martar Odesláno 7. dubna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 7. dubna 2015 Na základě prosby několika členů jsem nafotil trochu lépe zlatnické značky na pouzdrech obou modelů kal.50, večer je sem přihodím. Omlouvám se za odfláknutou práci, ráno nebyl čas na stativ.
martar Odesláno 7. dubna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 7. dubna 2015 No, o moc lepší to není. Makroobjektiv je v práci, a v domácích podmínkách se mi to v té rychlosti nejak nedaří.... Model 50 093 3 s "plachetnicí" na dvanáctce Model 50 095 3 má jednu značku mezi nožkami a druhou u korunky z boku pouzdra A ještě srovnání pouzder obou modelů. Vlevo vždy 50 093 3 (35mm), vpravo 50 095 3 (33,7mm) Zajímavé je, že pouzdra vypadají stejně velká. Menší pouzdro opticky zvětšuje fakt, že rozteč nožek je pouhých 16 mm na rozdíl od většího bruselského pouzdra s roztečí 18mm.
martar Odesláno 7. dubna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 7. dubna 2015 A tím se dostáváme k druhému modelu kal.50, řazenému dříve mezi "bruselské" primky. Prim 50 095 3, velikost 33,7mm bez korunky, vyráběné stejně jako předchozí model od r. 1964. Přestože i u tohoto modelu je pouzdro francouzské se šroubovacím dýnkem, od modelu 50 093 3 se liší tvarem, profilem, nožkami i ocelovým dýnkem (viz fotky v předchozím příspěvku). Důvod neznám, napadá mne jen možnost, že každý model byl zadán jiné firmě, nebo byly u stejné firmy vybrány dva typy pouzdra. To budou asi vědět jen pamětníci a Libor... I v tomto případě se jedná o dvoudílné zlacené pouzdro, do kterého je sklíčko vsazené napřímo, tj. bez samostatného armovacího kroužku. Světlá barva ciferníku, úzký okraj pouzdra a úzký řemínek (16mm) hodinky opticky zvětšují, takže i na 18cm zápěstí nevypadají nepatřičně. Indexy jsou zčásti tištěné černou barvou, a zčásti frézované. Původně jsem tento model považoval jen za příbuzný modelu bruselskému, pak jsem si ale přečetl, že bruselský styl měl různé podoby a u jeho střízlivější formy (např. hotelový dům v experimentáním bytovém okrsku na Invalidovně, který je často srovnáván se stavbami Le Corbusiera) převládaly spíše geometrické tvary než křivky. Možná tedy není "plachetnice" na dvanáctce nezbytnou vstupenkou mezi "bruselské" primky... kdo ví? Třeba se k tomu vyjádří nějaký zdejší designér, teoretik umění nebo architekt. Já jen kladu zvídavé otázky a o všem pochybuji :-) A nakonec samozřejmě pár obrázků dokazujících, že i přes malou papírovou velikost hodinky na mé 18,5 cm ruce nevypadají vůbec zle. Foceno před nedávno rekonstruovaným hotelovým domem EXPO z r. 1962 na pražské Invalidovně. A ještě jeden portét těchto krásných čs. oblekovek ...... čas běžel a primek stále přibývalo. Brzy jsem jim musel pořídit praktické etuje, které umožňovaly jak domácí praktické skladování, tak snadnou přenosnost na srazy Chronomagu i setkání primkařů. Primkařská nemoc se začínala zmocňovat celého organismu.
