Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Prý když ke konci II.světové války Rusi obsazovali Německo, osvobodili také továrnu na hodinky.gif :sniper:

http://forum.chronomag.cz/style_emoticons/...lt/starwars.gif V té době byly náramkové hodinky náramný hit. Ruský generál zavelel: Celou továrnu naložit na vlak! :mobile: I stalo se. Naložili stroje, výkresovou dokumentaci, skladové zásoby, prostě komplet fabriku. :guitar:

Když Němci přišli v pondělí po válce do fabriky, nestačili se divit. Haly prázdné, zůstali trčet jen šrouby z podlahy.

Fabrika byla znovu smontována a zavdala základ hodinářského průmyslu našich tehdejších bratrů. :angel:

• Odpovědi 110
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Ešte pred II.sv. vojnou dostali zainteresovaní od Stalina úlohu, odstrániť nedostatok hodiniek, hlavne pre armádu a letectvo. Vlastné kapacity neboli schopné problém riešiť, nesplnenie rozkazu sa netolerovalo, tak to riešili odkúpením kompletnej skrachovanej americkej továrne aj so všetkými súčiastkami. To bol základ modernej výroby hodiniek v ZSSR. Daľšie skvalitnenie a rozšírenie výroby nastalo po vybrakovaní tovární v Glashutte aj s obrovským množstvom hotových strojčekov a súčiastok po obsadení Nemecka a po ďaľšom skopírovaní nemeckých a švajč. kalibrov.

Odesláno
Prý když ke konci II.světové války Rusi obsazovali Německo, osvobodili také továrnu na hodinky.gif :sniper:

http://forum.chronomag.cz/style_emoticons/...lt/starwars.gif V té době byly náramkové hodinky náramný hit. Ruský generál zavelel: Celou továrnu naložit na vlak! :mobile: I stalo se. Naložili stroje, výkresovou dokumentaci, skladové zásoby, prostě komplet fabriku. :guitar:

Když Němci přišli v pondělí po válce do fabriky, nestačili se divit. Haly prázdné, zůstali trčet jen šrouby z podlahy.

Fabrika byla znovu smontována a zavdala základ hodinářského průmyslu našich tehdejších bratrů. :angel:

No tak uplne to nebylo, jak psal Railmaster pod Tebou a co je pravde blize. Mimochodem, najali i nejake ty amiky aby jim to rozjeli v sovetskem svazu. Jesltipak tam naaahodou nekde nezustali v pustine za plotem ?

Ale zpet, neni vybrakovani tovarny nejrychlejsi a nejlevnejsi zpusob vyvoje?

Odesláno

The First Moscow Watch Factory is first not only by name. Throughout its more than 70-year history, it has been and still is the leader in developing and manufacturing highly accurate watch movements. These movements have been used in the army and aviation, in the navy and even in space technology ? in other words, anywhere where a high level of accuracy and reliability is essential.

A brief history:

1927 ? The Labour and Defense Council passed the decree ?About the arrangement of watch production in the USSR?. The goal of the decree was to establish a watch industry that looked after the needs of Narkomat of Communications and of the Red Army. The Soviet watches were to become accurate, reliable and not to be inferior in quality to their Western counterparts. The equipment for the production of these watches was purchased from the USA. The watch factory ?Duber Hampton?, with an output of 200-250 thousand watches per year, was a ?turn-key? purchase and became the foundation of the first watch factory.

1930 ? the main building for watch manufacturing was built where the ?Krasnaya Zvezda? tobacco factory used to stand; the new American equipment was brought and installed. The construction of the watch factory was shockingly quick and already in November of the same year the first 50 watches were presented at the ceremonial meeting in the Revolution Theatre (now known as the Bolshoi Theatre).

1932 ? the designers of The First Moscow Watch Factory create an onboard aviation watch, alongside specialized watches for pilots, with minute and second counters. The production of the first Soviet stopwatches commences.

