xcmaniax Odesláno 19. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 19. prosince 2015 Když seřídím čas se zastavenou vteřinovkou na 12, tak mi pak minutová ručka nelícuje s indexy. Proto jsem se na to ptal. Jsem opravdu jediný? Začal jsem zastavovat vteřinovku přibližně na 47 minutě, takže -13 sekund před celou a pak to lícuje. Mozna se ptam blbe, ale proc s tou minutovkou pri zastaveny vterinovce nehejbnes aby to sedelo?
Marcus Odesláno 19. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 19. prosince 2015 Mozna se ptam blbe, ale proc s tou minutovkou pri zastaveny vterinovce nehejbnes aby to sedelo?To si asi nerozumime. Minutovku mam na indexu, napr. v celou hodinu na 12.
siwi Odesláno 20. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 20. prosince 2015 (upraveno) Já používám meteostanici. Pak tu mám ještě budík, taky řízený rádiem, a mají mezi sebou odchylku cca čtvrt sekundy. Teď jsem se díval na dva časy v odkazech výše a ukazovaly 1s, resp. 2s odchylku od té mojí meteostanice. Upřímně, ani jsem takovou přesnost nečekal, nějak jsem k časům v počítačích, rádiích a TV moc důvěry nenašel. Když se podívám na teletexty různých stanic, tak se myslím taky liší. Jednou jsem slyšel dvě rádia (stejné stanice) v jedné místnosti zároveň a měly mezi sebou prodlevu snad dvě sekundy... Základ je, když už člověk nějaký ten přesnočasový ukazatel pojme za důvěryhodný, tak by ten čas měl poměřovat jen podle toho jednoho zdroje. Na druhou stranu, pro to, aby člověk letmým pohledem zjistil, že se jeho hodinky pohybují v mezích přijatelné odchylky, stačí jakýkoliv zdroj... Tvůj příspěvek je v tomto vlákně zatím nejkomplexnější. Otázka přesného času je v dnešní době při existenci mnoha zdrojů jeho příjmu velice složitá. Předpokládám, že většinu z nás zajímá přesný čas proto, abychom zjistili denní odchylku strojků našich hodinek. Nejde tedy o to vědět, kdy přesně je např. 12:00, nýbrž o to, jak moc se kontrolované hodinky za uplynulých 24 hodin rozešly oproti zvolenému zdroji přesného času. Kde ale vzít jistotu, že zvolený zdroj přesného času také za tu dobu nějakou odchylku od absolutního přesného času nenabral? Vždyť odchylka naměřená na našich hodinkách by pak byla vlastně součtem obou odchylek. Proto je výběr referenčního zdroje přesného času hodně důležitý:Čas v internetu - považuji pro kontrolu přesnosti hodinek za zcela nedůvěryhodný. Síťový provoz má nějakou režii, takže informace o přesném čase může po cestě nabrat zpoždění. Toto by nevadilo, pokud by toto zpoždění bylo vždy konstantní. Ale ono není. V závislosti na kvalitě spojení se mění.Rádio/televize/teletext - je třeba rozlišit způsob vysílání: a. digitální vysílání - platí totéž co pro přenos pomocí internetu. Informace se k nám dostává se zpožděním, jehož délka je variabilní b. analogové vysílání - informaci není třeba digitalizovat, obdržíme ji rychlostí světla ihned v čase jejího vyslání. Tento zdroj přesného času volím pro kontrolu přesnosti svých hodinek já (Radiožurnál). Korekční signál DCF a ostatní - jsou vysílány analogově na dlouhých vlnách, takže opět bez zpoždění a tedy použitelné. Skutečnost, že dva rádiem řízené budíky postavené vedle sebe neukážou 12:00 v úplně stejnou dobu je dáno (ne)pohotovostí jejich strojků, nikoliv tím, že by ke každému z nich dorazil signál jindy. Upraveno 20. prosince 2015 uživatelem siwi
lolohh Odesláno 20. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 20. prosince 2015 http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/6968-kde-je-sakra-p%C5%99esn%C3%BD-%C4%8Das/
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se