Přejít na obsah

Káva


Doporučené příspěvky

U mlýnku může být dalším (omezujícím) parametrem rozměr. Ty komerční jsou často hodně vysoké a na klasickou kuchyňskou linku se nemusí vejít (bez změny násypky). Starší z komerčního provozu může být řešení, ale bude to chtít nové kameny a určitě bych chtěl verzi doserless + malou násypku. Pokud je doma problém s místem nebo je omezený rozpočet, šel bych do Eureka Mignon. Pokud by bylo peněz více, případně i kvůli alternativám, vyzkoušel bych Niche Zero. Pokud by bylo peněž ještě více, pak už výběr velký :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 28 minutami, RedAce666 napsal:

Já třeba vím, že i kvůli tomuto bude můj další upgrade Decent Espresso a ne něco ve stylu Linea Mini nebo GS3. Jakkoli jsem po takových mašinách ještě před dvěma lety toužil.

Linea Mini, kromě toho, že je dost hnusná (subjektivní), je "jen" double boiler, ne? Ta nemá žádnou extra funkci - pádlo není pádlo, ale spouští jen extrakci. GS3 je o trošku méně hnusná (opět subjektivní) než Linea Mini - tam už při manuální verzi profilace lze. Funkcemi (při plně saturované hlavě) bude oproti GS3 lepší Rocket R Nine One.

Decent Expresso je přecpaný elektronikou, v něčem mám rád elektroniky méně (třeba jako u hodinek :)) Ale rád bych si ho vyzkoušel, to ne, že ne... Jen ten tablet mi tam prostě nesedí.

Čistě vizuálně je nejhezčí Slayer (subjektivní), ale ten má (kromě ceny) ještě jiná omezení (opět subjektivní).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 6 minutami, Bert napsal:

Redde, máš naprostou pravdu, ale proč násypka? Ty potřebuješ mít nad mlýnkem uskladněného půl kila kafe? Jo,  a to NZ je fakt bomba. Tuším, že ho výše zmíněný Decent doporučuje jako non profi variantu ke svému mlýnku.

V násypce kávu nenechávám, dosypávám na oko co vymelu... něco je samozřejmě v furt v mlýnku. Pak používám časovač na double (např. 13 s) a vážím výstup. Podle potřeby uberu (to se snažím minimalizovat, nerad plýtvám) nebo domelu při časování singlu (můj současný mlýnek umí min 0,2 s, což je tak 0,3-0,4 g). Ale dokončuju stavbu single dose, a tam už budu sypat přesně jen to, co půjde ven (na 18 g výstupu budu dávat maximálně 18,2 g).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 19 minutami, Bert napsal:

Jenže Rocket má malou paměť. Tuším jen 6 profilů ...

Vím. 5 nastavitelných předem + jedno uložení manuálního (zpětně). Myslím ale, že by mi to stačilo. Že bych stejně zjistil, že podle kávy jedu manuálně a když se mi to povede, tak si to uložím. Pokud bych chtěl kávu pít delší čas, tak bych si to přeprogramoval do nastavení jednoho z pěti profilů. (edit: otázkou je, jestli časem, novou verzí firmwaru, ten počet nerozšíří.)

Trochu si myslím, že i když máš naprogramovaný profil, tak malinká změna v přípravě může ten profil rozhodit (moje teorie, nemám ověřeno). Nejčastěji bych stejně používal něco jako malé tlaky jako preinfuze, než začne káva téct a pak bych to tam poslal naplno... Takhle funguje slayer.

Upraveno uživatelem redd
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No ja som velmi dlho vazil vstup a mal prazdnu nasypku. Teraz po upgrade na fiorenzato by som si rad zjednodusil zivot a vyuzival vstavany timer. Odpada vazenie... . Vystup je co sa tyka mnozstva celkom konzistentny. 

A tym sa dostavame k dovodu existencie nasypky. Ak je tej kavy malo, nemelie rovnakym tempom ako ked je tam 300g. Takze timer je nepouzitelny...

Uz mam v hlave riesenie pomocou hrubej plastovej trubky, zavazia o priemere vnutorneho rozmeru trubky, 3d tlaciarne a sustruhu.... A nasypka bude priehladny valec, vnutri bude na kave polozene tazitko. Ocakavam ze to nasledne bude mliet rovnomerne az do poslednych desiatom gramov kavy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V mlýnku mám furt stejně. Je tam něco, co je od kamenů po začátek násypky a pak tam dosypávám naoko. Pak timer funguje perfektně. Jak říkám, radši mám timer o kousek méně a vážím výstup. Timer mám na double, zvážím a pak případně domelu tlačítkem na single (zlomek vteřiny).

Hodně  kávy v násypce degraduje (domácí provoz). V kavárně si s tím poradí velmi rychle.

