Karlos Odesláno 27. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2016 (upraveno) A co by Aukro mělo s tímhle dělat? Smazat jen na základě jakéhosi mailu od kohosi a s informacemi, které normální člověk nemá žádnou šanci posoudit? V popisu taky nic vyloženě lebvého taky není. Neřešitelné. Ed: Je to přesně stejné, jako když někdo prodává prim sport s ciferníkem a ručkama Parexo. Co s tím? No nic. A jak i sami správně píšou - dál už je to na kupujících. Vždyť někomu ty aftermarket díly vůbec vadit nemusí. Upraveno 27. prosince 2016 uživatelem Karlos
Lamiczka Odesláno 27. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2016 Tak tvrzení, že tah není aftermarket je vyloženě lživý... Ale hlavně já jsem té slečně, to co na podpoře řešilam, poslal na její dotaz soupis dílů včetně odkazu na aukce na ebay (který jsou deklarovaný jako aftermarket) + odkaz na hodinky v origo stavu a napsal na který detaily se stačí podívat, aby to mohla posoudit i ona... Ale ano, máš pravdu, co ona s tím má dělat
Karlos Odesláno 27. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2016 (upraveno) Ne ale vážně - co by s tím Aukro mělo dělat? Normální člověk nemá nejmenší šanci poznat originál díly od neoriginálních, a popis je taky takový neurčitý. A co když to někdo takhle chce a neorigo díly mu nevadí? Ten si to koupit taky nesmí?Tohle je prostě už na kupujícím, jestli do rizika půjde, případně (jak samo Aukro správně píše) jestli bude chtít dodatečně něco řešit, nic jiného s tím dělat nejde. Ed: Prodej rolexek za 1500 je evidentní a zcela jasný podvod, tam se nelze zmýlit, ani se do toho zamotat. Ale u tohohle to ani trochu jednoznačné není a řešení neexistuje. Postoj aukra mi přijde férový a zcela dostatečný ve smyslu, že kupující musí sami zvážit co kupují, tak moc je za ručičku vodit nejde.Ale je super, že se to objeví tady. Třeba já bych na tom nic nepoznal a jsem rád za poučení. Upraveno 27. prosince 2016 uživatelem Karlos
Lamiczka Odesláno 27. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2016 To já celkem chápu, že ta holčina nemá jak to poznat. Proto jsem se hecl a říkal si, že třeba na svátky nekomu pomůžu nebejt za kaftku. Tak nějak jsem najivně doufal, že aukro může prodejci pohrozit smazáním, že by to měl v popisu uvést - ale zas to bude tvrzení proti tvrzení no Nemám nic proti aftermarket dílům, pokud je to v aukci korektně uvedeno, protože pak s tím člověk počítá. Přesně jak říkáš, kolik lidí to pozná a někdo si je koupí v dobré víře, kdo ví jakej nebude mít poklad. Tyhle hodinky mohli být klidně modrý, takže celá poslední věta je vyloženě blud, protože jsou z roku 1975, tah je neorigo a z aftermarket dílů si je za pár kaček pravděpodobně poskládáš i za pár let... Citovat prodám pánské hodinky seiko automat model 6139 se stopkama. jsou ve velmi pěkném stavu, vyservisované, přetěsněné, přeleštěné. sklo je původní a bez škrábanců. stopky nulují přesně . řemínek je původní. hodinky jsou z roku 1973 a v posledních letech jsou velmi špatně sehnatelné.Přidáno 2016-12-26 14:22odpovídám na častý dotaz : řemínek je originál, nikoli kopie a je ve velmi dobrém stavu, nevytahaný.
