Přejít na obsah

Jaké Seiko máte právě na ruce?

People

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 29,7tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

před 2 hodinami, Jiří Sedlák napsal:

Tak do půl roku si sedne, pak už se přesnost nemění. Často si za tu dobu sedne tak -20s proti stavu nových. Asi jsem měl kliku na best of 4r36, mě pátý měsíc chodí furt přesně.

Pak už se přesnost nemění? Tak takovou blbost jsem už dlouho neslyšel. Až ten kalibr budeš mít třeba 6 let, jako já, tak si tu mudruj.  Méně mudrovat, více studovat! 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Víceméně nemění. Dokud jim neublížíš nebo nebudou potřebovat servis samozřejmě. Což je podle výrobce 2-3 roky. Na tom, že nepřesnost strojku se projeví do půl roku se tu panuje tak nějak všeobecná shoda. Kalibr 4r36 mám sice půl roku, ale 4r35 rok a půl a po půl roce sedl z -2 na -20 až 30 a od návštěvy Onyxu se drží do +5 a nějak se to nemění. První Seika se 7s26 (ze kterého tyto kalibry vychází) mám už 21 let. Taky si do půl roku sedly a nebylo potřeba nic, dokud neletěly z umyvadla na kachle.  Před rokem byly na GO, a taky je budu muset nechat zregulovat, taky pan hodinář říkal noste je, ať si sednou. A třeba Seiko 5 7009 mého strýce dle jeho slov chodí už 30 let pořád stejně. Tedy pokud je strojek kvalitně vyroben, běhá od zběhnutí stejně do první závady.

Takže já píšu z vlastní zkušenosti. Odpovědět někomu že strojek se zabíhá cca půl roku než si sedne mi jako nějaký mudrování nepřijde. 

Pavel87: ve světě mechanických hodinek není nic absolutní, to už bys mohl vědět, takže nějakou tu vteřinu jim odpustíme, bavíme se tady o sedání si v řádu desítek sekund. A než jenom do někoho rýpat, mohl bys napsat raději svoji zkušenost, jak se Tobě měnila přesnost za těch 6 let. Myslím, že takovou informaci by Pepino777 ocenil víc než jen pouhé rýpnuti do někoho kdo aspoň odpověděl, byť ne úplně přesně, protože nechtěl zabíhat úplně do detailů. Fóra jsou o tom aby mohli lidé se stejnými zájmy někde "mudrovat" o svých zkušenostech, dělit se o ně a samozřejmě do sebe občas rýpnout, ale když už chceš do něho rýpat, měl by sám dodat nějakou relevantní informaci. Z toho že máš 4r36 6 let se nikdo nic o přesnosti a o tom jak se časem mění nedozví. 

Tedy upřesňuji: pokud jsou hodinky v pořádku, po cca půl roce si sednou a přesnost se víceméně nemění. Pokud se vysereš na pravidelný servis, přesnost samozřejmě do háje jít může, ale i nemusí, ale jednou se to stejně projeví, ale jak se to projeví uvnitř už ti poví tvůj hodinář. Projevit se můžou i další vlivy - kdo někdy s hodinkama o něco neklepl, že... Ale to už by bylo na delší povídání. Myslím že vlákno s fotkami poškozených strojků by v tomto případě bylo výmluvnější. 

Upraveno uživatelem Jiří Sedlák
Odkaz ke komentáři

před 10 hodinami, Jiří Sedlák napsal:

Víceméně nemění. Dokud jim neublížíš nebo nebudou potřebovat servis samozřejmě. Což je podle výrobce 2-3 roky. Na tom, že nepřesnost strojku se projeví do půl roku se tu panuje tak nějak všeobecná shoda. Kalibr 4r36 mám sice půl roku, ale 4r35 rok a půl a po půl roce sedl z -2 na -20 až 30 a od návštěvy Onyxu se drží do +5 a nějak se to nemění. První Seika se 7s26 (ze kterého tyto kalibry vychází) mám už 21 let. Taky si do půl roku sedly a nebylo potřeba nic, dokud neletěly z umyvadla na kachle.  Před rokem byly na GO, a taky je budu muset nechat zregulovat, taky pan hodinář říkal noste je, ať si sednou. A třeba Seiko 5 7009 mého strýce dle jeho slov chodí už 30 let pořád stejně. Tedy pokud je strojek kvalitně vyroben, běhá od zběhnutí stejně do první závady.

