Přejít na obsah

Notebook

Lord

Doporučené příspěvky

to mě jednou takhle zničeho nic prdlo v báni, vykopal jsem z mašiny už skoro nepoužitelné W98 a celkem vyzkoušený Mandriva Linux a přešel jsem na Arch Linux. No to byl nářez, já lama klikací, místo abych vzal nějaké to uživatelsky přítulné bububuntu se pustil do Archu. A šlo to! Ale je to asi jako když místo nákupu auta v autosalonu někde seženete motor a bednu s nářadím. Ale k tématu, linux do noteboučka jedině v případě že to bude typ kde je vyzkoušené že to jde. Ne všechny speciální ovladače pro hardware jdou nahradit linuxem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 274
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Mno... s timhle jsem se zatim nejak nesetkal.

Je velmi dobrej, co se tyka komprese a obnovitelnosti dat, ale co se tyka fragmentace a vykonu (a to jsou pro me osobne dulezitejsi parametry - disky jsou levny a zalohuju), tak EXT3 je podstatne lepsi. To je to s tou udrzbovosti - i bez toho, aniz bys neco instaloval, se NTFS proste casem (docela rychle) rozfragmentuje. To se u EXT3 nestane, resp. ne tak moc a tak rychle.

A pak tu mame od rijna 08 oficialne vydany EXT4... ;)

Je ale pravda, ze zalezi na uziti, nicmene si myslim, ze vykonnost a jeji udrzitelnost jsou pro vetsinu uzivatelu asi nejdulezitejsi kriteria, v tomhle pripade NTFS ztraci hodne. A je uz hoooodne stary - skoda, ze MS nedotahli WinFS, to by byl pomerne potrebnej krok kupredu.

NTFS je sice hodně starý systém, ale používá se už v několikáté verzi, jen ji Microsoft nedává tak na obdiv (víc třeba na wikipedii). Nechci to brát moc konfliktně, kritéria na filesystém má každý jiná (aneb mně třeba nevadí celkově ne moc znatelně nižší výkon NTFS, zato třeba mazání velkých souborů je na Ext3 vyloženě na zbláznění), takže jestli ti nevadí málo funkcí a celková zastaralost Ext3, tak proč ne.

Odkaz ke komentáři

O linuxu tu je rec cim dal casteji, dovolim si nabidnout jeden typ. Existuji evival (nebo jak se to pise) verze. Ty umozni spustit linux na pc kde jsou windows, aniz bych se musel bat nejakeho problemu. V praxi to znamena, ze si v biosu nastavim bootovani z cd-romky, coz neni vubec slozite jak se muze na prvni pohled zdat. Pak vlozim cd s evival verzi linuxu a restartuju pc. Pote co pc nabehne (nabehne uz linux z cd-romky) chvilku trva nez si novy system zjisti potrebne info (vypada to jako instalace systemu) a muzete potom uz pracovat v linuxu (soucasti bejva nejake graficke prostredi podobne treba windows) a zkusit si to. Kdyz vas to omrzi, pc vypnete. Kdyz ho zapnete s linuxem v cd-rom nabehne zase linux (tentokrat uz rychle), kdyz ho zapnete s prazdnou cd-rom nabehnou puvodni windows. V pc se pro uzivatele stanou dve veci. Vytvori se na disku soubor asi 10MB kde jsou ulozeny pro linux potrebne info a vytvori se soubor asi 200MB(?) ktery je pro linux nutny (rika se mu swap). Tyhle soubory nijak neprekazi, nevadi, dokonce ani windowsum:-) Pokud uz linux nebudete chtit pouzivat staci tyto dva soubory smaznout. Na seznameni s linuxem idealni. Ja takhle pouzival drive mandrake, je to uz par let tak snad jsem to popsal dobre. Kdyby ne klidne me nekdo opravte.

Odkaz ke komentáři

O linuxu tu je rec cim dal casteji, dovolim si nabidnout jeden typ. Existuji evival (nebo jak se to pise) verze. Ty umozni spustit linux na pc kde jsou windows...