Karlos Odesláno 27. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2016 Já tvoji snahu udělat dobrý skutek oceňuju a jsem rád, že tady na fóru je na na takovéhle věci spoleh, ale aukro na tohle nemá prostor a ani zájem. Ta slečna na podpoře nemá čas půl dne zkoumat mikroskopické rozdíly v jakési aukci, kterých se denně objevují stovky, navíc by stejně k jednoznačnému závěru dojít nedokázala. To už je věc pro znalce a je to přesně ta situace, kdy je riziko plně na kupujícím. Jiná možnost není.
guzmic Odesláno 27. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2016 (upraveno) Kurňa 13t... chudák kupující. :-( Jinak toto je taky prodejce za všechny prachy, ten si na Indii vydělá hodně pěkný prachy každý týden. http://aukro.cz/listing/user/listing.php?id=47081&us_id=7674532 Upraveno 27. prosince 2016 uživatelem guzmic
Návštěvník LukeD Odesláno 27. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2016 A nezapomínejte na možnost, že ani sám prodávající nemusí nic vědět. Může žít v dobré víře, že se jedná o originál, který předtím získal někde jinde. Netvrdím, že je tomu tak zrovna v tomhle případě, ale může se stát...
Doriaan Odesláno 27. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 27. prosince 2016 Sledoval jsem tuto aukci a s podivem zíram za kolik se vydrazily. Je dobre, ze to tady probehlo. Ja bych rozdil nepoznal. Nezajimam se tak hodne o Seika. Kazdopadne by mel prodejce rict, ze se jedna o aftermarket. Kulantne pise jen to co je original. Co neni to nepopise. Myslim si, ze je to klamani. Kazdopadne diky za osvetu a za to, ze jsem neprihazoval.
Lamiczka Odesláno 28. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 28. prosince 2016 Přihazoval člověk, co má celkem dost hodnocení, tohle se někomu vyplatilo Jinak přidávám aspoň pro pořádek to co jsem posílal do aukra. Třeba to někomu pomůže se trochu zorientovat.Bohužel se mi nechtělo drbat s obrázkama, abych ji přesně ukazoval co kde chybí, no nedá se nic dělat, tak aspoň pro chronomag Citovat Zlatý ciferník v tomto modelu je sběratelsky vyhledávaný a cenný, pokud se jedná o originální hodinky. Jednalo se totiž o první model automatických chronografů ve vesmíru - díky tomu nesou označení Pogue (dle jejich držitele). Více informací (defakto příručka pro sběratele) o modelu je v EN například na odkazu níže.https://thespringbar.com/blogs/guides/the-seiko-6139-600x-collectors-guide Koupením zlatého ciferníku se snaží prodejce zvýšit jejich hodnotu, zvlášť pokud by se původně jednalo o modrou variantu. Hodinky prostě nemají takovou hodnotu, jakou se snaží je prodejce prezentovat. Seskládáním z neoriginálních dílů, což neuvádí, se snaží uvádět kupujícího v omyl. Pokud máte pozorovací talent, posílám srovnání jak má vypadat originál a co je aftermarket díl.Zde například hodinky s originál díly, proti kterým budu uvádět rozdílyhttp://www.ebay.de/itm/Vintage-Seiko-6139-6005-Pogue-Automatic-Chronograph-Mens-Wristwatch-Pepsi-/142211492194 CiferníkZde přímo odkaz na nákup identického ciferníku co je v hodinkách v aukci - prodejcem na ebay je korektně označen jako aftermakret dílhttp://www.ebay.de/itm/Replacement-gold-tone-Dial-For-Seiko-Pogue-6139-6139-6002-Aftermarket-/112244187081 Proti originálu mu chybí značení u středu ciferníku (maličké logo těsně pod ručkami), což je označení konkrétního závodu, které hodinky vyrobilyFont čísel na subciferníku je odlišný - na originálu je trojka lehce více uzavřenáSubcifr je na originálu plastičtější a má delší indexy dotažené víc k hraněPlastický nápis SEIKO je hůř provedenýPlastické hodinové indexy jsou trochu jinak tvarované - mají ostřejší rohy. Luminiscence se leskne jakoby zalakovaná RučkyMají lehce větší výřezy pro luminiscenci, červená barva na sčítači chronografu mají jiný odstín a barva je na nich nanesena dost humpolácky - dobře je to vidět na 2. fotce v aukci na aukru. Pro srovnání aukce na ebay s origo sadou ruček - zaměřete se na nanesení a odstín červené