Tomas_2002 Odesláno 20. března 2016 Nahlásit Odesláno 20. března 2016 Cim mas napatlany to tahlo spouste a stojinu? Nejaka vazelina? Jojo, je to ta měděná vazelína co se s ní často mažou kolejnice po kterých jezdí závěr. Bylo to tam už od začátku. Tomasi jak seš s tou 43kou spokojenej? Už mě neba celý dny tahat Shadowa tak přemýšlím nad nějakým prckem. V Triggeru sem si jej vyzkoušel a na takový první omak není špatnej (ale bez extended zásobníku se nedá moc držet). To si děláš srandu, že celý dny taháš Shadowa ? :D
gandalf Odesláno 20. března 2016 Nahlásit Odesláno 20. března 2016 Další odkaz: http://www.europarltv.europa.eu/cs/player.aspx?pid=f147136d-c7f1-4e23-9aa7-a5c600f63fccObávám se toho sousloví "legitimní důvod". Bude vlastní bezpečnost a bezpečnost rodiny a ochrana majetku uznána jako legitimní důvod k držení zbraně? Nespláchnou to tím, že navýší zbytečně i tak vysoké stavy Policie?
pavča Odesláno 20. března 2016 Nahlásit Odesláno 20. března 2016 Ok, myslel jsem, že je to jasné hned na začátku. Jestli se někdo bojí prostřelení, je Black Mamba alespoň z toho testu nejlepší. Naopak, kdo potřebuje největší průraznost, Limit je jasnou volbou.Otázkou je, jak se chovají střely v živém, ale to neotestuju.Edit: Jako druhé místo v neprůraznosti bych dal 6,5g polopláště od S&B.Zkrátka celkem platí, že těžší střela má vyšší hybnost i větší setrvačnost, ale zase nižší energii. Takže v měkkém, kde se nedeformuje ztrácí i to málo energie průchodem prostředím pomalu, ale ve tvrdém, kde dochází ke spotřebě této energie deformací střely, se zastaví brzo. Takle si to vysvětluju.V "živém" to asi (naštěstí) má ověřené málokdo, ale před pár dny jsem to právě konzultoval s jedním prodejcem, protože plánuji další a to větší nákup 9mm Luger. Pro "neprůstřel" a největší zastavovací účinek mi doporučoval (zřejmě z toho, co má v nabídce) Subsonic, ale současně mě upozorňoval na zvýšené riziko nesprávného navedení náboje do nábojové komory. No ale to je dosti důležitá věc, která použití Subsoniců docela degraduje. Tak nějak nevím, nakonec to stejně vypadá na koupení SB 115gr, ty mi doporučoval.
dlubix Odesláno 20. března 2016 Nahlásit Odesláno 20. března 2016 Pavčo, neni subsonic, jako subsonic... Vlevo, casto problematicky Sub od SB. Je hodne kratky. Vedle Sub od Magtechu, ktery bez problemu zralo uplne vsechno. Jako posledni klasika od SB pro porovnani. Ogivalni podzvukovky dela napriklad Fiocchi, ale ty se hure shani. Tam o problemu nabihani do komory urcite nemuze byt rec. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
pavča Odesláno 20. března 2016 Nahlásit Odesláno 20. března 2016 Jo díky za velmi názorný obrázek, on tam měl jen subsonic od SB, ten obrázek mnohé říká...
