Stephan Odesláno 2. března 2015 Nahlásit Odesláno 2. března 2015 V minulém roce jsem dokončil VŠ a pomalu mě přestává bavit bydlet ve studentském bytě s dalšími spolubydlícími. Bohužel nájemné (+energie) za jednopokojový byt se pohybuje kolem 8.000 Kč (spíš víc) a to mi přijde jako vyhazování peněz. Vím, že město vlastní celkem dost bytů. které jednotlivé městské části dlouhodobě pronajímají a poté nabízí k odkupu (alespoň takto jsem to pochopil). Nevíte někdo, jaké byty jsou nabízeny (pouze staré, vybydlené nebo i zrekonstruované či nové?) a v jaké městské části lze byt získat nejsnáze? A má to celé vůbec smysl nebo byste šli do klasického podnájmu a postupně šetřili na vlastní bydlení?
blackhead Odesláno 2. března 2015 Nahlásit Odesláno 2. března 2015 (upraveno) Nejsem tedy brnak, ale tohle mi prijde jako utopie. Vetsinou pokud si mesto nejake byty necha, tak je pronajima socialne slabsim, rodinam atp. Privatizace bytoveho fondu je druha vec. Vyhodnejsi v dnesni dobe je si vzit hypoteku nez byt v najmu, samozrejme neco je nutne mit nasetreno. Upraveno 2. března 2015 uživatelem blackhead
Analytik Odesláno 2. března 2015 Nahlásit Odesláno 2. března 2015 Rozhodně bych zkusil Lesnou, Líšeň nebo Bystrc. Pokud chceš něco blíž centru, tak okolo Hrnčířské je skvělý poměr cena / lokalita. Kdyby něco, klidně piš PM, jsem také z Brna.
exBURN Odesláno 2. března 2015 Nahlásit Odesláno 2. března 2015 (upraveno) Ano luxus vlastního bydlení něco stojí, takže si jej buď zaplať a nebo dál spolubydlení. Já bydlím v Brně (Stará Líšeň) a šel jsem do nájmu něco našetřil a teď se pokouším řešit vlastní bydlení mimo Brno. Na městě jsem o byt nežádal, ale nějaký dostat je celkem problém a co kámoš bydlí v něčem po rodičích tak ten nájem co platí městu není tak nic extra super. Upraveno 2. března 2015 uživatelem exBURN
l.adamek Odesláno 2. března 2015 Nahlásit Odesláno 2. března 2015 (upraveno) Radit jestli najem/hypoteka se neda, zalezi jak jsi na tom finacne, co mas nasetreno, jake mas plany atp. To si proste musis propocitat sam. Za sebe muzu doporucit Zabiny a Komin. Novostaveb tu vznika dost a je tu prijemne bydleni. Blizko do centra i do prirody, romale-free a mensi problemy s parkovanim nez u centra. Upraveno 2. března 2015 uživatelem l.adamek
Stephan Odesláno 2. března 2015 Autor Nahlásit Odesláno 2. března 2015 Díky za reakce. No vzhledem k tomu, že jako začínající státní zaměstnanec mám příjmy spíše podprůměrné, tak s vlastním bydlením budu muset nějaký rok počkat (od rodičů žádné peníze nemám). Jenom jsem měl nějak zafixované, že v Brně existují byty, které město nabízí k pronájmu, s tím, že je nájemce opraví (v řádu desetitisíců až statisíců kč) a po určité době (dejme tomu 20 let), kdy platí fixní nájemné mu bude byt nabídnut k odkupu za zvýhodněnou cenu. Nejspíš skončím u toho, že budu hledat dlouhodobý podnájem nějaké 1+1. Zmiňované Žabiny a Komín mám rád, ale přijde mi, že v rámci Brna jsou tu nájmy spíše vyšší.
gougy Odesláno 2. března 2015 Nahlásit Odesláno 2. března 2015 V 2. 3. 2015 v 15:20, Stephan napsal: Jenom jsem měl nějak zafixované, že v Brně existují byty, které město nabízí k pronájmu, s tím, že je nájemce opraví (v řádu desetitisíců až statisíců kč) a po určité době (dejme tomu 20 let), kdy platí fixní nájemné mu bude byt nabídnut k odkupu za zvýhodněnou cenu.Ano je tomu tak, kamarád žádal a dostal přesně takový byt na Veveří (investice cca 180tis. byt je stále obecní)Další podobné (ale nedoporučené) se objevují v okolí Cejlu a Bratislavské...