Upraveno uživatelem redd
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Než instalovat trubky, závaží a jiné ..., tak bych klidně vždy trochu dosypal a měl konzistentní výstup. Káva v násypce vlivem času, světla a třeba i změny vlhkosti bude rychleji měnit parametry.... budeš tedy pravděpodobně muset časem upravit mletí. Taky doporučuji výstup převážit. Protože už změna o třeba 0,3 g se klidně projeví 1-2 s při extrakci stejného výstupu, což může mít zásadní vliv na chuť (záleží ale na vstupní surovině, některý kafe je "blbuvzdorný" a chutná furt stejně :)).

Upraveno uživatelem redd
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 35 minutami, redd napsal:

Než instalovat trubky, závaží a jiné ..., tak bych klidně vždy trochu dosypal a měl konzistentní výstup. Káva v násypce vlivem času, světla a třeba i změny vlhkosti bude rychleji měnit parametry.... budeš tedy pravděpodobně muset časem upravit mletí. Taky doporučuji výstup převážit. Protože už změna o třeba 0,3 g se klidně projeví 1-2 s při extrakci stejného výstupu, což může mít zásadní vliv na chuť (záleží ale na vstupní surovině, některý kafe je "blbuvzdorný" a chutná furt stejně :)).

Presne preto instalovat trubky zavazi a jine. Aby tej kavy bolo menej a menej zvetravala. A aby ten vystup bol konzistentny, presne ako pises. Ale konzistentnejsou metodou ;).

A mletie upravujem (jemne) takmer po kazdej (druhej) kave. Vysledny prpdukt nevazim, to uz mam v oku, a dolezite je ci chuti. Proste podla toho ako tecie tuknem troska do mlynceka jednym ci druhym smerom, dalsi shot je teda upraveny. Atd. atd.

Nemyslim si ze zmena 1-2s pri extrakcii doppia ma zasadny vplyv na chut. Ak zaratam predinfuziu, tak extrakciu kludne nechavam ist aj 35-40s (pri niektorych kavach je to ale kludne 25, no zvycajne viac) a ta sekunda tam fakt nehra rolu.

Nepouzivam blbovzdorne kavy, verim ze nejaka 50% + robusta mix bude blbovzdorna, uz dlhy cas ale pijem vylucne arabicu, vacsinou svetlejsiu. S tym ze detaily doladim PIDom, niektore kavy sa od inych "lisia" aj o 5°C, aby chutili tak ako chcem.

Upraveno uživatelem eskimak
Doplnenie
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je zajimave slyset jine nazory a postupy. Ja si s teplotou nahraju. Myslim si, ze ve srovnani s jinymi promennymi ma mensi vliv.

V drtive vetsine pripadu drzim konzistentne 18 g na vstupu a vystup cilim na 40 g. Vetsi zmeny resim upravou mleti, male drobnou zmenou gramaze na vstupu, protoze muj soucasny mlynek neni vhodny na velmi decentni zmeny hrubosti. Spotreba doma je prumerne na 4 doubly, takze kava se toci rychle. Pokud mam 250-350 g a mam to trefeny, zmeny mleti netreba, ale pokud mam pul kila a vic, tak uz to resim.

Jinak teda zmenu 2s na extrakci vetsinou chutove poznam, a to celkem dost.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Podla mna bez upravy teploty nejde niektore kavy/prazenia uspokojivo pripravit. Ale kazdy ma svoj postup.

No nerozumiem ti uplne, zda sa ze si protirecis. Pises ze nez riesit nasypky atd, radsej dosypat viac kavy. V zapati pises ze kava v nasypke oxiduje (co nepopieram) a je nasledne treba upravovat mletie (ano). 

Tak teda zda sa ti lepsia nasypka na menej kavy s konstantnym tlakom (mne ano) alebo na viac kavy, bez konstantneho tlaku... ?

Je mozne ze to nemas konstantne a prave preto ta ta zmena extrakcie o 1-2s tak "kopne do nosa". Neviem si nejako predstavit ze mam v nasypke 250g kavy a pocas tyzdna (60-70g kavy denne) neupravim mletie. Ved ta kava, najma cerstva (+-10dni) este dost aktivne meni parametre... .

Mozno ked toto doladis tak budes mat konzistentnejsi vystup a sekunda ten vysledok potom tak nerozhadze. :unsure:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nechci nikomu sahat do svědomí, ale poznat 2s rozdíl v extrakci (pokud je způsobený pouze změnou dávky nebo mletí) je podle mě naprosto nereálné. Pokud tam nějaká skutečně výrazná změna v chuti bude, tak je to na 99% vliv nerovnoměrné extrakce (kanálek apod.) a ne hrubosti mletí.

Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, RedAce666 napsal:

Nechci nikomu sahat do svědomí, ale poznat 2s rozdíl v extrakci (pokud je způsobený pouze změnou dávky nebo mletí) je podle mě naprosto nereálné. Pokud tam nějaká skutečně výrazná změna v chuti bude, tak je to na 99% vliv nerovnoměrné extrakce (kanálek apod.) a ne hrubosti mletí.

+1

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...