1935 ? the ?All-Union elder? Mikhail Kalinin signs the decree about awarding The First Moscow Watch Factory the name of S.M. Kirov. The production of navigation wristwatches with a stopwatch, mechanical and electro-winder watches for the automobile, sea chronometers and deck watches begins.

1939 ? the complete re-equipping of the factory is completed. The number of machinery in The First Moscow Watch Factory, compared to 1930, increases more than one and a half times.

1940 ? the commander watch of The First Moscow Watch Factory becomes a common belonging attributed to the officers of the Red Army. Watches with distinctive engravings are used by the army as forms of reward. In the ten years the factory had already produced 2.7 million pocket and wrist watches.

1941 ? After the beginning of the war The First Moscow Watch Factory was evacuated to the city of Zlatoust. Throughout the whole war the factory works for needs of the front, producing aircraft watches, sea and aviation chronometers.

1944 ? the production of automobile watches begins.

1946 ? the manufacturing of the watch ?Pobeda? (Victory) with a side second hand is embarked on. The name, the design and the characteristics of these watches were personally approved by Stalin himself. The production of the watch ?Pobeda? continues at The First Moscow Watch Factory until 1953.

1949 ? The manufacturing of the watch ?Shturmanskie? with second hand stopping begins. These watches were especially produced for the air force and were never available for the open market. Following an order from the Defence Ministry the high-precision sea chronometer 6MKh is developed and put into production.

The introduction of the progressive methods of work made possible to manufacture new types of watches with composite dodges: with a central second hand, and an antistrike knot of the balance. There appeared new models of watches such as "Moscow", "Mayak" (Lighthouse), "Sporting", "Rodina", "Kirovskie".

1956 ? the manufacturing of the first Soviet watch with an auto-winder and 22 rubies stats. The model is named ?Rodina? (Motherland).

1957 ? In honour of the launch of the first Soviet satellite the manufacturing of the watch ?Sputnik? begins. These watches are produced in two versions: with a central second hand and with a transparent disk with a mark in the form of a satellite instead of a second hand. In the same year, by special request, the watch ?Antarktida? (Antarctica) with a twenty-four-hour scale, is designed. This watch is intended for the participants of the first Soviet expedition to the South Pole. Both ?Antarktida? and ?Sputnik? are today a collection rarity, due to the fact that both models were only in production for the duration of a year.

1959 ? The first Soviet mechanical watch with an alarm function ?Signal? is developed. The manufacturing of the watch-chronograph ?Strela? with a one-hand stopwatch and 45-min minute counter commences. Its dial had extra telemeteric and tachometric scales. ?Strela? watches were not available for open sale, as they were specifically developed for the commanding officers of the air force. In 1965 cosmonaut Andrey Leonov took the ?Strela? watch on the first in the history of man space walk. In the same year the USSR Council of Ministers passed the decree wherein The First Moscow Watch Factory was appointed as the head enterprise in the exportation of men?s wrist watches. The watches were exported to 70 countries: USA, Great Britain, Belgium, Italy, Federative Republic of Germany, Hong Kong, Greece, etc.

1960 - The First Moscow Watch Factory produces the first watch under the trademark of ?Poljot?.

1961 ? the first ever flight into space in the history of mankind took place. Yuriy Gagarin took the watch of the ?First Moscow Watch Factory? into space with him.

1963 ? The particularly flat watch ?Vimpel? of 1st-class precision, produced at The First Moscow Watch Factory, are rewarded with a Diploma and gold medal at the international exhibition-fair in Leipzig.

1964 ? The manufacturing of the watch ?Orbita? with an automatic winding system, on 29 rubies, is mastered. From this year on the watches of The First Moscow Watch Factory are marked with the trademark ?Poljot?. Today these trademarks are registered in more than 90 countries and are recognised around the world.

1965 ? the manufacture of the super-flat watch ?Poljot? is begun. The height of the case of the watch ranges, in accordance with performance, from 3.8 to 4.5 millimetres, while the height of the movement is but 1.85 millimetres. After the production of this model ceased, the watch swiftly became a rarity.

