Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Ahojte, mal by som takú laickú otázku. Ako sa čistia strojčeky hodiniek pri ich opravách? Predpokladám, že sa najskôr rozoberú na jednotlivé súčiastky. Čo ale potom? Ponoria sa napríklad do technického benzínu, aby sa odstránili nečistoty? Niekde som čítal o použití ultrazvukovej čističky na tieto účely, ale nenašiel som čo sa do nej má naliať.

Ide mi o to, aby som sa niečo priučil a mohol skúsiť opraviť nejaké tie Primky alebo ruské hodinky. Olejčeky som si zohnal, ale ako je to s tým čistením presne neviem.

Vopred ďakujem za vaše odpovede, ktoré mi dúfam pomôžu.

Upraveno uživatelem 2139103620
Odesláno

Zkus trubku watchrepairchannel.   Tam to borec vysvětluje.  Má to asi sedm min.  Hledej tygře.

Jinak je to několik lázní,  voda v tom není a každý odborník má tak nějak vlastní chemii alchymii kterou použije.

Odesláno

Niečo som si prečítal, no neviem či som to dobre pochopil. Je možný a aj správny postup, keď nechám diely strojčeka v technickom benzíne, aby rozpustil nečistoty a starý olej. Následne ho opláchnem v ultrazvukovej čističke do ktorej dám destilovanú vodu? Ak je to blbosť, tak mi to povedzte. 

Odesláno

V mých odkazech píše Dr.Gaga že technický benzín zanechává mapy na strojku,což není dobrá vizitka /teda pokud neděláš budíky,kde je to jedno/.

A hodinář tondako zde píše :

Neber to ve zlém, ale něco jako ,,rychle a snadno,, v hodinařině není, a to platí i o tak banální věci jako je čištění stroje hodinek. Je jedno jestli kapesních nebo náramkových. Ta technologie je jiná, než u velkých strojů, ať už hodin nebo budíků. Opravuji hodinky už dlouho a ta technologie se taky mění, jsou jiné čistící prostředky, jiná maziva. Teď si asi řekneš, Co do toho plete maziva? Všechno souvisí se vším. Nebudem řešít extrémně znečištěný stroj do kterého s léta prášilo, ale hlavní důvod k čištění hodinkového stroje je dokonalé odstranění původního mazání. Pokud ti totiž zbytky původního oleje, nebo nečistoty kontaminují nové mazivo, může to být horší než kdyby si to vůbec nevyčistil a nenamazal. Nová maziva třeba od fy Moebius jsou na to značně citlivá. Při minimálním množství jako třeba v ložiskových kamenech soukolí, stačí velmi malá nečistota, zbytky starého maziva, nebo čistící vody a dojde ke kontaminaci maziva. Neprojeví se to hned, ale třeba po půl roce zjistíš, že ty hodinky jdou vpodstatě nasucho.

Původní technologie která se tady v čechách používala a někdo ji používá dodnes:

Potřebuješ rotační čističku ( ručně to jde taky, ale je to zdlouhavější ) první čistící lázeň obsahuje CHRONOR, což byla speciální čistící lázeň na bázi čpavku a saponátu. V současné době se už nevyrábí, podobné vlastnosti má čisticí voda od fy ELMA 1:9, ředí se vodou v poměru jaký je v názvu prostředku. Druhé dvě lázně jsou oplachové. Buď jde použít destilovanou vodu, nebo technický benzín a potom důkladně vysušit. Jde o to, aby oplachové vody důkladně opláchly čistící vodu. V nejnovějších čističkách jsou 3 oplachovací lázně pro lepší účinek.

V současnosti je trend používat čistící prostředky bez obsahu vody, těch výrobků je víc. U nás je asi nejdostupnější výrobek německé firmy ELMA, čistící voda označovaná WF a oplachová voda Suprol.

Co se čištění týče, existuje další spousta věcí, které potřebuješ vědět. Např. co se jak rozebírá, co se nerozebírá. Co se nesmí chemicky čistit. Některé věci se dají dobře čistit alkoholem, na některé se alkohol nesmí dostat nikdy. Atd. atd.