Qvido Odesláno 2. března 2015 Nahlásit Odesláno 2. března 2015 Na Cejlu bude jistě hezky, jinak tyhlenty kšefty mají pod palcem (alespoň v Praze) jiný lidi,tak pochybuju že by jsi se k městskému bytu před privatizací jen tak nachomejtnul
gougy Odesláno 2. března 2015 Nahlásit Odesláno 2. března 2015 (upraveno) V 2. 3. 2015 v 19:15, Qvido napsal: Na Cejlu bude jistě hezky, jinak tyhlenty kšefty mají pod palcem (alespoň v Praze) jiný lidi,tak pochybuju že by jsi se k městskému bytu před privatizací jen tak nachomejtnul čekal pár let(tak tři), zkusil více žádostí a "vyhrál". Je to číšník, ne politik a ani někdo s cash pro úředníky, asi vyjímka, potvrzujíci pravidlo.(no a kdybych měl chuť kupovat něco v Brně na kšeft za patnáct, dvacet let - Cejl je ta správná lokalita, žít se tam samozřejmě aktuálně nedá ) Upraveno 2. března 2015 uživatelem gougy
midloch Odesláno 2. března 2015 Nahlásit Odesláno 2. března 2015 Je to přesně jak píše Qvido, tyhle věci mají pod palce v Brně úplně jiní lidi a těžko říct co se s nástupem nové garnitury změnilo. Nicméně je to asi jen brněnskej bronx, kde by jsi měl šanci k něčemu zajímavýmu přijít. Každopádně ceny v Brně jsou strašlivý, ta jejich "zdravá" zelená rezidence co staví u Lužánek se svými cenami u malometrážního krcálku atakující 70tis za metr připomíná pražskou drahotu...
Stephan Odesláno 2. března 2015 Autor Nahlásit Odesláno 2. března 2015 Asi tu žádost na některou městskou část podám, ale moc nadějí do toho nevkládám. Každopádně na Cejl se stěhovat neplánuju.
exBURN Odesláno 2. března 2015 Nahlásit Odesláno 2. března 2015 U nás v Lišni se teď na kraji u pole prodávaly stavební parcely za 7500,-/m2....
Stephan Odesláno 3. března 2015 Autor Nahlásit Odesláno 3. března 2015 Mě obecně ceny nemovitostí v Brně přijdou přepálené. Když je srovnám s takovou Ostravou, tak je to úplně někde jinde. Rozumím tomu, že v Praze, která je ekonomicky i kulturně silnější (Brňáci prominou), jsou ceny vyšší, ale proč je tomu tak i v Brně, tomu moc nerozumím.
Bobisek Odesláno 3. března 2015 Nahlásit Odesláno 3. března 2015 V 3. 3. 2015 v 7:01, Stephan napsal: Mě obecně ceny nemovitostí v Brně přijdou přepálené. Když je srovnám s takovou Ostravou, tak je to úplně někde jinde. Rozumím tomu, že v Praze, která je ekonomicky i kulturně silnější (Brňáci prominou), jsou ceny vyšší, ale proč je tomu tak i v Brně, tomu moc nerozumím. Protože funguje trh? Kdyby nemovitosti za tu cenu nikdo nekupoval, tak by se asi vyšší ceny dlouho neudržely... Třeba v Huzové za cenu jednoho bytu v Brně máš celý malý panelák, ale kupodivu se nikdo do Huzové nestěhuje
midloch Odesláno 3. března 2015 Nahlásit Odesláno 3. března 2015 Ano Praha je ekonomicky silnější, těžko říct zda při přepočtu na obyvatele ale i kulturně, každopádně bych řekl že v Brně se žije díky jeho provinčnosti o něco líp. Bohužel to že v Brně není zdaleka tolik pracovních a ekonomických příležitostí jako v Praze je nepoměru s cenou bydlení takže nechápu, jak je možný když tu lidi vydělají mnohem míň tak jsou schopni zaplatit takový částky za metr...
