Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nedávno na Kickstarteru úspěšně menší Havajský výrobce Bathys vybral peníze na realizaci náramkových hodinek s přesností +- 1s za 1000 let!

http://www.watchuseek.com/news/bam-bathys-hawaii-creates-world-s-most-accurate-wristwatch-the-cesium-133

Pravda. Jsou dost velký a ošklivý ale ta myšlenka mě fascinuje. Když to za pár let ještě zmenšej a nacpou do něčeho co vypadá normálně tak by to byl technofilův vlhký sen. Představa že hodinky přeřídím jen 2x do roka a pak budu mít na 6 měsíců absolutní jistotu na sekundu přesného času bez externí výpomoci (rádio, GPS) mě přivádí v úžas.

Posted

Stejny vysledek dosahnes i s hodinkami rizenymi radiem dle atomovych hodin. Pokud tedy nezijes v oblasti mimo signál.

Posted (edited)

GPS....radiocontroly....mechanika s GPS....konečně 1s za 1000 let,to je docela nepřesný( jestli se nepletu udávaná přesnost atomek je 1s za milion let),bych za pár tisíciletí prošvih mezigalaktickej autobus.Stačí se mrknout na stránky s přesným časem a pak se dohadovat,kterej to vlastně je.Ale bez těhle borců by dneska svět vypadal jinak,jenom si nejsem jist,jestli je to dobře nebo špatně.

Edited by Daemonultimate
Posted

GPS....radiocontroly....mechanika s GPS....konečně 1s za 1000 let,to je docela nepřesný( jestli se nepletu udávaná přesnost atomek je 1s za milion let),bych za pár tisíciletí prošvih mezigalaktickej autobus.Stačí se mrknout na stránky s přesným časem a pak se dohadovat,kterej to vlastně je.Ale bez těhle borců by dneska svět vypadal jinak,jenom si nejsem jist,jestli je to dobře nebo špatně.

Ale GPS a rádio je s externí pomocí, to tak nějak už není ono. Rádiovej signál ení všude a těch pár GPS hodinek jsou drahý a výběr moc není. Quartzy v praxi přeřizuju jednou týdně abych měl jistotu odchylky < 5s. Větší už by mi asi dost lezla na nervy. Prostě mě fascinuje možnost že bych to nařídil a za půl roku při změně DST by to pořád bylo na vteřinu přesně.

Posted

Ale GPS a rádio je s externí pomocí, to tak nějak už není ono. Rádiovej signál ení všude a těch pár GPS hodinek jsou drahý a výběr moc není. Quartzy v praxi přeřizuju jednou týdně abych měl jistotu odchylky < 5s. Větší už by mi asi dost lezla na nervy. Prostě mě fascinuje možnost že bych to nařídil a za půl roku při změně DST by to pořád bylo na vteřinu přesně.

Mně naopak externí pomoc baví :)  :-)  , radiovej signál sice neni všude,ale nikdy jsem s tim problém neměl,když se to snaží o spárování i víckrát za den.Jdou pořád přesně.Tak přesně jako k nim vybraná netová stránka s přesným časem,u některejch to jde zas jinak.Mám momentálně dvoje,Casia a Citizeny.Ano GPS jsou dražší než rádia,kolik,dva táci v dolarech?Asi tak nějak bajvoko.No tahle limitka zatim taky nevychází zrovna nejlevněji 12.000 doláčů neni zas taková láce.Jistě,cena určitě spadne doděláním a sériovkou,ale to už bude GPS za 1500 doláčů a míň.Jistě nejsem žádným odpůrcem jejich snažení,myšlenka dokonale přesných hodinek mě také přitahuje,ale v mechanice.

Posted

Stary dobry COSC quarzovy strojek taky neni k zahozeni, mel by mit prumernou denni odchylku maximalne 0,07 vterin, takze bys Turtle serizoval ne tydne, ale co 71 dni. 

A nebo tyhle Citizeny a mas po starostech uplne, treba vzdycky na vanoce slavnostne seridis a rok mas pokoj.

http://www.higuchi-inc.com/thecitizen.html

Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.

Posted

....Quartzy v praxi přeřizuju jednou týdně abych měl jistotu odchylky < 5s. .....

Mozna by pomohlo koupit jine quartzky. At premejslim jak premejslim, zadny z tech co mi v zivote prosli rukama nedelali tydne odchylku vic jak 5s. Vcetne nakupu v mladi u Vietnamcu do 400kc.

Jestli te fascinuje presnost bez externi korekce, Citizen s termokompenzaci to jisti:-)

Posted

Quartzy v praxi přeřizuju jednou týdně abych měl jistotu odchylky < 5s. Větší už by mi asi dost lezla na nervy. Prostě mě fascinuje možnost že bych to nařídil a za půl roku při změně DST by to pořád bylo na vteřinu přesně.

Byl by to ale jen tvůj pocit, protože v reálu by pak tvoje nejpřesnější hodinky nejspíš trvale ukazovaly jinak (třeba o sekundu, dvě), než časomíry v televizi, rádiu a podobně. Já myslím, že by ti i tohle časem začalo lézt na nervy.