V okamžiku kdy to vyčistíš, nastává další. Čím to namazat, co namazat a jak hodně, co nemazat vůbec. Atd, atd.

Takže sežeň si nějakou učebnici hodinařiny, sežeň si někoho kdo ti poradí, protože v knihách a na netu všechno není. Sežeň si nějaké staré levné hodinky nebo jen strojky na kterých se to budeš učit a připrav se, že to bude chvilku trvat, než to budeš zvládat alespoň trochu dobře.

Hodně úspěchů.....

Odesláno

Ďakujem za odbornú odpoveď. Samozrejme nejaké hodinárske knižky študujem a pár hodinkových a hodinových strojčekov som už úspešne rozobral a zložil, tak že boli funkčné (Primky, Poljoty, Rakety). Olejčeky som si zohnal a aj naštudoval čo sa ktorý maže a akým množstvom, prípadne čo by sa mazať nemalo. Ja mám problém iba s tým ako mám hodinkový strojček korektne vyčistiť. V jednej hodinárskej knihe ma zaujalo, že ako "moderný prostriedok" na čistenie sa používajú ultrazvukové čističky, len sa tam nepísalo čo sa do nich leje. 

Ja viem, že nebudem dokonalý hodinár, keď som sa to neučil a ani mi to nikto neukáže. Ale mne ide o to, keď zoženiem nejaké hodinky spomínaných značiek a nie je v okolí hodinár, ktorý mi ich opraví, aby som si pomohol sám. 

A iba na spestrenie, počul som o hodinárovi, ktorý hodinkové strojčeky čistí alebo čistil Jarovou vodou v ultrazvukovej čističke. Potom namazal a takto opravené vrátil majiteľovi. 

Odesláno

Ďakujem za odbornú odpoveď. Samozrejme nejaké hodinárske knižky študujem a pár hodinkových a hodinových strojčekov som už úspešne rozobral a zložil, tak že boli funkčné (Primky, Poljoty, Rakety). Olejčeky som si zohnal a aj naštudoval čo sa ktorý maže a akým množstvom, prípadne čo by sa mazať nemalo. Ja mám problém iba s tým ako mám hodinkový strojček korektne vyčistiť. V jednej hodinárskej knihe ma zaujalo, že ako "moderný prostriedok" na čistenie sa používajú ultrazvukové čističky, len sa tam nepísalo čo sa do nich leje. 

Ja viem, že nebudem dokonalý hodinár, keď som sa to neučil a ani mi to nikto neukáže. Ale mne ide o to, keď zoženiem nejaké hodinky spomínaných značiek a nie je v okolí hodinár, ktorý mi ich opraví, aby som si pomohol sám. 

A iba na spestrenie, počul som o hodinárovi, ktorý hodinkové strojčeky čistí alebo čistil Jarovou vodou v ultrazvukovej čističke. Potom namazal a takto opravené vrátil majiteľovi. 

S tou jarovou vodou to je sranda né???   Tonda to tam píše jasně čím se to čistí . Jirka

• po měsících...
Odesláno (upraveno)

Ahoj,

měl bych pár dotazu na čištění hodinek.

Hodlám se pustit do rozborky, čištění, promazání hodinek a kompletaci hodinek.

V prvním sledu to budou nějaké staré primky či pobedy

Pořídil jsem (vynechávám nářadí na demontáž jako šrobováčky, držáčky strojků, špejličky, snímače / nasazovače ručiček, místo mazáčků bych použil párátko (mazáčky jsem nesehnal) ... - to mám):

stroj:

- čističku UHREMA AU-1, poloautomat, nemá funkční topení

chemie:

- Elma Concentrat 1:9

- benzín lakový

- destilovaná voda 

- aceton

Mazání:

- syntetika Moebus 9010

- montážní vazelína

Rozborka:

1. rozebrat strojek (oddělit jednotlivá soukolí od desky, sejmout ručičky, ciferník), nechat pohromadě setrvačku na jejím můstku (vč. ložisek)

2. vložit jednotlivé dílky do košíčků čističky (setrvačka se svým můstkem samostatně), větší dílky spolu, menší spolu

3. nevkládat kotvu - tu bych čistil zvlášť - ponoření do lakového benzínu

Lázeň:

