jebiga Odesláno 13. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2015 dotaz chlapci nikde jsem to tu nenašel :-( zajímá me jakou zkušenost mate s použitím projektoru pro do asi použití a jaký mate a zda to ma vlastně smysl nebo koupit větší TV nebo prohnutou ? dekuji
Návštěvník Mitak Odesláno 13. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2015 Mám asi pět let Epson eh-tw3600, promítám na asi 3,5 metru úhlopříčku a za velký televizor bych to neměnil.
Radek124 Odesláno 13. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2015 U projektoru záleží na tom, do jaké místnosti to bude (tvar, zatemnění, kvůli odrazům do/od stěn i jejich povrch a barva - některé kombinace jsou pro projekci OK a jiné degradují kontrast až k nepoužitelnosti a ne každý má prostor pro zadní projekci na šedé plátno) - a jak moc jsi citlivý na zdroj hluku, který ti pak bude šumět nad hlavou.U úhlopříček nad 2 metry je to i řádově levnější než srovnateně velká telka - ale u té zas od jara do podzimu nemusíš řešit zatemňování, čistit a měnit xenonové lampy (LED jsou na větší úhlopříčky pořád slabé, takže se u nich usíná), ani si lámat hlavu proč mozek v tichu generuje divné pískání v uších ala Bedřich Smetana, nad kterým tu pak lamentují někteří chronomagoři (chraň pámbu koupit si pak od některého "nehlučný winder" )...
HondzaX Odesláno 13. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2015 Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit slova uživatele Radek124. Při výběru projektoru záleží na mnoho okolních faktorů jejichž ignorování se může vymstít. Sledovat jen tradiční srovnatelné parametry samotných projektorů nestačí. Pokud se tomu člověk pověnuje důkladně, pak může mít doma parádní kino, pokud ne, je to osina v zadku. Jinak bych volil asi nějakou lepší LED telku, a pokud chceš utrácet, tak klidně i tu zahnutou (byť ceny jsou podle mne ještě stále neúměrně vysoké).
Hasňa Odesláno 13. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2015 Projektor mě čeká tak za rok. Husí krky, stěna, zásuvka, vše už je v projektu. Vzdálenost od stěny bude asi 5 metrů. Na stěnu počítám s tou speciální odrazivou barvou. Má někdo tip? Nebude to náhrada televize, spíše doplněk. Televize se bude nějak sasouvat dolů k podlaze, aby na té stěně nepřekážela. Takové zasouvací připevnění na stěnu ještě musím najit. Našel jsem zatím jen jeden držák takového typu. Téma projektor je tedy fajn. Kamarád má nějaky relativně levný LED a na mejdany, finále hokeje a sem tam noční projekci nejakého DVD je to docela OK. Ne dechberoucí, ale ani totální průser. Stalo to i DOS málo. Mysl, že nějaká vyšší, dobrá LEDka by klidně mohla dobře fungovat. Bez drahých výměn lamp.
eskimak Odesláno 13. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2015 Hasna, ta vzdialenost od steny je vypocitana ci to tak vyslo? Aby si potom nebol prekvapeny ze ti nevychadza rozumna uhlopriecka (bude prilis velka) pri takej vzdialenosti od steny. Ja mam projektor cca 170cm od platna pri uhlopriecke zhruba 240cm.
Hasňa Odesláno 13. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2015 Ta úhlopříčka jde upravovat, ne? Aspoň teda doufam. Přece se velikost obrazu nenastavuje přibližováním a vzdalováním přístroje od zdi? Vzdálenost je určena místností. Nechci mít projektor zavěšený u stropu na středu místnosti. Bude pod stropem, ale na polici na zadní zdi.