martar Odesláno 8. dubna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 8. dubna 2015 (upraveno) Tady je zbylá čtveřice elegantních primek, které jsem koupil od místního člena Jeronima v době, kdy ještě neexistoval Liborův katalog. Tak krásným primkám v bezvadném stavu se prostě nedalo odolat, i když v nich netikal kalibr 50, který jsem sbíral. Všechny mají elegantní nadčasová pouzdra 34 mm bez korunky, prachotěsná, se šroubovacím dýnkem. Kalibry 66 (bez data) a 68 (s datem). Prim 66 130 1, kalibr 66, začátek výroby 1966. Od katalogového vzoru se liší ručkami (ty jsou možná z diplomatů) a tvarem i černou výplní indexů. Prim 66 184 3, kalibr 66, začátek výroby 1970. Prim 68 365 1, kalibr 68, začátek výroby 1978. Prim 68 366 3, kalibr 68, začátek výroby 1978. Od katalogového vzoru se liší jinou barvou ciferníku (v katalogu má zlatavou barvu) a zřejmě i délkou minutových indexů. Je pravděpodobné, že ciferník, resp. celý vnitřek byl použit z jiného modelu primek (konkrétně z 68 281 3). Upraveno 8. dubna 2015 uživatelem martar
Anela Odesláno 8. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 8. dubna 2015 paráda, díky za další krásné fotky a poutavé čtení brusely, traktory a eleganty jsou podle mě nejhezčí společenské primky.
martar Odesláno 8. dubna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 8. dubna 2015 (upraveno) paráda, díky za další krásné fotky a poutavé čtení brusely, traktory a eleganty jsou podle mě nejhezčí společenské primky.... a diplomaty, Honzo (i když ty lze vlastně brát jako podskupinu velké a různorodé skupiny elegantů). Btw, musím říct, že mě překvapilo, kolik primek v "diplomatickém" pouzdru ( diplomaty, skorodiplomaty, aladiplomaty) jsem v Liborově katalogu u kalibrů 68 a zejména 66 našel. Zejména modely s černým ciferníkem mi vyrazily dech. Škoda, že u jednotlivých fotek hodinek není uvedeno, zda se nakonec opravdu vyráběly nebo ne (některé nezpochybnitelně vyráběné modely katalog neuvádí, naopak některé v katalogu uvedené primky sice mají číslo, fotku a výrobní dokumentaci, ale nikdy se sériově nevyráběly a neprodávaly a existují jen v počtu několika vzorkových kusů a prototypů)... Diplomaty (Prim 68 134 3, vyráběné od r. 1967, velké 34 mm) jsem taky ponosil.... rád bych někdy zkusil i stříbrné Upraveno 8. dubna 2015 uživatelem martar
5etter Odesláno 8. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 8. dubna 2015 martare, díky. Krásné poutavé vlákno s nádhernýma fotkama a poučením. Snad se kvůli tomu začnu zajímat o primky. Pár se mi jich teď z rodiny sešlo, ani jsem nechtěl - jen proto, že se rozkřiklo, že se zajímám o hodinky.
Anela Odesláno 8. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 8. dubna 2015 diplomaty jsem nezmínil úmyslně. ze sběratelského hlediska bych je samozřejmě rád měl, je to asi nejvýznamnější počin na poli společenských hodinek, ale nemám potřebu je nosit, na zápěstí bych dal přednost bruselům a traktorům a elegantům (s bruselským nádechem)... snad jedině ty stříbrné
