Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 112
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Promiňte prime, to s tím drancováním byl opravdu šprajc. :)

Proč ale chránit zrovna pouzdro sportII? Vždyť jste si jej již sami totálně zprofanovali - viz miyota a parexo a tak dál a humberta jsou taky spíš pro srandu. Ale to vůbec nevadí, naopak, má všechny předpoklady - je v současnosti trendy, je populární a známé (skoro celá veřejnost jej má v povědomí), je jednoduché, roztomilé, odolné, levné, velmi rozšířené a kompatabilní skoro se vším, co jste kdy vyrobili - ideální pro tyto účely, skoro erbovní věc.

Je totální nesmysl teď začít najednou tvrdit, jaký je to poklad, vzácnost a vrchol vytříbeného designu a rodinné stříbro, jen proto, že se kdysi shodou okolností použilo na nějaké letecké primky a vy plánujete drahou reedici. Ne, je to výborný design právě pro tu popularitu a rozšíření a obyčejnost, jak uvádím výše.

Kreativitu bych využíval na nová exkluzivnější pouzdra, která bych už nenechával tak zprofanovat - tedy přesně opačný postup, než je ten Váš. V této souvislosti musím říci, že naprosto nechápu vaši koncepci stejného modulového pouzdra codenis pro quarzky i mechanické chronografy - je to přeci přesný opak toho, co nám tady půl roku tvrdíte - že jste maloseriová manufaktura silná ve výrobě pouzder - obával bych se, že takto koncipovaný codenis dopadne přesně jako sportII. Více o tom podiskutuju na vláknu codenis, zde jen pro ilustraci.

Stavebnice je super nápad! :), :)

Odesláno

Ackoliv sam nemam zajem o zadna nahradni dynka, prihodim sve da centy do diskuze..

Muj pohled na vyrobu samostatnych dynek pro Sport II je ten, ze pouzdro Sport II se nejakym separatne, na zakazku nekolika jedincu, vyrobenym dynkem znehodnotit neda. Samotnych pouzder Sport II bylo vyrobeno vic nez dost, aby to samo o sobe stacilo na znehodnoceni ;)

Taky si nemyslim, ze by nejaka domacka skladacka "leteckych" Sportu mohla nejak ohrozit raritnost puvodni serie, nebo i pripadne repliky/remaku. Totiz znalec to stejne pozna a pochybuju, ze nekdo sezene original cifernik k CSLA Sportum. To by, vzhledem k omezene puvodni serii, byla asi jeste vetsi frajerina, nez sehnat NOS cifernik na Sport I ;) A cifernik (ne pohon) je podle mne ten podstatny znak teto limitovane serie! Kdyz si nekdo doma zbastli Sport II s automatickym natahem, no prosim, ale je to porad jen Sport II v nejake "home made" uprave. Nikdy to nebude letecky Sport. Automaticky natah rozhodne neni ta pricina raritnosti a duvod soucasneho cenoveho silenstvi. Tou pricinou je historie, nostalgie a pribeh!

Co by mohlo PRIM poskodit je, ze si nekdo "podomacku" vyrobi nejake dily a pak je pouzije na original hodinkach. To je myslim vetsi problem a vubec se nedivim panu Prokopovi, ze z toho neni nadseny. Zadna firma neni nadsena, kdyz se ji do vyroby dilu montuji amateri (bez urazky). Osobne musim rict, ze by mne takto vyrobeny dil ani netesil, protoze vedomi toho, ze to neni original by mne zralo a z poskladanych hodinek bych asi ani nemel radost. Jenze kdyz chci automaticke Sporty a nemam original dily, co nadelam, ze? ;)

Na druhou stranu, pokud firma PRIM prijde pro nadsence s necim jako malo-seriovou vyrobou dilu, formou skladacky, dovedu si predstavit, ze by tim byla hodne zajimava a popularni. Samozrejme, by tyto dily nemely byt prodavany ve velkem, max. par kusu za rok/osoba. A aby se zachovala jista exluzivita, bylo by mozna dobre dily nejak oznacit (viditelne jen pri rozebrani hodinek. Takze pouziti techto limitovanych dilu jinde nez v nove skladacce (napriklad neautorizovany servis starych hodinek), by se pri pripadne servisni kontrole v NMnM snadno odhalil.

