HonzaX Odesláno 5. března 2006 Nahlásit Odesláno 5. března 2006 Pro PRIM není li to výrobní tajemství, můžete nám říci jak tepelně upravujete šroubky.
Prokop Odesláno 5. března 2006 Nahlásit Odesláno 5. března 2006 Asi Vás zklamu, ale šroubky tepelně neupravujeme. Zkoušeli jsme zakalením změnit jejich barvu. To se sice podařilo, ale odstín nebyl asi to, co byste si přáli. Budeme nad tím muset chvíli dumat. Teplota, lázeň .... musíme nějak vyladit tyto parametry.
mechano Odesláno 6. března 2006 Nahlásit Odesláno 6. března 2006 dotaz pro Prima: vy tam vyrábíte šroubky ?
gandalf Odesláno 6. března 2006 Nahlásit Odesláno 6. března 2006 Tak na to hoďte modrý brynýr. Technologie je dosatečně popsána, používá se i při renovaci zbraní.
Radimk Odesláno 7. března 2006 Nahlásit Odesláno 7. března 2006 Jo asi dostatečná úprava. Kalení je asi zbytečně nákladné a krom barvy se jeho vlastností nevyužije. Co tak opravdu jen chemickou úpravu povrchu.. třeba ten brynýr..
Prokop Odesláno 7. března 2006 Nahlásit Odesláno 7. března 2006 Jenže my se snažíme dosáhnout barvy modré. Nakonec se jeví jako nejrozumnější zakápnutí šroubku transparentním lakem. Sice se mi to moc nelíbí, už kvůli principu, že se to tváří jinak než jak to je udělané, t.j. do jisté míry to podvádí zákazníka, na druhou stranu to má samé pozitivní vlastnosti. Nekoroduje to, má to přesnou barvu, jednoduchou aplikaci a navíc to ještě zajistí, že se v hodinkách nebude nikdo vrtat v době záruční lhůty, protože při pokusu o regulaci nebo demontáž by lak poškodil. Takže jakási pečeť.
Ondraj Odesláno 7. března 2006 Nahlásit Odesláno 7. března 2006 Jenže my se snažíme dosáhnout barvy modré. Nakonec se jeví jako nejrozumnější zakápnutí šroubku transparentním lakem. To prosím nedělejte, radši nechte šroubky takové, jaké jsou. Ty lakované modré vypadají hrozně. Bude to z mého pohledu pokus o Čínu. Jednou tu technologii zvládnete správně, nebo vymyslíte jinou vlastní originální. Sám jste zastáncem toho, že ty hodinky se nemají tvářit tím, čím nejsou a toto je velice laciný trik, který vám moc prestiže nepřinese.
odklizec Odesláno 7. března 2006 Nahlásit Odesláno 7. března 2006 Ja teda nevim, nejsem odbornik a uz jsme to tu i nekde probirali, ale kdyz se to da v amaterskych podminkach, v cem je ten problem u profiku? Ja nerypu, jen mne zajima, v cem je problem? Nestejna barva kazdeho jednoho sroubku, nebo nedosazeni te pekne modre? Amateri to zkouseji pomoci svicky a napr. profik Philippe Dufour to dela pomoci lihoveho kahanu. Takze jak to chapu ja, jde jen o to, mit pripravek, ve kterem ty sroubky budou drzet a dostatek trpelivosti pri experimentovani? A pak uz "jen" rozehrat kazdy sroubek na "spravnou" teplotu, ktera se urci barvou. Fakt nejsem odbornik, ale snad by to nemusel byt takovy problem? Mozna budou jemne odchylky v barevnosti, protoze ne vzdy se podari udrzet spravnou teplotu, ale ty oddchylky by snad nemusely byt tak drasticke, protoze ta teplota neskoci hned z cervene na zlutou? Samozrejme za predpokladu, ze se na to nepouzije autogen Proto je mozna vhodne pouziti i te smesne "svickove" metody, kdy je to nahrivani pomalejsi, nez u nejakeho vkonneho horaku. Dalsi emtoda je hromadne nahrivani v nejake peci, v pripade, ze chcete tech sroubku vetsi mnozstvi a u pece se asi lip daji udelat vsechny sroubky stejne, ovsem na druhou stranu, taky se se daji vsechny najednou zkazit Tady jsou nejake tipy... http://www.bhi.co.uk/hints/bluing.htm http://p076.ezboard.com/fdocsplacefrm32.sh...opicID=68.topic http://forums.timezone.com/index.php?t=tre...=0&rev=&reveal= http://www.watchnet.com/forums/watchtalk/f...ames;read=12140 http://www.thepurists.com/watch/features/i...erviews/dufour/
Ondraj Odesláno 7. března 2006 Nahlásit Odesláno 7. března 2006 Možná i nějaká chemická cesta by byla řešením.
