Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 104
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Děkuji Panu Prokopovi aka Primovi za zaslání dokumentu. A snad dva dotazy: měli VŠECHNY pilotní hodinky vyražen ve dně nápis Majetek vojenské správy? Měli VŠECHNY oranžovou nebo bílou sekundovku?

Odesláno

Vyslyšel jsem vaše přání a kompletní text historie se octl na domovské stránce www.prim.cz jako novinka s okazem na celý text i s fotkou jednoho z původních kusů, který se mi dostal do ruky. Stačí kliknout.:)

Odesláno

Přečetl jsem si tu historii leteckých hodinek a zajímalo by mě, proč se musela radioaktivní barva nanášet nasliněným štětcem (nečtu tady o tom poprvé) a jaký speciální srub se musel pro to nanášení stavět?

Odesláno

Přiznám se, že jsem na to poprvé také koukal jako sůva.:) Nicméně jsou to slova pamětníků, kteří byli u toho. Jaký to mělo důvod nevím. Ten srub bych ještě chápal (jednoúčelová budova, která se po splnění svého úkolu snadno zlikviduje). Proš nasliněnými štětci, to ani mě hlava nebere.:) Přiznám se ale, že teď nemám čas zjišťovat, proč se to takto dělalo. Přesto doufám, že na to někdo přijde a objasní nám to.:)

Odesláno

ja si myslim ze to byl zase nejaky figl od soudruhu nanášeců... asi proto že čistá voda stékala a sliny se táhnou a drží víc pospolu a barva zrejme nesmela stect jinam nez mela, proto pouzivali svoje sliny.... je to jen muj vyplod ale obcas neco delam manualne a naslineni obcas pomuze a splni ucel nez ten pracovni ukon dodelam...... pro extremisty na tomto foru...doplnuji CISTE SLINY !!! :) ne az z paty :cool:

Odesláno

To slinění bylo přesně z těh technologických důvodů jak uvádí Letec. Většinou to malovaly ženské které pak končily s rakovoou hrtanu ... V jednom rozhovoru o firmě Laco a jejich vojenských modelech to bylo alespoň takto zmíněno...

Odesláno
  watch napsal:
V Belehradske ul v zastavarne jsem nasel spoustu Primek, vetsinou kalibr 66-68 a skoro vsechny v dobrem stavu. Vsechno bezne hodinky a ceny od 400-700. Tak jsem nakonec nekoupil nic.

Ale maji Sport 2 ve vybornem stavu za 500.

Kde presne je ta zastavarna v Belehradske? Nejsem z Prahy, ale v patek bych se tam rad zastavil aspon podivat;-)

Diky

Odesláno

to PetrS Pojedes nejlepe metrem na I.P. Pavlova a pujdes pres Tylovo namesti do Belehradske ulice. Je to po leve strane na zacatku Belehradske ulice. Odhadem tak asi 800 metru od Tylaku. Hodne stesti pri lovu!! :) :) :)

Odesláno

pasivním účastníkem tohoto fóra jsem už dluho,hodinářskou nemocí už taky trpím-je to tu opravdu velmi nakažlivé:-),ale až teprve teď jsem se zaregistroval,takže všechny zdravím :-)

to PRIM:četl jsem pojednání o leteckých PRIM Sport,a protože se trochu pohybuji v oboru (myslím létání),tak se ptám,jestli na dýnku těchto hodinek opravdu byl někdy nápis "Majetek vojenské správy"?Tyto hodinky vlastním,viděl jsem jich spoustu,ale s tímto nápisem na dýnku ani jedny?!

Odesláno

Některé určitě ano, protože jsem takové držel v ruce. Na druhou stranu je naprosto jednoznačné, že minimálně 500ks těchto hodinek šlo do prodeje bez označení. Nemohu vyloučit ani to, že část armádních hodinek se skutečně dělala bez označení.

Odesláno
  Suru napsal:
pasivním účastníkem tohoto fóra jsem už dluho,hodinářskou nemocí už taky trpím-je to tu opravdu velmi nakažlivé:-),ale až teprve teď jsem se zaregistroval,takže všechny zdravím :-)

to PRIM:četl jsem pojednání o leteckých PRIM Sport,a protože se trochu pohybuji v oboru (myslím létání),tak se ptám,jestli na dýnku těchto hodinek opravdu byl někdy nápis "Majetek vojenské správy"?Tyto hodinky vlastním,viděl jsem jich spoustu,ale s tímto nápisem na dýnku ani jedny?!

Tak to tě zdravím dvojnásob - lítání a hodinky, to je dobrá kombinace. Pak jsi mezi námi třetí s touto kombinací postižení! :D

A teď k hodinkám - ty letecké sporty vlastním, a co mám informace, tak právě od těch 70-tých let, kdy se místo cizích hodinek "fasovaly" Primky, se na dýnka dávalo jen číselné označení. Primky jsem opravdu neviděl s gravírovaným nápisem MAJETEK VOJENSKÉ SPRÁVY + číslo. Bylo to na hodinkách Longines, Lemania, Eterna a zíral jsem jako puk, když jsem to viděl i na Pobědách.

Pak ale jsou i letecké sporty bez čísla na dýnku. To by mohlo být těch pár set kusů, které šly buď do volného prodeje nebo si to tehdy pracovníci ulili pro sebe, případně byly dodatečně poskládány.

Odesláno
  georg napsal:
Tak to tě zdravím dvojnásob - lítání a hodinky, to je dobrá kombinace. Pak jsi mezi námi třetí s touto kombinací postižení! :D

Je nas tu urcite viac... :):):)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...