Zmrzlinar Odesláno 15. května Nahlásit Odesláno 15. května Díky všem za rady a upřesnění. Zkusím tu Ikeu, nevyjde to draho a případně pak upgraduji.
Lamiczka Odesláno 15. května Nahlásit Odesláno 15. května před 6 hodinami, nettopejr napsal: Taky teď vymýšlím. Chci kombinovat čidla na dveře, čidla přítomnosti, a nějaký to čidlo vlhkosti a teploty. regulovat chci světla, venkovní žaluzie a odtah (větrání) koupelny (proto ten vlhkostní senzor). zatím se pohybuju v zigbee (aqara) a shomfy žaluzie a chci to spojit do HomeKit (Apple). U čidel přítomnosti mi (zatím) nevyhovuje nutnost napájení, tak se zamyslím, jestli mi nebudou stačit jen “pohybovky” ty jsou bateriový. Samozřejmě by mělo vše sloužit i k “zabezpečení” byť jen formou notifikace do telefonu, případně přidání ještě kamery. Ted ale momentálne vybírám nějaký kvalitní led pásky na zafrezovani do nábytku, tím potřebuji začít abych nebrzdil truhelky, pak si budu hrát se zbytkem. To co popisuješ má zrovna dobře vyřešený ten Loxone. Ve vypínačích totiž mají čidla teploty a vlkhosti, takže já v každým místě, kde mám tlačítko (celkem 11ks po baráku), tak mám zrovna snímače. Lepší verze má dokonce i CO2, to mám v ložnici kvůli regulaci rekuperace (zatím to tak nemám naprogramovaný) Pohybový čidla jsou taky jedny a jsou využitelný pro více "účelů", já to třeba mám tak, že mi spínají světla při pohybu v baráku a po zakódování jsou zároveň pro EZS, navíc jsou krásně zapuštěný do SDK, ale jak jsem psal, to jde dobře udělat při rekonstrukci nebo novostavbě. Pohony žaluzií nejsou problém, na somfy je tuším přímo nějakej modul. Na baterky bych žádný snímače upřímně nechtěl, mám takto jen požární čidlo a to mi stačí... Kamery bych do automatizace nutně nemíchal, spíš do slaboproudé sítě - já mám TP link Omada (mají i kamery, zatím je nemám), případně Unifi, který začalo být ale dost drahý. Kameru mám od Loxone jen v intercomu a ten je za mě zase fajn udělanej. Kdokoliv zazvoní, tak ho to vyfotí a uloží, takže vím, kdo u nás byl, případně se mi na tabletu doma ukáže při zazvonění, kdo tam je, jde přes to i mluvit přes appku v telefonu, třeba i když nejsi doma... Je to sice dražší, ale mě vyhovuje, že to jednak je všechno dohromady integrovaný, takže si cokoliv nastavíš a zároveň věřím v nějakou dlouhodobou životnost, případně kompatibilitu prvků, když se něco podělá. Sám ten systém sleduju cca 10 let a zatím to tak bylo... Ad led pásky - můžu se mrknout co dávali mě, má to 120 nebo 240 led na metr a jsou dual white - zase ovládám to přes loxone a dimmer (mám nastavený scény atd.)
Radek124 Odesláno 15. května Nahlásit Odesláno 15. května (upraveno) Jen pro info, kombinovaná čidla mívají i pro bezdrátové věci - třeba v PIR čidlech HUE se měří i expozice (v můstku se pak definuje práh, aby se přes den nesvítilo zbytečně) + teplota a běžné alkalické AAA baterky mi v tom vydrží přes 3 roky (spotřebu má Philips opravdu vychytanou a v aplikaci i přímo na čidlech to na docházející baterku včas upozorní). Ale jestli je to @nettopejr potřebuje jenom kvůli "slunci v duši" že okna/dveře/lednice má zavřené, asi teď nemá smysl utrácet za cokoliv dražšího než Ikea/Lidl - a pokud ho tyhle hračky začnou bavit (pokud bych sám řešil upgrade, šel bych asi cestou výměny starého můstku za otevřené řešení pro Raspberry), případný upgrade nebude tolik bolet Upraveno 15. května uživatelem Radek124
YPO Odesláno 15. května Nahlásit Odesláno 15. května Všechny tyhle krámy jsou k ničemu, když ti někdo shodí za vratama jistič. Vůbec o tom nebudeš vědět a cesta je otevřená. Tyhle věci jsou jenom placebo pro klid duše. Jediný co dává smysl je zabezpečovačka se svým zdrojem. Samozřejmě pokud to člověk chce na lampičky, tak je to jedno.