cigi Odesláno 7. března 2006 Nahlásit Odesláno 7. března 2006 prime, prime stává se z vás pěkná lakýrka. Jak můžete dovolit zakapávat šroubky lakem? Jste hodináři nebo truhláři? Odklízeč to zvládne se svíčkou nebo kahanem a pro vás je to technická záhada - má důvěra začíná se trhat. celkově bych řekl, že bohužel ustupujete od řemesla ve jména šperku a dojmu z něj, asi se to vyplácí, ale nevím na jak dlouho.
babaq Odesláno 7. března 2006 Nahlásit Odesláno 7. března 2006 Jenže my se snažíme dosáhnout barvy modré. Nakonec se jeví jako nejrozumnější zakápnutí šroubku transparentním lakem. To prosím nedělejte, radši nechte šroubky takové, jaké jsou. Ty lakované modré vypadají hrozně. Bude to z mého pohledu pokus o Čínu. Jednou tu technologii zvládnete správně, nebo vymyslíte jinou vlastní originální. Sám jste zastáncem toho, že ty hodinky se nemají tvářit tím, čím nejsou a toto je velice laciný trik, který vám moc prestiže nepřinese. Teda já nevím... zní mi to už jako snobismus. Začíná se to tady pěkně zvrhávat. Za á, nikdo tady evidentně nemá představu, jak to dělat. Navíc známé postupy mohou (jak jsem vypozoroval) vést i ke zhoršení funkčních vlastností toho šroubku. Takže chcete modřené šroubky, ale ne lak, protože "to je Čína". Určitě ne kalení, protože ten šroubek zkřehne. Čili vlastně perfektně víte pouze jak NE. Za bé, opalování nad svíčkou se vám zdá více košer? Není to už Čína? Je to o tolik moc lepší, než když výrobce hodinek použije (po vyzkoušení a otestování) kvalitní lak? Hmm, hmm... Za cé, asi vám nezbude než si kupovat pořádně drahé hodinky, s pekelně dobře modřenýma šroubkama (hlavně ne Čína!) a doufat, že ti bezva skvělí Švýcaři to nakonec taky nelakujou - to by byl průser, co? Mno, jestli vám to připadá, že si z těch modro-šroubkových debat střílím, tak se obávám, že to tak skutečně je...
Ondraj Odesláno 7. března 2006 Nahlásit Odesláno 7. března 2006 Osobně na hodinkách modřené šroubky mít nemusím vůbec, nijak ty hodinky v mých očích hodnotu nezískají. Jiné je to u ručiček, ty kalené vypadají fakt dobře naopak ty barvené ala Archimede nic moc. Takže radši žádné než špatně modřené. Pokud to jiní umějí barvit tak, že to vypadá jako kalené, tak s tím nic nenaděláme, protože to asi nepoznáme. A záleží na Primovi, kterým směrem se vydá, ale tohle mi k jejich filozofii nějak nesedí.
