomu. Hezky minimalistický číselník. Sorry za špatné foto - umělé osvětlení to zkreslilo. Číselník je domodra a pouzdro štříbrné. Tak ty jsou paradni! Jednoduchy a promysleny design, ta hodinova rucka nema chybu. Moc hezky kousek
cigi Odesláno 10. května 2007 Nahlásit Odesláno 10. května 2007 Hezký . gale (promiň za zkratku, ale mě tvůj nick nejde přes klávesnici) - krásný kousek! Máš fakt nadprůměrnou sbírku - tedy - nadprůměrnější, než já . ONDRAJI - JÁ SE OMLOUVÁM - vůbec jsem neměl v úmyslu se tě dotknout - jen jsem tě tak ňák bez postranního úmyslu citoval, protože mi to přišlo ilustrativní a upřímně řečeno doslova surrealistické, že jeden z největších milovníků hodinek bere na váhu věci jako vratná hodnota jeho krásných kultovních kousků - a spokojí se s 50% - vždyť to je žalostně málo! Promiň - už končím. Taky nebylo v pořádku, že jsem tě citoval v jiným vlákně - prostě jsem se splet - tyhle 2 nový vlákna mě splývají. SORRY, fakt.
Ondraj Odesláno 10. května 2007 Nahlásit Odesláno 10. května 2007 cigi napsal: ONDRAJI - JÁ SE OMLOUVÁM - vůbec jsem neměl v úmyslu se tě dotknout - jen jsem tě tak ňák bez postranního úmyslu citoval, protože mi to přišlo ilustrativní a upřímně řečeno doslova surrealistické, že jeden z největších milovníků hodinek bere na váhu věci jako vratná hodnota jeho krásných kultovních kousků - a spokojí se s 50% - vždyť to je žalostně málo! Promiň - už končím. Taky nebylo v pořádku, že jsem tě citoval v jiným vlákně - prostě jsem se splet - tyhle 2 nový vlákna mě splývají. SORRY, fakt. beru Pokud by člověk neměl něco rád, investoval by do toho, když ví, že pokud to bude chtít poslat dál, je rázem na 50% ceny ? Jinak v případě Omegy nejde o nic kultovního, všude jich je dost. Vem to takhle. Ale i ekonomická otázka není od věci, ale jak vidíš hraje v rozhodování pramalou roli. To ale neznamená, že mě to nemusí zajímat vůbec. Takže ty jsi akorát nepochopil, že ten finanční rozbor je až druhotný jev-výsledek, nikoliv jeden z důvodů proč koupit či nekoupit. Pokud by bylo jak myslíš ty, to bych snad nemohl koupit žádné hodinky, ne ? Kdo by si ale nechtěl někdy koupit takového miláčka, který časem ještě hodnotu získá ? To je tožiž ideální stav a neplatí to jen o hodinkách, ale o sběratelství vůbec.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se