Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Apologies in advance this is a long post.

What follows is my attempt to produce a ranked listing of the top 20 watch manufactures. It is wholly my opinion and not meant to be definitive in any way.

How I went about it:

1. I have deliberately not considered the boutique and very small manufactures like Urwerk, Richard Mille, Greubel Forsey, etc. as I feel these are in a class of their own
2. In coming to a ranking I have considered various characteristics that are important to me, such as in-house movement manufacture; innovation; variety of design; history and so on
3. I have tried to summarise in a few words the KEY points that have led me to a particular ranking
4. I have drawn the line at 20 simply to make it manageable

My purpose was two-fold:

Firstly and mainly I did it for fun, I had an enjoyable time doing the research and deciding on the placing. Though flippin? heck it has taken me a long time to do.
Secondly I hope it will spur some discussion and that it will be interesting discussion ? wink.gif I know we have had a couple of goes at it before but I think this is the first time we?ve had a starting point like this.

If you disagree, which I hope and expect you will then my only request is that you must justify (in a few words) why you think something is wrong. Simply saying ?X is the best? won?t cut it I?m afraid.

The OP's decision is final ... 

As I looked again and again at the list I came to the conclusion that it was almost impossible to have a completely reliable ordered list, and that there were actually four groups ? and placing a particular maker within the group is probably quite fluid. Nevertheless they do appear *in order*.

Finally I'm sure there are some errors of fact in here, I'll accept responsibility for those now.

Group 1:

1. Jaeger-LeCoultre - variety, unparalleled movement innovation, the Reverso a standout iconic design; the only manufacture to have supplied movements to all the "big three" (my 3. 4. and 5.)
2. A.Lange & Sohn - fantastic quality and attention to detail; finishing is out of this world; innovative styles; would be 1. except only for limiting case materials to precious metals only
3. Vacheron Constantin ? extraordinary range and history, beautiful designs, not exclusively in-house, but checkout the VC ultrathin 1003 movement
4. Patek Philippe - fabulous range, a true "name", quality, history, but are they just a bit dull?
5. Audemars Piguet ? I?ve found it hard to get to grips with AP, however, the Royal Oak is undoubtedly an absolutely iconic design, and I have really grown to appreciate it; high quality finishing and a great range beyond the RO, including some wonderful complications

Group 2:

6. Breguet - interesting maker with a great history, rather let down by their designs; mainly but not entirely in-house
7. Blancpain ? just fantastic history, any maker that can produce the Fifty Fathoms has be high on the list; in-house movements
8. Seiko - the complete manufacture; produce every component imaginable; the widest range (by just about every conceivable measure)
9. Glashutte Original - great range, relatively affordable, some very interesting designs, in-house movements, beautifully finished
10. Girard-Perregaux - extraordinary, inventive designs, now almost fully in-house

Group 3:

11. IWC ? great historic maker; almost more German than Swiss; some fabulous classical designs (Portuguese, Big Pilot); some extremely fine complications; some use of bought in ebauches
12. Ulysse Nardin ? great name, but some rather ?challenging? designs and rather too much use of bought in movements 
13. Rolex - universally known, and to the non-WIS often the "best"; however, too few styles, and limited complications to rank higher
14. Zenith - maker of probably the greatest chrono movement of them all, but not very innovative (only two movements the El Primero and the Elite), finding their way again but some of the recent designs are a bit in your face 
15. Chopard - most closely associated with motor racing; a great history; mixture of bought in and in-house movements but many fascinating in-house developments

Group 4:

16. Nomos - in-house; very affordable; interesting elegant designs with some unusual complications; 
17. Omega - fabulous history; great range; let down by near ubiquitous use of bought in movements
18. Panerai - very clear house style; but rather limited variety in my view; trades heavily on a slightly tenuous history; mainly basic bought-in movements; new in-house movements disproportionately expensive
19. Breitling ? almost entirely bought in movements; clear (limiting?) association with aviation
20. Frederique Constant ? rather under-rated in my view; some in house movements; rather ?classical? range of styles, with little or nothing in the sports line (as an aside they have a lot of detail on their movements on their website ? worth a look)