Neslo by tak o zadnou loserskou skladacku z ruznych hodinek a pochybnych dilu, ale vzdy o original PRIM, ktere by si majitel napriklad sam poskladal a mel by obrovskou radost z toho, ze si sam sestavil hodinky a treba i nakombinoval podle svych predstav. Kazde hodinky by pak tale byly PRIM a kazde svym zpusobem original!

Odesláno

Má někdo pocit, že jsem znehodnotil jeho sbírkové letecké Prim Sport? Přiznám se, že jsem si znehodnotil vlastní letecké Prim Sport tím, že jsem je strčil do nerezového pouzdra. Ale k němu mám v pytlíku to původní mosazné.

Odklízeči, dnes, v době CNC technologií se trošku stírá rozdíl mezi malosériovou a velkosériovou výrobou. Uvedu příklad zrovna na tom vyvýšeném dýnku:

Firma, která má potřebné technologické zázemí, sice tuto věc nikdy nedělala, ale neřeknou, že to nejde. Jen musí někdo nějakou dobu vymýšlet, jak to bude mašina dělat, napsat program a u toho dýnky si ještě vyrobit upínací přípravek. Současně zjistí, že na jednu operaci nemají nástroj, tak jej koupí. Vyrobí se první dýnko. To trvá nějakou dobu - a hodinová cena práce mašiny je cca 800 - 1000 Kč na hodinu. Do výrobu toho prvního dýnka to stojí přímé i nepřímé peníze (mzdy, čas, leasing, topení, elektřina, materiál, blablabla). Ale s každou další opakovanou výrobou je vše připravené a pak už se více méně kalkuluje výrobní čas x kusy. Rozdíly v ceně mezi 100 kusy nebo 1000 kusy nejsou nijak dramatické.

Výroba obalu na hodinový strojek je standardní strojírenská výroba s poměrně malými požadavky na přesnost (prosím nechytejte mě absolutně za slovo - teď poměřuji výrobu nerezového snadno obrobitelného pouzdra s výrobou tvarových dílů např. pro formy pro vstřikování plastů, které mají tvrdost vyšší než 50 HRC a dále se zpracovávají).

A když Elton má připravenu kompletní technologii pro výrobu pouzdra Sport 2 a před 4 lety jej byl schopen prodat za cenu kolem 500 Kč, je pro mě rozumově nepřijatelné, že dnes je nutná trojnásobná částka. Schválně, kdo z vás, kteří se pohybujete ve strojařině, jste si dovolili 3x zdražit? A kdo z vás byl naopak přinucen zlevnit např. nákupem nových technologií (= zkrácení výrobních časů, zvýšení kapacit, unifikace, ...)?

Odesláno

Ano, rozumim tvym argumentum. Ovsem pouzdro/soucastka vyrobena v PRIM je original a naprosto stejna vec, vyrobena nekde jinde (u nekoho kdo nema s PRIM vubec nic spolecneho) je pro mne z pocitoveho hlediska naprosto neoriginalni dil.

To, ze se vymenou mosazneho pouzdra za nerez pouzdro znehodnoti hodinky..no tezko rict? O tom uz jsme se v minulosti bavili, ja konkretne jsem s tim mel velky problem u Sportu I. Ale uz jsem to hodil za hlavu ;) A co..zas tak cenne hodinky (vyjadreno financne) to nejsou, abych se kvuli tomu musel uzirat a pokud je chci i nosit a nechci co 2 roky nechavat mosaz znovu pokovovat, budu volit nove SS pouzdro. To se maximalne prelesti a jedes dal.

Otazka soucasne ceny pouzdra Sport II oproti cene z pred 4 let je vec jina, ale do teto diskuze se poustet nejdu ;) Ostatne, ja uz jsem se k nekterym cenam PRIM nekolikrat vyjadril a myslim, ze nemam co bych k tomu vic rekl. Bohuzel, je treba se smirit s tim, ze dokud o PRIM pred 4 lety uz temer nikdo ani neslysel (klidne si to muzes rict o dobe pred 2 lety), dnes je i diky tomuto foru situace presne opacna a je to stale jeste jen zacatek! Tehdy byl PRIM rad, kdyz se delaly aspon nejake renovace a treba i parexo koupilo sadu novych pouzder na renovace. Kdo mohl pred 4 lety vedet, ze se najednou 500 lidi zblazni a pujde vykupovat stare osoupane primky a zadat si renovace? Dneska si diky boomu, ktery tady stale probiha, muzou klidne stanovit pro ne vyhodnejsi cenu. To je poste trh. Proc roste cena ropy zaroven s rostouci poptavkou? No jednak proto, ze dochazeji zasoby (stejne jako zdroje starych NOS dilu) ale hlavne proto, ze oni proste tu cenu zvysit muzou, tak proc by to neudelali?