Asi mas na mysli tzv. "Live distribuce". Jsou na cd/dvd a umoznuji si linux bezpecne vyzkouset. Na disk se zadna data nutne ukladat nemusi. Po vlozeni cd/dvd do mechaniky a restartu bootuje linux z media. Data ale neuklada na disk, ale pouze na RAM a system pak bezi z pameti, ne z HDD. Pro potencialni zajemce o linux je to opravdu idealni zpusob, jak si system osahat. Dulezite je, ze (pokud nenastane nejaky problem) funguji vsechny komponenty pocitace (periferie, pripojeni na net). Treba pro rozbehani adsl od O2 neni potreba nic nastavovat, vse bezi samo. Ten live system je v podstate ready-to-use. Tolik jen pro zajemce...

Odkaz ke komentáři

A neni nejak moc placatej ? jak se na tom dela ? Odpovim si sam dobre je to preci MAC :)

No ja musim mit widle od MRKvoSoftu :crying_anim02: tak jsem po vyskouseni nekolika Aceru, HP a jednoho Vaio zakotvil u IBM lenovo R61 C2D7100 na 2GHz NVS140, 2GB RAM, 320GB HDD a pro mne idealnich 1680x1050 na 15,4". Mam to uz asi rok a pul, po 14 dnech ktere jsem se trapil s Vistama jsem downgradoval na XP a od te doby si jej nemohu vynachvalit nejlepsi notas co jsem kdy videl a delal na nem. Ma svoje mouchy ale ktery nema. Ale cim je nejlepsi je SW podpora od Lenovo nejen ze se o to staraji ale ono to i funguje ne jak HP, Acer, Asus nebo nedej boze Fujitsu !!!

edit - chyba CPU

Placatej je akorát, navíc pevnej a lehounkej. Mám ještě Macbook Pro, ale používám ho už jenom na konverze videa, střih, nějaké foto editace apod, jinak mi Air bohatě stačí. Přešel jsem na Apple před 2 roky a nedám na něj dopustit - žádné zamrzání, hledání driverů, start ze sleep do vteřiny, stabilita parádní... (podotýkám že nejsem jejich agent a většinou bývám dost kritický)... Celá rodina na Apple a pohodička

Odkaz ke komentáři

Placatej je akorát, navíc pevnej a lehounkej. Mám ještě Macbook Pro, ale používám ho už jenom na konverze videa, střih, nějaké foto editace apod, jinak mi Air bohatě stačí. Přešel jsem na Apple před 2 roky a nedám na něj dopustit - žádné zamrzání, hledání driverů, start ze sleep do vteřiny, stabilita parádní... (podotýkám že nejsem jejich agent a většinou bývám dost kritický)... Celá rodina na Apple a pohodička

Já jsem o tomhle uspořádání také uvažoval, ale Apple nemá současné používání více počítačů a synchronisaci dat vyřešeny zrovna nejlépe (asi ještě hůř než Microsoft roaming profily). Kromě toho mi u airu vadí to, že na něm nemůžu koukat na filmy celý let AMS-NYC, což 15" MBP s další baterií zvládá bez větších problémů. No a pochopitelně mne ukrutně <censored> ten lesklý display.

Takže ty komplikace by mi za úsporu tahané hmotnosti nestály a zůstávám u MBP + domácí MP na kterém se dělá video, fotky apod. Sdílím jen projekty pro vývoj (jsou na MBP a MP si do té složky sahá po file sharingu) - když jsem se o to samé pokusil s mailem, tak jsem to sice rozchodil, ale spolehlivost nic moc.

Odkaz ke komentáři

Tak pro vyzkoušení Linuxu je nejlepší wubi...

Sám tak mám na pracovním HP 6820s (strašná topící a hučící mrcha, která po roce vypadá jak vytažená z popelnice) nainstalovaný Ubuntu, bohužel, některé programy ve Winech prostě potřebuju. Jinak by tam byl jenom Linux.