ggrand Odesláno 20. března 2016 Nahlásit Odesláno 20. března 2016 Možná by nebylo od věci si to vyzkoušet. Protože takových chytráků už jsem potkal... Nic není dogma a to, že jinému u stejného typu zbraně něco nefunguje, zdaleka neznamená, že to nebude fungovat i tobě.Subsoniky mají výhodu akorát tak v menším hluku při střelbě, ale jako že by míň prostřelovaly se mi z logiky věci nezdá. Lovecké šípy jsou taky těžké, protože lehké nemají takovou průraznost a setrvačnost a můj test jen potvrdil, že to samé se děje i u 9mm. Jo, kdyby byly subsoniky jako 22lr, kde při stejné váze střely jako v klasickém provedení se použije méně prachu, tak řeknu jasně, subsonik má nižší výkon.Udělal jsem si výcuc, z informací o nábojích. Nenašel jsem, podle jakých kritérií zkouší třeba magtech náboje(odkazují na CIP normu), ale pro zjednodušení jsem prostě použil udávané hodnoty. A teď k věci. Energie není zas tak podstatná, spíš mě zajímala hybnost. Je to v pseudojednotkách,ale pro porovnání dostačující:Geco 124gr - 2880 154gr - 2830S&B SP 124gr - 2840 100gr - 2782 Sub 150gr - 2959 140gr - 2745 FMJ 124gr - 2880 115gr - 2925Fiocchi Bl.Mamba 100gr - 2925 Sub 158gr - 3075Magtech JSP flat 95gr - 2710 Sub 147gr - 2869
pavča Odesláno 20. března 2016 Nahlásit Odesláno 20. března 2016 (upraveno) No já bych to u subsonicu chápal tak, že jeho rychlost bude díky "horší" aerodynamice rychleji klesat (tím bude klesat i okamžitá hybnost střely, protože okamžitá hybnost je součinem hmotnosti a okamžité rychlosti) a pak že i průnik po zásahu cíle bude nižší díky rychlejšímu brzdnému účinku ve tkáni a to vlivem "nešpičatého" tvaru střely. Efekt případného nižšího průniku subsonicu by měl být patrný hlavně při střelbě na větší vzdálenost.Edit: on by snad i devastující účinek ve tkáni měl být u subsonicu daleko horší??! Upraveno 20. března 2016 uživatelem pavča
Jeremy Odesláno 20. března 2016 Nahlásit Odesláno 20. března 2016 No, nechci vypadat jako nějkej fyzikální olympionik, ale hybnost=hmotnosti krát rychlosti; kinetická energie je = 1/2 rychlosti krát hybnost. Samozřejmě platí, čím je větší úvodní energie, tím je větší hybnost, která klesá spolu s energií díky protichůdné síle odporu vzduchu. Pak jednoho dne narazí do cíle a předá mu svojí kinetickou energii do deformační (veškerou, pokud se v něm zastaví a část z ní, pokud pokračuje dál).Furt se neděje nic překvapivýho a furt nechápu, proč je hybnost zajímavější ke sledování než energie.Jediné, co lze dovodit, je, že ztráta energie rychlých lehkých střel oproti pomalým těžkým (subsonikům) je vyšší díky silnějšímu odporu vzduchu. Tj. subsoniky si energii drží líp než hypersoniky. Furt nic překvapivýho. Ty vypočtený hybosti jsou dost podobný - jestli jsou měřený hned po výstřelu, pak je rozdíl jen v laboraci, jestli po 10 metrech, tam už by měly suby lehce dominovat (kdyby měly teda stejnou úvodní energii).
pavča Odesláno 20. března 2016 Nahlásit Odesláno 20. března 2016 (upraveno) No ono bude právě asi záležet hlavně na velikosti dopadové plochy, která bude u subsoniku daleko větší než u střely, která je "špičatá" a tím by měl být průbojný účinek daleko menší. "Špičatá" střela pronikne díky malé dopadové ploše daleko hlouběji. Nevím, možná, že by to šlo přiblížit příkladem z protitankových podkaliberních střel, kdy protitankový kanón vystřelí s velkou hybností (energií) střelu danou kalibrem zbraně, ta střela ovšem obsahuje vlastní průbojné jádro, které je menšího průměru, ale hybnost bude mít dánu původní střelou. Před dopadem na cílovou plochu se buď opláštění jádra oddělí během letu k cíli, nebo se rozpadne až při nárazu na cíl. Jádro o malém průřezu ale díky velké hybnosti prorazí pancíř daleko účiněji, než by to udělala celá původní střela. Upraveno 20. března 2016 uživatelem pavča
ggrand Odesláno 20. března 2016 Nahlásit Odesláno 20. března 2016 Tak předně pro sebeobranu je ztráta rychlosti odporem vzduchu naprosto zanedbatelná kvůli malé vzdálenosti. Dále energie střely jako množství mě taky moc nezajímá, když ji nedokáže předat (a to nedokáže, proto se v rozumných zemí používají JHP). Navíc u takto pomalých střel dokonce není energie určující pro ranivost jako se tomu dá říct u pušek.Co se týče hybnosti Subsoniků, tak dominují(alespoň v případě S&B a Fiocchi), proto je blbost je používat jako střelivo, které má malou penetraci v měkkém. Tvar střely není taky jistý ukazatel - Fiocchi ogivál se zastavily v tvrdém dřív jak ploché S&B a v měkkém to bylo naopak,ale minimální rozdíl v hloubce.