Change Log

a. 10 Jan - Breguet promoted to number 6. (6. to 13. move down one place)
b. 10 Jan - Chopard introduced at number 15. (15. to 19. move down one place; 20. Citizen dropped from the list)

Some notes:
a. I had originally hoped to include an illustrative image alongside each brand/position but it made the post rather unwieldy/hard to read
b. I've used the term iconic a couple of times - I think there may be a follow up piece on iconic watch designs ... (JLC Reverso; AP Royal Oak; Blancpain Fifty Fathoms; Rolex Sunmariner and Breitling Navitimer all come to mind)

Edited because I hit submit too soon ... 

Zdroj:

http://www.pistonheads.com/gassing/topic.asp?h=0&f=187&t=948956&nmt=Top%2020%20Manufactures%20

Odesláno

Interesting, but Seiko between Breguet and Glashutte?

P.S. Počemu in English?

Třeba....

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno

Díky za info, ale i Credor mi nepřijde tak vysoká hodinařina, že by patřila k naprosté světové špičce. Řekl bych, že je na trhu daleko více špičkovějších výrobců s výraznějšími komplikacemi.

Návštěvník Zmizík
Odesláno

No, trochu tam chybí třeba Piaget, sice dělaj hnusný hodinky ale mezi 20 TOP by asi bejt měli. A si nejsem jistej s Corum, jestli bych je nevyměnil za Nomos. Ale voni všechny tydle žebříčky jsou na hovno.

Odesláno

Díky za info, ale i Credor mi nepřijde tak vysoká hodinařina, že by patřila k naprosté světové špičce. Řekl bych, že je na trhu daleko více špičkovějších výrobců s výraznějšími komplikacemi.

Hmmm.. su mi veci toto. Tak daj nieco z evanjelia podla Josefa. Nech si trochu rozsirime obzory my :)

No, trochu tam chybí třeba Piaget, sice dělaj hnusný hodinky ale mezi 20 TOP by asi bejt měli. A si nejsem jistej s Corum, jestli bych je nevyměnil za Nomos. Ale voni všechny tydle žebříčky jsou na h...o.

suhlas. piaget splna vsetky poziadavky prestiznej hodinarskej znacky, urcite by tam mal patrit. a vysoko

Corum je prilis mlady, dnes uz cinsky, no a Nomos.. popravde ich historiu nepoznam. Kazdopadne nemaju ani jednu HH komplikaciu, takze by som ich vymenil za nieco vhodnejsie, ak by bolo za co. Ale myslim si, ze znacka v prvej 20ke by mala mat aspon 80r historiu.. ak uz nie rovno 100r. A ked sa clovek nad tym zamysli a vyhadze butiky, solistov a nezavislych, vela toho nezostava..

Rebricky su vsetky na houby, ale ludia ich maju radi - aj prevadzkovatelia diskusnych for :)

Odesláno

Hmmm.. su mi veci toto. Tak daj nieco z evanjelia podla Josefa. Nech si trochu rozsirime obzory my :)

Tak nám rozšiř obzory o jak skvělou hodinařinu se jedná na úrovni Breguet nebo Blancpain. Podotýkám, že nic proti Seiku nemám (dokonce taky to byly jedny z prvních hodinek, které jsem koupil a mám dodnes).

Odesláno

ved ja som neregoval primarne na Seiko.. skor kto z tradicnych vyrobcov tam nie je a mal by, ked sa rucne vypidlikane Grand sonnerie a Repeater od 130 rocnej firmy zdaju nie dostatocne na vstupenku do klubu 

ale ak si myslis ze Breguet a Blancpain do top 20 nepatria, asi by som sa na dalsiu debatu vykaslal.. 