1966 ? for successfully developing the national watch industry The First Moscow Watch Factory is awarded with the highest Soviet award ? the Order of Lenin ? by the Decree of the Supreme Soviet of the USSR.

1972 - the factory increases the volume of production of mechanical wristwatches to 2,7 million. 70% of what the factory produces is sold abroad. Among the new designs - the water-tight watch ?Amphibia", capable of working under water at a depth of up to 200 meters.

1976 ? the factory commences the production of a new wristwatch that includes a stopwatch ? a chronograph of the 3133 model. For this development the association of the designers of the The First Moscow Watch Factory was rewarded with the USSR State Prize. Since these watches were intended for the needs of the army and navy, they were produced in limited editions and were not available for open sale. The cosmonauts of Russia, Ukraine, France and Germany took these watches with them into space, and together with V. V. Polyakov, this chronograph set the record for the duration of a space flight.

1992 - the administration of the Russian president selected the watch model "POLJOT" to be the rewarding watch "From the President of the Russian Federation".

Odesláno

Nijak se nebráním tomu, že realita je kapku jiná než můj první příspěvek vykreslil. Ostatně, je proložený řadou smajlíků a ty to mají odlehčit.

Čerpal jsem především z vyprávění kolegů Němců. Pracuji tam jako supervizor /=česky méně honosně šéfmontér/.

Rusi mají v N. velmi zlé jméno. Takové příběhy jaký jsem popsal mají reálný základ a při podání z desátých úst mohou být přetočeny do znění prvního příspěvku.

Nepochybuji o tom, že Rusi měli průmysl vyrábějící hodinky i před rokem 1945. Ostatně, i dnes patří do světové elity v neaplikované, teoretické vědě. Nicméně vyrobit neumí nic. Kdo o tom pochybuje nechť srovná Ruské výrobce a Německé výrobce, třeba v autech?

Ruské hodinky bych si nikdy nekoupil. Nemůžu prostě skousnout, že kdysi přišli a řekli něco jako: Jsem tvůj nejlepší přítel, budu u Vás bydlet

Odesláno
Ruské hodinky bych si nikdy nekoupil. Nemůžu prostě skousnout, že kdysi přišli a řekli něco jako: Jsem tvůj nejlepší přítel, budu u Vás bydlet

To aby jsi si pomalu začal zvykat, bohužel. Tady už chtěl bydlet skoro každý. Před Rusy Němci a teď si tady chtějí postavit stan zase Američané :suicide_anim:

Odesláno

Mam pocit, ze Rusove po valce v ramci valecnych reparaci neco malo odvezli z Nemecka, na neco koupili licence atd. Zas tak hrozne to s nimi proste nebylo, ale dobre to o tech kradezich zni a tak se to traduje porad dal a dal, sam jsem to slysel nejednou od ruznych "pametniku".

Jejich strojku 3133 a vyssich a vse od Vostoku [mimo chronometru] si moc nevazim, neni to moc kvalitni a kdo si mysli opak, at si to rozdela a uvidi. Stopky po case odchazi na vetsine chronografu kvuli opotrebovani materialu atd. Mozna je kvalita na dnesnich novych hodinkach lepsi, ale ja si nic takoveho uz nekoupim.

Odesláno

Mechanické kalibry Poljotu (2612 a 2614) jsou dle mého soudu naprosto OK a vysoce převyšují např. původní kalibry Primu. Zrovna tak Molnija 3603, která je běžně používána v hodinkách Junkers nebo Zeppelin.

Z ruské výroby je robustní a spolehlivé vše, co nějak souvisí s armádou, civilní sektor dostával 70 let na pr*el, takže se není čemu divit.

