tommas4 Odesláno 8. února 2016 Nahlásit Odesláno 8. února 2016 To já právě taky počítám ale beru že nejlepší jsou reference od někoho kdo to používá,protože výrobce a instalační firma si napíšou kolikrát co se jim hodí.Naposled jsem řešil na komerční nemovitosti stříkanou izolaci (aka "chytrá pěna") zvenčí na střechu,s polyuretanovým nátěrem, strašně promo jak 50mm pěny izoluje stejně jako 100mm polystyren a onopo přesném výpočtu ne, 5 cm pěny = 5cm polystyren.Nicméně z jiné nemovitosti na plochou střechu která je sice pochozí pro údržbu ale ne pro běžné užíváníje ta pěna výtečné řešení. Několik let v docela exponované lokalitě, drží nátěr, pěna funguje = nezatéká, izoluje.Sorry za odbočku, ale třeba někdo bude "pěnit"
Návštěvník Odesláno 21. února 2016 Nahlásit Odesláno 21. února 2016 Nenašel jsem lepší vlákno, tak to zkusím tady. Potřeboval bych do bytu v Praze dát plynový kotel na ohřev vody a vytápění a chtěl bych to včetně radiátorů a kompletní montáže ( řízení termostatem etc) Nemáte někdo typ na solidní firmu, moje představa je, že se pobavíme, navrhnou řešení a finální cenu a já řeknu, jestli to chci...Díky
Conrad Odesláno 17. října 2016 Nahlásit Odesláno 17. října 2016 (upraveno) Potřebuji výměnu plynového kombinovaného kotle odvod spalin do komína Byt 3+1 plocha cca 90 m. Vaillant? Junkers? Mora? a jaký výkon Pokud možno economy classDíky za rady Upraveno 17. října 2016 uživatelem Conrad
Lukyn77 Odesláno 17. října 2016 Nahlásit Odesláno 17. října 2016 Jen tak bokem info z vlastní zkušenosti k nákladům na vytápění domu, kdyby to někoho zajímalo. Před šesti lety sme si nechali na klíč postavit domek, dřevostavba, 80m2 plocha hrubé stavby (základy), podkrovní. Plyn jsme nerealizovali, ačkoliv k pozemku přiveden je. Kompletní vytápění pouze na elektro (přímotopné vytápění, podlaha) + krbová kamna, ohřev TUV elektřina. Na základě porovnání IN a provozních nákladů sme nešli ani do vysloveně NED. Pouze okna vzhledem k plochám jsme zvolili trojskla, samozřejmě dřevěná.Po celou dobu platby cca 2000,-/měs. za elektřinu. Podotknu, že jelikož nám to dělá radost, denně od října - dubna topíme v krbovkách pro komfortní teplotu. Hrubý odhad spotřeby elektřiny pouze za vytápění cca 8000,-/rok + cca 4000,- za dřevo (zaokrouhleno nahoru). L.
eskimak Odesláno 17. října 2016 Nahlásit Odesláno 17. října 2016 Je to vzdy o viacerych parametroch no v principe za rovnaku cenu sa da plynom vytapat bezny dom o 2.5 nasobnej ploche... . Tym nevravim ze elektrina je horsia, sam by som o nej pri novej stavbe rozmyslal no lacnejsia nez plyn nieje.
tommi_d Odesláno 17. října 2016 Nahlásit Odesláno 17. října 2016 Je to vzdy o viacerych parametroch no v principe za rovnaku cenu sa da plynom vytapat bezny dom o 2.5 nasobnej ploche... . Tym nevravim ze elektrina je horsia, sam by som o nej pri novej stavbe rozmyslal no lacnejsia nez plyn nieje.To je síce možno pravda, ale : pri plyne sa bavíme o neporovnateľne vyšších zriaďovacích nákladoch : plynová prípojka, teplovodné rozvody (pri podlahovke technológia), zdroj tepla (plynový kotol) a každoročné prehliadky plynových zariadení (kotla). Kedy asi prekúrim ten rozdiel medi elektrinou a plynom ?