VS Odesláno 13. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2015 (upraveno) Ta úhlopříčka jde upravovat, ne? Aspoň teda doufam. Přece se velikost obrazu nenastavuje přibližováním a vzdalováním přístroje od zdi? Vzdálenost je určena místností. Nechci mít projektor zavěšený u stropu na středu místnosti. Bude pod stropem, ale na polici na zadní zdi.Velikost obrazu se upravuje transfokátorem, ale nečekej 20x ZOOM. Maximálně 2-3x. Čím větší úhlopříčka, tím nižší jas. Dej na to pozor při výběru projektoru, aby ses do té vzdálenosti a požadované úhlopříčky trefil.Z 5 m promítám na plátno 4x3 m. A naopak na interaktivní tabuli s úhlopříčkou 3 m visí projektor u stropu 60 cm od projekční plochy. Upraveno 13. prosince 2015 uživatelem VS
Radek124 Odesláno 13. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2015 Co se velké úhlopříčky týče, dělají se i short-throw optiky a zrcátkové systémy, kde může být projektor s přední projekcí prakticky u plátna - ale je to vždycky kompromis vzhledem k rovnoměrnosti osvitu. Na webu je k tomu spousta kalkulaček, kde se prostě zadá typ a vzdálenost od plátna a ony ti vyplivnou jak velký obraz dostaneš.Natírat zeď před nákupem projektoru "spešl barvou" jsou vyhozené prachy - i nejlevnější křídová plátna (dají se koupit i na metráž k zarámování) mají o třídu lepší barevné podání a jednoduchým tmavým orámováním osvětlené oblasti se sníží odrazy a zlepší subjektivní vnímání obrazu. Ono stačí vzpomenout si jak to vypadá v kině a nevymejšlet zbytečnou "vlastní cestu".Zmíněných 5 metrů už je (vzhledem k faktu že energie se rozptyluje se čtvercem vzdálenosti) dost velká vzdálenost, na kterou sice dnešní "lepší" LEDky se svítivostí ~500-700 ANSI Lm koukatelný obraz v úplné tmě s dopomocí "prezentačního režimu" (seprané barvy) promítnou, ale u filmů už bude obecenstvo kvůli šeru klimbat a usínat (osobní zkušenost). To už fakt radši "short throw", ať ten krám nehučí nad/za hlavou.
Hasňa Odesláno 13. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2015 Srolovane plátno u zdi v rohu nahoře by mi nevadilo, bude muset byt ale dost velke. Ale ten projektor viditelný uprostřed stropu v obyvaku fakt nechci. Musím to vymyslet nějak na těch 5 metrů. Místnost bude mít 5,160m. A nebo ho musím schovat pod konferak a promítat zespoda nahoru. Udělá to třeba z 1,5 metru od zdi a od podlahy obraz třeba se 2,5 - 3 metrovou úhlopříčkou?
Iggi Kali Odesláno 13. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2015 Ja mam namiesto telky tiez projektor.. Kupil som Optoma HD151x.Je to výborný projektor. Najprv som premietal na biele platno, ale kedze miestnost mam bielu, tak to nebolo ono.Teraz som si kupil sive, a je to super. Kontrast sa mnohonasobne zvysil.Obraz mam 90" a premietam tak z 3m. Velkost akurat... aj ked, zniesil by som aj vacsi. Hluk po case pri filme prestanes vnimat. Stale hladam cierne platno.. ale neviem najst v rozumnej cene. Do bytu ideal... Iggi
Iggi Kali Odesláno 13. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2015 a este, ked som mal biele platno, skusil som sivu tapetu prevesit ze aky bude rozdiel..Odfotil som to na iPade... aby to bolo priblizne vidno..
eskimak Odesláno 13. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2015 (upraveno) Ta úhlopříčka jde upravovat, ne? Aspoň teda doufam. Přece se velikost obrazu nenastavuje přibližováním a vzdalováním přístroje od zdi? Vzdálenost je určena místností. Nechci mít projektor zavěšený u stropu na středu místnosti. Bude pod stropem, ale na polici na zadní zdi.Uhlopriecka upravovat ide, ale zvacsa len velmi malo. Ja tam mam zoom asi 1.2x max. Je to len na doladenie obrazu ked zavesis projektor. Ja som ho fakt vesal podla obrazu, ale visi v strede miestnosti. V kazdom pripade to uz nijako nevnimam a vacsina ludi si ho vsimne az ked ho zapnem. Ten 1.5m ako pises by slo, so short throw projektorom by si podla mna mohol dostat tak 2.2m uhlopriecku... ale co kable pod ten stolik? Hdmi, 220v...ps: urcite su aj projektory s menitelnym objektivom, nedavno som taky objektov kupoval znamemu cez ebay. Ale cena je uz inde, len objektiv stoji cca 2000?. Upraveno 13. prosince 2015 uživatelem eskimak
Iggi Kali Odesláno 13. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2015 kukni na optomu gt1080http://www.projectorcentral.com/projection-calculator-pro.cfmhttp://www.projectorcentral.com/Optoma-GT1080-projection-calculator-pro.htm?add=8303
Hasňa Odesláno 13. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2015 (upraveno) Zásuvku dám do podlahy a na hdmi pripravim husí krk do skladby podlahy, pohoda. Bude se to stavět až příští rok. Zatím jsem to měl ale namyšlené pod stropem u těch balkonovych dveří. Ale trochu jste mě znejistili. Šedé plátno, černé plátno, o něčem takovém jsem vůbec nevěděl. Takže bílá promítací barva na zeď už nefičí? Upraveno 13. prosince 2015 uživatelem Hasňa
Radek124 Odesláno 13. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2015 Short Throw má význam právě pro situace, kde se před diváky chodí, interiér se mění a nebo v něm nějaké složitější stropní instalace nejsou akceptovatelné... A co se "nátěrů" týče, není bílá jako bílá - a to co se na produktovém obrázku zdá být efektní může v reálu působit úplně jinak. Bílé interiérové barvy na které jsou lidi zvyklí totiž bývají spíš krémové až narůžovělé - a i kdyby se promítací plochu a nebo celou zeď podařilo pokrýt křídou, proti zbytku to nepůsobí dobře. Další problém způsobený světlou výmalbou v interiéru jsou všudypřítomné odrazy samotné projekční plochy od bílého okolí, které i z té nejkontrastnější černé udělají na bílém podkladu šedivou - což se právě ve světlejších interiérech musí řešit zmíněnými šedými plátny (u kterých se mimochodem řeší i z jakého do kterého úhlu půjde světlo), v kombinaci s výkonnějšími projektory a nebo zadní projekcí. V klasických kinech se tohle řešilo šedým nebo tmavým dřevěným obložením, stínícími výklenky, obložením plátna tmavým podkladem atd.Mít "nejdražší značkovou promítačku" by sice bylo přímočaré řešení hodné správného chronomagora, ale je to furt jenom půlka výsledku - na rozdíl od obřích LCD TV, které vesměs fungují "na první pokus". Každopádně jestli to nespěchá, doporučuju v klidu nastudovat a promyslet co a jak, nemluvě o tom co za lahůdky může do té doby přijít na trh a nebo aspoň zlevnit...
