jast Odesláno 9. března 2014 Nahlásit Odesláno 9. března 2014 Dovolím se připojit do diskuse, mám dotaz. Nezkoušel někdo učit se anglicky podle Libora Činky " Anglicky fantasticky" ? Má někdo zkušenost? Dík za odpověď.
Baldic Odesláno 9. března 2014 Nahlásit Odesláno 9. března 2014 Gramatiku se naucis z ucebnic. Psani mi prijde na nauceni nejhorsi, protoze malokdy mas u sebe nekoho, kdo to po tobe muze zkontrolovat.Ja jsem se nejvic naucil anglicky na stredni, kde jsme meli vynikajici anglictinarku. A nasledne jsem to rozvijel u pocitacove hry Baldur´s Gate, kde je pomerne hodne textu, kteremu musis porozumnet. Poslech jsem se naucil u serialu, ktere sleduju. Prestalo me bavit cekani na titulky a zkusil jsem si je poustet bez nich a rychle jsem zjistil, ze te anglictine vlastne rozumim. Navic v serialech/filmech se nepouziva nijak gramaticky tezka anglictina, takze se nemusis bat.
jast Odesláno 9. března 2014 Nahlásit Odesláno 9. března 2014 Dík za radu, bohužel jsem se ve škole neučil anglicky, byla jen ruština. Já znám dost anglických slov, ze života, jen z nich neumím složit věty. Snažím se dívat na filmy s titulky, podstatě rozumím ale je to málo. Po revoluci jsem se učil německy a ta se mi do všeho plete. Vím, že v praxi se anglicky mluví jednoduše ale do hlavy mi to stejně moc neleze. Četl jsem o Anglicky fantasticky, proto se na to ptám.
Skalamander Odesláno 9. března 2014 Nahlásit Odesláno 9. března 2014 V 9. 3. 2014 v 13:16, Baldic napsal: Gramatiku se naucis z ucebnic. Psani mi prijde na nauceni nejhorsi, protoze malokdy mas u sebe nekoho, kdo to po tobe muze zkontrolovat.Ja jsem se nejvic naucil anglicky na stredni, kde jsme meli vynikajici anglictinarku. A nasledne jsem to rozvijel u pocitacove hry Baldur´s Gate, kde je pomerne hodne textu, kteremu musis porozumnet. Poslech jsem se naucil u serialu, ktere sleduju. Prestalo me bavit cekani na titulky a zkusil jsem si je poustet bez nich a rychle jsem zjistil, ze te anglictine vlastne rozumim. Navic v serialech/filmech se nepouziva nijak gramaticky tezka anglictina, takze se nemusis bat. Taky si pamatuju, jak jsem hrál BG 1 i 2 v angličtině a souhlasím, že mi toho z angličtina dala strašně moc. Človek musel překládat složité dialogy, na jejichž vedení často závisel celý další postup ve hře.
siwi Odesláno 9. března 2014 Nahlásit Odesláno 9. března 2014 V 14. 2. 2014 v 17:47, rolas napsal: Vím, že žádné zázračné metody neexistují... A právě tohle měj neustále na mysli. Dalším aspektem učení obecně je skutečnost, že co pomohlo jednomu, nemusí pomoci tobě. Veškeré zde dobře míněné rady se u tebe mohou klidně minout účinkem. Důležité je, aby sis ty sám uvědomil, jaký způsob učení ti nejvíce vyhovuje. K tomu ti pomůže, když si odpovíš na jednu zásadní otázku: "Jaký mám důvod naučit se anglicky?" Pokud je tím důvodem naděje na získání lepší práce, pak věz, že je jednodušší si najít práci, kde to po tobě nikdo chtít nebude, než se jazyk naučit. Pokud je tím důvodem přesvědčení, že "je prostě dobré to umět", pak ani to ti moc nepomůže, protože jsi se bez toho až doposud obešel. Obejdeš se i nadále. Jediným u všech 100% fungujícím motivem je, když je daný jazyk pro tebe koníčkem a něco uvnitř tě neustále pudí se ho dál učit. Slyšíš neznámé slovo, najdeš si ho. Informaci si raději sám vyhledáš v AJ než v ČJ. Jazyk tě přitahuje jako magnet. Obávám se ale, že tohle právě není tvůj případ. Skutečnost, že se ptáš ostatních na nějaká doporučení, spíše ukazuje na to, že by ses bez AJ obešel, kdyby tě netlačily vnější okolnosti. Já sice AJ neovládám, ale dvacetiletá praxe s výukou němčiny mě v tomto názoru na problematiku učení se cizímu jazyku každý den utvrzuje. Ale neházej flintu do žita. Dril, píle a nevyhnutelné okolnosti taky dovedou své