Analytik Odesláno 3. března 2015 Nahlásit Odesláno 3. března 2015 V 3. 3. 2015 v 7:49, midloch napsal: Ano Praha je ekonomicky silnější, těžko říct zda při přepočtu na obyvatele ale i kulturně, každopádně bych řekl že v Brně se žije díky jeho provinčnosti o něco líp. Bohužel to že v Brně není zdaleka tolik pracovních a ekonomických příležitostí jako v Praze je nepoměru s cenou bydlení takže nechápu, jak je možný když tu lidi vydělají mnohem míň tak jsou schopni zaplatit takový částky za metr...Nemůžu souhlasit s tím, že v Brně není tolik pracovních příležitostí. Záleží na oboru. V průmyslu strčí Brno Prahu + Pha západ + Pha východ do kapsy. Pro někoho, kdo pracuje v Automotive je Brno opravdu zlatá loď.
midloch Odesláno 3. března 2015 Nahlásit Odesláno 3. března 2015 Čoveče já ti nevím, kolem mě sou všichni kdo mají v Brně 20 hrubec šťastní a to mají GPS v zadku i když jsou na záchod :-D Ale přesto je možný, že má člověk štěstí a dělá pro nadnárodní korporaci či pražskou firmu za pražský prachy, ale těch šancí se mi zdá být ve štatlu poměrně málo a hodně lidí co si chce vydělat nakonec volí každotýdenní sebevražednou misi směr 200km západ Pracovní Tábor a pak v pátek večer s očima jak angorák a po celým týdnu zlomenej, sedřenej zase zpět do našeho brněnskýho klidu aspoň na ten víkend a v pondělí v pět zase vstáváme
Analytik Odesláno 4. března 2015 Nahlásit Odesláno 4. března 2015 Tak věřím, že je celá řada absolvujícíc takovou každotýdenní etudu. :-) Sám jsem rok v Praze pracoval. A taky mě láká představa jezdit do práce metrem v poloformálním obleku a kafem v ruce, ale bohužel obor mi to neumožňuje.
Klotzman Odesláno 4. března 2015 Nahlásit Odesláno 4. března 2015 Co vím, tak většina městských částí v Brně už privatizace zastavila, navíc primárně se musíš pořadníkově/bodově k nějakýmu bytu dohrabat, což není záležitost na rok, Teprve potom můžeš eventuálně řešit, že ten konkrétní byt vlastně nechceš, protože nemá jít do privatizace, přenecháš ho dalšímu v pořadí a budeš dál čekat. A sám můžeš odhadnout, jak se na tebe budou výboři v bytové komisi tvářit, až to uděláš dvakrát třikrát. Ale je to stejně bezpředmětný, páč tě vždycky přeskočí někdo s děckama. Jestli chceš nevýznamný tip, tak některé městské části zohledňují (bodem nebo půlbodem), že žadatel v té lokalitě pracuje. A druhý, o něco použitelnější - občas úřady přenechávají byty po neplatičích, kdy žadatel musí zaplatit dluh na nájemném a zvýhodní ho, když zatáhne i úrok z prodlení. Oboje si pak může zkusit soukromě z toho neplatiče vymačkat, ten dluh si vlastně odkoupil. Výhoda je, že nemusíš být v pořadníku, na druhou stranu - když v něm jsi, zase se to připočítává...
Stephan Odesláno 29. dubna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 29. dubna 2015 Tak po telefonátu s úřednicí, která vyřizuje bytovou agendu v Krpoli, jsem pochopil, že městské byty nejsou pro mě Takže pokud někdo víte o podnájmu (ideálně v některé z městských částí, kde se přítelkyně nemusí bát vyjít večer ven; s celkovou cenou do 8-9k/měsíc), tak napiště SZ dík
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se