Odesláno

tak nejako podobme to vidim aj ja aj ked nie som hodinar

ruske hodinky su v principe dobre (myslim tie stroje ako take) a svoje tomu vzdy prida ale castejsie hlavne uberie zpracovanie daneho konkretneho kusu

myslim ze najlepsi bude rusky kaliber ale vyrobeny v nemecku :) musime si uvedomit ze v minulosti a v rusku potom zvlast bola rozhodujuca hlavne cena a to jak u vojenskych tak civilnych vyrobkov a preto boli tie veci navrhnute tak, aby fungovali, aj ked sa uplacali z blata a o to lepsie su potom ak si na nich niekto da zalezat..... dnes je situacia ina, obrabacie stroje su niekde inde a celkovo uz nie je problem vyrobit neznicitelne mechanicke hodinky za 100USD

novych poljotov od solidnych predajcov (napr kampman) by som sa osobne vobec nebal, aj ked vo mne stale hloda vzpomienka z detstva na poljoty ako hodinky co zvladli hodinu v pohode za 45min :)

Odesláno

Staré Poljoty, které jsem kdysi našel v krabičce od sirek na louce, jsou bohužel - bohudík téměř nejpřesnější hodinky, které doma mám. Rozhodně bych se nebál jít ani do nových Poljotů Aviatorů nebo Vostoků Submarine.

Odesláno

Milý Roxo, Rusové nikdy nic nevyrobili a nedokázali, asi právě proto byli jako první ve vesmíru, na Měsíci, vyhráli světovou válku, ruský špagin, kalašnikov, téčka tank jsou pojmy, takové letadla jako jsou migy a súčka na západě nikdy neudělají a bojí se jich jak čert kříže. Vím, že to je jen o armádě, ale jak jistě dobře víš, tak spotřební průmysl není nic jiného než odpad zbrojařského průmyslu.

Napsal jsi, že Rusové mají v Německu zlé jméno. Tak se zeptej po celé Evropě jaké jméno mají Němci. Jsou hrozně oblíbení. Proč asi. Ale je to forum o hodinkách, tak bych sem nerad tahal politiku.

Odesláno

Přátele bavíme se o hodinkách a proto nehodnoťme tanky a letadla ale povězme si popravdě o bývalém sovětském hodinářském průmyslu hodinové strojky v té lepší kvalitě vyráběly 1 a 2 hodinářská tj Poljot a Slava a taky Vostoky

otatní výrobci bohužel nevím proč ale ale kvality těchvýše jmenovaných bohužel nedosahovali zřejmně nebyli jejich závody zapojeny do "obranného" průmyslu.Jejich strojky jako Vostok 2809 a Poljot 3133 patří k těm výborným ale je to původní jejich konstrukce? je to upravený Zenith cal.135 a ETA 7734.a to bychom mohli třeba totéž převést na letadla jako příklad MIG 15 a jeho motor licenční RR Nene.

Já osobně některé hodinové strojky považuji za výborné bohužel jsou a byli v jejich produkci také málo zdařilé konstrukce a někdy i kvalita pokulhává.

V předešlém příspěvku také padlo srovnání s hodinkami Prim ono to tak dobře nejde protože produkce Primu byla malá a calibrů poměrně málo ve srovnání s ruskými fabrikami ale jako příklad Prim cal 68 a Poljot 2614 jsou ve stejné kategorie do této kategorie by také spadala ETA 2804 ale nemám s ní žádné skušenosti. Rád aby někdo s fora který by mohl provést srovnání calibrů Poljot 2614 Prim 68 a ETA 2804 .

Odesláno

Jak jsem psal jinde. Skoro veškerá produkce hodinek pro privát je odpad z vojenské výroby, proto se nedivte tomu rozdílu v kvalitě. Jinak armádní kontrola kvality v Rusku?? O tom se některejm švajcarskejm firmám ani nezdálo. Fakt nemám rád lidi co plkaj nesmysly o ruským průmyslu a hovno v reálu viděli. Jen si něco přečetli a tvářej se jako by sežrali Šalamounovo hovno.

Odesláno

Jo můžu potvrdit, v ruské fabrice jsem strávil 3 roky. Je pravda, že mají občas novátorský a neotřelý přístup k problémům, ale to my třeba z hlediska Němců asi taky. Z ruského spotřebního průmyslu mi prošlo rukama pár foťáků a hodinek a kvalita jak konstrukce, tak zpracování byla vždy velice uspokojivá. Takže speciálně hodinky bych rozhodně nezavrhoval.

