BUBÁK Odesláno 8. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. prosince 2007 Hodinky PRIM (s kal. 68, 96) byly, dle mého výborné, lidové, prakticky bezúdržbové hodinky za dobrou cenu. Bohužel, výroba náramkových hodinek PRIM skončila v roce 1990 ! Ještě , že PRIM Sporty mám ze starých časů. P.S.: Soudruzi z NDR(bývalé) opět začnou vyrábět vozidlo Trabant. http://www.trabant-tuning.estranky.cz/stra...opet-ve-vyrobe_ Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mischa Odesláno 8. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. prosince 2007 Bubák, no výroba skončila o pár let později, ale to není podstatné. Dobrý příklad transformace je Glashütte, tam bylo hned v roce 90 jasné, že Spezichrony a Spezimaticy v pochromovaném, nebo zlaceném pouzdru nebudou mít na trhu šanci. Zkusili vyrábět, nebo si nechali vyrábět velmi pěkná pouzdra v nerezu, měli krásné ciferníky a daly se koupit i u nás, možná spíš, než v Německu. Stály od 1650 do 2200 Kč, podle toho, jakou cenu na ně tehdy náš obchodník na uvolněném trhu dal. Dovnitř dávali Etu 2824 v základní verzi. I přes všechny klady a velmi dobrou cenu trvalo tak dva roky, než se vyprodaly. Existovaly 4 typy a já si dva koupil, teď lituji, že nemám všechny čtyři. A i přes ty dobré vlastnosti bylo jasné, že tímto způsobem Glashütte produkci udržet nemůže. Podařilo se to jen díky tomu, že byli schopni vyprojektovat a vyrobit své vlastní kalibry. Dnes jsou myslím celkem v pohodě, i když ty jejich kreace příliš hezké nejsou. A to byli v situaci, kdy se mohli chlubit svou předbolševickou tradicí a navíc němci sami, jako správní patrioti chtěli ne švýcarské, ale německé hodinky. U našich Primek to ale tak jednoduché nebude. Tradice masové výroby průměrných hodinek image nedělá, těch patriotů tady bude maximálně několik tisíc, 98 procent odpadne poté, co se dozví cenu. Primky z Etou bych si nikdy nekoupil, na to je spousta jiných a o mnoho levnějších firem. Ale Primky s vlastním kalibrem, to by byla jiná káva. Takový vymakaný kalibr 68 s chatony, mikroregulací, modřenými šrouby a vším, co k tomu patří, to by bylo. Pak bych neváhal a i když by děti hladověly, tak bych na to našetřil a koupil. I když bych věděl, že v absolutní kvalitě to nebude stačit na dvou až tříručkové hodinky v chronometrové verzi od Vacheronů, nebo Pateků. které se na ebay dají každý den pořídit v ceně od 1500 do 4000 Eur. A to ve zlatě, skvělém stavu, se stroji, které dodnes nemají co se estetické kvality konkurenci a navíc, s fantastickým rodokmenem. Je asi nemožné posoudit, co je u našich Primek správně a co špatně, ale každé zboží má takovou cenu, jakou je za něj někdo ochoten zaplatit. Dokud Prim funguje, je to znamení, že se daří a já jim nic jiného nepřeju. Třeba jednou přijde doba, kdy budu mít volné tři milióny, jen na hodinky / potřebuji ještě tak dalších dvacet na auta a 50 na bydlení a ostatní potřeby/, pak si koupím pár Pateků a Vacheronů, možná i něco jiného, určitě tam ale nebudou chybět Primky, o kterých jsem psal. Jestli budou. Pro normálního člověka, myslím s normálními příjmy a láskou k českým hodinkám je asi nejlepší verze sehnat modely historické ve skvělém stavu a ty nosit. Kdyby jich někomu bylo líto, tak může připlatit a udělat renovaci. Teprve, když má někdo sklony k novým modelům, koukal bych po dnešní produkci. Když bych chtěl něco fakt hodně individuálního, nešel bych do limitky, ale asi bych se obrátil na Mechana /i když ho ještě neznám/ a nechal si udělat něco opravdu hezkýho, určitě umí vše, co bych si vypřál. Ne zvenčí, ale zevnitř. Měl bych tak unikát. Rozumím ale tomu, že je parta lidí, které dokáže právě ta limitka spojit. Pro někoho bude ten pocit sounáležitosti tak významný, že se nedá penězi poměřit, pak tedy není tak důležité, kolik hodinky stály. Jiná věc je pak zhodnocení investic po určité době. Je jasné, že většina toho, co Prim prodá už nikdy takové ceny nedosáhne. Ale co když si třeba dám inzerát, že koupím L.E žluťásky IGEN? Myslíte, že najdu někoho, kdo mi je prodá? A když, tak za kolik? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