pavča Odesláno 20. března 2016 Nahlásit Odesláno 20. března 2016 Hm, ona je to, zdá se, věc těžko definovatelná, závislá na mnoha věcech. A co používáš ty na střílení na střelnici a na nabití zbraně pro případ nutné obrany?
Sickboy Odesláno 20. března 2016 Nahlásit Odesláno 20. března 2016 Sickboyi, můžeš nafotit i tu krabičku? Samozřejmě to mohl nacpat do jiné krabice, ale podle modře lakovaných zápalek je to vojenská munice. Ta má silnější prachovou laboraci a neměla by být používána pro civilní potřebu. Každopádně bych to necpal na normální nošení, ale vyplácal to někde na střelnici. Zbrani to rozhodně neublíží. Zeleně lakované zápalky používá Policie ČR. Edit: pravopisByl jsem mimo domov. Tady to je. Na střelnici mi dal správce úplně stejnou krabici, ale náboje měli trochu jiný dnový značení a neměli tam tu barvu. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
ggrand Odesláno 20. března 2016 Nahlásit Odesláno 20. března 2016 Hm, ona je to, zdá se, věc těžko definovatelná, závislá na mnoha věcech. A co používáš ty na střílení na střelnici a na nabití zbraně pro případ nutné obrany?Na střelnici 7,5g S&B, přebíjené Limity, ale v nejbližší době začnu přebíjet. Na nošení dřív 6,5g polopláště od S&B, pak jsem konečně narazil na Black Mamby, takže už 2 měsíce Mamby a v záložním zásobníku Fiocchi subsoniky, protože jsou nejtěžší, tak nejlíp dělají protiváhu a ne, že bych měl pocit, že 10-12 nábojů je málo. Do přírody, na kešky a tak 44mag přebíjené 240gr poplastované olovo na horní hranici tlaků, protože to, co se tu dá koupit jsou čajíčky(i Fiocchi a Geco).
Miriablo Odesláno 21. března 2016 Nahlásit Odesláno 21. března 2016 Tomas: jj, a jednat se jen o váhu neřeším to, ta mě nevadí. Ale vysvětli to tý pneumatice kolem pasu Když se bobřák zakousne tak tě to rychle zvedne ze židle A to schválně tahám 16ti rannej zásobník bez botky (místo 18ky) aby to nebylo tak vidět.Ale nahodil jsem si teď za kaťata tu 43 a vůbec sem o ní nevědel a zas tak špatně se to nedrželo (s malíčkovým extenderem, bez něj to držet snad nejde).
Micey Odesláno 21. března 2016 Nahlásit Odesláno 21. března 2016 Pánové prosimvás, nějak jsem skoro zapomněl, že mám za měsíc zkoušky.. Přípravu na tý mojí střelnici mám až den před zkouškama. V ruce jsem to držel párkrát v životě.. Jak byste postupovali? Mám si někde na jiný střelnici vyloženě zaplatit celej ten kurz (tedy, kurz bych měl 2x), nebo spíš si jít párkrát zastřílet s kamarádem, kerej mi to trochu ukáže (žádnej profík) a nechat ten kurz fakt až na ten jeden den před zkouškama? A případně, má tady někdo zkušenost s tou přípravou v Avimu? Mám to kousek a celkem se mi tam líbí.