Lamiczka Odesláno 17. října 2016 Nahlásit Odesláno 17. října 2016 Jeste bych dodal, najem plynomeru taky neco stoji i kdyz nevycerpas ani litr a topna sazba na elektrinu zlevni provoz i u zbytku spotrebicu.
eskimak Odesláno 17. října 2016 Nahlásit Odesláno 17. října 2016 To je síce možno pravda, ale : pri plyne sa bavíme o neporovnateľne vyšších zriaďovacích nákladoch : plynová prípojka, teplovodné rozvody (pri podlahovke technológia), zdroj tepla (plynový kotol) a každoročné prehliadky plynových zariadení (kotla). Kedy asi prekúrim ten rozdiel medi elektrinou a plynom ?Tie zriadovacie naklady su urcite vyssie, neviem ci je to neporovnatelne alebo porovnatelnr. Rozdiel odhadujem ze sa vrati asi za 5rokov. Ale este raz - nijako neobhajujem plyn, no ak ma niekto presviedca ze ho elektrina vyjde celkovo lacnejsie tak klame len sam seba.
zbuddy Odesláno 17. října 2016 Nahlásit Odesláno 17. října 2016 (upraveno) Ještě bych dodal, že nájem elektroměru také něco stojí (a možná se ještě zvýší), + cena za přenos energie + příspěvek na Zelenou energii. Cena samotné elektřiny je malá. Navíc nutno počítat s tím, že ve špičkách přímotop netopí (celkem 4 hod denně a tím pádem tedy 4 hod denně jede sušička evt. i vařič na drahý proud) a klesá tepelná pohoda. Jedině, pokud je byt dobře izolován a má dobrá okna. Upraveno 17. října 2016 uživatelem zbuddy
tommi_d Odesláno 17. října 2016 Nahlásit Odesláno 17. října 2016 Tie zriadovacie naklady su urcite vyssie, neviem ci je to neporovnatelne alebo porovnatelnr. Rozdiel odhadujem ze sa vrati asi za 5rokov. Ale este raz - nijako neobhajujem plyn, no ak ma niekto presviedca ze ho elektrina vyjde celkovo lacnejsie tak klame len sam seba.Dovolím si tvrdiť, že tá doba návratnosti je vyššia... odhadujem ju na viac ako 10 rokov... a pri 15 rokoch sa žiada výmena zdroja tepla... Samozrejme, záleží na veľkosti domu, jeho tepelnej strate,ale vychádzam z uvedenej veľkosti (80 m2 zastavanej plochy člena Lukin63) čo je pri podkrovnom dome cca 110 m2 úžitkovej plochy. Investícia v tomto konkrétnom prípade do plynového vykurovania mi príde ako nenávratná investícia...
eskimak Odesláno 17. října 2016 Nahlásit Odesláno 17. října 2016 Na tepelnej strate zalezi aj pri el. vykurovanie, a este podstatne viac ako pri plyne, lebo naklady potom rastu zavratne. O tej 10r navratnosti naozaj velmi pochybujem, ono ani to el. kurenie nieje vyrobene zdarma. A ohladom zivotnosti - aku zivotnost ma niekolko mesiacov v roku pouzivany odporovy drat? Z ceny ktoru pise Lukin sa uplne odrazit neda pretoze spali este 3kubiky dreva, tzn vykuri drevom mozno rovnako (energia) ako tou elektrinou. Ak by nekuril drevom tak ta cena za teplo by bola inde. To iste plati ak by mal plyn - ak proste spali 3 lubiky dreva za zimu tak ma cenu na polovici.