Manželka má Asus m51s - naprostá spojenost, velmi šikovný stroječek, osobně bych jej řadil o třídu výš, než to hp. Kvůli Media Centru jede na Vistách.

Odkaz ke komentáři

Tak pro vyzkoušení Linuxu je nejlepší wubi...

Sám tak mám na pracovním HP 6820s (strašná topící a hučící mrcha, která po roce vypadá jak vytažená z popelnice) nainstalovaný Ubuntu, bohužel, některé programy ve Winech prostě potřebuju. Jinak by tam byl jenom Linux.

Manželka má Asus m51s - naprostá spojenost, velmi šikovný stroječek, osobně bych jej řadil o třídu výš, než to hp. Kvůli Media Centru jede na Vistách.

Ak ti HP topi a huci rozober ho a vymen pastu na CPU idealne za nejaku luxusnejsiu napr z tekuteho kovu.... vysledok zaruceny 10-15C dolu a vetrak sa skoro nehne.

Odkaz ke komentáři

Já jsem o tomhle uspořádání také uvažoval, ale Apple nemá současné používání více počítačů a synchronisaci dat vyřešeny zrovna nejlépe (asi ještě hůř než Microsoft roaming profily). Kromě toho mi u airu vadí to, že na něm nemůžu koukat na filmy celý let AMS-NYC, což 15" MBP s další baterií zvládá bez větších problémů. No a pochopitelně mne ukrutně <censored> ten lesklý display.

Takže ty komplikace by mi za úsporu tahané hmotnosti nestály a zůstávám u MBP + domácí MP na kterém se dělá video, fotky apod. Sdílím jen projekty pro vývoj (jsou na MBP a MP si do té složky sahá po file sharingu) - když jsem se o to samé pokusil s mailem, tak jsem to sice rozchodil, ale spolehlivost nic moc.

Ten lesklej display trochu bolí, ale není to zdaleka tak špatné jako třeba Sony Vaio. V letadle se spokojím s videem v iPhone (mám externí lion baterku - malinká, dalších 20 hodin video provozu, dobití z USB). Sznchronizaci jsem dlouho vymýšlel, nakonec jsem si uvědomil, že Air je můj hlavní počítač a MBP spíš workhorse na rychlejší zpracování náročných úloh. MBA doma jedu přes Cinema Display (kvůli tabulkám apod)... Záleží co děláš, já se grafikou fozhodně neživím...

Odkaz ke komentáři

Asi mas na mysli tzv. "Live distribuce". Jsou na cd/dvd a umoznuji si linux bezpecne vyzkouset. Na disk se zadna data nutne ukladat nemusi. Po vlozeni cd/dvd do mechaniky a restartu bootuje linux z media. Data ale neuklada na disk, ale pouze na RAM a system pak bezi z pameti, ne z HDD. Pro potencialni zajemce o linux je to opravdu idealni zpusob, jak si system osahat. Dulezite je, ze (pokud nenastane nejaky problem) funguji vsechny komponenty pocitace (periferie, pripojeni na net). Treba pro rozbehani adsl od O2 neni potreba nic nastavovat, vse bezi samo. Ten live system je v podstate ready-to-use. Tolik jen pro zajemce...

já takhle začal s live distrem Danix, je to kompletní uživatelsky přítulný systém s prostředím KDE. Ale je jich mnoho, snad od každé velké distribuce je i live a spousty různých exotů. Ty nejmenší se vejdou i na malé CD jako třeba Damn Small linux a jedou na mašinách opravdu prehistorických. Kromě seznámení se systémem to jde úspěšně použít i pro záchranu dat při zhroucení systému, pokud samozřejmě poběží hardware.

Odkaz ke komentáři

já takhle začal s live distrem Danix, je to kompletní uživatelsky přítulný systém s prostředím KDE. Ale je jich mnoho, snad od každé velké distribuce je i live a spousty různých exotů. Ty nejmenší se vejdou i na malé CD jako třeba Damn Small linux a jedou na mašinách opravdu prehistorických. Kromě seznámení se systémem to jde úspěšně použít i pro záchranu dat při zhroucení systému, pokud samozřejmě poběží hardware.

