Jump to content

sýr


Recommended Posts

  • Replies 77
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

.. jsme syrova velmoc, podle me top 10 world.. sedlcansky hermelin.. niva... romadur... olomoucke tvaruzky.. to jsou vyjimecny zalezitosti...

 

edt.: a pak je tu nevycerpatelna studnice pocinaje fetou a konce treba .. casu marzu... notabene, tak smradlavej syr, ze ti podlomi kolena je myslim dost chlapsky tema )

 

a

Edited by montemar
Link to comment
Share on other sites

.. jsme syrova velmoc, podle me top 10 world.. sedlcansky hermelin.. niva... romadur... olomoucke tvaruzky.. to jsou vyjimecny zalezitosti...

 

To je asi tak absurdní, jako kdyby Francouzi nebo Italové tvrdili, že jsou pivní velmoc.
Link to comment
Share on other sites

Sedlčanský Pepa je celkem k snědku, když ho zapomeneš na dně nákupní tašky a najdeš ho tam při příštím velkém nákupu. Jinak je to spíše tvaroh. Když už Nivu, tak Zlatou, ale pořád je to odvar.

Tak!

Link to comment
Share on other sites

ve svycarsku bylo jeste relativne donedavna zvykem vyplacet cast mzdy naturalne - SÝREM ;)

.. takze je dost mozna, ze prace hodinare na vasich stribrnych cibulich po dedovi byla honorovana peknym petikilovym bochnickem gruyeru :D

Edited by montemar
Link to comment
Share on other sites

Jako vlastní sýry? Ani ne, tedy pokud žiješ v dánsku tak stejně nekoupíš jiný mlíko, takže cena vstupní suroviny
je normálně úměrná cenám jinde a výdělku. Ale to je historie, v ČR kupuju mlíko normálně z farmy pod horama.

Jinak je poměr asi kilo sýra z cca 10 litrů mléka (polotvrdý sýr a la gouda, eidam atd.), na parmazán je potřeba
výrazně více, na měkký čerstvý sýr zase méně. Nejhorší je doba zrání, ale už mám výrobu kontinuální (rozuměj

když mě to chytne tak vyrobím), a protože dělám spíše tvrdé sýry co zrají ve vosku, tak jestli leží a čeká na mě

čtyři nebo deset měsíců je pak jedno. Moje výroba je totiž pořád částečně pokus / omyl :D
Nejsem třeba schopnej vyrobit gruyére a nivu, to vždy byla tragédie.

 

Jinak je potřeba jen syřidlo, kultura, ty stojí poměrně málo, a pak čas to vyrobit a znalost výrobního postupu,
ovšem gastromagor to dříve nebo později vychytá. A není nic lepšího než pochvala od hosta kterému domácí

sýr chutná, to je za odměnu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...