Odesláno

Odklízeči, proboha, to je jako bys brojil proti všem tuningovým firmám. Myslím, že takové aktivity se všeobecně spíše podporují.

Jinak pochopitelně plně souhlasím, je zásadně třeba rozlišovat mezi sbírkovým pietně restaurovaným originálem (v případě primek je to až na řiďounké vyjjímky pošetilé), ev. NOS, limitovanou serií, upgradem, remakem, replikou a vymazleným tuningovaným sranda modelem, fakem atakdál. Nemyslím, že něco z toho by mohlo nějak poškodit pověst značky. Tu může poškodit jen vlastní nedůslednost.

georgu - to je suprovní kousek! Jinak si dovolím tě poopravit - cena není nikdy výsledek ničeho jiného, než nabídky a poptávky. Když budeme 4 roky šetřit a nic nekupovat, koupíme pak nerez pouzdro prim sportII klidně i za 200,- nebo zadara z pozůstalosti eltonu. :) :) :)

Odesláno

To cigi předchozí příspěvek: Chápu, ale nesouhlasím. To co se v minulosti dělo se Sportem II ještě neznamená, že v tom je rozumné pokračovat. Sport II - soudek - je ikonou, a proto s ním nechci zacházet jako kdyby na něm nezáleželo. Možná právě proto, že nebyl zrovna dokonalý dává prostor ho vylepšit a "prodloužit mu život".

To co chystáme s modelem Codenis II nepovažuji za žádnou tragédii. Cílem je rozložit náklady na vývoj jednoho pouzdra a speciálních nástrojů, ale hlavně vytvořit novou identitu sportovních hodinek PRIM. To, že Sport II dnes budí tolik vášní, je dané tím, že byl v dané době symbolem českých sportovních hodinek. Zákazníci jsou velmi konzervativní, ve své podstatě nemají rádi časté změny. Krom toho, je tu ještě jeden důvod, proč mít sjednocený vizuální styl hodinek. Je to marketing. Jestliže budu propagovat jeden model, synergicky tím odlesk propagace dopadne i na ostatní modely.

Z amatérských staveb náramkových hodinek skutečně nejsem nadšený, ale co skutečně nechápu, proč bych to měl ještě podporovat.

Řeknu Vám to úplně upřímně: Mě se do toho prostě nechce!

Možná by to značku PRIM nepoškodilo, ale důležité by v daném okamžiku bylo to, že by to netěšilo ani mne, ani mé zaměstnance.

Dokonce čím dál tím silněji uvažuji, že se na repliku a remake leteckých hodinek v tomto roce vykašlu. O dva zákazníky jsem už v důsledku této diskuze přšel. Ne že by přešli do tábora těch, kteří si je hodlají postavit podoma, ale prostě je pro ně nepřijatelné si koupit hodinky, které budou mít pošramocenou image.

To georg: Vaše úvaha na téma ekonomika výroby na CNC strojích má jednu trhlinu. Započítal jste sice strojní čas (mimochodem na každém stroji odlišném) ale nějak jste opoměl ve svých kalkulacích započítat cenu přípravy a těch nástrojů. Zmínil jste sice celý proces, ale ne jeho cenu. Jak dlouho se tím bude muset nekdo zabývat, než vypadne ten první kousek. Kolik strojního času se vyplýtvá na ladění programu? Kolik stojí nástroj? Všechny tyto "jednorázové náklady je potřeba zakalkulovat".

Výroba na CNC zkrátka není to samé, jako odeslat dokument na tiskárnu co máme vedle počítače.

Vím, že není fér to takhle rozebírat, protože to vy všechno samozřejmě víte, ale také není fér to v těch kalkulacích nepřiznat.

To jen k otázce toho, zda rozhoduje nebo ne, jestli se vyrobí 100ks nebo 1000ks.

