Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Steele, co je prosím na moonwatchích velmi exkluzivního? Vždyť je to dříč do kosmu, nic víc. Vyrábí a prodávají se celá léta v desítkách verzí a po tunách, alspoň jsem o tom přesvědčen. Jsou strašně krásný (zejména na markII ulítávám) a asi nejslavnější stopky všech dob, ale exkluzivitou rozumím něco jiného, třeba ty tak trochu aristokratický el primero. Ty omegy jsou subaru a ty zenithky jaguár.

myslím, že to je to správný slovo - oproti IWC mi ty Zenith přijdou takový aristokratický - i ta jakoby ledabylá elegance té datumky a ruček k tomu patří. Ty IWC jsou takový inženýrský - a tak mě na nich ruší ten nesmyslný velký psacím písmem napsaný název na tachymetru právě na tom nejabsurdnějším místě - to je jejich jediná chyba. Je to samozřejmě gag, kontrast, ale mě to tam nesedí, zejména pak v té černé verzi s kovovým tahem. Záleží holt, co je tvoje krevní skupina a styl.

• Odpovědi 54
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

pozor cigi moonwatch je pouze jedna jedina verze speedmasteru a minimalne cena je velmi exkluzivni, historie tech hodinek je exkluzivni, je v nich i celkem exkluzivni kalibr (lemania) :-), asi mas pravdu, ze exkluzivita je pro kazdeho z nas neco jineho napr. ty zenith - pro me je na nich exkluzivni ten kalibr - jen tak mimochodem zkus mrknout tady na to to je dobrej magor http://www.omega-addict.com/reviews/speedmaster/

Odesláno

Steele, založ nové vlákno na speedmastery, myslím, že je o čem diskutovat - pochybuju, že o některých jiných hodinkách se toho popsalo víc. :)

Mě by zajímalo, jesli je ve všech moonwatchích lemania, nebo jen ............atd atd...

Jinak je to jasný, el primero je exotičtější než valjoux, myslím, že byl první vyráběný automatický chronograf. Ale je to fakt sranda tady srovnávat dvě naprosto bezvadný věci a dělat mezi nima rozdíly, co?

Odesláno

o strojcich pouzivanych ve speedmasterech je v tom odkaze co jsem poslal vse, srandovni je, ze toho chlapika musela ten vtipek s pre-moonwatch stat ve finale strasny penize .-), ale myslim, ze se shodnem, ze jsou to jedny z nejhezcich hodinek :-)

Odesláno

Já bych možná nehleděl na vzhled, ale Zenity mají kalibr s frekvencí 36 000 kmitů za hodinu, čili dokáží měřit čas na 1/10 sekundy přesně. Už TO mít hodinky s kalibrem 36 000 kmitů je bomba.

Odesláno

To jirka2: Frekvence strojku je 36000 půlkmitů za hodinu = 5Hz. Ještě mně prosím vysvětli jedno. S frekvencí 5Hz měříš (podle tebe) čas s přesností na 1/10 sec. S jakou přesností lze (podle tebe) měřit čas se strojkem vyladěným na 4Hz = 28800 půlkmitů za hodinu?

Podle mě strojek s frekvencí 5Hz přesněji měří čas, ale pokud jde o stopování, je přesnost odečtu dána dělením číselníku. Abys odhadnul čas na 1/10 sec, musíš mít 1 sec rozdělenou na 5 dílků. Pokud to tak nemáš, nepomůže ti ani 5-ti Hz strojek.

Odesláno

Jumbo - úplně nesouhlasím..

Záleží na definici - pokud řeknu, že má něco 36000 kmitů z hodinu, tak je frekvence 10Hz a hotovo. Pokud tvrdím, že jde ve skutečnosti o "půlkmity", tak je to 5 Hz.

Já bych se klonil k tomu obecně známějšímu bph (beats per hour), nikoli half-beats - u kyvadla byste taky považovali za jeden kmit pohyb TAM a SEM? Nebo jen TAM?

I když vteřina není rozdělená na 5 dílků, troufám si tvrdit, že se pětina dá poznat - ale hlavně - kdo měří na desetiny, má už dávno digitální stopky, takže je to stejně fuk.

