Přejít na obsah

Windows Phone

Doporučené příspěvky

Tohle téma jsem nenašel, pokud existuje, tak to můžeme sloučit.

Rozhodnul jsem se otestovat tuto verzi OS na Lumia 930, jak si dnes stojí. Celkové provedení telefonu budí solidní dojem, i když se zadním krytem si mohli dát ještě více práce. Všiml jsem si, že "sklo" se mnohem méně zapatlá než na iPhone 4S, nevím, zda je to nějakou úpravou povrchu a také se mnohem lépe čistí. HW telefonu je o generaci dále, než iPhone 6 a to nejen rozlišením a displejem (OLED) ale i výkonem procesoru a kvalitou fotografií s optickou stabilizací. Rovněž je v základu 2x více RAM (2GB) a 2x více flash paměti (32GB). Síť 4G (LTE), NFC obsahuje taky, navíc má integrované rádio s RDS. Kapacitu baterie má o 35% vyšší a výdrž telefonu je opravdu velmi solidní. Lumia již obsahuje velmi solidní mapy s plnou navigací. Cena je poloviční oproti iP6.

Většina lidí nesnáší ty šílený barvy dlaždic (ikon), naštěstí jdou ty barvy doladit a nebo dát ikonám podklad (obrázek). Každé ikoně lze přiřadit 3 různé velikosti (tedy nejmenší je čtvrtinová velikost, největší dvojnásobná velikost) a tak si celkem rozumně upravit plochu do použitelného stavu. Ikony si mění dynamicky obsah, tedy nejen ve smyslu iOS jako zobrazení data, ale např. u ikony počasí vidíte rovnou současný stav teploty se střídající předpovědí na 3 dny, u kalendáře rovnou s kým  máte schůzku a to i na zamčené ploše jsou základní údaje o počasí, času, poště, zprávách a kalendáři, která umí dynamicky měnit obrázky dle počasí a ročního období.

OS je velmi rychlý tedy i mezi aplikace přepnout je mžik. Internet Explorer načítá opravdu svižně a dokáže lépe pracovat s formátováním textu než Safari (nehledě na více funkcí, která má k dispozici). I pošta zvládá lépe formátování textu (diakritika narozdíl od iOS je bezproblémová), v přiložených dokumentech u zpráv lze i vyhledávat, editovat apod. Na spodní liště je i tlačko zpět, kterým se uživatel vrací ke všem úkonům, které provedl (tedy včetně návratu k otevřeným aplikacím) a při přidržení se objeví řada oken s aplikacemi vedle sebe, mezi kterými lze vybrat tu, kterou chceme používat. Přepnutí oken lze provést i prostým posunem celého otevřeného okna vlevo či vpravo.

Největší slabina Windows mobile jsou aplikace a naprosto se to nedá srovnat s iOS. Samozřejmě pro běžnou práci telefon vyhoví, ale programy pro zábavu jsou velmi slabé či nejsou vůbec. Přirovnám to ke klasickým Windows a OSX, kdy na OSX neexistuje celá řada aplikací (nehledě na uživatelské programy) i když dnes se to dost zlepšilo oproti minulosti přechodem na Intel platformu. Navíc řada korporátních zaměstnavatelů nedovolí iOS a OSX pracovně používat.

Další postřehy a obrázky příště.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 195
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Jen technická, systém se jmenuje Windows Phone a v 930 ho máš ve verzi 8.1.

Jinak já jsem dlouhodobý uživatel L920 a mohu potvrdit, že appek se síce méně než u konkurence, ale celkem rychle se to rozrůstá.

Jedna důležitou věc bych k tvému postřehu doplnil. WP oproti iOS a droidovi vyniká především v bezpečnosti. WP zatím nebyl prolomen a všechny appky jsou testovány Microsoftem, takže viry a podobná havěť na WP neexistuje, což je třeba při online bankovnictví super (osobně ho používám raději než na PC právě kvůli bezpečnosti).

