Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Nazdar panstvo,

řeším momentálně nemilou situaci s místními památkáři a byl bych rád, kdyby mi někdo poradil, jak dál.

Věc se má tak, že máme barák v památkové zóně, ale sám dům památkou není. Střecha je v havarijním stavu a my se rozhodli vyměnit krytinu. Po několika konzultacích s různými firmami jsme vybrali krytinu od Bramacu Reviva, barva památková červená, místo stávající bobrovky.

Naše chyba byla, že už jsme to firmě zadali, ta krytinu nakoupila a až pak jsme šli na magistrát to ohlásit. No a dopadlo to tak, že nám revivu zakázali a musíme použít bobrovku. I přes jednání jak s magistrátem, tak s památkáři si furt jedou svoje, žádný ústupek udělat nechtějí, jelikož jsme je naštvali tím, že jsme před deseti lety vyměniil okna za plastová, aniž bychom se někoho ptali.

Rozdíl v ceně (cca 330k) nám samozřejmě nikdo neuhradí, jelikož Liberec je nejzadluženější město a na tohle prostě v rozpočtu není.

Řešil jste někdo obdobnou situaci? Mám se na ně vybodnout a střechu rovnou udělat? 

Díky za jakoukoli radu.

• Odpovědi 46
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Populární dny

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Kamarád měl podobnej problém. Vyřešil to tak že objednal na střechu přesně to co chtěli úředníci ale bohužel firma dala omylem to co chtěl původně. Peníze na výměnu neměl a úředníky poslal na firmu která to spletla. Bohužel ta u které objednal kamarád a je v podstatě nekontaktni si práci nechala udělat u subdodavatele kterému ale omylem zadala to co chtěl kamarád původně. Je to už asi deset let ale myslím že to šlo do ztracena.

Odesláno

Tady mám obavu, že když tam dám cokoli jinýho, i kdyby omylem, tak mi stejně napálej pokutu na horní hranici, což jsou 2 mio a nebude je zajímat, kdo to podělal.

Otázka co stavební úřad, může nařídit výměnu krytiny, když je střecha v havarijním stavu bez ohledu na památkáře?

Odesláno

Ještě mě napadlo, jestli jde nějak napadnout stanovisko památkářů, jelikož tato krytina se běžné v památkových zónách používá. Navíc oni se furt ohání původní krytinou, ale to co je teď na střeše, tak původní není, ta byla až od roku 1930, barák byl postaven dříve, takže jaká byla původní krytina už nikdo neví.

Odesláno

Jak už bylo řešeno. To, že Ti památkáři nařídí dražší materiál ještě neznamená, že Ti na to finančně přispějí. Holt dům v památkové zóně, tak plať.

Jak se zachová SÚ a památkáři pokud použiješ jiný než předepsaný materiál Ti nikdo dopředu není schopen říct. Obecně SÚ nepřistoupí na nic bez souhlasu památkářů. Výše pokuty je věc, kterou se dozvíš, až ji dostaneš. Další věc je, jestli bude stavební firma ochotna pracovat proti rozhodnutí památkářů a SÚ, protože jako s.r.o. má potenciální výši pokuty taky celkem citelnou.

Proti stanovisku se odvolat nejde.

Odesláno

Stanovisko je stanovisko, není to rozhodnutí správního orgánu, tudíž proti němu odvolání není. 

S památkáři se dá diskutovat, nicméně pokud už Ti stanovisko napsali, pak je asi trochu pozdě. Tak nebo tak nepočítej s tím, že Ti plně ustoupí, to oni imho neudělají už z principu. Takže v tvém případě k ničemu rada, protože máš možnosti buď anebo...

Odesláno (upraveno)

Magistrát nám dal nějakou "přípustnost" s podmínkami, že tam právě bude ta bobrovka. Údajně měli připravenou nějakou "nepřípustnost" a to nevím co znamená.

Edit: Dneska jsem měl jednání právě přímo s tím památkářem a ten svoje stanovisko nezmění, jelikož jsme ho v minulosti naštvali těmi okny.

Kdyby to řešil kdokoliv jiný, tak to projde bez problému. (Dle jeho nadřízeného)

Upraveno uživatelem Horhe
Odesláno

Koho myslíš tím památkáři? Pokud se jedná o památkovou péči, pak se k ní primárně vyjadřuje odborný orgán památkové péče, což je NPÚ ? Národní památkový ústav, který každou opravu/úpravu památky či nemovitosti v památkové zóně posoudí, ev. navrhuje podmínky za níž lze stavební úpravy realizovat. Samotné rozhodnutí pak vydává tzv. výkonný orgán státní památkové péči, což jsou úředníci na městě. V podobném případě bych si vždy nejprve vyžádal konzultační vyjádření NPÚ abych, než vůbec něco začnu, věděl na čem jsem a co si můžu dovolit. A pokud sis dal na barák v památkové zóně plasťáky, pak se vůbec nedivím, že si je naštval, a to nejsem památkář. 

