Přejít na obsah

Pre-SIHH 2015: Cartier - Skeleton Crash

Daemonultimate

Doporučené příspěvky

Pre-SIHH 2015: Cartier - Skeleton Crash

http://www.timeandwatches.com/2014/11/pre-sihh-2015-cartier-skeleton-crash.html

Hodinářské značky se již připravují na příští ročník prestižní akce Salon International Haute Horlogerie a Cartier nemůže být výjimkou.

Mimo jiné zde představí i svůj nový model Skeleton Crash. Na první pohled je zřejmé, že inspiraci čerpá u slavného malíře obrazů Salvadora Dalího, ale nenechme se zmást. Model Cartier Crash byl poporvé představen v roce 1967 a jeho inspirací byla smrtelná autonehoda jednoho z místopředsedů Cartier v Londýně, který měl na svém zápěstí hodinky Cartier Bagnoire Alongee, které se při nehodě roztavily. Právě model Crash má tuto událost připomínat.

Cartier-Crash-Skeleton-1.jpg

Cartier-Crash-Skeleton-3.jpg

Cartier-Crash-Skeleton-4.jpg

Cartier-Crash-Skeleton-back.jpg

A tady máme oba modely,  předlohu Bagnoire Alongee i Crash:

Cartier-London-Crash-1967_timeandwatches

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Cartier mám děsně rád, ale nevím, jestli bych si chtěl připomínat smrtelnou nehodu kohokoliv.

Je to hodně divný, připomínat si hodinkama takovou tragedii. Jistě to myslí jako poctu a vzpomínku na zesnulého kolegu ve zbrani, ale skutečnost je přesně taková, jak o ní píšeš. Podívám se na hodinky a vidím hořící auto a smrt. Nééé, já chci zpátky svou utkvělou představu Salvadora Dalího, pravda je občas krutá....ještě že mi ji ty hodinky připomněly.

Odkaz ke komentáři

Vůbec se mi nelíbí, je to děsně morbidní vyrobit deformované hodinky ve tvaru v jakém byly nalezeny na znetvořeném těle kolegy. A i kdyby byla ispirace legendárním Dalím, tak bych je bral spíš jako galerijní exponát, než vkusný doplněk na ruku. Podle mne hodinkám většinou nejvíc sluší souměrný tvar - proto mi snad vždy přijde elegantnější no-date model, i když kvůli praktičnosti preferuji datum.      

Odkaz ke komentáři

Edit: Tak jinak, tady je to celé hezky vysvětleno:

http://www.jewelsdujour.com/2014/05/a-crash-course-on-cartiers-crash-watch-with-clive-kandel/

"According to Jan Havlik, High Jewellery Manager of Cartier London from 1986-1996, the true story of the Crash watch is that the original timepiece was made for the order of Hollywood actor Stewart Granger, who expressed a desire to have a watch ?unlike any other?. Jan recalls that this request was relayed by Granger in the privacy of the high jewellery showroom at the Cartier boutique at 175 New Bond Street, seeing him on four or five occasions. I may surmise that the Crash watch was the result of Emmerson?s experimenting with a marriage of the Maxi Oval and Oblique, which resulted in a different yet uniquely attractive form. Upon the watch?s delivery, Granger was disappointed and returned the watch for a Tank Oblique."

Upraveno uživatelem m.n.
Odkaz ke komentáři

Také mám poněkud jiné vysvětlení, nicméně korespondující s nehodou, byť jiné osoby:

According to the story, a client returned a Cartier watch that had been involved in an accident in order to have it repaired and Jean-Jacques Cartier, then the head of Cartier London, was so taken with the shape of the case that he wanted to reproduce it.

Upraveno uživatelem Daemonultimate
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...