Odesláno (upraveno)

Spíše než Seiko bych tam hledal Cartier, Frank Muller, Roger Dubuis, Jaquet Droz apod.

Upraveno uživatelem Josef01
Odesláno (upraveno)

Cartier nemal pred 10r vlastny kaliber a ostatni nefunguju viac ako stvrt storocia.. to na prestizny klub nestaci. I ked Cartier by tam kludne namiesto Breitlingu, Rolexu alebo Omegy mohol byt.

Skor by ma zaujimalo preco by tam nemal byt Breguet alebo Blancpain.

Upraveno uživatelem instant
Odesláno

instant: bohužel si nerozumíme, já uvedu 4 firmy, ty vidíš jednu (Cartier), já řeknu že mi tam nesedí Seiko, ty řekneš Breguet a Blancpain, nechápu...

Odesláno

Breguet a Blancpain si spomenul ty a nie ja, a nazor na Francka Mullera a spol som snad tiez povedal dost zrozumitelne, ci nie? Su to mlade znacky a do rebricku prestiznych vyrobcov sa tazko kvalifikuju. Seiko by som nedal ani do prvej desiatky, ale len preto, ze nema model s vecnym kalendarom a ze ten zazracny tourbillion este stale neukazali :)

Skor ma zaujima, aku mas predstavu o tom, co tvori prestiz hodinarskeho vyrobcu a o akych vyrobcoch tento rebricek chce byt (a zjavne nie je). Nejde to bez dlhej historie, zvladnutych HH komplikacii, inhouse vyroby, pokial mozno kontinualnej historie vyroby. Sam autor vylucil butikove brandy, nezavislych hodinarov atd. Osobne nechapem, co v takychto zoznamoch pohladavaju Rolex, Omega, Breitling - ich najzlozitejsou komplikaciou je pravdepodobne chronograf..? Znacky su to silne, ale ked sa hodnoti prestiz hodinara, kupci musia chapat, ze nie vsetko ide okecat.. Rovnako napr. Panerai - hodinarsky urobili obrovsky pokrok, ale je to znacka s viac marketingovou nez hodinarskou historiou. Ak, tak na konci druhej desiatky, ked sa minu vsetci Piageti a im podobni, co si fakt pidlikaju vlastne masinky po generacie a nosil ich kdejaky kral ci dobova celebrita. Aj ked ako hovorim - je ich menej ako by sa zdalo.

Tento rebricek je zly, ale pchat donho znacku pokial nema aspon 80r a zvladnute HH z vlastnej kuchyne, je podla mna zbytocne. Cas je tu kriticky faktor, tu je namieste byt konzervativny. Samotna technologia evolvovala tak velmi, ze prakticky jedinymi limitmi k tomu, aby dnes ktorakolvek slusna znacka zacala chrlit take tie "bezne" HH komplikacie, su peniaze a dostatok kvalifikovanych ludi. Ale to este nie je prestiz. Ta pride az po x-tej generacii prosperujucich majitelov a spokojnych zakaznikov. A to sa jednoducho kupit neda.

Odesláno

Breguet a Blancpain si spomenul ty a nie ja, a nazor na Francka Mullera a spol som snad tiez povedal dost zrozumitelne, ci nie? Su to mlade znacky a do rebricku prestiznych vyrobcov sa tazko kvalifikuju. Seiko by som nedal ani do prvej desiatky, ale len preto, ze nema model s vecnym kalendarom a ze ten zazracny tourbillion este stale neukazali :)