M3maniac Odesláno 17. října 2016 Nahlásit Odesláno 17. října 2016 Podle mě se el.vytápění vyplatí v malých domech , které mají malou TZ.
stosi Odesláno 17. října 2016 Nahlásit Odesláno 17. října 2016 Podle mě se el.vytápění vyplatí v malých domech , které mají malou TZ.Přesně tak, pak už je to hodně relativní. Dům 180m2 podlahové plochy, při udržování komfortní teploty 23-25C, na plynu za 15.000,-/rok vč. ohřevu teplé vody. Standartní dřevěná eurookna plus 15cm polystyrenu na zdech, 10 cm v podlaze, a 40cm vaty pod střechou.. K tomu 2-3 kubíky dřeva.Mám 2 známé, co v podstatě to samé živí elektrikou, při mnohem nižších komfortních teplotách a vyšších nákladech.
Lukyn77 Odesláno 17. října 2016 Nahlásit Odesláno 17. října 2016 (upraveno) Berte to prosím jen jako informaci, reálných údajů z provozu domu o čisté podlahové ploše cca 135m2 s tím, že se jedná o patrový domek. Rozhodně nechci aby se kvůli tomu vznesla debata zda je elektřina vhodnější než plyn. Já jsem si to spočítal a vím, že jsem udělal dobře. V našem domě, s naším způsobem užívání by byl plyn jednoznačně finančně a provozně náročnější. Mimochodem, za celou loňskou zimu jsem spálil max. 2 kubíky dřeva. Z našeho provozu jednoznačně vyplývá, že nejdražší je ohřev TUV, což vyřeším solárama ( a nebo vystěhováním ženy :-), pro které mám připravený potrubní rozvod do podkroví.Záleží samozřejmě na dispozici. Máme obyčejná krbová kamna 5kW a bez jakýchkoliv teplovzdušných/teplovodních rozvodů vytopí i celé patro. Upraveno 17. října 2016 uživatelem Lukyn63
M3maniac Odesláno 17. října 2016 Nahlásit Odesláno 17. října 2016 U nás je to asi 250 m2 a spotřebu plynu máme přesně 1000m3 za rok což bych asi v elektrice neudělal, krb řeším jen občas když se mi chce.... ,ale co kdyby někdo otočil kohoutkem
Návštěvník Odesláno 17. října 2016 Nahlásit Odesláno 17. října 2016 23-25 stupnu komfortni teplota ? Tak to bych chcipnul To mate i v noci ?
zbuddy Odesláno 17. října 2016 Nahlásit Odesláno 17. října 2016 (upraveno) Na tepelnej strate zalezi aj pri el. vykurovanie, a este podstatne viac ako pri plyne, lebo naklady potom rastu zavratne. O tej 10r navratnosti naozaj velmi pochybujem, ono ani to el. kurenie nieje vyrobene zdarma. A ohladom zivotnosti - aku zivotnost ma niekolko mesiacov v roku pouzivany odporovy drat?Z ceny ktoru pise Lukin sa uplne odrazit neda pretoze spali este 3kubiky dreva, tzn vykuri drevom mozno rovnako (energia) ako tou elektrinou. Ak by nekuril drevom tak ta cena za teplo by bola inde. To iste plati ak by mal plyn - ak proste spali 3 lubiky dreva za zimu tak ma cenu na polovici.Mně vydržel jeden stabilní přímotop 20 let (vyrobeno ve Francii), byl nahrazen podobným od stejné firmy, ale ty se už snad vyrábí u nás nebo na Ukrajině či dál, mi bylo řečeno autorizovaným opravářem, uvidíme, jak dlouho vydrží. Druhý pevný už jede 21 let. Přenosných nám ve 2 rodinách pár odešlo, asi 2-4 těžké zacházení vydržely. Odešly překvapivě teplotní spínače, výměna už je kvůli ceně neekonomická. Spirály většinou vydržely. U 1 přímotopu jsme se švagrem opravili přepálený drátek. Firma už bohužel přenosné nevyrábí, dělají se jen v Kitaji, vše na jedno brdo. Upraveno 17. října 2016 uživatelem zbuddy