martar Odesláno 8. dubna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 8. dubna 2015 (upraveno) martare, díky. Krásné poutavé vlákno s nádhernýma fotkama a poučením. Snad se kvůli tomu začnu zajímat o primky. Pár se mi jich teď z rodiny sešlo, ani jsem nechtěl - jen proto, že se rozkřiklo, že se zajímám o hodinky.Určitě se tomu nebraň, je to kus české historie, a pokud budeš rozumný a nepropadneš hromadění primek jako někteří zdejší členové, mn? ještě nedávno nevyjímaje, přinesou Ti hodně radosti za málo peněz. Navíc máš to štěstí, ze máš štíhlé zápěstí (soudě podle Tvých wristshotů s Monstry), takže primky můžeš občas i ponosit. diplomaty jsem nezmínil úmyslně. ze sběratelského hlediska bych je samozřejmě rád měl, je to asi nejvýznamnější počin na poli společenských hodinek, ale nemám potřebu je nosit, na zápěstí bych dal přednost bruselům a traktorům a elegantům (s bruselským nádechem)... snad jedině ty stříbrné Rozumím, Honzo, měl jsem to stejně, ale pak jsem na prodejně Eltonu vyzkoušel nové černé diplomaty obou velikostí a trochu jsem to přehodnotil. Díky bohu mi malé byly moc malé a velkým už moc trčely nožičky... a taky díky bohu za cenovou politiku Eltonu, která zaručuje, že si novodobé primky nikdy nekoupím. Upraveno 8. dubna 2015 uživatelem martar
bohus76 Odesláno 8. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 8. dubna 2015 ale pak jsem na prodejně Eltonu vyzkoušel nové černé diplomaty obou velikostí a trochu jsem to přehodnotil. Díky bohu mi malé byly moc malé a velkým už moc trčely nožičky... a taky díky bohu za cenovou politiku Eltonu, která zaručuje, že si novodobé primky nikdy nekoupím.Je to škoda,že nemáme /že Elton nemá/ nějaké vodotěsné pouzdro stylu např.traktor v nerezu za rozumnější peníze a s Etou.Rozměr cca 38mm by mi stačil.Pouzdro Linea je zbytečně drahé :-( Vím zase jsem se zasnil,jdu se přepláchnout vodou :-)
martar Odesláno 8. dubna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 8. dubna 2015 tak ale bacha na tu vodot?snost při oplachování
Honza.manta Odesláno 8. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 8. dubna 2015 Je to škoda,že nemáme /že Elton nemá/ nějaké vodotěsné pouzdro stylu např.traktor v nerezu za rozumnější peníze a s Etou.Rozměr cca 38mm by mi stačil.Pouzdro Linea je zbytečně drahé :-( Vím zase jsem se zasnil,jdu se přepláchnout vodou :-) Ještě doporučuji použití froténtučníku,
bohus76 Odesláno 8. dubna 2015 Nahlásit Odesláno 8. dubna 2015 Přeplachovat se budu s Midem na ruce WR100 snad něco snese :-) Dám si studenou sprchu a tření končetin a celého tělo froté ručníky! A už mlčím,je škoda spamovat Martarovo vlákno.
martar Odesláno 9. dubna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 9. dubna 2015 (upraveno) Dneska je nádherné počasí, dělal jsem dokonce i na zahradě. Vybral jsem si na to ty nejobyčejnější hodinky na nošení, jaké mám. To mě přivedlo na myšlenku pověnovat se v dnešním příspěvku těm nejobyčejnějším primkám kal. 50, jaké snad vůbec jsou. Mezi kolegy se jim říká loupací nebo také loupáky, protože je pro ně typický ciferník s nikoliv stříbřenou, ale lakovanou povrchovou úpravou a černým tiskem. A lak se velmi často loupá, obvykle to začíná na okraji ciferníku nebo u otvorů pro hřídelky ruček. Loupáky v Liborově katalogu nenajdete. Podle všech dosud známých informací (kterých je ale žalostně málo) se jedná o hodinky, u kterých byl původní originální katalogový ciferník nějak poničen a byl nahrazen náhradním dílem, jednoduchým bílým cifernikem s černými čísly