PNS Odesláno 9. března 2014 Nahlásit Odesláno 9. března 2014 Taky se připojím s poznatkem, že hry konkrétně M:TG a GURPS mi z angličtiny daly hrozně moc. Taky sledování seriálů s titulky. A to je i to co píše siwi nade mnou, bylo (a je mi to koníčkem, a že se stále mám co učit). Poslední dobou sleduju filmy na DVD bez titulků, pro začátek ideální jsou ty, který člověk může citovat z paměti- Matrix, Indiana Jones, atd. a přidávat si pak třeba pokračování co člověk tolik nakoukaný nemá, u mě např. Indy4
Exiztence Odesláno 9. března 2014 Nahlásit Odesláno 9. března 2014 Já jsem se učil od 6ti takže už jsem v tom skoro 18 let, české školství je na výuku Angličtiny hodně mizerné, převážně ji vyučují přeučené ruštinářky které udělají víc paseky než dobra. Je důležité umět základy tvoření vět a od začátku dbát důslednost na výslovnost, čtení knih je naprosto super způsob jak si zažít některé idiomy a prostě stavbu vět obecně, je důležité se nestydět mluvit, v tomto mi asi nejvíce pomohla moje závyslost na onlinenovkách a sezení na Teamspeaků do rána. Takže jestli spíš potřebuješ pasivně rozumět anglickému textu tak určitě doporučuji čtení v originále, současná literatura je v pohodě, více složité a staré knihy jako Tolkiena bych být tebou nezkoušel, gramatika je zastaralá respektive specifická a "naučíš" se to z ní špatně.
siwi Odesláno 9. března 2014 Nahlásit Odesláno 9. března 2014 (upraveno) V 9. 3. 2014 v 16:42, Exiztence napsal: ...Takže jestli spíš potřebuješ pasivně rozumět anglickému textu tak určitě doporučuji čtení v originále, současná literatura je v pohodě, více složité a staré knihy jako Tolkiena bych být tebou nezkoušel, gramatika je zastaralá respektive specifická a "naučíš" se to z ní špatně. ...a podobně s těmi filmy. Osobně bych spíše doporučoval zpočátku sledovat dokumenty. Řeč ve filmech bývá rychlá a emočně zabarvená. To by tě naopak mohlo odradit. Mohl bys nabýt dojmu, že pořád nerozumíš a žádné pokroky neděláš. Ale ještě jednou zopakuji. Myslím, že to, jak tu každý popisuje svůj způsob, ti nijak nepomůže. On se asi málokdo přizná k tomu, že se (alespoň zpočátku) učil proto, že se bál učitelů (rodičů), že mu to nešlo a nebavilo ho to. Pak je tu ještě jedna věc: Znám řadu lidí, kteří si o sobě myslí, že umějí cizí jazyk, tvrdí, že se to naučili ani nevědí jak, ale ve skutečnosti je to bída. POZOR! Nechci tím zpochybnit znalosti zde diskutujících. Toto jsou zkušenosti s lidmi mimo toto fórum. Upraveno 9. března 2014 uživatelem siwi
jast Odesláno 9. března 2014 Nahlásit Odesláno 9. března 2014 S těmi dokumenty bych to bral, protože se rád na ně dívám, jen musím nějakou naladit. Já s tím učením to mám horší , do hlavy mi to moc nejde, s diskutujících o angličtině na tomto fóru budu asi nejstarší. Vědom si svých nedostatků v cizích řečech tak děti jsem od mládí dával na angličtinu, mimo školní angličtiny, pak několik let v zahraničí a teď je to jejich skoro druhý rodný jazyk i se španělštinou, a já od nich slyším jak je angličtina jednoduchá. Se jin to kecá když jsou mladý a od mala jsou k řeči vedené. Mě ale stačí jen se domluvit na dovolené. živit se tím už nebudu :-)
siwi Odesláno 9. března 2014 Nahlásit Odesláno 9. března 2014 V 9. 3. 2014 v 17:11, jast napsal: ... a já od nich slyším jak je angličtina jednoduchá. Klasika Ono je to ale spíš o vztahu k danému jazyku. Prostě někdo se AJ nebo jiný cizí jazyk i přes jeho "jednoduchost" nikdy nenaučí. Problém netkví v pravidlech, ale v tom, proč se člověk (ne)učí.