BUBÁK Odesláno 9. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. prosince 2007 (upraveno) Bubák, no výroba skončila o pár let později, ale to není podstatné. Dobrý příklad transformace je Glashütte, tam bylo hned v roce 90 jasné, že Spezichrony a Spezimaticy v pochromovaném, nebo zlaceném pouzdru nebudou mít na trhu šanci. Zkusili vyrábět, nebo si nechali vyrábět velmi pěkná pouzdra v nerezu, měli krásné ciferníky a daly se koupit i u nás, možná spíš, než v Německu. Stály od 1650 do 2200 Kč, podle toho, jakou cenu na ně tehdy náš obchodník na uvolněném trhu dal. Dovnitř dávali Etu 2824 v základní verzi. I přes všechny klady a velmi dobrou cenu trvalo tak dva roky, než se vyprodaly. Existovaly 4 typy a já si dva koupil, teď lituji, že nemám všechny čtyři. A i přes ty dobré vlastnosti bylo jasné, že tímto způsobem Glashütte produkci udržet nemůže. Podařilo se to jen díky tomu, že byli schopni vyprojektovat a vyrobit své vlastní kalibry. Dnes jsou myslím celkem v pohodě, i když ty jejich kreace příliš hezké nejsou. A to byli v situaci, kdy se mohli chlubit svou předbolševickou tradicí a navíc němci sami, jako správní patrioti chtěli ne švýcarské, ale německé hodinky. U našich Primek to ale tak jednoduché nebude. Tradice masové výroby průměrných hodinek image nedělá, těch patriotů tady bude maximálně několik tisíc, 98 procent odpadne poté, co se dozví cenu. Primky z Etou bych si nikdy nekoupil, na to je spousta jiných a o mnoho levnějších firem. Ale Primky s vlastním kalibrem, to by byla jiná káva. Takový vymakaný kalibr 68 s chatony, mikroregulací, modřenými šrouby a vším, co k tomu patří, to by bylo. Pak bych neváhal a i když by děti hladověly, tak bych na to našetřil a koupil. I když bych věděl, že v absolutní kvalitě to nebude stačit na dvou až tříručkové hodinky v chronometrové verzi od Vacheronů, nebo Pateků. které se na ebay dají každý den pořídit v ceně od 1500 do 4000 Eur. A to ve zlatě, skvělém stavu, se stroji, které dodnes nemají co se estetické kvality konkurenci a navíc, s fantastickým rodokmenem. Je asi nemožné posoudit, co je u našich Primek správně a co špatně, ale každé zboží má takovou cenu, jakou je za něj někdo ochoten zaplatit. Dokud Prim funguje, je to znamení, že se daří a já jim nic jiného nepřeju. Třeba jednou přijde doba, kdy budu mít volné tři milióny, jen na hodinky / potřebuji ještě tak dalších dvacet na auta a 50 na bydlení a ostatní potřeby/, pak si koupím pár Pateků a Vacheronů, možná i něco jiného, určitě tam ale nebudou chybět Primky, o kterých jsem psal. Jestli budou. Pro normálního člověka, myslím s normálními příjmy a láskou k českým hodinkám je asi nejlepší verze sehnat modely historické ve skvělém stavu a ty nosit. Kdyby jich někomu bylo líto, tak může připlatit a udělat renovaci. Teprve, když má někdo sklony k novým modelům, koukal bych po dnešní produkci. Když bych chtěl něco fakt hodně individuálního, nešel bych do limitky, ale asi bych se obrátil na Mechana /i když ho ještě neznám/ a nechal si udělat něco opravdu hezkýho, určitě umí vše, co bych si vypřál. Ne zvenčí, ale zevnitř. Měl bych tak unikát. Rozumím ale tomu, že je parta lidí, které dokáže právě ta limitka spojit. Pro někoho bude ten pocit sounáležitosti tak významný, že se nedá penězi poměřit, pak tedy není tak důležité, kolik hodinky stály. Jiná věc je pak zhodnocení investic po určité době. Je jasné, že většina toho, co Prim prodá už nikdy takové ceny nedosáhne. Ale co když si třeba dám inzerát, že koupím L.E žluťásky IGEN? Myslíte, že najdu někoho, kdo mi je prodá? A když, tak za kolik? Omlouvám se za nepřesnost a opravuji, po roce 1990. Upraveno 9. prosince 2007 uživatelem BUBÁK Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