Takže já píšu z vlastní zkušenosti. Odpovědět někomu že strojek se zabíhá cca půl roku než si sedne mi jako nějaký mudrování nepřijde. 

Pavel87: ve světě mechanických hodinek není nic absolutní, to už bys mohl vědět, takže nějakou tu vteřinu jim odpustíme, bavíme se tady o sedání si v řádu desítek sekund. A než jenom do někoho rýpat, mohl bys napsat raději svoji zkušenost, jak se Tobě měnila přesnost za těch 6 let. Myslím, že takovou informaci by Pepino777 ocenil víc než jen pouhé rýpnuti do někoho kdo aspoň odpověděl, byť ne úplně přesně, protože nechtěl zabíhat úplně do detailů. Fóra jsou o tom aby mohli lidé se stejnými zájmy někde "mudrovat" o svých zkušenostech, dělit se o ně a samozřejmě do sebe občas rýpnout, ale když už chceš do něho rýpat, měl by sám dodat nějakou relevantní informaci. Z toho že máš 4r36 6 let se nikdo nic o přesnosti a o tom jak se časem mění nedozví. 

Tedy upřesňuji: pokud jsou hodinky v pořádku, po cca půl roce si sednou a přesnost se víceméně nemění. Pokud se vysereš na pravidelný servis, přesnost samozřejmě do háje jít může, ale i nemusí, ale jednou se to stejně projeví, ale jak se to projeví uvnitř už ti poví tvůj hodinář. Projevit se můžou i další vlivy - kdo někdy s hodinkama o něco neklepl, že... Ale to už by bylo na delší povídání. Myslím že vlákno s fotkami poškozených strojků by v tomto případě bylo výmluvnější. 

Ahoj Jirko,

vidím zde trochu rozpor, protože na jedné straně zmiňuješ hodinky tvého strýce, které chodí 30 let stejně a pak zmiňuješ potřebnost servisu každé 3 roky. 

Ruku na srdce, servis u Seiko řady 5 apod nikdo pravidelně nedělá a jdou do utahání. Pak se koupí nové hodinky nebo při sentimentálním vztahu ke konkrétnímu kusu se vymění strojek. Ekonomicky by to ani nedávalo smysl. Myslíš, že tvůj strejda je nechal za 30 let 10x preventivně servisovat, když cena servisu je na úrovni ceny za nový strojek? Asi ne.

Tys měl štestí na hodně dobrej kousek.

Odkaz ke komentáři

Jerryl: strejda je měl v servise tuším jednou, když boural na kole a něco upadlo z cifru. Taky dobrej kus asi. Doteď jdou, jen daydate nějak divně klopí. Možná je má jenom nastavený, že klopí v poledne, neřeší to, protože už to stejně nevidí a já to víc nezkoumal, jenom že mu to po obědě moc nesedělo. 

To co chci dlouhodobě nosit servisuju. Snad mi ten přístup vydrží. Protože dnes je to za dvojku, za rok to může stát trojku a za deset let to nemusí být tak snadno dostupný servis jako dnes nebo za pět. Navíc dnes peníze mám a zrovna dnes na rozdíl od hodinek peníze nejvíc ztrácejí hodnotu. Za deset let na to mít nemusím. Navíc třeba king želvy už nejsou za cenu strojku, ale třeba 4 strojků. Tam to smysl má určitě. 

Ale já jsem obecně divnej člověk. Tak ať si to radši každej dělá jak chce. 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...