Exiztence Odesláno 9. března 2014 Nahlásit Odesláno 9. března 2014 O angličtině se říká že je jednoduchá protože současná angličtina není inflexní. Takže je začátečník rád že se základní věty tvoří "furt" stejně, dle určitého vzorce. Místo toho není žádná korespondence mezi grafémy a fonémy, ale to je lidem jedno, když občas slyším tu výslovnost tak to že umí sestavit větu je jim stejně k hovnu.
jast Odesláno 9. března 2014 Nahlásit Odesláno 9. března 2014 Ach jo jednoduchá, to se dobře říká ale do hlavy to nejde. Jak jsem se ptal na " anglicky fantasticky" je to princip jak se učí malé děti co neumí číst, jen z poslechu, opakují co slyší k danému obrázku nebo dění, jsou sice opravování ale opakování je matka moudrosti a gramatiku se učí až budou umět číst. Sondoval jsem jestli to někdo z fóra absolvoval a může mi říct svou zkušenost. Je třeba zatnout zuby a intenzivně se učit
siwi Odesláno 9. března 2014 Nahlásit Odesláno 9. března 2014 V 9. 3. 2014 v 18:52, jast napsal: Jak jsem se ptal na " anglicky fantasticky" je to princip jak se učí malé děti co neumí číst, jen z poslechu, opakují co slyší k danému obrázku nebo dění,... Tak na tohle pozor. Je-li tomu opravdu tak, pak si uvědom, že ty nejsi malé dítě a tak snadno jako jim to tobě nepůjde. Děti opakují to, co slyší, aniž by o tom přemýšlely. Prostě v principu napodobují zvuky. U dospělých už do tohoto spontánního chování zasahují různé zábrany, ostych, zkušenosti, myšlenky, názory... Prostě - dospělí více přemýšlí o tom, co dělají. A to je u této metody na škodu.
jast Odesláno 9. března 2014 Nahlásit Odesláno 9. března 2014 Jo to mi je jasné, spíše jde o to, při častém opakování použít i vizuální paměť a celé to skloubit do nějakého příběhu a v případě praktického používání by se měly dané slova v podvědomí vybavit. Dobře se to píše, i v celku chápe. A to je problém u dospělých , že nad tím přemýšlejí a tím se zatěžují tak jak to píšeš.
Wanderer Odesláno 6. srpna 2015 Nahlásit Odesláno 6. srpna 2015 Pánové, máte tipy na nějaký web, na samovzdělávání a učení se slovíček? Něco podobného jako je http://www.helpforenglish.cz/Díky předem.
VitekB Odesláno 6. srpna 2015 Nahlásit Odesláno 6. srpna 2015 Na slovíčka používám ANKI, resp. Ankidroid. Jsou ke stažení sdílené balíčky, já preferuji vlastní, jelikož i to čtení textů pomáhá. Na gramatiku modrý Murphy. Nic víc člověk na rychlé dosažení C1 nepotřebuje.
vanderB. Odesláno 6. srpna 2015 Nahlásit Odesláno 6. srpna 2015 V 6. 8. 2015 v 4:56, Wanderer napsal: Pánové, máte tipy na nějaký web, na samovzdělávání a učení se slovíček? Něco podobného jako je http://www.helpforenglish.cz/Díky předem. Jé, to ještě funguje! To zakládal Marek Vít ještě když nás učil na gymplu...to je let jinak já používám aplikace od "Babbel"
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se