HonzaX Odesláno 9. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. prosince 2007 Ad HonzaX: Tohle už je slušná špína, nemyslíš? Nebo máš snad jediný důkaz? Prý forum gentlemanů, ale trošku, ale opravdu jenom trošku k poblití Ty zřejmě patříš mezi ty co nikdy nepochybují . Každá mince má ale 2 strany . Ty tvrdíš ,že je to špína ,já si myslím ,že je to oprávněná pochybnost . Vzpomeň si co se tady strhlo okolo Diskutera , jak Cigi odcházel , co tu létalo z jeho strany (můžeš si to dohledat máš li zájem ) a najednou je zde znova u zrodu nové edice . A znova řádí . Jestli je to forum gentlmenů tak kroť svého guru ať se tak chová. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vana Odesláno 9. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. prosince 2007 P.S.: Soudruzi z NDR(bývalé) opět začnou vyrábět vozidlo Trabant. Tak pokud si vezmou příklad z filosofie fy PRIM, tak to nechci vidět tu cenu...teď mám na ruce starý Sporty II za 300 Kč a od nových, které stojí nějakých 40 000, se liší pouze pouzdrem a dýnkem. Tomu říkám filozofie firmy! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
stanley Odesláno 9. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. prosince 2007 Tak pokud si vezmou příklad z filosofie fy PRIM, tak to nechci vidět tu cenu...teď mám na ruce starý Sporty II za 300 Kč a od nových, které stojí nějakých 40 000, se liší pouze pouzdrem a dýnkem. Tomu říkám filozofie firmy! Rozdílů je samozřejmě víc. Zapomínáš na 2824-2, jak zde někdo trefně označil, tdi mezi kalibry . Nehledej filosofii - tohle je tuning. Spíš joke (s takhle nastřelenou cenou). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pan socka Odesláno 9. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. prosince 2007 Ale vůbec ne, pánové, cenotvorba Prim zde, dle mého soudu, nebyla nikdy tabu. Co však bylo tabu zasírat vlákna OT příspěvky o cenách. Zvláště pak vlákna o nových modelech nebo limitkách tam to vždy vadilo. Nikoho prostě nebavilo probírat se výkřiky ježšmarjajoseftojedrahý. Nyní zde máte své vlákno kde se můžete vzájemně vyplakat, kterak je ten Elton ošklivý, neb jeho cenová politika se vymyká poučkám z chytrých publikací. Na vysvětlenou, pánové, nejsem zaměstnancem fa Elton, nikdy jsem se nesetkal s panem Prokopem. Nic mi neříká produkce jeho firmy, tedy až na pár vyjímek. Je mi ale velmi sympatická jejich filozofie, kterou si přetlumočím zhruba takto ? přineste si návrh a my vám ty hodinky vyrobíme. Co mi na Eltonu vadí je věčná recyklace toho bolševického balastu, ale ceny tedy rozhodně ne. Zdravím Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
B.F.G. Odesláno 9. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. prosince 2007 Ale vůbec ne, pánové, cenotvorba Prim zde, dle mého soudu, nebyla nikdy tabu. Co však bylo tabu zasírat vlákna OT příspěvky o cenách. Zvláště pak vlákna o nových modelech nebo limitkách tam to vždy vadilo. Nikoho prostě nebavilo probírat se výkřiky ježšmarjajoseftojedrahý. Nyní zde máte své vlákno kde se můžete vzájemně vyplakat, kterak je ten Elton ošklivý, neb jeho cenová politika se vymyká poučkám z chytrých publikací. Na vysvětlenou, pánové, nejsem zaměstnancem fa Elton, nikdy jsem se nesetkal s panem Prokopem. Nic mi neříká produkce jeho firmy, tedy až na pár vyjímek. Je mi ale velmi sympatická jejich filozofie, kterou si přetlumočím zhruba takto ? přineste si návrh a my vám ty hodinky vyrobíme. Co mi na Eltonu vadí je věčná recyklace toho bolševického balastu, ale ceny tedy rozhodně ne. Zdravím No vida, mě zase například cena Primek docela moc vadí. Je to jediný důvod, pro mě velmi pádný, proč si je nekoupím. Nemyslím si, že je Prim jediná firma, která nabízí, jak ty píšeš, hodinky dle vlastního návrhu. Hlavní problém "limitek" Prim vidím v pramalém kouzlu pro potencionální kupce. Mno, i když se pár poblouzněných Čechů asi najde, nebo poblouzní? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