Odesláno

Omlouvám se, ale mě ten druhý příspěvek Roxa zvedl mandle.

Tady jsou kalibry které uváděl Časomíra

Eta 2804 -vznik r. 1982

http://www.timedesign.de/uhrwerke/eta_2804.html

Poljot 2614 - rok 1972

http://www.christophlorenz.de/watch/moveme...jot_2614_2h.php

http://www.aviator-buran.com/Movements/poljot-2614.html

Prim - rok 1969

http://www.christophlorenz.de/watch/movements/prim_683.php

http://www.prim.cz/info/prehled-kalibru

a tady je něco o historii hodinářského průmyslu v Rusku, je to sice německy, ale letopočty a kalibry snad pozná každý

http://www.chronos-ev.de/russ_zeit.pdf

Snad jsem tím svou chybu odčinil :thumbsup_anim:

Odesláno
Jak jsem psal jinde. Skoro veškerá produkce hodinek pro privát je odpad z vojenské výroby, proto se nedivte tomu rozdílu v kvalitě. Jinak armádní kontrola kvality v Rusku?? O tom se některejm švajcarskejm firmám ani nezdálo. Fakt nemám rád lidi co plkaj nesmysly o ruským průmyslu a hovno v reálu viděli. Jen si něco přečetli a tvářej se jako by sežrali Šalamounovo hovno.

Ahoj přátelé,

Já jsem prostě ovlivněný prostředím v kterém se pohybuji. V Česku nežiji už x let, mé názory musí být nutně jiné.

Ano Gagarin byl první v kosmu, ano první družice byla Ruská. Dokázali z toho vytěžit ale velmi málo. Proč musí aplikované zakázky přijít ze západu? Proč Rusáci nepřišli s komerčním využitím GPS, SatTV, GoogleMaps?Protože Rusi jsou dobří jen v teoretické vědě, nic v pořádného z toho neumí získat. Snad jen nahánět světu strach bombami.

Za cenu katastrofálních lidských obětí se snaží jakž takž držet krok se západem. Byl jsem tam párkrát, děkuji, nechci. Na trhu prodávali ohlé hřebíky. V stejnou dobu byli i v kosmu. Teta nám prodala husu za 1,5 dolaru, cca 20x levněji než v Německu. Všichni se tomu smáli, já byl smutný, předsi jen jsem také slovan.

Znám dost i Ruský vojenský průmysl, milý Hciq. Nemusel jsem ?jak píšeš žrát Šalamounovo hovno. Věř nebo ne, studoval jsem na jejich vojenské základně u polárního kruhu 6 měsíců raketovou techniku. Na hotelu jsem se míjel s Remkem, v té době již měl pupík.. To je ale na povídání jinde. To co je dneska Fax, oni okopčili tak blbě, že to bylo /je/ ve velikosti ledničky. Nicméně funguje to, jen to v životě nemůže být úspěšné v nám dnes běžném reálném konkurenčním prostředí. Armáda ten přístroj používá snad dodnes. V praktickém životě by toto nemělo žádnou šanci.

Tak mě/nás pouč. Co Ruského je krom zbraní konkurence schopné? Snad jen jejich zločinci co zaplavili svět. Jinak jsou to chudáci kteří pochopili v jaké propasti žili a vše západní je pro ně zlaté tele.

Odesláno
Tak mě/nás pouč. Co Ruského je krom zbraní konkurence schopné?

Vrtné a těžební soupravy použitelné za polárním kruhem, technologie těžby ropy v arktických oblastech, svařování pod vodou, výroba ochuzeného uranu (není radioaktivní, je to kov ke komerčnímu použití), způsob těžby kobaltových rud a jejich zpracování. Jestli chceš, ještě něco pro tebe nastuduji :whistle:

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...