barvy.http://www.ebay.de/itm/Seiko-Pepsi-6139-hand-set-Hour-minute-sweep-chronograph-/322359417056 Vnitřní lunetaZde identický díl - je to vidět na fontu a kvalitě tisku. Na ebay označen korektně jako aftermarket.http://www.ebay.com/itm/White-minute-track-bezel-for-Seiko-6139-600X-chronographs-/131876642226?hash=item1eb475ddb2:g:wRYAAOSwiYFXKNiV Vnější lunetastačí se podívat na rozhraní modré a červené barvy mezi 50 - 250. Na originálu je přesně mezi u aftermarket verze je blíž 250. KorunkaNa originálu je vidět, že prohlubeň je do "špičky"- setkává se v jednom bodě, je to vidět dobře na odlesku na 5. fotce.Korunka je bohužel téměř nesehnatelná a vyrábí se velké množství aftermarket dílů, kde je prohlubeň kulovitá. TahOriginál má mít na sponě plastický nápis seiko, který vystupuje ven, nikoliv prolisovaný dovnitř.Nemá mít "proužky" na vnitřních článcích. Zde opět odkaz na aukci s nákupem stejného dílu jako na hodinkách v aukci. Prodejce na ebay korektně uvádí, že jde o aftermarkethttp://www.ebay.de/itm/Aftermarket-Seiko-6139-Pogue-Stainless-Steel-Bracelet-Band-19mm-w-Endpieces-/272456027660 Aukci bych považoval za korektní, kdyby prodejce uvedl, že hodinky jsou seskládané z nových neoriginálních dílů. Řeči o nesehnatelnosti platí pouze pro originál, nikoliv pro tento bastl, který se snaží vytvářet dojem něčeho, co zdaleka není.
Doriaan Odesláno 28. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 28. prosince 2016 Super vysvětlení...to by měl pochopit i šimpanz. Je divné, že to tak nechají. Asi toho mají hodně, to ale není omluva. Každopádně mi to příjde jako podvod.
Karlos Odesláno 28. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 28. prosince 2016 Lamiczka: Tohle jsou ideální informace sem, tady to lidi bude zajímat a ocení to. Ale na infolince aukra něčím takovým jen pobavíš/otrávíš operátory. Já tam sedět, tak bych takovýhle román ani nečetl a rovnou smazal. Nebo jsi fakt čekal, že tam nějaká holka bude půl dne studovat nějakou prohlubeň a odstín barvy? A že pak řekne Máte pravdu, ty hodinky opravdu nemají takovou hodnotu, lidi si nesmějí přihazovat kolik chtějí, to smažeme. Tohle měla udělat?
Doriaan Odesláno 28. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 28. prosince 2016 Myslím si, že slečna nebo paní by měla pouze upozornit či nějak uvést, že bylo upozornění na zavádějící informace. A lidé si potom samy určí zda budou přihazovat či né.
Karlos Odesláno 28. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 28. prosince 2016 (upraveno) A já si zase myslím, že takhle vodit lidi za ručičku prostě nejde. Lidi musejí být svéprávní. Aukro přece není žádný soudce či rozhodčí, ani znalec ve všech oborech, to je nepochopení poskytovatele nějaké veřejné služby - nemůže nést odpovědnost za chování lidí.To by pak bylo stejně absurdní jako situace, kdy by poskytovatelé internetu měli nést odpovědnost za to, co jejich zákazníci věší na net. Nebo situace, kdy provozovatel eskalátoru má nést odpovědnost za pobíhající spratky. To prostě nejde a odporuje to zdravému rozumu. To bychom svět zcela převrátili a postavili na hlavu. Měl by třeba majitel silnice nést odpovědnost za všechny řidiče?Ale snaha sebrat občanovi odpovědnost a možnost svobodného rozhodování je poslední dobou vidět všude. Moc nechápu kam tímhle míříme. Upraveno 28. prosince 2016 uživatelem Karlos
Doriaan Odesláno 28. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 28. prosince 2016 Když to podáš tak to, tak s tím souhlasím, ale potom je aukro tím čím je. Pokud někdo poukázal na podvodné jednání a dal k tomu důkazy, tak by nemělo být normální jen tak přihlížet. To je také poslední dobou věc, která se rozmáhá. Netýká se to mne, tak na to se.. A je mi jedno jak dopadnou ti druzí. Bez pomoci třeba na ulici jeden druhému atd. Neříkám, že se má kafrat do všeho, ale přesně na tohle by se mělo poukázat. Aby takovým podvodným zmetkum psenka nekvetla. Je více pohledu jak se dá dívat na stejnou věc. Každopádně je dobře že se to řeší aspoň zde.