Add. mosazná pouzdra Sport I nebo Sport II. V renovacích hraje významnou roli to, že je absolutně neekonomické se snažit zbavit pouzdro chromu a pak ho opět nově pochromovat. Chrom by se totiž musel odbrousit, při čemž by mohlo dojít i k poškození starého pouzdra. To by se pak muselo letováním dostat do původního tvaru a následně pokovit. V praxi to znamená, že nikdo z Vás by si asi takovou renovaci neobjednal. Máte tedy dvě možnosti, buďto akceptovat pouzdro v jeho aktuálním stavu anebo přijmout nabídku nového pouzdra z nerezové ocele. Ještě by sice mohla existovat varianta výroby nového mosazného pouzdra a jeho pokovení, ale i tam byste v blízké budoucnosti museli řešit problémy s renovací.

Pak je samozřejmě také možnost pokusit se nás přesvědčit, že existuje technologie, která se dá na renovaci původních chromovaných pouzder efektivně použít. Nemám problém takovému zákazníkovi přiznat, že jsme nesnědli všechnu moudrost světa.

kdybych byl závislý pouze na sběratelích z Chronomagu, bylo by to hodně zlé, protože jich není těch 500 jak píše odklízeč, ale sotva 50. :)

Řekl bych, že sběratelská vášeň i z ní plynoucí obchody je jakýmsi vedlejším produktem našich diskuzí. Pokud má někdo pocit, že je to pro nás ryto, které nám umožňuje přežít, ať zkusí 4 roky šetřit.:):)

Zkusme udělat takový pokus jako s internetovým obchodem MiJa.:) Nemám co skrývat, za sebe mohu říci, že bych klidně do takového pokusu šel, protože bychom alespoň mohli urychlit vývoj a výrobu modelů, se kterými chceme vyrazit do světa.

Odesláno

Přiznám se, že mi přijde úplně zbytečné rozebírat výrobní náklady na hodinky jakékoli značky. Jestli se chce nějaká značka zařadit do horních společenských vrstev, těžko tak učiní když bude cenu hodinek kalkulovat z hodinové práce obsluhy CNC strojů. Před několika lety se ELTON rozhodl, že se nebude podbízet cenou, protože tam nemohl absolutně konkurovat asijské produkci, ale že se zaměří na hodinky ve vyšší cenové hladině. Opustil jednu cílovou zákazníků skupinu a zaměřil se na jinou. V rámci změny obchodní strategie i přehodnotil cenovou politiku ohledně náhradních dílů. Takže jenoho krásného dne prostě zdražil pouzdro 3x bez ohledu na to, že technologie výroby pro toto pouzdro je již dávno zaplacená. Mě to přijde jako naprosto logické. Prostě tu byla nějaká obchodní strategie a teď je jiná. Pro amatérské opraváře hodinek to sice není radostná zpráva, ale na druhou stranu si přiznejme, že kdyby tak ELTON neučinil, těžko by tu vůbec vznikla ta Prímová sběratelská chronografí vášeň ;) Hodinky Q&Q tady asi nikdo nesbírá, že :) Je ve vlastním zájmu sběratelů aby hodnota hodinek Prim nebyla již nadále devalvována, ale naopak rostla.

Odesláno

Asi to tak bude. Je třeba si zvyknout, že prodejní cena a výrobní náklady spolu absolutně nesouvisí. A nejenom u hodinek. Až lidi přestanou hodinky Prim kupovat, pak bude důvod slevnit. Zatím to vypadá, že nic takového nehrozí.

Odesláno
Hodinky Tycho Brahe má například i Petr Čech, ale to jsem tu již psal. Dohromady jich vzniklo cca 10ks, takže do naplnění 50ks série ještě zbývá dost času.

to PRIM Tak zajemci oTdB maji jeste cas setrit :) . Jak je to u jinych limitovanych hodinek. Zbyva podobny pocet Orliku le a Spartaku le, nebo jsou uz skoro vyprodane? (nemusite odpovedet, pokud je to firemni tajemstvi :) )

Odesláno

2Iljušin:

Všechno se zdá býti OK, jen jsme tu zřejmě měli někteří z Chronomagu pocit, že jsme pro Prim zvláštní parta lidí nadšenců, ke kterým má trochu jiný přístup, než k běžnému zákazníkovi. Spoustu lidí tu věnovalo dost práce a času k vytváření určitých hodnot názorů, konfrontací atd. To celé myslím posunulo Prim o kousíček vpřed a i kdyby o milimetr, je to úspěch. Tito lidé zřejmě očekávají vstřícnější jednání ze strany Prima. A tak je někdy těžké si uvědomit, že pokud chci koupit např. pouzdro II, jsem zřejmě na stejné cenové hladině jako kdokoliv, kdo poprvé osloví Elton. Možná by stálo za zváženou vytvořit pro stálé oddané zákazníky (a nemyslím tím jen ty z Chronomagu) speciální bonus program (protože "sleva" je sprosté slovo), tak aby měli pocit, že si jich firma prostě váží trochu víc. Možná je to špatný postřeh a nebudete souhlasit. Nicméně je spoustu firem, které pro stálé zákazníky nabízejí slevy a nemyslím, že by to něčemu odporovalo. Samozřejmě zde je to těžké, protože neexistuje vlastně žádná transparentnost cen a tudíž se nedá jasně určit, o kolik jsem případně zvýhodněn.

Odesláno

Ch le prece jenom ukazuji vstricne jednani ze strany Prima a dokazuje trochu jiny pristup. :) Mimo to uz u serie Premier nabizel Elton slevu na kazde dalsi hodinky (10%). Nevim ale, jestli to plati i pro dnesni nove zakazniky. Ocekavat "slevu" i na nahradni dily ale asi neni na miste.

Odesláno

Na díly možná ne, to byl jen příklad, protože vlákno se vztahuje ke Sport II, ale co třeba renovace ?

Odesláno

Na chronomag ma hodne lidi vic nez jedny nove Primky. Bonusovy program na nove hodinky a renovace by mohl byt katalysatorem pro nakup dalsich Primek. Ale co plati mezi omezenym poctem clenu Chronomagu, asi neplati pro naprostou vetsinu zakazniku Eltonu. Tak nevim, jestli Prim tim muze neco podstatneho ziskat. Mimo toto forum neni moc lidi, kteri si stale kupuji nove a nove hodinky (a ani ja presne ani nevim proc?!).

Odesláno

To Ondraj: Co se týče cen, máte pravdu. Nerozlišuji, zda jsem s někým komunikuji přes chronomag anebo poprvé na telefon. Ale mám pocit, že většina z vás už zažila, že se vám věnuji výrazně více, než jste kdy byli od jiných firem zvyklí. Chronomag Limited Edition byla jen třešnička na dortu. Kdokoliv z Vás se chtěl na hodinky podívat přijel jsem za ním a věnoval jsem mu tolik času, kolik potřeboval.

My jsme prostě jiní. O ceně prostě neradi diskutujeme. Ta je stanovena a basta. Snažíme se, abyste byli spokojení s naším doprovodným servisem a s přístupem.

Chápu, že Vám slevy chybí, ale z této filozofie ustoupit nechci, protože jsem si již mnohokrát ověřil, že je to cesta do pekel. Já se prostě nebudu podbízet nikomu. Buďto děláme kus dobré práce, za kterou si ty peníze zasloužíme nebo ne. Pokud to s oceněním vlastní práce přepískneme, máte plné právo si takové zboží nekoupit a tím vyslat určitý signál.

Jakýkoliv tlak na slevu nebo jinak výhodnější podmínky mi obchod znechucují a já z něj chci mít radost. Také chci firmu rozvíjet a ne jí nechat na hranici rentability. Chci jí rozvíjet nejen pro sebe, ale i pro Vás, abyste jednoho dne mohli být pyšní na to, že jste byli u toho, když se to vše začalo obracet v lepší zítřky. Chci, aby se zhodnotili nejen mé investice, ale zároveň i ty vaše. CH.L.E. bude jednoho dne velmi cennou záležitostí. Již teď mohu zodpovědně říci, že to jsou hodinky v reálné hodnotě 80.000,-Kč. Jednoho dne tržní cena tuto částku dokonce i překročí.

Nemám pocit, že bych zrovna účastníkům chronomagu nevěnoval dostatek svého času, a tak mě takováto kritika mrzí!