stanley Odesláno 9. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. prosince 2007 Pane Socko, s recyklací bolševického balastu máte pravdu. Momentálně mi to připomíná Š105 tdi na 17" s xenonama za cenu passatu ... ale na rozdíl od Vás mi ta docela cena vadí ... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
New Milis Odesláno 9. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. prosince 2007 Působení Prima a Cigiho tady na tom fóru způsobilo, že do Eltonu by mě dneska nikdo nedostal ani párem wolů... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
georg Odesláno 9. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. prosince 2007 To, jestli se někomu líbí nebo nelíbí novodobé primky je věcí osobní volby. A pokud se najde někdo, kdo je ochoten zaplatit požadovanou sumu, pak je to asi v pořádku. Na tomto fóru je jediný zástupcem za Elton pan P. s nickem PRIM. Jeden čas tu vystupoval i nějaký Artur, ale nějakou dobu jsem tu nepůsobil a tak si nejsem jist, zdali to ještě je pravda. Co mi vadí na přístupu PRIMa - několikrát jsem měl možnost se s ním sejít při různých setkáních, burzičkách a pod. Téměř vždy na sebe strhne pozornost nějakou novodobou produkcí Eltonu. Ale já se nechci bavit o nových primkách, ale o těch starých, které sbírám. A to zase příliš nezajímá jeho. Takže mě přestalo bavit chodit na firemní prezentace Eltonu pod rouškou Chronomagu. A taky jsem se přestal zapojovat do diskuzí k novodobé produkci Eltonu - nechci se podílet na marketingové práci a pak slyšet to, jak super výhodné jsou limitované pro nás. A "vymalováno" jsem měl i v případě, když jsem z ruky sundal hodinky a zeptal se ho na to, proč ty mé mohou stát se stejným strojkem jako od Eltonu 3 tisíce i s poštovným (před rokem a půl). Byli to tyto hodinky: http://cgi.ebay.de/Altanus-GENEVE-FLIEGERU...VQQcmdZViewItem Howk. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
monsieur Odesláno 9. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. prosince 2007 Všechno už tu asi bylo. Velkou sérii bude ovlivňovat absence vlastního kalibru a velmi obtížné stlačení jeho ceny kdyby byl vyráběn. Většina naší přesné (tedy i jemné) mechaniky bude podle mého názoru postupně přecházet jen na "ladičské" úpravy už existujícího standardního produktu - minulého (tedy levnějšího) nebo současného, tuzemského nebo zahraničního. V tom jsou kroky Eltonu logické. Otázka kterou si kladu je, zda to stačí na zisk prostředků pro další rozvoj (případně vývoj) a hlavně stabilizaci zkušených lidí pro výrobu. Nebo jen umožní držet pozice do určité doby. Pak bych si docela dokázal představit připojení k výrazně silnějšímu subjektu. To ale ukáže budoucnost. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jaem Odesláno 9. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. prosince 2007 Je v podstate uplne jedno, co tu popiseme, aj tak si v Eltone budu robit to, co povazuju za dobre. Ak chytia rocne niekolko "hejlov" ochotnych zaplatit premrstenu cenu za pocit vynimocnosti, tak je to len ich vyhra. Mna osobne nezaujali. A urcite by som nebol ochotny za tie peniaze kupit nieco, coho sa vyrobilo kvantum a je za par korun kupitelne v hocktorom vetesnictve. Nechcem spochybnovat kvalitu starych Primiek, ale pre mna inu ako emocionalnu hodnotu nemaju. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
elloco Odesláno 10. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. prosince 2007 Byl jsem na pivu se dvěma přáteli (IWC Regulateur + Omega "Bond") a bavili jsme se i o hodinkách. Nejsou fandy, berou hodinky jako obyčejné zboží, tzn. mají určité povědomí o značkách a sem tam si nějaké koupí. Když jsem je seznámil s produkcí a filosofií značky Prim, tak oba začli hýkat: "Primerosky ze kilo?? Si děláš kozy ne? A oba se shodli na tom, že ve škole, kde se tak trochu formují názory na život, byly nositelé "Primerosek" vždy terčem posměchu jako socky (jedná se o 70. léta). Vnímal jste to někdo také tak? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