bez zahloubeného subdialu vteřinovky. Zda se tento lakovaný ciferník vyráběl jako náhradní díl v Eltonu nebo zda se jedná o nějakou druhovýrobu (ciferníky nabízelo i Parexo), zatím nikdo spolehlivě nepotvrdil. Elton, resp. Chronotechna v průběhu své existence nějaké univerzální náhradní díly pro hodináře-opraváře skutečně produkovala, potvrzené jsou třeba dodávky chromovaných i zlacených pouzder s rovnými nožkami (stejné jako na obrázku). Podle stupně poničení hodinek tak opravna vyměnila buď jen ciferník, nebo i ručky a pouzdro. Faktem je, že se "loupáky" nejčastěji vyskytují právě v novějším typu padesátkových 32mm pouzder s rovnými nožkami, které bylo používáno i jako renovační díl. Teorii o renovaci nahrává i fakt, že se v těchto hodinkách dají nalézt snad všechny typy strojků (nejčastěji samozřejmě masově vyráběné TYP 0111 a TYP 50.1, ale občas se v těchto obyčejných primkách skrývá i malý poklad...). Bývají na nich také nasazené různé ručky. Tady jsou fotky tří variant. Proletářské hodinky si pro focení vyžádaly flanelky a montérky Loupák kal.50, počátek výroby neznámý, 32mm bez korunky, úzké šípovité ručky, uvnitř strojek TYP 0101. Loupák kal.50, počátek výroby neznámý, 32mm bez korunky, rovné zlaté ručky, uvnitř strojek TYP 0111. Loupák kal.50, počátek výroby neznámý, 32mm bez korunky, rovné stříbrné ručky s černými konci, uvnitř strojek TYP 50.1 Upraveno 9. dubna 2015 uživatelem martar
martar Odesláno 9. dubna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 9. dubna 2015 Ještě malé upřesnění. "Loupáky" z předchozího příspěvku v katalogu opravdu nenajdete. Najdete tam ale dva modely, které mají velmi podobný ciferník, ovšem se zahloubeným polem vteřinové ručky. Jde o vůbec první model primek, pospartak 50 001 1 s černým i namodralým tiskem na stříbřeném ciferníku a o model 50 018 1 ve fazetkovém pouzdru s černým potiskem na stříbřeném ciferníku. Aby situace nebyla tak jednoduchá, existuje i model nezařazený do katalogu, který se vyskytuje ve fazetkovém i běžném pouzdru (tj byl vyráběný někdy kolem roku 1960), má černý potisk, NEMÁ zahloubené pole vteřinovky, ale nejedná se o "loupák" - ciferník není bíle lakován, ale standardně otryskán a stříbřen. Pro srovnání uvádím fotografie. Nalevo je vždy původní originální ciferník z 60 let, napravo je ciferník "loupák". Všimněte si pečlivého jemnějšího tisku na stříbřeném a silnějšího rozplizlého černého tisku na lakovaném ciferníku. Pod lupou je dobře vidět i rozdíl v povrchovém zpracování. Nalevo byl ciferník jemně otryskán a postříbřen, takže se jemně třpytí a dobře zachytává světlo. Napravo byl ciferník opatřen vrstvou bílého laku. Ta není úplně hladká, také má texturu, ale povrch se leskne. Ještě lépe je rozdíl vidět při šikmém pohledu v protisvětle. Obecně vzato, povrchová úprava stříbřením byla kvalitní prověřená technologie používaná na mnoha modelech primek již od začátku výroby. Trpěla jen oxidací při proniknutí vlhkosti, pak se objevovaly na stříbřeném povrchu tmavé nebo narezlé mapy. Oproti tomu lakované ciferníky se opravdu nepovedly. Loupají se i při křivém pohledu. Odloupnuté kousky laku se navíc často dostaly pod pohybující se ručky a dále devastovaly ciferník, jemnější kousky laku se dostaly i do strojku a zablokovaly soukolí.
