Přejít na obsah

sýr

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 77
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

já se snad pos... :clap:

Sýr za ráfkem? A?

to je teda pěkná blbost

.. jsme syrova velmoc, podle me top 10 world.. sedlcansky hermelin.. niva... romadur... olomoucke tvaruzky.. to jsou vyjimecny zalezitosti...

edt.: a pak je tu nevycerpatelna studnice pocinaje fetou a konce treba .. casu marzu... notabene, tak smradlavej syr, ze ti podlomi kolena je myslim dost chlapsky tema )

a

jinak čím víc sejra smrdí, tím lépe

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ve svycarsku bylo jeste relativne donedavna zvykem vyplacet cast mzdy naturalne - SÝREM ;)

.. takze je dost mozna, ze prace hodinare na vasich stribrnych cibulich po dedovi byla honorovana peknym petikilovym bochnickem gruyeru :D

Gruyer je můj objev posledního cca jednoho roku a kupuju ho celkem pravidelně. Je výtečný. Nechat 20 minut temperovat z ledničky, k tomu kousek Bresaoly nebo pršutu, čerstvá bagetka, máslo, rajčátko, sklenka kabinetu...Je proč žít.
Odkaz ke komentáři

Před pár lety jsem byl na exkurzi v Loštické výrobně na syrečky. Dozvěděl jsem se tam, že jsou prakticky bez tuku a po řádném naladění jsme vyrazili do spřátelené hospody hned za rohem, kde měli na jídeláku tuto pochoutku na sto způsobů a kde jsem ve vstupu narazil na toto.

post-14708-0-50563800-1395954193_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Gruyer je můj objev posledního cca jednoho roku a kupuju ho celkem pravidelně. Je výtečný. Nechat 20 minut temperovat z ledničky, k tomu kousek Bresaoly nebo pršutu, čerstvá bagetka, máslo, rajčátko, sklenka kabinetu...Je proč žít.

jo, gruyer, tiez objav minuleho roku ... doviezli sme z Tour de Suisse asi 4 kila :) (foto nie je, ale bol z nedalekej dediny odkial aj 3. fotka :))

post-2492-0-42673300-1395957745_thumb.jpg

post-2492-0-87336800-1395957745_thumb.jpg

post-2492-0-25672600-1395957746_thumb.jpg

post-2492-0-63907300-1395957746_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

a ja zas rikam, ze vynikajici je GOUDA JONG BELEGEN :)

.. takhle zakrojit poradnej spalek, hodit ho v litinovy panvi na roztopeny krbovy kamna.. nechat zmeknout.. to je dobrota. a za par svestek (4?/kilco)

ked gouda, tak pekne OUD (24m+) a idealne z pobrezia, jemne slany ton, proste najviac :)

Odkaz ke komentáři

nee, overjärig kaas, to je to pravé, když Ti praskaj mezi zuby ty malé krystalky aminokyselin :thumbsup_anim:

mimochodem 4?/kilco, to jsi se spletl, ne?

to by byla levnější než "nejlepší" český sýr 30 eidam

a ja zas rikam, ze vynikajici je GOUDA JONG BELEGEN :)
.. takhle zakrojit poradnej spalek, hodit ho v litinovy panvi na roztopeny krbovy kamna.. nechat zmeknout.. to je dobrota. a za par svestek (4?/kilco)

Odkaz ke komentáři

Je to fajn, že si každej může najít svou chuť a že výběr je požehnanej (za mě kozí sýr + med + vlašské ořechy). Ještě teď vzpomínám, jak jsem za bolšána třel Nivu s taveňákem a posypal to v hmoždíři utlučeným pepřem - a jak to chutnalo!!

Odkaz ke komentáři

Trocha informací ke Gruyere. Jsem študoval, tak se podělím:

Gruy?re je žlutý tvrdý sýr z nepasterovaného kravského mléka, pojmenovaný po městě Gruy?res, vyrábí se v kantonech Fribourg, Vaud, Neuchâtel, Jura a Bern. Před rokem 2001, kdy získal ochrannou známku Appellation d`Origine contrôlée (AOC) jako švýcarský sýr, se tímto jménem označovaly i některé francouzské sýry podobného charakteru (Comté, Beaufort), ty se teď musí vyrábět s dírami, zatímco Gruy?re je pevný sýr bez děr.

www.tacos.cz Na výrobu 80 kg kola se spotřebuje asi 800 litrů mléka. Při výrobě se syrové mléko zahřeje na 34 °C v měděných nádržích a pak se srazí přidáním kapalného syřidla. Vzniklý tvaroh se nakrájí na kousky o velikosti rýžového zrnka, a míchá se, aby se uvolnila syrovátka, při teplotě 43 °C, která se rychle zvýší na 54 °C. Směs se umístí do forem, kde se vylisuje. Po prosolení ve slaném nálevu se sýr suší po dobu dvou měsíců při pokojové teplotě, většinou na dřevěných deskách. Může se nechat dozrát 3 - 10 měsíců, delší doba produkuje intenzivnější chuť. Podle podmínek AOC musí zrát v podmínkách blízkým přírodním jeskyním, tedy vlhkost v rozmezí 94% - 98%, teplotě mezi 13 a 14 °C pro sýry nejvyšší kvality, o 2 stupně nižší pro ostatní. Pokud by byla vlhkost nižší, sýr vyschne, při vyšší by zase mazlavěl, při nižších teplotách sýr méně zraje.

www.tacos.cz Jde o sladký, mírně slaný sýr s chutí, která se velmi liší věkem. Bývá popisována jako smetanově ořechová u mladého výrobku, se stářím se stává zemitější a komplexnější. V plném věku (5 měsíců až 1 rok) získává zrnitější charakter, může mít menší dírky či praskliny. Všeobecně je znám jako jeden z nejlepších sýrů pro pečení, má výraznou, ale ne silnou chuť, sýrovým koláčům quiche dodá pikantnost a voňavost, ale nepotlačí ostatní přísady. Je to dobrý sýr pro fondue, ve spojení s ementálem a Vacherinem. Tradičně se používá pro francouzskou cibulačku nebo na česnekovou polévku le Tourin, stejně jako na Croque Monsieur, klasický francouzský opékaný sendvič se šunkou a sýrem. Použit je i v kuřecím cordon bleu. Je to jemný stolní sýr, strouhaný často na těstoviny a do salátů. Dobře s ním ladí bílá vína jako ryzlink rýnský, stejně tak šumivý cider nebo tmavé ležáky.

vloženo
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...