nettopejr Odesláno 15. května Nahlásit Odesláno 15. května jasně že je to jen na hraní . Je to stejná blbost jako nosit hodinky. Moje automatizace stojí a padá s “nutností” regulovat teplotu v bytě žaluziemi. A zvykem regulovat si večerní osvětlení (teď “ve starým” používám Hue žárovky), všechno ostatní je navíc. Proč by měl běžet odtahový ventilátor v koupelně 24/7? (“Chytře” developerem udělaný systém dvourychlostního ventilátoru, kdy jedna rychlost jde nonstop a druhá se připíná tlačítkem v koupelně). Proč nepoužít i pár čidel na světla když už chci regulovatelný LED? A když už ty čidla jsou, proč je nepoužít k notifikacím. Byl jsem teď nadmíru spokojen s možnostmi termostatu a hlavic netatmo (ovládal kotel) a se světlem HUE. Apple svět jsem si vymyslel protože nejen telefony máme jablečné a jako hub stačí třeba HomePod mini. Treba Alexa by asi skýtala širší možnosti, ale Apple systém jsem považoval za stabilnější a bezpečnější. (A nechci/neumím si postavit vlastní řešení, takže mi zbývá asi jen Google/amazon/apple)
P_P Odesláno 15. května Nahlásit Odesláno 15. května Zbytečnost? Naopak, dnes bych bez chytré domácnosti nestavěl. Spíš jde o to, co tam chci, kolik do toho dát. Jsou "nezbytnosti" , které usnadňují život - třeba ty zmíněné žaluzie - kdo by je večer všechny stahoval, zaclonil, ráno naopak pustit do domu světlo, některé vytáhnout. Závlaha napojená na předpověď počasí - optimalizuje se to, setří vodu, alarm, řízení FVE apod, dá se pokračovat dlouhým seznamem. Samozřejmě světla jsou to poslední, kvůli tomu bych to nedělal.
Radek124 Odesláno 15. května Nahlásit Odesláno 15. května (upraveno) Taky tyhle hračky beru jako odznak svého osobního frikulínství, které mi (podobně jako "hodinky na péro") občas zpříjemňuje život - a výhoda je že i zde se dá kdykoliv přejít na "manuální" režim Akorát u ohryzků bych si k domácí automatizaci dokázal v Appstore vybrat hned několik lepších řešení než mizerný "Apple Home", který si navíc nově vymiňuje jaké další zbytečné železo s naplánovanou životností si od nejpožehnanější korporace "nutně musím koupit" (zde AppleTV gen4+), aby něco co léta fungovalo bez toho "smělo" běžet dál. Tohle už není jenom o funkčně pochybné aplikaci, ale o sprostém technologickém vydírání a tahání peněz z kapes neinformovaných zákazníků Upraveno 15. května uživatelem Radek124
Kotlick Odesláno 16. května Nahlásit Odesláno 16. května Mám apku na kdejakou blbost v baráku protože mi to ulehčuje nebo zpříjemňuje život. Žena to zpočátku nenáviděla, to máš furt nějaké apky, jsi posedlý apod. Poslední rok už má nasdílené skoro vše, protože pochopila, že jí to ulehčuje život taky a sleduje věci, které bych do ní nikdy neřekl. Vrtal jsem se v nastavení jen první rok po nastěhování do novostavby, kdy jsem zkoušel jak bude ten barák fungovat. Nyní už 2 roky používám přednastavené, nebo vyzkoušené scénáře na jednotlivé sezony. Nemám to centralizované a většina věcí spolu nekomunikuje, ale to mi nevadí. Mám Tuya kde mám především teploměry a vlhkoměry, chytré zásuvky, zavlažování a pár dalších , Somfy žaluzie, Netatmo meteo + teplota, vlhkost a hlavně CO2 v domě, FVE Somi, Bluelink auto, Viessman, rekuperace.... Asi by to šlo centralizovat, nebo nějak propojit, ale nějak mě to netrápí. Cílem je aby bylo v baráku teplo/chladno a čerstvý vzduch a účet za elektřinu co nejnižší, což zatím vychází náramně, takže nemám důvod do toho vrtat. 1
Radek124 Odesláno 16. května Nahlásit Odesláno 16. května Jinak s odstupem díky za ten úvodní dotaz na senzor - aspoň mě to nakopnulo proč už dávno nemám něco podobného pro dálkovou kontrolu zavření na elektrických vratech garáže, ať nemusím špekulovat jestli jsou zavřené a nebo ne 1
P_P Odesláno 16. května Nahlásit Odesláno 16. května Taky plánuji, někdy se vrata nedovřou. A další vychytávku k tomu - pokud se setmí, s otevřením vrat se automaticky rozsvítí stropní zadní světla. Dnes když couvám, ta ta světla na autě to zas tak moc neosvětlí a nevidím detaily. V pondělí dostanu nový projekt na chytrou domácnost, tak jsem zvědav, zda ta vše bude jak chci.
Radek124 Odesláno 16. května Nahlásit Odesláno 16. května (upraveno) Projekt na chytrou domácnost? Ten už bych překopával po tisícstopadesáté... Kdyby už tuhle funkčnost (otevřu=rozsvítí, zavřu=spustí se časovač na vypnutí) nemělo samo motorové otvírání, tak u Hue a jeho derivátů by to bez potřeby projektů a drátování řešila libovolná chytrá žárovka/pásek/relé opodál, které by můstek jednoduše rozsvěcel/zhasínal podle uvedené dvojice pravidel vztažených k denní době a lokalitě (úsvit/soumrak). Takhle jsem si tu zásuvku na můstku aspoň nasimuloval, abych si "garáž" mohl připíchnout i do widgetu iConnectHue Upraveno 16. května uživatelem Radek124
P_P Odesláno 17. května Nahlásit Odesláno 17. května Nemluvím o projektu jen na tu garáž, myslel jsem projekt na kompletní elektro + chytrá domácnost do celého domu. Bohužel stavební povolení to vyžaduje, takže stejně ho musím mít. Jak moc se od něj pak odchýlíme, to se uvidí.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se