martar Odesláno 9. dubna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 9. dubna 2015 (upraveno) Během loňského léta mi začalo pripadat, že tři hodinky na nošení je málo. Začala mě prostě honit mlsná. Taky jsem potřeboval nějaké nové hodinky pro rozjíždějící se vlákno o potápkách na kůži Nakonec to vyhrály Amfíbie SE. Protože se ve speciální edici pro Meranom prodávaly už jen zbytky a nejatraktivnější modely byly beznadějně vyprodány, objednal jsem si několik ciferníků navíc s tím, že si hodinky složím podle svých představ. Více informací i fotek je v Travexově vlákně o SE Amfibiích Takže takhle jsem si je složil.... Na originální gumě: Mesh jim taky sluší A pochopitelně jsem musel zkusit i kůži Decentní lumi Tyhle hodinky jsou velmi pravděpodobně mé low-end definitivky. Nosím je opravdu často, na práci, na badminton, na procházky s dětmi. Složil jsem si je sám podle vlastního vkusu, v této konfiguraci se v Čistopoli žádný model nevyrábí (pouzdro / cifr / černé ručky / dýnko s Gagarinem) a jsou jediné na světě (dokud to teda někdo neobšlehne ). Levné, elegantní a přitom retro tool potápky. 41mm pouzdro 710 (Ministry) je pohodlné, nízké, velikost je pro mne perfektní, hrozně snadno se udržují. Mám je rád. A takhle vypadala rodinka loňský srpen... Upraveno 9. dubna 2015 uživatelem martar
martar Odesláno 16. dubna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 16. dubna 2015 Prim model 51 079 1, velký 32 mm bez korunky, v klasickém chromovaném pouzdru bez fazetek, vyráběný od r. 1963, patří dnes mezi sběratelské lahůdky. Je zajímavou ukázkou slepé technologické uličky dokumentující dobovou snahu o zlepšení užitných vlastností hodinek. Oproti jiným masově vyrábeným modelům se Elast Bloky vidí poměrně zřídka. A když člověk na nejaké narazí, mívají často zoxidovaný ciferník (šedé mapy) i plastická čísla a indexy (ztmavnutí a ztráta lesku). O to větší radost samozřejmě sběratel má, když narazí na zachovalý kus. Ciferník je střízlivý, se stříbřeným povrchem, černým potiskem a plastickými lomenými indexy dobře zachytávajícími světlo. Tomuto typu indexů a čísel (vyskytuje se i u jiných modelů) jsem v ?předkatalogových? dobách interně přezdíval kubistické, ale někdo zběhlejší ve výtvarných směrech mě možná opraví. Hledat správný výraz ale už není třeba, hodinky mají své katalogové číslo a v tomto případě i nezaměnitelné jméno napsané přímo na cifru. Sám jsem tyto hodinky bezúspěšně sháněl docela dlouhou dobu a pak si ke mně z několika různých zdrojů našlo cestu hned několik kousků v pěkném stavu. Jedny se značně zoxidovaným ciferníkem se mi navíc povedlo dostat do sbírkového stavu díky nezištné pomoci zdejšího člena Perun73, kterému tímto ještě jednou moc děkuji. Vzpomínám si, že následující fotku jsem krátce po získání prvních tří Elast Bloků snímal ve stavu velké rozjařenosti. Jak málo stačí primkaři ke štěstí? Hodinky vypadají velmi skromně a nenápadně (na rozdíl od primek s texturou, šrafováním či barvami na ciferníku jsou opravdu jednoduché), jejich krásu a zajímavost ale člověk začne vnímat až po nějaké době. Sám na nich oceňuji nejen prostou černobílou eleganci a zajímavé plastické indexy, ale samozřejmě i sběratelskou hodnotu a příběh stroječku v jejich nitru. Jak vypadají Elasty na ruce s rozzářenými indexy... A konečně pár slov ke strojku. Od začátku výroby náramkových hodinek v Novém Městě nad Metují (v polovině padesátých let) do roku 1963 byly primky choulostivé na nárazy. Na vině bylo pevné uložení ložiskových kamenů čepů setrvačky. Dovozuji, že tato jejich vlastnost mohla