odklizec Odesláno 7. března 2006 Nahlásit Odesláno 7. března 2006 Ono s tou svickou je treba to brat jako pokus amatera, ktery proste chtel zjistit, jak snadno nebo tezko se da dosahnout modreneho sroubku. Skutecni mistri si ty sroubky delaji sami a je otazka, jakych metod pouzivaji? Rozhodne bych nebral svicku jako vzorovy priklad, jak se to ma delat. Melo to jen ukazat, ze i svickou jde dosahnout pekneho modreho zabarveni, takze by mne zajimalo (opravdu jsem jen zvedavy, neni to zadne rypani nebo tak), proc se podobny efekt, jak jsem pochopil, nedari v Eltonu? Je to materialem sroubku, nebo teplotou a delkou pusobeni teploty nebo cim? Takhle nejak vypada "svickovy" pokus, co podle mne je naprosto skvele, kdyz se uvazi pouzita metoda.. Narazky na "cinsky" vzhled bych delal opatrne, protoze na hodinkach s pruhledem bych minimalne tuto ozdobu ocekaval. Pokud totiz strojek neni dekorovany ani takto, pak celkem nechapu smysl pruhledu? A modre sroubky tomu skutecne dodavaji smrnc. Ovsem pokud je sroubek modreny jen chemicky a nebo je drazka na sroubovak dodelavana az po modreni (obvykly vzhled seriove "dekorovanych" ETA strojku), pak to opravdu neni uplne ono. Drazka ma totiz potom jinou barvu, nez zbytek sroubku a to neni dobre. Muj osobni nazor je, ze pouziti laku na sroubku nemusi byt na skodu, ale pokud to chapu spravne, tak ten lak se tam dodelava az po kompletaci strojku, takze hrozi realne nebezpeci, ze se dostane i tam, kam se dostat nema. Takze pro mne je lak, jako soucast dekorace kovovoho strojku, neprijatelny. Odlisovat se od konkurence je fajn, ale toto podle mne neni krok spravnym smerem. Urcite by lip vypadalo, kdyby si Elon mohl na stranky psat, ze si sami modri sroubky. Je to totiz znak toho, ze pouzity ETA strojek (jakkoliv prejmenovany na PRIM kalibr cislo xy) je opravdu modifikovany, coz se zatim o "PRIM" kalibrach na bazi ETA moc rict neda (snad krome tech s vlastni dekoraci). Serizeni strojku na presnost neni modifikace ale obsolutni minimum
Radimk Odesláno 7. března 2006 Nahlásit Odesláno 7. března 2006 1. Lak nebrat 2. Svíčková metoda super ( ala odklízeč) Modřené ( nebo jinak barevné) šroubky = kalibr vizuálně o třídu výš Nemusí jít o náročnou metodu, stačí vizuální změna šroubu nebo v podstatě jeho část. Proto je zbytečné pokovování. Ale třeba místo svíčky plynový hořák a zchlazení v olejové lázni už zní seriozně, ne?
VS Odesláno 7. března 2006 Nahlásit Odesláno 7. března 2006 Já věděl, že jsem to někde četl. Knížka Receptář pro elektrotechnika, str. 40, rok vydání 1982 Odhadování teploty při tepelném zpracování oceli: teplota barva 210 slabě žluté 220 slámově žluté 230 jasně žluté 240 tmavě žluté 250 jasně hnědé 260 červenohnědé 270 tmavě purpurové 280 jasně tmavě modré 290 tmavě fialové 300 chrpově jasně modré 310 zelenomodré 320 světle zelenomodré 330 šedé Sehnat pícku s přesným nastavením teploty kolem 300 stupňů nemůže být tak neřešitelný problém, vzhledem k objemu hodinkových šroubků. Tuhle teplotu dosáhnu i s horkovzdušnou pistolí. A kdo někdy brousil nože, určitě se mu nějaký podařilo zničit zbarvením namodro.
mechano Odesláno 7. března 2006 Nahlásit Odesláno 7. března 2006 pro VS: do pícky je špatně vidět, dělej to radši venku a přestaň trochu dřív. Vono to trochu dojde.