Skor ma zaujima, aku mas predstavu o tom, co tvori prestiz hodinarskeho vyrobcu a o akych vyrobcoch tento rebricek chce byt (a zjavne nie je). Nejde to bez dlhej historie, zvladnutych HH komplikacii, inhouse vyroby, pokial mozno kontinualnej historie vyroby. Sam autor vylucil butikove brandy, nezavislych hodinarov atd. Osobne nechapem, co v takychto zoznamoch pohladavaju Rolex, Omega, Breitling - ich najzlozitejsou komplikaciou je pravdepodobne chronograf..? Znacky su to silne, ale ked sa hodnoti prestiz hodinara, kupci musia chapat, ze nie vsetko ide okecat.. Rovnako napr. Panerai - hodinarsky urobili obrovsky pokrok, ale je to znacka s viac marketingovou nez hodinarskou historiou. Ak, tak na konci druhej desiatky, ked sa minu vsetci Piageti a im podobni, co si fakt pidlikaju vlastne masinky po generacie a nosil ich kdejaky kral ci dobova celebrita. Aj ked ako hovorim - je ich menej ako by sa zdalo.

Tento rebricek je zly, ale pchat donho znacku pokial nema aspon 80r a zvladnute HH z vlastnej kuchyne, je podla mna zbytocne. Cas je tu kriticky faktor, tu je namieste byt konzervativny. Samotna technologia evolvovala tak velmi, ze prakticky jedinymi limitmi k tomu, aby dnes ktorakolvek slusna znacka zacala chrlit take tie "bezne" HH komplikacie, su peniaze a dostatok kvalifikovanych ludi. Ale to este nie je prestiz. Ta pride az po x-tej generacii prosperujucich majitelov a spokojnych zakaznikov. A to sa jednoducho kupit neda.

tesat do kamena! len poopravim ze rolex uz ma aspon rocny kalendar :) ale do toho rebricka by snad tiez nemal patrit..

Odesláno

Breguet a Blancpain si spomenul ty a nie ja, a nazor na Francka Mullera a spol som snad tiez povedal dost zrozumitelne, ci nie? Su to mlade znacky a do rebricku prestiznych vyrobcov sa tazko kvalifikuju. Seiko by som nedal ani do prvej desiatky, ale len preto, ze nema model s vecnym kalendarom a ze ten zazracny tourbillion este stale neukazali 

OK, chápu, měl jsem napsal "Tak nám rozšiř obzory o jak skvělou hodinařinu se u Seiko jedná na úrovni Breguet nebo Blancpain"

Žebříčky mohou být různé, ale měly by vždy napovědět něco o technické úrovni (kvalita, komplikace - váha 30%) a postavení na trhu (prodejnost - váha 40%). Podle mě je historie jedním z parametrů, ale řekl bych 30%. Na světě je spousta starých hodinářství (nebo byla), které se nikdy nedostanou do "hodinářského nebe", nicméně nedělají špatné výrobky. V tomto světě vše určují především peníze a ten kdo prodává, ten je žádaný. Mimochodem Omega má tourbillon.

Odesláno

Mimochodem Omega má tourbillon.

Memali ho dodaný externe? Vyššie bolo vytýkané Nomosu, že nemá žiadnu vyššiu hodinársku komplikáciu. V minulosti však dodával tourbillon pre Wempe.

Čo sa týka Seika, tak mnoho ľudí na túto značku hľadí skrz 5-kové modely. Avšak treba si uvedmoiť, že ako jedny z veľmi mála si hodinky vyrábajú komplet vo svojej réžii, čo je náročnejšie pre hodinársku značku než kdejaká komplikácia. Vo svojich vrcholných radách GS a a Credor robia hodinky na tak vysokej úrovni spracovania, že znesú porovnanie so švajčiarskym pelotonom. Samozrejme, nemožno zabúdať a oddelovať od značky quartzovu revolúciu a skúsenosti s potapačskými modelmi značky. Na Seiko nazerám komplexne, nie len cez optiku dvoch- troch komplikácii.

Odesláno

Omega je firma, která jako první v roce 1947 umístila tourbillon do náramkových hodinek, byť jeho návrh dělal Breguet. Posledních 20 let má Omega mnoho kalibrů s tourbillonem, které vyrábí v omezených seriích pro své hodinky. Toto se ale poměrně málo ví a Omega má zasloužené místo v žebříčcích.