být velkým problémem i proto, že díky levné domácí výrobě byly najednou hodinky dostupné téměř pro každého, včetně manuálně pracujících dělníků a rolníků, kteří navíc často neměli s nošením hodinek a péčí o ně dostatek zkušeností. V zahraničí se v té době přitom u dražších hodinek již běžně používaly různé systémy tlumičů nárazů spočívající v pružném uložení ložiskových kamenů (rubínů). Problém vlastně vznikl již v okamžiku, kdy se při vývoji hodinkového strojku kal.50 resp. K25 (konstrukčně identického s francouzským strojkem LIP R25-3) z ekonomických důvodů zavrhla možnost dovozu tlumičů nárazu Incabloc, kterými byl francouzský strojek osazen. Namísto toho se rubínová ložiska zafasovala napevno do šatonů. Po špatných uživatelských zkušenostech s hodinkami ze zkušebních sérií Chronotechna začala tento problém již v r. 1957 řešit. Inspirovala se jednoduchou konstrukcí tlumiče nárazů používaného firmou Junghans a r. 1959 začala vyrábět první model (56 036 1) kal. 55 TYP 013 resp. 56 se zvýšenou schopností čelit nárazům. Tlumič pojmenovala Elast Blok. Protože praxe prokázala jeho nízkou účinnost, modelů s tímto systémem se vyrábělo jen nekolik. Uchycení rubínu charakteristickou tříramennou zpružkou zřejmě neumožnilo při větších otřesech absorbovat veškerou energii a i nadále se ohýbaly a lámaly zúžené konce (čepy) hřídele setrvačky? Po opuštění tohoto konceptu byly všechny ostatní primky s kalibry 50, 52, 55 a 57 až do roku 1971 vyráběny dál bez odpružení setrvačky, s výjimkou špičkového vojenského modelu Orlík, u kterého byl r. 1965 použit v zahraničí zakoupený systém Incabloc. Mezitím se již pracovalo na modernějších kalibrech 66 a 68 (vlastní konstrukce), které byly v začátcích (na přelomu let 1964/1965) osazovány tlumiči nárazů Incabloc a později již byly standardně vybaveny v tuzemsku licenčně vyráběným systémem KIF. V případě použití Incablocu byl ciferník adekvátně označen, u systému KIF se od této praxe upustilo. Soubežně vyráběné padesátkové kalibry byly v této době již zastaralé a po vyprázdnění skladových zásob strojků byla ukončena jejich výroba (1971). Je zajímavé, že data v Liborově bibli zdánlivě nesedí - odpružení setrvačky Elast Blok i dalším používaným tlumičům jsou věnovány podrobné texty na str. 36, 47 a 48, kde jsou uvedena data uvedení tlumiče Elast Blok do výroby r. 1960, Incabloc (1965) a KIF (1969). V katalogu u jednotlivých modelů jsou ale data odlišná - Elast Blok (1959)a Incabloc (1964). Katalog zároveň v kapitole o kaibrech uvádí, že kromě kal. 50 a 55 byl tlumič nárazů Elast Blok použit i v začátcích kalibrů 66 a 68, není ale uvedeno, zda se dostaly i do sériové výroby, nebo se jednalo jen o zkušební a ověřovací série. Ačkoliv zvnějšku nenajdete žádný rozdíl, existují dvě sběratelské verze Elast-bloků kal.50 lišící se vyraženým typovým číslem v základně strojku pod setrvačkou. Oba typy se nevyráběly současně, nejdříve se nějakou dobu vyráběl TYP 016 a pak na něj navázala výroba strojku TYP 51. Změna raženého číslování strojků souvisela s plošnou změnou typového označení jednotlivých modelů v Chronotechně. Původní typové označení Elast Bloků kal.50 bylo 016 079 (= TYP 016), po změně pak 51 079 1 (= TYP 51). Pokud by někdo z vás našel nějaké rozdíly mezi oběma strojky (kromě značení), budu velmi rád, když sem k tomu něco napíše. Pokud vás hodinky zaujaly, máme v primkařské sekci celé vlákno věnované jen Elast-blokům: http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/52576-prim-elast-blok-kolik-nas-tu-je/
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se