Odkaz ke komentáři

Dlouhé léta jsem měl android. Teď již +- rok funguji na wp8/wp8.1. Po roce čistě na wp mi přibyl domů i jeden telefon s androidem. Poměrně mě překvapilo, že na telefonu s androidem nepoužívám prakticky žádné aplikace na víc oproti wp. Čistě za mě mohu říci že menší množství aplikaci nepociťuji. Tím nechci říct že není, ale to, že je to dost individuální. Jedním z důvodu je určitě to, že vůbec nehraji hry na telefonu. 

Znatelně horší je wp v rychlosti načítání aplikací. Zatím co u androidu když spustím fb, tak spuštění aplikace/načtení aplikace z ramky je téměř okamžité. U wp čekám s mojí lumia 920 dlouhé vteřiny. Taky messenger nefunguje zdaleka tak dobře  spolehlivě jako na androidu. Tím mám namysli spolehlivost notifikací atd.   

Odkaz ke komentáři

Na úvod, opravdu by to chtelo poprosit adminy a poupravit název vlákna, protoze Windows mobile uz neexistuje radu let a je to dost zavadejici. Ideální název vlákna by byl Windows phone, bez čísla.

Lumia 930 ke výborný tel. ale jedna věc oproti předchozím modelum by mi velmi chyběla, a to glance screen, neboli rychlý přehled, který by mi velmi chyběl. Z nových modelů jo ma mam dojem jen 830, coz je ale taky vynikající telefon.

Mam uz zhruba mam dojem 2 roky 920 a jsem velmi spokojen. I po té době, nulové zpomalení telefonu, ani jeden restart, nic. Předchozí android byl katastrofa, proto jsem zkusil WP a uz bych to neměnil. Ale vady se samozřejmě taky najdou, i když to jsou jen takové funkcnostni "prkotiny" , ten základ co potrebuji funguje uzasne.

Odkaz ke komentáři

Lumia 930 pomalá určitě není, oproti 920 má 4 jádro na vyšší frekvenci a lepší grafický akcelerátor. Když porovnám rychlost aplikace Evernote na 4S iOS7, tak je to násobně rychlejší na Lumii. Má to lepší GSM signál než 4S. Ta plocha se mi dokonce začíná líbit, protože lze ty ikony různě modelovat a tak si udělat plochu daleko přehlednější, než řada stejně velkých ikon. Na plochu se vejde teoreticky až 60 ikon (čtvrtinových), to už by ale přehledné moc nebylo.

Všechny počítače mám Apple, takže vyzkouším aplikaci, která umí synchronizovat fotky s Macem.

Takhle vypadá zatím lehce upravená plocha.

post-11110-0-91470100-1413542267_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Co se týká přenosu médií do Mac, tak je na AppStore aplikace Windows mobile (podobná nápadně iTunes) a pomocí ní se přenáší potřebná data. Po připojení telefonu se automaticky sputil program iPhoto a načetl fotky.

Zajímavostí je, že fotky lze ukládat v 5Mpix a 16Mpix formátu zároveň (pro posílání menších fotek a editaci originálu) a také se dá ukládat fotografie v RAW (DNG)

post-11110-0-80541100-1413544577_thumb.png

Upraveno uživatelem Josef01
Odkaz ke komentáři

Vsak ja su na Androidu, ted mam Z2. A velke mobily miluju. Navic Note 3 jsem utopil tim, ze jsem ho pri rybareni na lodi vzal dvakrat do mokre ruky, takze vodotesnost je mi navysost sympaticka. Ale na WP me silene laka ten graficky vzhled. ten se mi desne libi. 

Upraveno uživatelem Hasňa
Odkaz ke komentáři

Mam WP8.1  uz delsi dobu , aktualne na Nokia 925. Minus 930 je ze nema glance screen - me staci mavnout nad displejem a ukazou se mi navolene notifikace... Nokia od teto vlastnosti upousti, prodrazuje to displej který toto musí podporovat. Jinak je moc hezka.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...