Hasňa Odesláno 13. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2015 Hm. Asi to bude složitější. Ten obrázek jsem teď viděl myslím v nějakém reklamním článku od Sony o projektoru za 30000 dolarů. Musíme vymyslet nějaké sociálně citlivější řešení. Bílé budou všechny stěny i strop. Takže to šedé plátno bude asi lepší řešení. Myslel jsem, že tu odrazivou barvu nanesu přímo na stěnu a bude hotovo. Myslel jsem, že ta stěna bude prostě bělejší a hotovo. No, jak říkáš, času dost, musí se to ještě promyslet. Chtělo by to kafe s nejakým fandou.
eskimak Odesláno 13. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 13. prosince 2015 Hm. Asi to bude složitější. Ten obrázek jsem teď viděl myslím v nějakém reklamním článku od Sony o projektoru za 30000 dolarů. Musíme vymyslet nějaké sociálně citlivější řešení. Bílé budou všechny stěny i strop. Takže to šedé plátno bude asi lepší řešení. Myslel jsem, že tu odrazivou barvu nanesu přímo na stěnu a bude hotovo. Myslel jsem, že ta stěna bude prostě bělejší a hotovo. No, jak říkáš, času dost, musí se to ještě promyslet. Chtělo by to kafe s nejakým fandou.jj, sede platno to riesi. A elektricky vysuvane z podhladu, nic specialne konstrukcne ani financne narocne. Horsie na riesenie/financie je ta vzdialenost. Riesil som to iste, chvilu som spekuloval o projektore ktory sa zasuva do podhladu, je to ale velmi velmi velmi narocne na presnost, milimetre hraju rolu (ak ti ma licovat obraz s oramovanim platna). Nakoniec som to vzdal a projektor je v strede obyvacky. Daj vediet ako postupujes, fakt ma to zaujima.
Radek124 Odesláno 14. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 14. prosince 2015 (upraveno) Sociálně citlivější alternativou by mohlo být i něco jako tohle (nebo při hodně nízkých nárocích tohle) - ale do vhodné promítací místnosti, ne do komplet bílého obýváku a už vůbec ne pro přední projekci na holou bílou zeď. U světlých scén by totiž kvůli nezastíněným odrazům projekce od přilehlých bílých ploch zářilo rozptýlené světlo odpovídající několika 100W žárovkám, takže i "nenasvícené" oblasti na té bíle natřené promítací stěně by ve finále svítily bíle... Šedé plátno o vhodné úhlopříčce (určitě ne z rohu do rohu) a příslušně dimenzovaný projektor můžou pomoct - ale při pomyšlení že do obdobných rozpočtů už se nám pomalu blíží i konfekční 2-metrové LCD TV (bez potřeby složitého počítání, projektování a úprav interiéru), mě dlouholeté fandění domácí kino-projekci naopak celkem opouští Upraveno 14. prosince 2015 uživatelem Radek124
VS Odesláno 14. prosince 2015 Nahlásit Odesláno 14. prosince 2015 Umístění na poličku taky nebude fungovat. Projektor nesvítí souměrně, ale nahoru. Když ho chceš mít u stropu, musíš ho otočít, aby svítil dolů. Na to je vhodnější držák do stropu. A na 5m vzdálenost sebemenší chvění udělá na plátně zemětřesení, tak by ten držák měl být dost bytelný.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se