asus Odesláno 25. října 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. října 2016 Marku, opět jen zírám. Naprosto úžasný!!! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Marek Boháč Odesláno 13. listopadu 2016 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 13. listopadu 2016 Tak už mám video Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Robero79 Odesláno 13. listopadu 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. listopadu 2016 Tak už mám video nadhera Marku, obrovska gratulace a velke uznani.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
OndraPod Odesláno 14. listopadu 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. listopadu 2016 Paradni Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JayB Odesláno 15. listopadu 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. listopadu 2016 Ta setrvačka je bomba...jako vlastně celé dílo. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
asus Odesláno 15. listopadu 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. listopadu 2016 Marku, krásné hodinky a video. A ten jejich tikot. Nádhera! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Robero79 Odesláno 15. listopadu 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. listopadu 2016 Ta setrvačka je bomba...jako vlastně celé dílo. spíš lihýř... :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
varjag Odesláno 16. listopadu 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. listopadu 2016 Vzdycky kdyz sem vlezu, tak znovu cumim jak pero z gauce. Fakt uzasny, co na kolene dokazes. Respekt! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lobber Odesláno 7. prosince 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. prosince 2016 Marku velká gratulace... Jak jsem již několikrát psal, jsou nádherné, a v kompletu ještě lepší... Smekám Tvé práci, trpělivosti a hlavně zručnosti Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Rs. Odesláno 17. prosince 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. prosince 2016 Na přítomné "kutily" mám velkou prosbu:Čím prosím Vás mažete vřeteno hodinářského soustruhu.Mám Moseley 8mm (podobné jako Boley nebo Lorch této velikosti), vřeteno jsem zalapoval diamantinou na 0,5u, rukou se točí krásně, ale ...na těch 14 tis bere dobře 200W a topí a chci jít na zhruba dvojnásobek. Olej je syntetika 5W/40 .... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PepaSFI Odesláno 17. prosince 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. prosince 2016 my do toho východoněmeckého občas kápnem východoněmecký č.3, ten na budíky ale zas to tolik nehoníme. Motorové oleje v turbech snáší větší otáčky, v tom bych problém neviděl a hřát se to bude v takových točkách vždycky. Možná pro lepší pocit bych použil nějaký motocyklový pro vysokootáčkové motory. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Rs. Odesláno 17. prosince 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. prosince 2016 díky, zkusím Moebius 9020 a uvidím Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jiří9 Odesláno 17. prosince 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. prosince 2016 Já můj NDR mazal taky buď NDR 3, ale poslední dobou se mi osvědčil Olej na kola SRART , ale je jasné, že soustruh šetřím a netočím ho na maximální otáčky, ale tak na poloviční kdoví jestli, .když potřebuji vyžší, tak přehodím řemen,ale to se stává tak jednou za 5 let .Jinak hodinářské oleje a na kola jsou určeny na nízké obrátky, tak na těch 14 tisíc to určitě nebude to pravé .A proč prosím Tě potřebuješ takové otáčky, to chceš něco frézovat nebo co,? Jirka Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bohus76 Odesláno 17. prosince 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. prosince 2016 Myslím, že rs potřebuje spíše leštit při takových otáčkách. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jiří9 Odesláno 18. prosince 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. prosince 2016 To by bylo docela škoda, takhle zatěžovat soustruh. Na leštění je lepší vzít motor, přišroudovat nebo nepřišroubovat na stůludělat držák na kotouč a může leštit jak potřebuje ,nebo kotouček upnout do mikrobrusky. Jinak staří hodináři neměli motory a u soustruhu, točily klikou, takže na soustružení takové otáčky nejsou potřeba. Taky jsem měl takový soustruh doma ale pak jsem ho vyměnil za lepší. Bohouši na to kolo jsem nezapoměl, ale zatím jsem žádný židovský nevyráběl, tak zatím nemám ani to kolo. Jirka Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bohus76 Odesláno 18. prosince 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. prosince 2016 (upraveno) Spíš si myslím,že při leštění na motoru sólo je problém upnutí čepu /třeba na kapesky/,proto to univerzální upnutí Jirko.K tomu soustruhu má Richard /Rs/ kleštiny. S tím kolečkem si nelámej hlavu,jak se něco objeví dej vědět. Upraveno 18. prosince 2016 uživatelem bohus76 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jiří9 Odesláno 18. prosince 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. prosince 2016 Jasně Jirka Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Rs. Odesláno 18. prosince 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. prosince 2016 dělám balancku do 0s (cca 29mm) strojku ... jsem takový ten domácí kutil, vzal jsem řezné podmínky tvrdokovu, průměr a no vyšlo hauznumero. ano, prakticky vzato má smysl točit tolik, aby to celé nekmitalo, jinak jde povrch opět do háje - momentálně něco mezi 7-10tis, musím dovážit řemenici vřetene. Ale protože mně to neživí, tak prostě chci zkusit kolik je "možných". Když vezmu "velkou" motorařinu, tak do 15 tis by neměl být problém, při vhodné vůli i výše a dostanu se na tzv. hydrodynamické mazání, kdy vrstva oleje je únosnější než kovové ložisko a vyvážený rotor nekmitá třením, kdežto valivá ložizska vřdy hází tisíciny od přirození ... i ty za desítky tisíc kus. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Rs. Odesláno 18. prosince 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. prosince 2016 jinak řečeno - když se podaří najít otáčky + olej + vůle, tak opotřebení soustruhu při 30tis bude paradoxně mnohem menší, než při jednotkách tisíců. Protože při tak vysokých otáčkách bude třít vždy jenom olej o kov, nikdy kov-kov jako při nižších (když zabereš ap.) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jiří9 Odesláno 18. prosince 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. prosince 2016 Balančka nevím co je . je to setrvačka ? Tak ať Ti to chodí jak má. Praktická hodinařina a opravy starožitných věcí , čímž se prakticky převážně zabívám já, mimo jednotného času pragotron a elektro čas a Quartz je trochu jinde. Tyhle otáčky nedosahuje ani moje stará motorka z roku 1947 Jirka Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se