Mám v plánu následující postup, u kterého prosím o potvrzení postupu / opravu, příp. odpověď na dotazy:

1. bandaska v čističce: namíchat 1:9 Elma a destilovaná voda

2. bandaska lakový benzín - ničím neředěné

3. bandaska lakový benzín se třemi kapkami syntetické oleje 9010, jinak ničím neředěné

4. prázdná bandaska, kde se bude košíček jen točit, aby se kapalina z předešlých lázní odstředila a vysušila (místo nefunkčního topení)

Postup:

- nasadit košíček s dílky na "podavač"

- spustit čističku - jede si dle časovače sama, tj. nasune košíček do lázně, roztočí se jedním směrem, pak druhým, poté vysune košíček a ponoří do další lázně, ... V každé lázni je tak cca 3 minuty

- kotvu na chvilku (1-3 min.) do lázně acetonu (např. plechové víčko od sklenice) a pak na 1-3 min. do lakového benzínu, následně nechat vysušit na vzduchu - kotvu ani její uložení čičím nemazat

- po navinutí péra do bubínku přejet zavity péra syntetickým olejem a bubínek zavřít

- po vykonání všech předešlých cyklů čističky z dílků opětovně sestavit strojek

- do ložisek jednotlivých koleček dát "pidi" kapku oleje 9010, u setrvačky dát olej pod krycí kámen (pokud tam bude)

- na hřídel řízení ručiček a natahování kapičku montážního oleje

Otázky:

Až pojede čistička své cykly, nehrozí, že by mi to explodovalo? Přeci jen, když se košíček s díly přesouvá od jedné lázně ke druhé, tak se všechny lahve s připravenými lázněmi (vč. těch benzínových) otevírají a benzín tak má čas, aby prchal ven, kdy, jak jsem se dočetl, může tvořit výbušnou směs...

Co se týče pouzdra hodinek, tak zda je možné pouzdro (vč. nasazeného sklíčka) dát do ultrazvukové čističky (mám 50w) a jaký roztok mám připravit? Opravdu destilovaná voda + Jar?

Jak a čím vyčistit ciferník? Je je zašlý, místy nějaký starý zaschlý flek + mechanické nečistoty. Mechanické vezmu Rodicem, ale co s těmi ostatními? 

Předem díky za odpovědi :)

Upraveno uživatelem fufik
Odesláno

Podle mě .Nkdy jsem neuznával Vibretu a poloautomaty protože hodinky nečistily 100% ale to je jenom můj názor starší školy. .

Takže .Rozebrat komplet strojek a rozdělit do košíku podle velikosti . mimo kotvičky a setrvačky můstek se čistí.

( když máš náhradní díly můžeš to vzít vše)

Při velkém znečištění stroje, extra technickým benzínem předčistit kolečko po kolečku plotny atd. a pak do košíku.

Když máš Elmu, tak první lázeň ona , Druhá tech benzín  třetí tech benzín a to bez příměsí čehokoliv.

Kotvičku je opravdu lepší čistit zvlášť aby nevypadaly palety.

Sertrvačku bez můstku je poravdu někdy třeba čistit v acetonu nebo perchloru a pak v tech benzínu když se pořád lepí vlásek i několikrát. když se nechce dát :taz: .

Pak při postupném  skládání mazat ložiska a místa olejem k tomu určeným.

Jinak jestli je čistička bez úprav uzemněná a bez komutátorový motor (bez uhlíků)  to znamená nejiskřivý nemělo by vznikat nebezpečí výbuchu .  Ale samozřejmě odětrání mmísta není od věci.

Pouzdra ano jar voda  , nebo nejdřív čistící kapalina  pak  jar s vodou  ale na maltu nebo beton což se taky stává musíš na to nejdřív ručně mechanicky.

Jinak S lakovanými poškozenými  číselníky se moc dělat nedá. maximálně lehce namočený hadřík s jarem  vodou

a lehce přeřít. ale opravdu jnom navlhčený  Jinak ho můžeš zničit a případně setřít  : :eek:  

Jrka

Odesláno

Jo mazáček si můžeš vyrobit sám nebo skus Mavex nebo parexo J..