Radimk Odesláno 8. března 2006 Nahlásit Odesláno 8. března 2006 navrhuju sloučit toto téma s vláknem " námětay na technologickou inovaci". Už tak je tady pěknej brajgl v tématech. Ztrácí se přehlednost. Prosím o uvážliviost při zakládání nového fóra!!
Lukáš Odesláno 8. března 2006 Nahlásit Odesláno 8. března 2006 No já jezdím do kalírny, dělají nám tam nějaké zakázky takže se zkusím domluvit a pár šroubků jim dovezu. Doufám, že je neztratí, oni jsou zvyklí na větší součástky
Prokop Odesláno 8. března 2006 Nahlásit Odesláno 8. března 2006 Kde se prodává kahan? Asi to budu muset začít zkoušet sám. Vypadá to tak jednoduše.:-) To VS: rozumím tomu správně, že ta vaše tabulka značí barevný výsledek při zakalení oceli z příslušné teploty? Jinak mi to moc nedává smysl. Co si pamatuji o strkání hřebíků do plamenů plynového hořáku sporáku, byly ty barevné přechody jinak.
VS Odesláno 8. března 2006 Nahlásit Odesláno 8. března 2006 Kde se prodává kahan? To VS: rozumím tomu správně, že ta vaše tabulka značí barevný výsledek při zakalení oceli z příslušné teploty? Jinak mi to moc nedává smysl. Co si pamatuji o strkání hřebíků do plamenů plynového hořáku sporáku, byly ty barevné přechody jinak. Tu tabulku jsem převzal z knížky pro kutily, ale setkal jsem se s tím i u kaličů. Podle barvy odhadují docela přesně teplotu oceli při zahřívání. A na teplotě dost záleží, protože ty barvy se s teplotou mění rychle, v plamenu se to asi těžko odhadne. Nejde o kalení, ke změně barvy dojde jen zahřátím. Je tam i tabulka na vyšší teploty, ale tam už jde o barvu rozžhaveného železa. Tak si myslím, že kdyby byla elektricky regulovatelná pec, kde by byla udržována přesně teplota, dalo by se tak šroubky barvit. Ale asi záleží i na složení oceli. Teplota 300 stupňů je lehce dosažitelná, například dražší mikropájky ji udržují s přesností jednoho stupně. V běžné troubě je maximálně 250 stupňů, stačí ji trošku přižhavit a měla by to přežít bez následků. Nebo na plotýnce vařiče, ale tam už je problém, že to zdola hřeje a shora chladí vzduch, rozložení teploty není rovnoměrné. V práci kalíme a popouštíme ocelové tlakové láhve, pece udržují teplotu s odchylkou jednoho stupně, bohužel zpracování hodinkových mikrošroubků si nedovedu představit. Ty už by nikdo nenašel a taky používáme vyšší teploty. Po zakalení jsou všechny flašky šedočerné, modrou jsem ještě neviděl Kalírnu už sice zrušili, ale vzpomínám si, že tam měli zahřáté olejové lázně, ve kterých popouštěli pružiny. V podstatě by stačil přeštelovaný friťák a olej nebo kapalina, která snese teplotu 300 stupňů. Ale to je jenom takové bastlení. Pro průmyslové použití myslím nebude problém sehnat malou elektrickou pec s odpovídajícími parametry. Ale možná jsem to jen blbě pochopil a všechno je jinak. Snad se najde nějaký metalurg technolog Zajímalo by mě, jak se provádí parciální kalení, kterým popisujete pouzdra a dna hodinek? To se dělá laserem? Nedá se ten laser nějak regulovat, aby zahřál materiál na přesně danou teplotu a dělat tak i modré popisy dna hodinek?
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se