warann Odesláno 6. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. května 2020 Dík, neznal jsem. Kouknu na to, ale jak jsem psal, kdyby Casio udělalo nějakej pánskej/unisex model v oceli, adekvátní tomu dámskýmu, byl bych úplně v poho. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
siwi Odesláno 6. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. května 2020 No, tak na to tady čekáme už léta Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
warann Odesláno 6. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. května 2020 Však jasně, ale znovu říkám, že pokud udělali ten dámskej (je to asi něco realtivně novýho, ne?) tak je šance i na něco pro nás. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
siwi Odesláno 6. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. května 2020 Jo, taky v to doufám. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gombo Odesláno 6. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. května 2020 Toto poznate? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
siwi Odesláno 6. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. května 2020 Ne. Vidím úplně poprvé. Nemůžu říct, že by se mi takovéhle hodinky líbily, ale koukat se na ně musí parádně. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jendazhor Odesláno 6. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. května 2020 Tak vícebarevné displeje z nám z některých modelů Casio. Byly i u modelů s dvouvrstvými displeji. Ale tyhle konkrétně – netuším. Ale je to pěkný příspěvek k letošnímu 50. výročí technologie LCD. Více zde. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
t2 Odesláno 6. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. května 2020 To by bylo téma na týden. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
akai Odesláno 6. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. května 2020 ...jj LCD technologie je starsi nez mnoho zdejsich... zde to sepsal japonec HIROHISA KAWAMOTO Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jendazhor Odesláno 6. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. května 2020 A na začátku byla mrkev... Ale byť je ten text anglicky, mrknu na něj. Dík za odkaz. Třeba se tam někde dočtu odpověď na mou dávnou otázku, proč jsou některé staré displeje hodinek tak krásně kontrastní a novější modely jsou mnohdy výrazně hůř čitelné. Už jsem v této oblasti bádal, ale je to příliš zašmodrchané klubko všech možných technologií. A to i když jsem zůstal jen u těch klasických černobílých, resp. dvoubarevných. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
akai Odesláno 6. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. května 2020 před 2 hodinami, jendazhor napsal: Ale byť je ten text anglicky, mrknu na něj.... Tak jsem to prohnal pres prekladac a vysledek tedy ke stazeni a nahled pro ilustraci prekladu... kawamoto-history_of_lcds-procieee-2002.en.cs.pdf Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jendazhor Odesláno 7. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. května 2020 Díky, za Google překlad. Jak už jsem tu někde dříve psal, zkoušel jsem udělat jakýsi přehled typů LCD, alespoň těch našich na běžných digoškách, ale modifikací je příliš (TN, STN, FSTN atd.) a žádný výrobce (až na vyjímky třeba teď u nových Casio modelů s "STN" displeji, ale i to je příliš obecné označení) neuvádí, jaký přesně typ LCD v tom kterém modelu hodinek je. Jediné, co lze jasně identifikovat, jsou displeje pro nízké teploty, které značilo Casio u některých svých modelů, včetně těch poměrně ranných. Ale přesnou technologii těchto displejů jsem zatím nikde specifikovanou nenašel. Jasné taky je, že k zabarvení displejů se používají různé polarizační fólie. A taky to, že "inverzní" displeje, mají invertované barvy jen díky jinému natočení polarizační fólie. Dále se používají různé odrazné plochy pro dopadající světlo umístěné pod displej. Casio (a další výrobci) občas dělali modely s dvouvrstvými displeji a někdy je ještě cekově nebo parciálně dobarvovali různými polarizačními fóliemi. Někdy se přidala i dotyková vrstva. Ale jinak je to těžko dokonale prozkoumatelná alchymie. Kdo ví víc (T2, ty víš?), tak ať se přidá. Klidně by na téma technologií displejů mohlo být extra vlákno diskuze. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jendazhor Odesláno 7. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. května 2020 Nedá mi to a ještě doplním: Ten přiložený dokument od Kawamota o vývoji LCD je jenom pro nadšence do displejů nebo třeba právě digitálních hodinek a jejich historie. Ale těm přinese dobrodružné čtení o převratné novince, které umožnila vývoj dalších technologií na desítky dalších let. A taky slepé uličky, právní bitvy, vzestup Japonska jako technologické velmoci, zajímavé technické poznatky z různých vědních oborů atd. A taky se tam objevují zásadní firmy, jako RCA, Sharp, Seiko, Casio... a samozřejmě digitální hodinky. Moc zajímavé čtení. Jsem v půlce, ale musím jít makat, tak si to dočtu později jako detektivku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gombo Odesláno 7. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. května 2020 A toto? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
siwi Odesláno 7. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. května 2020 No, tak to je bizár Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gombo Odesláno 7. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. května 2020 aber echte eisen Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
t2 Odesláno 7. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. května 2020 před 9 hodinami, jendazhor napsal: Kdo ví víc (T2, ty víš?), tak ať se přidá. Klidně by na téma technologií displejů mohlo být extra vlákno diskuze. Já bohužel nevím ani takovou věc jak se dělá pozitivní display s negativním podsvícením. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jendazhor Odesláno 7. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. května 2020 před 1 hodinou, Gombo napsal: A toto? Je to náramková verze přilby svářeče se čtyřma ušima. To nebude z tohohle světa. Možná z toho podmořského. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
akai Odesláno 7. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. května 2020 V 5. 5. 2020 v 14:07, warann napsal: ... klidně to může stát víc. Škoda, že nic nedělá Seiko. Treba zrovna tady jedny jsou... -sam sem nektere kupoval i za vic... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
t2 Odesláno 12. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. května 2020 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se