Jéje, Danix byl u mě taky jeden z prvních Linuxů, ke kterým jsem se dostal. V práci jsem také používal Puppy Linux, byl opravdu mrňavý a vešel se do RAM, protože provozovat OS z (pomalého) CDčka fakt není nic moc. Bylo to na surfování, abych pracovní počítač "nezaprasil" nějakým smetím s netu.

Jednou nám havaroval jeden z počítačů ve firmě, při startu to hlásilo, že chybí nějaký soubor. Tak jsem nabootoval v Linuxu, příslušný soubor zkopíroval z jiného počítače a normálně ho tam "natlačíl". Připadal jsem si jako tvrdý hacker :D

Odkaz ke komentáři

Kdyby šlo jen o vzhled jako takový... Ale to, že v podstatě veškerý viditelný vývoj (tj. ne jádro, ale desktopy a aplikace) u Linuxu spočívá v tom "aby to už konečně bylo jako Windows" je trochu divné. Osobně mi to je dost líto - čekal jsem (a před lety tomu tak i částečně bylo), že když je to otevřené, budou se tam vymýšlet a zkoušet různé radikálně nové věci a vylepšení a místo toho tu máme závody v tom, kdo to udělá nejvíc Windows-like, protože to je považováno za jediný způsob, jak přitáhnout uživatele :-(

Z hlediska uživatele(!!! - rozdíly v architektuře mi pochopitelně známy jsou) je dnes Linux jen jinou implementací Windows, která mu nepřináší žádné zásadní výhody, s výjimkou dosti diskutabilní úspory na pořizovací ceně.

Windows nemám rád, ale když už ne OS X, tak snad raději ty, než tučňáka. Ten ať si zůstane zalezlý v MP3 přehrávačích, kamerách, routerech či serverech. Na přenosných počítačích to IMHO platí dvojnásob, protože různé utilitky a prográmky k využití speciálních hardwarových features budou pro Windows existovat vždy, pro Linux jen někdy.

To je - s prominutím - nesmysl.

Windows se hodně podobají především mainstream distribuce. Proč? Protože jsou mainstream :) A protože uživatelé prostě divoké experimenty nechtějí. Nicméně to neznamená, že tyto divočiny neexistují! Tile window managery, různé minimalistické managery, jednoúčelové distra typu MythTV... je tyhle experimenty a spol. taky nesleduju, ale vím, že jsou a není jich málo.

Za druhé, použitelnost je u Linuxu v mnoha aspektech větší. Např. kdo si zvykne na skriptování v bashi, je u stroje s Windows jako bez ruky, nohy a půlky prdele...

A bájná "lepší podpora hardware ve Windows" je taky mýtus. Víceméně se dá říct, že Windows raději podporují novější hardware (takže nové Visty si nerozumí se starším hardware) a Linux naopak starší (takže to chvíli trvá, než je podpora, ale vydrží skoro na furt). Z mé zkušenosti je podpora hardware v Linuxu lepší než v WXP, samozřejmě to u tebe může být jiné, ale mýtus o lepší podpoře hardware ve Windows je fakt kec.

Ale jinak to je v pohodě, doma mám Ubuntu, v něm VirtualBox s virtualizovanýma WinXP. Pracuju taky na WinXP, dělám v Eclipse (doma PHP, v práci Java), pracoval jsem ve Visual Studiu, používal jsem už asi všechny běžně používané technologie, a je třeba říct, že prostě na každou práci si hodí něco jiného :) aneb ani to nejlepší pilou se nedá dobře vyvrtat díra do zdi.

Odkaz ke komentáři

Nicméně to neznamená, že tyto divočiny neexistují! Tile window managery, různé minimalistické managery, jednoúčelové distra typu MythTV... je tyhle experimenty a spol. taky nesleduju, ale vím, že jsou a není jich málo.