lucid Odesláno 28. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 28. prosince 2016 V 27. 12. 2016 v 20:21, Karlos napsal: Já tvoji snahu udělat dobrý skutek oceňuju a jsem rád, že tady na fóru je na na takovéhle věci spoleh, ale aukro na tohle nemá prostor a ani zájem. Ta slečna na podpoře nemá čas půl dne zkoumat mikroskopické rozdíly v jakési aukci, kterých se denně objevují stovky, navíc by stejně k jednoznačnému závěru dojít nedokázala. To už je věc pro znalce a je to přesně ta situace, kdy je riziko plně na kupujícím. Jiná možnost není.Máš pravdu pouze v tom, že Aukro nemá zájem, jinak k řešení problému může vést více cest, a to bez toho, aby ta holčina či někdo jiný vůbec něco zkoumal. Např. pokud je na aukci stížnost, požádám stěžovatele, aby mi specifikoval své výhrady (klidně to může být ve formě vyplnění formuláře s omezeným počtem slov) a prodejci je zašlu s tím, aby se v přiměřené době vyjádřil, pokud tak neučiní, zastavím prodej. Když tak prodejce učiní, zavěsím výhrady i jeho odpověď k aukci, ať si je případný kupující vědom možných rizik. To samozřejmě neznamená, že v případě důvodného podezření, že se jedná o levárnu, nemůže Aukro aukci zrušit. Dovolávat se na soudnost a svéprávnost lidí a házet jejich případné úlety na jakousi dražební horečku, je laciné. Člověk nemůže být odborníkem na všechno. Já např. před několika lety měl o hodinkách úplně jiné znalosti, než mám teď, takže přihodit třeba na nějakou skládačku by mi nedělalo vůbec žádný problém. Kromě toho mám poměrně špatnou vlastnost, a to, že i přes opakovanou negativní zkušenost, stále lidem spíše důvěřuji a nepředpokládám, že mne chce někdo primárně natáhnout a podvést, a to ani na Aukru.
Karlos Odesláno 28. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 28. prosince 2016 To už je věcí Aukra jak se k tomuhle postaví. Je to jejich věc a jejich vizitka či pověst a jejich byznys. Ale vynucovat si to nejde, každý zákazník se musí rozhodovat sám za sebe. Samozřejmě je zcela v pořádku tlak uživatelů na cokoliv. To ano. Ale snažit se na někoho hodit svoji (ne)zodpovědnost, to skutečně nejde. Přesně jako na té ulici, jak píše Doriaan - i tam se musíme sami rozhodnout co uděláme. A být za to odpovědní. Aukro je zcela normální inzertní služba. Jako mnoho jiných - Annonce, Bazoš,... Ale po Bazoši nikdo nechce, aby nesl odpovědnost za inzerenty. Tam každý zcela jasně chápe, že prodává/nakupuje na své vlastní triko. Tak proč to na aukru chápeme jinak?
Karlos Odesláno 28. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 28. prosince 2016 Já se domnívám, že si Aukro velmi dobře uvědomuje, že čím víc budou řídit a hlídat aukce, tím víc budou uživatelé v nakupování bezstarostnější a tím víc pak budou mít zpětných stížností a problémů, práce a nákladů s řešením nespokojených zákazníků. Takže to asi chce nějaký zlatý střed. Dát zákazníkům trochu jistoty, aby neutíkali, ale zároveň aby si stále uvědomovali, že je nikdo za ručičku vodit nebude. Obzvlášť v případech, kdy něco posoudit není záležitostí jednoho kouknutí a selského rozumu, ale vyžaduje to detailní, profesionální informace a mnoho času.