Tomas_2002 Odesláno 21. března 2016 Nahlásit Odesláno 21. března 2016 Já mám zkušenost jen tady u nás. Za jedno odpoledne by se to naučit dalo (manipulace), pokud by jsi si dělal poznámky a dával velký pozor. Ale rozhodně bych na to nespoléhal tolik, že bych jeden den všechno nadrtil a druhý den šel ke zkoušce. To je fakt hodně optimistický. Mnohem lepší by mi přišlo dát si 2x odpoledne s výukou někde na jiné střelnici, a pak ten jeden den předem si na tom kurzu jen doladit detaily. Třeba u nás je otevřeno v sobotu od 11:30 do setmění. Každou hodinu se tam střídají 4 lidé na manipulaci. Kdyby jsi se tam domluvil, tak tam třeba 3 hodiny můžeš být. Dvakrát se na to podívat. pak si to dvakrát zkusit, pak se zase jednou podívat , jednou si to zkusit a to by ti podle mě dalo hodně. Věřím, že po jednom takovém odpoledni se to dá naučit. Nevím ale, jak dělají jinde.
Sickboy Odesláno 21. března 2016 Nahlásit Odesláno 21. března 2016 Problém je v tom, že ty kurzy mají extrémně rozdílnou kvalitu. Absolvoval jsem 2 a jeden byl totálně k hovnu. Taky záleží na tom, jaký máš skupiny a samozřejmě kolik jseš ochotnej do přípravy dát. Jestli ale můžu doporučit, tak si zavolej na střelnici do Brandýsa nad Labem, kdy bude další kurz a jdi do něj. To mi dalo asi nejvíc. A pak samozřejmě je nezbytný absolvovat kurz tam, kde máš zkoušku, abys měl v ruce jejich zbraně a uměl je rozebrat. Já když jsem byl na zkoušce, tak tam byla i CZ83 a málokdo jí uměl rozebrat. Neuměli rozebrat a zajistit brokovnici. No a potom to neudělá 80% lidí. Každopádně je ale nejdůležitější napsat testy. Pokud nenapíšeš testy, tak se ti další zkouška posouvá o zhruba půl roku. Jo a nevěř kecům na různejch fórech o tom, jak je na tý manipulaci vysvačili na nesmyslech. Vždycky to má nějakej objektivní důvod a jenom ty lidi jsou nasraný a částečně ve stresu a snažej se omluvit vlastní blbost. Válná většina z nich často i opakovaně dává prst na spoušť nebo nezná ovládací prvky na zbrani a neumí jí správně zajistit a podobně. Když se potom podiváš na protokol od komisaře a srovnáš to s tim, co ti ty lidi řekli, tak je to úplně něco jinýho. Kdyžtak mi napiš a nějaký moudra ti předám. Mám 6 tejdnů po zkoušce.
blam Odesláno 21. března 2016 Nahlásit Odesláno 21. března 2016 Mohl bych poprosit majitele Rugeru LCR nebo KLCR jestli sedí i do levé ruky. Podle videí a fotek má vybrání na palec. Díky
Tomas_2002 Odesláno 21. března 2016 Nahlásit Odesláno 21. března 2016 Tak mi dnes přišly nohy k pušce od fy. Harris :-) No musím říct, že jsem nadšenej. Původně jsem měl půjčenou z místní prodejny čínskou kopii (prý se mi báli to prodat rovnou, protože jsem jejich dobrý zákazník) a to jsme se tam po víkendu docela zasmáli. To byl fakt šmejd non plus ultra Když jsem tedy rozdýchal cenu toho originálu z USA tak jsem si to prohlížel a to je fakt někde úplně jinde. Jedná se sice jen o hloupej bipod, ale přátelé, pokud jej budete kupovat, vřele vám doporučuji připlatit si za originál. Ten opravdu vypadá, že člověka přežije. Ten krám z Číny by podle mě nevydržel sezónu ...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se