Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Poridil jsem si hodinky s legendarním kalibrem AS 1130. Ne nadarmo se mu rika Wehrmachtswerk, ten muj prirustek totis vyfasoval behem druhe svetove nejaky vojak wehrmachtu. Zda prezil nevim, hodinky ano a strojek vypada jako novy.

Ale k veci, strojku AS je spousta modelu, tak me napadlo, jestli to s nimi nebylo jako dnes se strojky ETA. Tedy, ze si je ostatni vyrobci kupovali a davali do vlastnich hodinek jak to dela dnesni vetsina vyrobcu s kalibry ETA.

Ovsem take jsem se tu dozvedel, ze jeden pan Schild (zkratka AS pochazi z inicialu A. Schild) byl sefem firmy Eterna ktera je vyrobcem kalibru ETA. Je to jen shoda jmen, nebo jsou AS predchudcy strojku ETA?

Diky

Odesláno
Poridil jsem si hodinky s legendarním kalibrem AS 1130. Ne nadarmo se mu rika Wehrmachtswerk, ten muj prirustek totis vyfasoval behem druhe svetove nejaky vojak wehrmachtu. Zda prezil nevim, hodinky ano a strojek vypada jako novy.

Ale k veci, strojku AS je spousta modelu, tak me napadlo, jestli to s nimi nebylo jako dnes se strojky ETA. Tedy, ze si je ostatni vyrobci kupovali a davali do vlastnich hodinek jak to dela dnesni vetsina vyrobcu s kalibry ETA.

Ovsem take jsem se tu dozvedel, ze jeden pan Schild (zkratka AS pochazi z inicialu A. Schild) byl sefem firmy Eterna ktera je vyrobcem kalibru ETA. Je to jen shoda jmen, nebo jsou AS predchudcy strojku ETA?

Diky

"Looking through Heinz Hampel?s excellent book, ?Automatic Wristwatches from Switzerland?, it appears to me as if the ETA 2824 is also an Eterna derived caliber. Although not identical, it definitely seems that the Eterna Caliber 1429/1439 "

http://www.chronometrie.com/eta2824/eta2824.html

Odesláno (upraveno)

Diky

Zakladatelem Eterna byl Urs Schild (ne A. Schild) (1856). Firma se jmenovala Schild Fréres, roku 1905 se přejmenovala na Eterna. Dalšími řediteli byli Theodor a potom Rudolf Schild. ETA byla její divizí na výrobu strojků. Osamostatnila se roku 1932. A.Schild byla jiná firma. Jestli je A. Schild nějak spřízněn se Schildy z Eterny je příhodná otázka, ale nic jsem nenašel, co by tomu nasvědčovalo. A. Schild byl výrobcem strojků (ebauches). Někde jsem četl, že podle nějakého švýcarského zákona výrobci strojků, které dodávali pro výrobce hodinek nesměli sami vyrábět celé hodinky. I když na druhou stranu A.Schild udájně vyráběl hodinky ASSA. A.Schild byl později pohlcen. I ostatní výrobci strojků jako Lemania, FHF, Valjoux se mezi sebou různě spojovali a rozpojovali. Nakonec víceméně všichni skončili v ETA a ETA we Swatch. (takže dneska máme stejně většinou Swatchky ať chceme nebo ne :-)

Upraveno uživatelem dknespl
Odesláno
Diky, takze ma prvostni domenka byla spravna, druha ne.

Tak jsem jeste pohledal a podezreni bylo spravne - zda se, ze Adolf a Urs nebyli nic mensiho nez bratri!

Odesláno
Tak jsem jeste pohledal a podezreni bylo spravne - zda se, ze Adolf a Urs nebyli nic mensiho nez bratri!

Takze rodinna konkurence? Neco jako Puma a Adidas?

Odesláno

Nerad bych se hádal, ale není to A. zkratka pro "Anton" a ne Adolf?

Odesláno
Nerad bych se hádal, ale není to A. zkratka pro "Anton" a ne Adolf?