lucid Odesláno 28. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 28. prosince 2016 V 28. 12. 2016 v 9:17, Karlos napsal: To už je věcí Aukra jak se k tomuhle postaví. Je to jejich věc a jejich vizitka či pověst a jejich byznys. Ale vynucovat si to nejde, každý zákazník se musí rozhodovat sám za sebe. Samozřejmě je zcela v pořádku tlak uživatelů na cokoliv. To ano. Ale snažit se na někoho hodit svoji (ne)zodpovědnost, to skutečně nejde. Přesně jako na té ulici, jak píše Doriaan - i tam se musíme sami rozhodnout co uděláme. A být za to odpovědní. Aukro je zcela normální inzertní služba. Jako mnoho jiných - Annonce, Bazoš,... Ale po Bazoši nikdo nechce, aby nesl odpovědnost za inzerenty. Tam každý zcela jasně chápe, že prodává/nakupuje na své vlastní triko. Tak proč to na aukru chápeme jinak?Já vůbec neříkám, že odpovědnost nemá mít kupující, nicméně Aukro by mohlo dělat mnohem více, ale nedělá. Stále ještě pro každého platí generální prevenční povinnost a odpovědnost za újmu (dříve za škodu), která je daná § 2900 a následně § 2901 NOZ - "...má povinnost zakročit na ochranu jiného každý, kdo vytvořil nebezpečnou situaci nebo kdo nad ní má kontrolu...". Aukro je podle mne v pozici, kdy na základě stížnosti(í) může mít důvodnou pochybnost o tom, zda daný obchod je férový, ale tuto informaci si (primárně z důvodu vlastního kšeftu) nechává pro sebe. Kdyby ji zveřejnilo, člověk by se podle toho zařídil a pak, pokud by si naběhl na vidle, byl by to už spíše jeho problém. A to srovnání není korektní: Bazoš neprofituje z prodeje, Aukro ano, takže tomu jde v první řadě o to, aby se prodalo a případné problémy se řešily ex post. Kromě toho, v případě Bazoše či Sbazaru jsem se já osobně setkal s mnohem vstřícnější snahou podobné věci řešit, když pominu to, že na Bazoši můžeš svůj názor napsat k prodejci rovnou.
Karlos Odesláno 28. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 28. prosince 2016 Posoudit férovost obchodu je často nemožné. Co připadá nefér jednomu, bude jinému připadat OK a opačně. Tisíc lidí, tisíc názorů. Je klidně možné, že kupující těch konkrétních hodinek Seiko je maximálně spokojený. To nikdo z nás neví, zato si je mnoho lidí jistých, že to nebylo fér.Ale jinak souhlasím a jak jsem už psal, uživatelé mají možnost tlačit na aukro, třeba opravdu tak, aby k aukcím připisovalo info o upozorněních. Ale jsem si jistý, že si tím mnoho prodejců začne řešit konkurenci, takže opět bude férovost a spravedlnost takového opatření dost pochybná, zato pracnost pro aukro mnohem vyšší a dražší, což si bude muset kupující zaplatit. A nejspíš to bude mít dopad na aukro v odlivu prodejců, což v zájmu aukra asi nebude. Jak to tedy udělat?Prostě i každé regulace a pravidla musejí najít a mít nějaký optimální střed, něco jako pomáhat, ale neškodit. Nic se nemá přehánět. Já stále vidím prvotní odpovědnost na kupujících. Když něco dobře neznám - a jak sám píšeš, nikdo nemůže znát všechno - tak si to musím uvědomovat a podle toho se rozhodovat. Nejsem si jistý - nekupuju. A to se pak přirozeně odrazí i v nabídce prodejců, protože je v jejich zájmu aby prodali, tedy aby uváděli co nejpřesnější informace.A to jsme vynechali situaci, kdy prodejce opravdu neví a nezná takovéhle detaily.
Doriaan Odesláno 28. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 28. prosince 2016 Opravdu dobrá debata, zajímalo by mne co by na to řekl prodávající, kdyby ho někdo oslovil s tím, že vědomě podvadi. Nechcete mu někdo napsat ať se vyjádří? Možná k tomu bude mít odpověď. A pak to hodit sem. Možná to bude i někdo z chrona. Dle mého se musí zajímat hodně o hodinky pokud prodává něco takového. A chronomag zna určitě.Mě nevadí, že prodává hodinky, které mají aftermarket díly. Nevidím na tom nic zlého. Prostě chce, aby vypadaly co nejvíce jako původní originál, ale vadí, když to zataji a vydává za originální. To je podvod!!!
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se