Odesláno (upraveno)

Tím památkářem myslím NPÚ a tu přípustnost mi dal magistrát - životní prostředí - památková péče

S těma oknama je to takový složitější, ale beru, nevědomost neomlouvá. My jsme byli poslední byt v baráku, kdo měnil okna. Jelikož ostatní už je měli, tak jsme se na nic neptali a udělali je. Sousedi vycházeli z nějakýho posudku, co jsme dostali když nám před oknama chtěli dělat kruhák. Tam to bylo doporučený kvůli zvýšený dopravě a hlučnosti. Ale holt památkář o tom nevěděl a navíc ho to stějně vůbec nezajímá. Akorát ho mrzí to, že to je promlčený a nedostanem flastr.

Upraveno uživatelem Horhe
Odesláno

Pokud máš dům v památkové zóně, tak musíš s památkáři nějak rozumě vycházet, jinak budeš mít problémy neustále.  Nechá se s nimi domluvit spousta věcí a nakonec zjistíš, že spoustě věcí o kterých rozhodují, ani nerozumí. 

Nešlo by s ním ještě jednou dát řeč a zkusit ho jestli by jste nemohli všechno staré smáznout a začít nějak nanovo?

Odesláno

Proto jsem tam byl dneska. Ale už je pozdě, chlapec neustoupí. 

Když jsem mu řekl, že technologie výroby bobrovek je úplně jiná, než před 90 lety a tudíž stejně nejsme schopni zajistit rovnocenou krytinu, tak se na mě nasral, že sice neví co dělám, ale do mý práce mi taky nekecá...

Odesláno

Tím památkářem myslím NPÚ a tu přípustnost mi dal magistrát - životní prostředí - památková péče

S těma oknama je to takový složitější, ale beru, nevědomost neomlouvá. My jsme byli poslední byt v baráku, kdo měnil okna. Jelikož ostatní už je měli, tak jsme se na nic neptali a udělali je. Sousedi vycházeli z nějakýho posudku, co jsme dostali když nám před oknama chtěli dělat kruhák. Tam to bylo doporučený kvůli zvýšený dopravě a hlučnosti. Ale holt památkář o tom nevěděl a navíc ho to stějně vůbec nezajímá. Akorát ho mrzí to, že to je promlčený a nedostanem flastr.

Rozhodnutí vydává město, které se může odchýlit od názoru NPÚ, jak jsem psal, to je odborná instituce, nikoli správní úřad, i když se vyjadřují do správního řízení. Takže v této fázi už jednat hlavně s magistrátem. NPÚ žádný flastr udělit nemůže, to může udělit zase jen správní orgán...

Odesláno

A kdyby náhodou šel magistrát proti památkářům, tak kam to pak dál jde, na krajský úřad? Říkali něco ve smyslu, že i kdyby to pustila, tak to stejně na kraji smetou ze stolu, že to je proti památkářům. 

Odesláno (upraveno)

A kdyby náhodou šel magistrát proti památkářům, tak kam to pak dál jde, na krajský úřad? Říkali něco ve smyslu, že i kdyby to pustila, tak to stejně na kraji smetou ze stolu, že to je proti památkářům. 

Přesně tak, jde to na kraj. 

Upraveno uživatelem lucid
Odesláno

Osobně bych neočekával, že MML se odchýlí od stanoviska odborného orgánu. K tomu by musel mít pádný důvod. Existuje takový?

Bohužel, naprosto běžná záležitost, zejména pokud se jedná o nemovitost někoho vlivného.

Odesláno

Osobně bych neočekával, že MML se odchýlí od stanoviska odborného orgánu. K tomu by musel mít pádný důvod. Existuje takový?

Těžko říct. Dle mého názoru třeba ten, že ta krytina se jinde běžné používá. Ale fakt je že ta paní proti němu nepůjde, takže ten kraj asi řešit ani nemusím.

Odesláno

Nešlo by s ním ještě jednou dát řeč a zkusit ho jestli by jste nemohli všechno staré smáznout a začít nějak nanovo?

Po známém chtěli památkáři pořád měděný okapy, cikorky je pořád kradli,

pojišťovny už nechtěly plnit . . .

Vyřešilo se to tím že onen ouřada umřel, slečna na jeho místě kývla

na Lindab a od té doby mají všichni klid.

Majitel baráku, pojišťovna, památkáři, policie.

Není to krásné když si lidi takhle vyjdou vstříc? Ten původní ouřada

už takové fajné mezilidské vztahy nezažije, ale žijící ouřada by si z toho

mohl vzít ponaučení. Naveď ho na chronomag, si to přečte a je to ;)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...