Inu řekl bych, že mi v podstatě dáváš za pravdu - tyhle experimenty jsou buďto reinkarnace něčeho, co tu dávno bylo, jiné grafické ztvárnění toho, co je jinde, nebo něco, co tu ještě nebylo, ale co tu taky moc dlouho nebude, protože se to nedá používat ;-) Žádnou zásadní novinku na poli technologie či použitelnosti, která by vycházela z prostředí Linuxu (nebo u které má Linux zásadní podíl na jejím masovém rozšíření) si ani při veškeré snaze nemohu vzpomenou. Ale rád se případně nechám poučit.

Za druhé, použitelnost je u Linuxu v mnoha aspektech větší. Např. kdo si zvykne na skriptování v bashi, je u stroje s Windows jako bez ruky, nohy a půlky prdele...

1. bash skriptování není pro normální usery. Existuje-li něco jako skriptování pro běžné usery, tak je to applovský automator (a se skřípějícíma zubama pro power usery ještě i AppleScript a možná VBA).

2. pokud na něm trváš, tak bash je i na OS X (standardně) i na Windows (pro někoho, kdo ví k čemu to je a co s tím není doinstalování nejmenší problém).

A bájná "lepší podpora hardware ve Windows" je taky mýtus. Víceméně se dá říct, že Windows raději podporují novější hardware (takže nové Visty si nerozumí se starším hardware) a Linux naopak starší (takže to chvíli trvá, než je podpora, ale vydrží skoro na furt).

U desktopů souhlas, u laptopů, plných různcýh proprietárních vylepšení (a "vylepšení") rozhodně nesouhlasím.

Podotýkám, že doma nemám jediné Wintel PC a na desktop mi Windows nesmí jinak, než ve vmware.

Odkaz ke komentáři

Inu řekl bych, že mi v podstatě dáváš za pravdu - tyhle experimenty jsou buďto reinkarnace něčeho, co tu dávno bylo, jiné grafické ztvárnění toho, co je jinde, nebo něco, co tu ještě nebylo, ale co tu taky moc dlouho nebude, protože se to nedá používat ;-)

To už je holt úděl experimentů... já ti taky z hlavy nic takového neřeknu, tak hluboko do těch OS nevidím, ale myslím, že toho bylo dost a dost. Nicméně je to jenom můj dojem, na potvrzení nebo vyvrácení bych musel trošku googlit a dávat dohromady informace a do toho se mi už nechce.

1. bash skriptování není pro normální usery. Existuje-li něco jako skriptování pro běžné usery, tak je to applovský automator (a se skřípějícíma zubama pro power usery ještě i AppleScript a možná VBA).

2. pokud na něm trváš, tak bash je i na OS X (standardně) i na Windows (pro někoho, kdo ví k čemu to je a co s tím není doinstalování nejmenší problém).

U desktopů souhlas, u laptopů, plných různcýh proprietárních vylepšení (a "vylepšení") rozhodně nesouhlasím.

Pro normální usery... jistě, je to silný nástroj a normální user jej prostě nepochopí, stejně jako nepochopí jiné složité věci. Myslel jsem to jako ilustraci schopností Linuxu/Unixu oproti Windows. O cygwinu a spol. vím, i když jej nepoužívám.

S tím hardware ... notebooky jsou velmi často hodně obskurní výrobky, často běží "tak tak" na jediné odzkooušené konfiguraci jediné konkrétní verze Windows... Notebook je v každém případě nutno kupovat s vědomím k čemu bude používán. Nicméně ani tam to není tak jednoznačné - je to ale kus od kusu, typ od typu.

Odkaz ke komentáři

...Na disk se zadna data nutne ukladat nemusi...

Ja to zkousel u starsich verzi Mandrake nebo SuSe a tam se to bez tech dvou souboru neobeslo. Vetsinou kdyz uzivatel zjisti ze ma v korenovem adresari nove veci zacne plasit a nadavat vyrobci posledniho CD co strcil do mechaniky:-))) Tak radsi na to kazdeho upozornuju.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...