Odesláno

OK, chápu, měl jsem napsal "Tak nám rozšiř obzory o jak skvělou hodinařinu se u Seiko jedná na úrovni Breguet nebo Blancpain"

No to sa ale tazko diskutuje ked pises nieco ine nez si myslis ze pises a este to aj hadzes na mna :) daj si do googlu credor minute repeater alebo credor grande sonnerie a uvidis sam.. ja by som ich btw urcite nezaradil vyssie nez uvedene dve znacky, ale s prehladom do TOP20 rebricka patria, na rozdiel od inych, ktori tam proste nepatria. a ak, tak na posledne miesta alebo ako nahradnici :)

...ebříčky mohou být různé, ale měly by vždy napovědět něco o technické úrovni (kvalita, komplikace - váha 30%) a postavení na trhu (prodejnost - váha 40%). Podle mě je historie jedním z parametrů, ale řekl bych 30%. Na světě je spousta starých hodinářství (nebo byla), které se nikdy nedostanou do "hodinářského nebe", nicméně nedělají špatné výrobky. V tomto světě vše určují především peníze a ten kdo prodává, ten je žádaný. 

...pochop, ze toto nie je rebricek komercnej uspesnosti znaciek. NIE JE. To je ako pchat Cheesecake Factory do Michelinskeho katalogu, lebo maju neviemake predaje.

"In coming to a ranking I have considered various characteristics that are important to me, such as in-house movement manufacture; innovation; variety of design; history and so on" = ziadne peniaze pre tentokrat. ziadne obraty, uspory, cash flow, odpocty dph.. skus sa na chvilu od toho odstrihnut :)

Memali ho dodaný externe? Vyššie bolo vytýkané Nomosu, že nemá žiadnu vyššiu hodinársku komplikáciu. V minulosti však dodával tourbillon pre Wempe.

Čo sa týka Seika, tak mnoho ľudí na túto značku hľadí skrz 5-kové modely. Avšak treba si uvedmoiť, že ako jedny z veľmi mála si hodinky vyrábajú komplet vo svojej réžii, čo je náročnejšie pre hodinársku značku než kdejaká komplikácia. Vo svojich vrcholných radách GS a a Credor robia hodinky na tak vysokej úrovni spracovania, že znesú porovnanie so švajčiarskym pelotonom. Samozrejme, nemožno zabúdať a oddelovať od značky quartzovu revolúciu a skúsenosti s potapačskými modelmi značky. Na Seiko nazerám komplexne, nie len cez optiku dvoch- troch komplikácii.

Stefan - ked hodnotime hodinarsku znacku, musime sa pozerat aj na to ake komplikacie ma zvladnute v standardnom procese, bez toho to podla mna nejde. Aj Rolex je vysoko vertikalne integrovana firma - mozno nie az tak extremne ako Seiko, ale na pomery toho ako funguje swiss hodinarska industry su v Rolexe tazko proti prudu. Co je o.i. recept na ich pomerne vysoky standard kvality aj pri milione kusov rocne. Treba to tak brat, ze v japonsku je vertikalne integrovany skoro kazdy vacsi koncern - je to ich filozofia v podnikani. Je vsak pravda, ze vysoka vertikalna integracia = vies o vyrobe svojho produktu vela, alebo skoro vsetko. Co ti dava obrovske moznosti (niekedy je to lakave a popalis sa). V tomto ohlade ich Seiko vyuziva viac smerom k hodinarskym komplikaciam / HH ako Rolex. Ale nie je to o tom, ze to v Rolexe nevedia - proste to len nie je ich cesta. Vyrobu hodiniek maju za tie desatrocia zvladnutu do mikrodetailu obidve znacky.