Odesláno

Ahoj Jirko,

díky za reakci na mé dotazy a cenně rady.

Co se týče čističky a jejího uzemnění či případně zda je bezkomutátorového motoru, tak se přiznám, že nevím, jak to poznat. Pořídil jsem ji minulý týden, je z roku 1973, několik let ležela na půdě / ve sklepě a prášilo se na ní. Prodávající u ní v minulosti měnil vrchní disk s držákem / podavačem košíčku, který se samočinně otáčí. Původní mi dal k tomu, jako zdroj některých náhradních dílů.

Co se týče uzemnění, tak to můžu zkontrolovat jen jejím rozebráním a nahlédnutím do jejích útrob, u čehož nevím, jestli jí spíše nepoškodím...

Takže to asi vezmu na dvorek, dám benzín do lahviček, zapojím na el. sítě na dlouhého jezevčíka s vypínačem a pokusím se stroj spustit "na dálku". Uvidíme, jak to dopadne. Kdybych po delší dobu na těchto stránka už nebyl aktivní, tak test nedopadl dobře...  

Jak v úvodu píšeš, tak automat dle tebe není tak účinný. Bylo by řešením, kdybych jednotlivé lázně opakoval, tj. např. Elma 1:9 nechal projet 2x za sebou, tj. dvě bandasky s tímto čističem a pak teprve najet na benzínové lázně?  

Mazáčky jsem poptával v Parexo Pardubice, odkud jsem kupoval minulý týden nějaké věci, bohužel neměli na skladě a objednávat se p. Hněvsovi nechtělo.

Z Mavexu jsem také něco pořizoval, mazáčky neobjednal, doufaje, že je bude mít p. Hněvsa, ale ale nepochodil jsem. Zásilka z Mavexu dorazila dřív než já jel do Pardubic. A jen kvůli mazáčkům za několl korun se mi nechce dělat objednávka, kde bude poštovné za víc než cena mazáčků samotných...  

Uvažoval jsem, o užití mezizubního párátka, z jehož špičky bych ubral kus "dřeva". Myslíš, že to je schůdné.

Co se týče čištění pouzdra, tak před vložením do ultrazvukové čističky s jarovou vodou píšeš, že je možné použít čistící kapalinu. Co je myšlenou touto čistící kapalinou? Nějaký jiný saponát, benzín, aceton, Elma 1:9, ...? Nebo něco jiného?

Díky

F.

Odesláno

mazáček .   nouzově si  vem   strunu nebo slabý drátek kladivo a kovadlinu. špičku drátu rozklepni  na placku a případně ho pak uprav brouskem nebo pilníkem .A tak si můžeš vyrobit jak velký chceš

Ano na pouzdro jsem myslel i tu elmu ale je drahá kažtý to řeší jinak .Benzín a jiné těkavé látky Ti doporučovat nebudu.

Kolegové v klenotech měli automat už nevím, ale řekl bych že to byla vibreta  a také hodně reklamací  protože se v ní hodinky čistili a mazali sami  těmi lázněmi

Když tam nebudeš dávat setrvačku , kotvu a pero tak to klidně můžeš vzít i dvakrát v elmě 1"9   až to vyčistíš tak se koukni na kameny jestli buou v určitém úhlu a pod lupou hezky lesklé . jestli tam bude povlak tak to chce znova a nebo jak už jsem psal.

Jestli je tam originál motor tak by to mělo být v pohodě.  jestli má nulový kolík v zástrčce, tak stačí to změřit ohmetrem  jestli to má kontakt napovrchu motoru a celé čističky .  :mobile:  bez zapojení do sítě :mobile: 

Sice se to měří jinak ale  to je spíš pro elektrikáře.

Jirka

Odesláno

V podstatě vše slušně popsáno. Akorát používat technický benzín a ne benzínový čistič je zhruba o polovinu levnější ale obsahuje toulen.

A co se týká pouzder tak vodu 1:9, starou dávám do ultrazvuku a čistím v tom velkou práci a pouzdra.

Odesláno

Jo a pozor na skleněná sklíčka hlavně stará s ultrazvukem se nemají rádi.   Jirka

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...