Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Preji krasnou sobotu vsem!

Predpokladam ze se mezi chronomagy nachazi  i nejaka mensina (ci vetsina... :D) bankovnich uredniku. Na ty smeruje ma otazka.

Jaky je nejvhodnejsi cesky bankovni ucet urceny pro dlouhodobe pouzivani v zahranici? Konkretne ve Svedsku. Mam to tak, ze jsem vzdy dva mesice tady a pak 12 dni az 3 tydny doma. Jedna se mi o to, abych neplatil palku pokazde kdyz vyberu z bankomatu atd.

Diky za tipy a postrehy, Filip

Odesláno

Můžeš popsat, jakým způsobem ho hodláš používat? Jen platby kartou a výběry, nebo i nějaké převody?

O jakých částkách se bavíme? Protože dost důležitou roli hrají kurzy, které se mezi bankami liší i o 5 %.

Já bych asi zvolil kreditku Cetelem a aktivoval tam jako jeden z volitelných bonusů výběry v zahraničí. Prenabil ji a používal jako "preapaid"

Odesláno (upraveno)

Kluci přede mnou mají pravdu. Ideální je dva účty a mezi nimi jednou za čas převést. V dané zemi pak používat místní účet. Všechny už dneska mají internetovou správu, takže pohoda. Měl jsem to tak v Německu, mám to tak teď v Norsku.

Upraveno uživatelem Hasňa
Odesláno

...jasně, ale je otázka, jestli mu ve Švédsku budou ochotni jako Čechovi (čili cizinci) účet otevřít...?

Odesláno

No to samozřejmě že jsou omezení. EU neEU, je to úplně jedno, kdekoliv na světě. Banka po vás  bude chtít trvalý pobyt, respektive adresu kde se zdržujete a doklad, že vám tam chodí účty za elektřinu apod věci, například. Jakákoliv banka kdekoliv na světě má právo vám účet jotevřít, ale i neotevřít (i tady třeba KB může odmítnout bez udání důvodu otevřít účet). Banky málokdy otevřou účet nerezidentovi v té které zemi...Ne, že by nemohly, ale než si přidělávat starosti s complains, různými dozory, dohledy a nařízeními, tak to prostě sekají jak Baťa cvičky. 

Čili pokud není tazatel výše rezident, ve Švédsku mu účet neotevřou... Samozřejmě existují cesty, jak si otevřít účty v zahraničních bankách, ale to není ani na veřejné fórum, ani pro každého (a navíc je to dost drahý špás...ale zase funguje :) ).

Prosím, o bankách něco vím, hlavně nevěřte všem reklamám, co vám kde tlučou do hlav. Mějte na paměti, že vždy je všechno ale úplně jinak :)

Odesláno

ja mam banku v rakousku, trvalej pobyt mam v CR, na zalozeni mi stacil pas a cesky mobilni cislo. jak je to ve svedsku ale nevim. spis to bude banka od banky, neco jako KB vs AirBank..

Odesláno

http://www.thelocal.se/discuss/index.php?s=404da19387d2765acb9bf303bc955b8e&showtopic=45577&st=15

kazdej tam pise neco jinyho, jednem to vyslo u SEB, druhejm Swedbank, dalsi Handelsbank.. Zalezi, na koho natrefis..

I'll chime in with my experience here:
I started work in Uppsala a few months ago, and tried to open a bank account with Swedbank, and Handelsbank - both said I couldn't open an account without a Swedish ID card. At this stage, I had a personnummer, UK passport, employment certificate including salary and a few other bits and bobs. 

Nordea was the third bank I tried, and I was able to open an account there and then, under a c/o address. The only downside was that they wouldn't give me a credit card (and only a visa-electron card for my account), saying that I needed to have been with them for a year to do this. I think my salary is marginally above the Swedish median, so I was a little miffed about this, as it makes life a bit of a pain since I do a lot of travelling abroad for work and shopping online.

Odesláno
  V 15. 12. 2014 v 21:33, ivan_989 napsal:

Ja mam vždy hotovost. Ucty a prevody a bankomaty su panske huncutstvo aby na nas chudakoch zarobili.

....žít a nechat žít :)

Odesláno
  V 15. 12. 2014 v 21:27, sibirnaya napsal:

ja mam banku v rakousku, trvalej pobyt mam v CR, na zalozeni mi stacil pas a cesky mobilni cislo. jak je to ve svedsku ale nevim. spis to bude banka od banky, neco jako KB vs AirBank..

Rakousko je evropská výjimka, tam je bankovní zákon zakotven přímo v ústavě. Proto taky dostali odklad (oproti zbytku EU) na zavedení prolomení bankovního tajemství od 2017, defacto od příštího roku (v praxi povinná výměna, nyní zatím nepovinná výměna informací o tom, kdo z které země tam má otevřený účet...a jak je vám všem jistě jasné, žádná banka nebude riskovat licenci kvůli tomu, aby nenapráskala ráda, ochotně a dobrovolně všechno). Navíc v Rakousku tak nějak historicky patříme, ne ? :D  A propos, ještě stále to jde a do budoucna i půjde, ale chce to jeden malý úkrok stranou, kterou si samozřejmě soudruzi v těch  zákonech nechali (jenomže je pouze pro znalé věci, čili pro smrtelníky nic). Rakousko je a vždy bylo lepší bankovní destinací, než celé slavné Švýcarsko, které to celé začalo tím, že se pos..lo nechalo Američany vydírat. Blbci!

Odesláno
  V 15. 12. 2014 v 21:52, Hasňa napsal:

Rakousko je vůbec super země. Moje oblíbená. Jak dlouho jim ty "lepší" banky vydrží?

No bankéři to vidí dost skepticky, ale jak jsem psal, existuje řešení, a to bude existovat vždy, dokud budou peníze motorem světa (nikdo z těch, kdo je mají , ovládají a potřebují, si dobrovolně nepodřízne větev sám pod sebou). Takže vydrží.... A nejen v Rakousku :)

Odesláno
  V 15. 12. 2014 v 22:12, Hasňa napsal:

No, až budu potřebovat, vím na koho se obrátit. ;) Zatím mám akorát prd a ten může být klidně ve Fio bance pod dohledem kohokoliv.

jasně, obrať se kdykoliv v téhle záležitosti, ale fakt to nemá cenu, pokud člověk nemá tolik peněz, že začíná mít problém, že jich má tolik....jo?

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...