Omega je firma, která jako první v roce 1947 umístila tourbillon do náramkových hodinek, byť jeho návrh dělal Breguet. Posledních 20 let má Omega mnoho kalibrů s tourbillonem, které vyrábí v omezených seriích pro své hodinky. Toto se ale poměrně málo ví a Omega má zasloužené místo v žebříčcích.

Robia ich cca 10ks rocne - myslis taky ten ich centralny tourbillon - rucicky na skle malovane? Niekde sa vyjadrili ze to neplanuju nijako rozvijat /rozumne - ich hodinky su uplne ineho zamerania/, udrziavaju to najmä ako tradiciu z minulosti. Ale ok, tak maju turbo. Stale si myslim, ze to je malo. Ale to je len moj osobny nazor. I ked v poslednej dobe u mna Omega stupla o mnoho pozicii.

tesat do kamena! len poopravim ze rolex uz ma aspon rocny kalendar :) ale do toho rebricka by snad tiez nemal patrit..

to mi uslo - v nejakych tych Cellini oblekovkach? idem si doplnit vzdelanie :)

Odesláno

No to sa ale tazko diskutuje ked pises nieco ine nez si myslis ze pises a este to aj hadzes na mna :) daj si do googlu credor minute repeater alebo credor grande sonnerie a uvidis sam.. ja by som ich btw urcite nezaradil vyssie nez uvedene dve znacky, ale s prehladom do TOP20 rebricka patria, na rozdiel od inych, ktori tam proste nepatria. a ak, tak na posledne miesta alebo ako nahradnici :)

...pochop, ze toto nie je rebricek komercnej uspesnosti znaciek. NIE JE. To je ako pchat Cheesecake Factory do Michelinskeho katalogu, lebo maju neviemake predaje.

"In coming to a ranking I have considered various characteristics that are important to me, such as in-house movement manufacture; innovation; variety of design; history and so on" = ziadne peniaze pre tentokrat. ziadne obraty, uspory, cash flow, odpocty dph.. skus sa na chvilu od toho odstrihnut :)

Stefan - ked hodnotime hodinarsku znacku, musime sa pozerat aj na to ake komplikacie ma zvladnute v standardnom procese, bez toho to podla mna nejde. Aj Rolex je vysoko vertikalne integrovana firma - mozno nie az tak extremne ako Seiko, ale na pomery toho ako funguje swiss hodinarska industry su v Rolexe tazko proti prudu. Co je o.i. recept na ich pomerne vysoky standard kvality aj pri milione kusov rocne. Treba to tak brat, ze v japonsku je vertikalne integrovany skoro kazdy vacsi koncern - je to ich filozofia v podnikani. Je vsak pravda, ze vysoka vertikalna integracia = vies o vyrobe svojho produktu vela, alebo skoro vsetko. Co ti dava obrovske moznosti (niekedy je to lakave a popalis sa). V tomto ohlade ich Seiko vyuziva viac smerom k hodinarskym komplikaciam / HH ako Rolex. Ale nie je to o tom, ze to v Rolexe nevedia - proste to len nie je ich cesta. Vyrobu hodiniek maju za tie desatrocia zvladnutu do mikrodetailu obidve znacky.

Robia ich cca 10ks rocne - myslis taky ten ich centralny tourbillon - rucicky na skle malovane? Niekde sa vyjadrili ze to neplanuju nijako rozvijat /rozumne - ich hodinky su uplne ineho zamerania/, udrziavaju to najmä ako tradiciu z minulosti. Ale ok, tak maju turbo. Stale si myslim, ze to je malo. Ale to je len moj osobny nazor. I ked v poslednej dobe u mna Omega stupla o mnoho pozicii.

to mi uslo - v nejakych tych Cellini oblekovkach? idem si doplnit vzdelanie :)

Ja viem len o Sky Dweller. Zaujimavo riesene ulozenie na ciferniku. Na Rolex by som povedal ze revolucne hodinky..

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...