New X-Bob Odesláno 10. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. prosince 2007 Myslíš Ondraji v těch 70.tých letech? Moje zkušenosti takové nejsou, kdo měl Primky, neřku-li Sporty II, tak to bylo OK a super. Až pak později, když přišly qurtzky a digi, byl king ten, co je měl s melodiemi a kalkulačkou Osobně si myslím, že jsme se tehdy věnovali spíš tomu, co budem vyvádět odpoledne po škole, kam se pojede na kole a pod a značky hodinek atd. jsme moc neprožívali. Ale to víš - okresní město východních Čech moc tuzexem a pod. nežilo. A ani na střední škole moc se nerozlišovalo (to už Praha) dle hodinek. Levisky, Adidas boty z Tůzu nebo z MLR, prosím, ale hodinky? . Tys to ve škole nějak vnímal? Myslím "status skrz hodinky". Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JJ Odesláno 10. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. prosince 2007 A oba se shodli na tom, že ve škole, kde se tak trochu formují názory na život, byly nositelé "Primerosek" vždy terčem posměchu jako socky (jedná se o 70. léta). Vnímal jste to někdo také tak? No já mohu sloužit pouze zkušenostmi z let osmdesátých, shodou okolností také z východních Čech, jako X-Bob. Okolo hodinek se netočil svět, ale ručičkové hodinky byly trochu out, ale za socku kvůli nim nikdo nikoho nepokládal (ono tenkrát byly socky v podstatě všichni...). Frčely digitálky, později pak zejména hodinky kombinované - s ručkami i displayem. Asi jedinými uznávanými ručičkovými hodinkami byly Prim Sport II, jejichž majitelé si je při koupání demonstrativně nechávali na ruce, což "digitálkáři" udělat nemohli. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
elloco Odesláno 10. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. prosince 2007 Živě si vybavuji jednu přestávku, kdy jsme si v devítce porovnávali hodinky. Já měl Fortisky, pak tam byly Tissot, Citizen, Orient se zeleným ciferníkem a zajímavě prolamovaným safírovým (jak zdůrazňoval majitel) sklíčkem, hodně starších Primek, Poljoty a Ruhly. Kupodivu žádné Sporty (r.1977). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jaem Odesláno 10. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. prosince 2007 Ja si spominam, ako spoluziaci, majitelia Prim Sport II bledli zavistou pri pohlade na moje Ruhla Chrono Antimagnetic. A morska panna na dynku bola tazko eroticka (pre 13-14 rocnych chlapcov v druhej polovici 80. rokov...) BTW viete si predstavit, ak by nieco podobne robil v tej dobe Prim, aka by bola, podla sucasnej cenovej politiky, cena ich reedicie? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rorda Odesláno 10. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. prosince 2007 Mít tyhle hodinky, tak by tady spousta lidí levitovala metr nad zemí i dneska ... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník tolja Odesláno 10. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. prosince 2007 Ja si spominam, ako spoluziaci, majitelia Prim Sport II bledli zavistou pri pohlade na moje Ruhla Chrono Antimagnetic. BTW viete si predstavit, ak by nieco podobne robil v tej dobe Prim, aka by bola, podla sucasnej cenovej politiky, cena ich reedicie? Spolužák měl Ruhly s worldtime podobné jako na obrázku, a já mu je ukrutně záviděl. Při lyžařské návštěvě v DDR jsem si v Oberwiesenthalu za 110 marek zakoupil Ruhly chronografy, které ukazuješ, a byl jsem ve škole za kinga - bohužel jen rok, než ten nablejskanej šmejd přestal jít. No a za poslední vysvědčení ze základky mi naši koupili v té době ukrutnou novinku Prim quartz. Ty taky moc nevydržely, a zkoušly z dospělosti jsem skládal s digitálkami Casio na ruce. sakra to už je dávno Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se