To Watch: ač to tak nevypadá, nejsme závislí na chronomagu. Máme dostatek zákazníků i tak. Mám ale chronomag a lidi okolo něj rád, a tak mu věnuji poměrně nadstandardní množství času. Proto to možná vypadá, že bychom bez chronomagu nebyli a že neexistují jiní zákazníci, než ti z chronomagu.

Vím, že to není o chronomagu, ale o lidech. Je tu spousty lidí, se kterými mě už váže více než obchodní vztah. Lidí, kteří chápou, že dělám něco co mě baví, a že to nedělám apriori pro prachy. Možná je pro mne slovo pochopení a podpory cennější, než cokoliv jiného, protože se peru s něčím, co by už většina lidí na mém místě dávno vzdala.

Návštěvník Kamil
Odesláno
Chci, aby se zhodnotili nejen mé investice, ale zároveň i ty vaše. CH.L.E. bude jednoho dne velmi cennou záležitostí. Již teď mohu zodpovědně říci, že to jsou hodinky v reálné hodnotě 80.000,-Kč. Jednoho dne tržní cena tuto částku dokonce i překročí.

To jsem teda vážně zvědavý, jak dopadne dražba 30/40. Uvidíme jaká je tržní hodnota :D

Odesláno

to Prim Prvni Primky jsem od Vas koupil pred mnoha lety. Tenkrat bylo tezke sehnat informace o Primkach, Chronomag samozrejme neexistoval. Ale uz tenkrat jsem si vazil Vaseho osobniho pristupu. Tento zazitek a samozrejme spokojenost s kvalitnim vyrobkem jsou nejlepsi vizitkou pro Vas a firmu Prim. A bez tohoto zazitku bych asi neskoncil na Chronomagu, ktery mi prinesl a prinasi spoustu novych informaci. Berte tyto radky proto jako vyraz podpory ale i prani, aby jste zustal takovy, jaky jste. Pevne verim, ze naprosta vetsina aktivnich clenu Chronomagu ma podobny nazor. :) :) :)

Odesláno
My jsme prostě jiní. O ceně prostě neradi diskutujeme. Ta je stanovena a basta. Snažíme se, abyste byli spokojení s naším doprovodným servisem a s přístupem.

Chápu, že Vám slevy chybí, ale z této filozofie ustoupit nechci, protože jsem si již mnohokrát ověřil, že je to cesta do pekel. Já se prostě nebudu podbízet nikomu. Buďto děláme kus dobré práce, za kterou si ty peníze zasloužíme nebo ne. Pokud to s oceněním vlastní práce přepískneme, máte plné právo si takové zboží nekoupit a tím vyslat určitý signál.

Jakýkoliv tlak na slevu nebo jinak výhodnější podmínky mi obchod znechucují a já z něj chci mít radost. Také chci firmu rozvíjet a ne jí nechat na hranici rentability. Chci jí rozvíjet nejen pro sebe, ale i pro Vás, abyste jednoho dne mohli být pyšní na to, že jste byli u toho, když se to vše začalo obracet v lepší zítřky. Chci, aby se zhodnotili nejen mé investice, ale zároveň i ty vaše. CH.L.E. bude jednoho dne velmi cennou záležitostí. Již teď mohu zodpovědně říci, že to jsou hodinky v reálné hodnotě 80.000,-Kč. Jednoho dne tržní cena tuto částku dokonce i překročí.

Souhlasím! Určitě by mi vadilo, kdyby to tak do budoucna nebylo. Já jsem si nekoupil obyčejné hodinky, já jsem si koupil "nové" Primky i s celou filozofií a cenou. :) :) :)

Obdivuji odvahu, s jakou jste se se do toho pustili a myslím, že tímto krokem jste dodali i novou sebedůvěru vašim zaměstnancům, kteří se možná takového kroku dříve obávali. Já si toho vážím, držím palce a těším se na nové modely. :):):)

Odesláno

To watch a typograf: děkuji za podporu! Máte skutečně pravdu, že i naše lidi práce na nových hodinkách baví výrazně více. Hlavně cítí, že se skutečně hodně změnilo. Už se po nich nechce jen mechanické vložení quartzového strojku, ale skutečně hodinářská práce.

Pokud si chce někdo z Vás udělat ve středu výlet do Nového Města nad Metují na exkurzi, mám ještě jedno místo v autě volné. (Odjezd z Prahy).

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...