Ale hlavně - 36000 bph neznamená nutně přesnější hodinky než 28800 nebo 21600 nebo 18000. Jde o to, že rychlým pohybem ruky člověk může lehce pozměnit chod (někde na webu jsem viděl i snadný experiment). Rychlejší hodinky pouze snižují pravděpodobnost takového rychlého pohybu. Tzn dobře seřízené hodinky, které jen leží na stole, jdou naprosto stejně, jako jejich dvakrát rychlejší sestřičky.

Odesláno

To Jeremy: Z mechaniky pohybu má těleso frekvenci 1Hz, pokud vykoná 1 kmit za 1 sec.

1 kmit = 1 perioda je pohyb z výchozí pozice A opět do pozice A. Pohyb z výchozí pozice A do protější polohy B je půl kmitu. Výše uvedené je čistě fyzika a za tím si stojím.

Na strojku JLC kolekce Master control, model Master eight days perpetual jsem viděl (v časopisu) označení 4Hz a předpokládám, že tato firma neladí své strojky na 14400. I když úplně jitý si nejsem, protože daný model má 8-mi denní rezervu chodu (takže bych předpokládal i nižší frekvenci - asi?). Na stránkách JLC jsem žádný údaj o frekvenci strojku daného modelu neviděl.

Odesláno

Můj názor je, ale nejsem hodinář, tak je taky možná špatný je, že také nezáleží jen na frekvenci ale i na velikosti setrvačníku.

Obecně platí, že čím se setrvačník točí rychleji, tím je jeho chod stabilnější a méně náchylný na ostatní vlivy. U hodinek, které mají malý strojek a tedu i strvačku bych jako způsob zlepšení stability viděl zvýšení frekvence.

Odesláno

Já myslím, že frekvence u hodinkových strojků se udává ve vibracích/tiknutích za hodinu (vph, bph) a že vibrací (tiknutím, "beat") se myslí půl kmitu ("half-swing").

Odesláno
  Jumbo napsal:
To jirka2: Frekvence strojku je 36000 půlkmitů za hodinu = 5Hz. Ještě mně prosím vysvětli jedno. S frekvencí 5Hz měříš (podle tebe) čas s přesností na 1/10 sec. S jakou přesností lze (podle tebe) měřit čas se strojkem vyladěným na 4Hz = 28800 půlkmitů za hodinu?

Podle mě strojek s frekvencí 5Hz přesněji měří čas, ale pokud jde o stopování, je přesnost odečtu dána dělením číselníku. Abys odhadnul čas na 1/10 sec, musíš mít 1 sec rozdělenou na 5 dílků. Pokud to tak nemáš, nepomůže ti ani 5-ti Hz strojek.

Jasně Jumbo, souhlasím s Tebou. Prostě u strojku s 5Hz poskakuje vteřinovka po 0,1s. Tedy pokud je na ciferníku vteřina s pěti dílečky, dá se to celkem přesně odečíst. Pokud má strojek 4Hz, tam se to musí trochu odhadnout. Doufám, že jsem nenapsal úplnou kravinu a Ty mne zase nezprdneš. :)

Odesláno

Jak funguje převod pohybu mezi setrvačkou, kotvou a kotvovým kolem a dál až ke vteřinovce vůbec nevím. Takže jaká je délka "mikroposunu" vtěřinovky taky nevím. Možná by to chtělo založit nové vlákno.

Odesláno
  Jumbo napsal:
Jak funguje převod pohybu mezi setrvačkou, kotvou a kotvovým kolem a dál až ke vteřinovce vůbec nevím. Takže jaká je délka "mikroposunu" vtěřinovky taky nevím. Možná by to chtělo založit nové vlákno.

Myslím si, že je to tak jak jsem psal. Např. Prim sportky mají frekvenci 2,5 Hz a úplně zřetelně vidíš jak vteřinovka poskakuje po pěti skocích čili po 0,2 sekundy - tedy jedno vychýlení setrvačky = jeden skok = 0,2s.

• Po letech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...