Anton byl jejich tata, nekecam, vazne.

Odesláno

Wiki tam má chybu, všude je firma uváděna jako Anton Schild S.A. Stačí zadat do Google. Každopádně manufakturu založil otec, zdá se, že Adolph ji dále rozvinul a Urs se trhl a vytvořil Eternu.

Odesláno (upraveno)
Wiki tam má chybu, všude je firma uváděna jako Anton Schild S.A. Stačí zadat do Google. Každopádně manufakturu založil otec, zdá se, že Adolph ji dále rozvinul a Urs se trhl a vytvořil Eternu.

V tom pripade by byla chyba i na oficialnich strankach ETA, viz http://www.eta.ch/bilder/History_of_ETA.pdf. Byl to prave Adolph kdo se "trhl". Otec Anton zalozil s dcerou dilnicku a uciliste 1850 (http://www.glashuette-uhrenlexicon.de/index.php?cnt=text&typ=gepe&id=1091) . 1856 zalozil Urs predchudce Eterny a 1896 se trhl Adolph a zalozil AS ebauches. Pozdeji vzniklo Ebauches SA - AS, FHF, ETA v ramci nehoz pusobily znacky samostatne a az v roce 1978 sfuzovaly. AS zaniklo jako brand 1983 (viz tez http://www.schmuckecke.de/hersteller/as.html). Jako autoritativni bych nicmene bral stranky www.eta.ch., kde je uvaden _Adolph Schild S.A._

Upraveno uživatelem dknespl
Odesláno
V tom pripade by byla chyba i na oficialnich strankach ETA, viz http://www.eta.ch/bilder/History_of_ETA.pdf. Byl to prave Adolph kdo se "trhl". Otec Anton zalozil s dcerou dilnicku a uciliste 1850 (http://www.glashuette-uhrenlexicon.de/index.php?cnt=text&typ=gepe&id=1091) . 1856 zalozil Urs predchudce Eterny a 1896 se trhl Adolph a zalozil AS ebauches. Pozdeji vzniklo Ebauches SA - AS, FHF, ETA v ramci nehoz pusobily znacky samostatne a az v roce 1978 sfuzovaly. AS zaniklo jako brand 1983 (viz tez http://www.schmuckecke.de/hersteller/as.html). Jako autoritativni bych nicmene bral stranky www.eta.ch., kde je uvaden _Adolph Schild S.A._

No jo, máš pravdu, v tom případě zůstane otázka asi bez nahlédnutí do archivního Handelsregistru nezodpovězena, protože cca 80% i oficiálních pramenů uvádí společnost jako "Anton Schild S.A."(m.j. např. Knirim i Ranfft). O tom, že Adolph založil akciovku, asi není sporu.

Odesláno

:devil:

No jo, máš pravdu, v tom případě zůstane otázka asi bez nahlédnutí do archivního Handelsregistru nezodpovězena, protože cca 80% i oficiálních pramenů uvádí společnost jako "Anton Schild S.A."(m.j. např. Knirim i Ranfft). O tom, že Adolph založil akciovku, asi není sporu.

Vypadá to že to zůstane stejnou záhadou, jako to, jak se jmenoval křestními jmény B. J. Hunnicut v seriálu MASH :-)

Možná že i v onom obchodním registru bude uvedeno jen A. Schild a možná je to záměr - třeba se Adolph nemohl rozhodnout jestli to pojmenuje po sobě nebo po otci, tak z toho takhle elegantně vybruslil :thumbsup_anim:

Ale stejně si myslím, že to znamená Anton. :devil:

• po 4 týdnech...
Odesláno

Kvuli tomuto strojku jsem se ptal.

A. Shild 1130. Nekdy z roku 1939. Zajimavosti je incabloc. Bezne se totiz podobne ochrany setrvacky zacaly pouzivat az v 60. letech. Hitler asi na vojacich wehrmachtu nesetril;)

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...