Lamiczka Odesláno 17. října 2016 Nahlásit Odesláno 17. října 2016 (upraveno) Ještě bych dodal, že nájem elektroměru také něco stojí (a možná se ještě zvýší), + cena za přenos energie + příspěvek na Zelenou energii. Cena samotné elektřiny je malá. Navíc nutno počítat s tím, že ve špičkách přímotop netopí (celkem 4 hod denně a tím pádem tedy 4 hod denně jede sušička evt. i vařič na drahý proud) a klesá tepelná pohoda. Jedině, pokud je byt dobře izolován a má dobrá okna. A ty máš pocit, že když elektřinou nebudu topit, tak tu přípojku mít nebudu? U plynu to tak většinou je, pokud netopím, nemám ani plynoměr. Beru vyšší platbu za silnější garantovanej příkon (jističe), ale distribuční sazba je i zemního plynu taky. Cena za NT a VT se u D45d liší celkem málo a je nižší než VT u běžné sazby. Ono je fajn řešit jen samotnou spotřebu, ale celkový náklady to můžou posunout trochu jinam...U NED a ztrátou lepších domů (což psal Lukyn63, že skoro má) se prostě topení elektřinou může vyplatit - úspora na pořízení, údržba a revize kotle, paušál za přípojku atd. Nikde jsem nenapsal, že se vyplatí obecně, takový pako nejsem, ale u malýho novýho domu (zvlášť tý dřevostavby, která má často malou tepelnou ztrátu) je to dost pravděpodobný. Rozhodně bych si elektrický topení nedal do 100 let starýho kamennýho baráku na denní bydlení... Upraveno 17. října 2016 uživatelem Lamiczka
Lukyn77 Odesláno 17. října 2016 Nahlásit Odesláno 17. října 2016 (upraveno) U nás je to asi 250 m2 a spotřebu plynu máme přesně 1000m3 za rok což bych asi v elektrice neudělal, krb řeším jen občas když se mi chce.... ,ale co kdyby někdo otočil kohoutkem Tak to je samozřejmě úplně jiná liga ... tam je elektrika nesmysl, alternativou k plynu je tepelné čerpadlo. Do porovnávání investiční a provozních nákladů sme museli samozřejmě započítat úroky za úvěr na dům a návratnost investic nad rámec nutného. Tedy například příplatek cca 250 tisíc za NED provedení vyšla jako v podstatě nenávratná v rozumné době. Samozřejmě se počítalo s úrokovou mírou tehdejších 5%. Použití TČ v dané velikosti domu, nesmysl.Tím chci jen říct, že těch faktorů co zvolit je mnoho a vždy by si to měl pořešit každý sám. Velmi pomůže web http://www.tzb-info.cz/Vojta1 ve výsledku může volit jiné řešení než Stosi. My jsme volili řešení, které nás nebude omezovat v užívání a bude v podstatě pro provoz blbovzdorné (ne plyn, ne rekuperaci, apod. ..), kde si budu moc otevřít okno kdykoliv a nebude na mě řvát řídící jednotka domu s rozesíláním zpráv na všechny čerty, že se asi stal někde problém, protože otevření okna není standardní operací systému řízení vnitřní teploty :-) Žena má ráda na oknech truhlíky, takže nemáme síťky proti hmyzu a masařky nám serou na France Josefa, atd. ... Upraveno 17. října 2016 uživatelem Lukyn63
stosi Odesláno 17. října 2016 Nahlásit Odesláno 17. října 2016 23-25 stupnu komfortni teplota ? Tak to bych chcipnul To mate i v noci ? Mame rádi teplo no.. Osobně v noci mám 16-17C, ostatní tak 19-20C, tzn. vyvetrame to. Ale naučili jsme se zavírat dveře, takže obývák a spol. nejde pod 22C.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se