Přejít na obsah

Smarthome, chytrá domácnost

Doporučené příspěvky

To používam teraz, ale je to predsa len iný level, skôr barlička. Ten krám je sám o sebe pod prúdom a už mi pred pár rokmi jeden zahučal, našťastie to iba opálilo vnútorné relé a nič nehorelo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 169
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

My jsme v bytě, takže řízení topení, kotle, apod. u nás v úvahu nepřipadá. Proto jsem se v tomto směru chtěl zaměřit vlastně (min. ze začátku) na dvě věci - když to bude řešení funkční, pak zkusit něco se zabezpečením (pohybová spolu s dveřními čidly, možná jedna-dvě kamery), to druhé bych nazval komfort a relaxace ; když už kolem nás ty GHz lítají, proč jich nevyužít, proto ty uvedené zárovky Hue a určitě se najde ještě plno dalších řešení v tomto smyslu.

Koukal jsem na to zmiňované řešení od Xiaomi a nevypadá to vůbec zle. Navíc jsou teď některé komponenty ve slevě, takže by to celé nemuselo vyjít na takovou raketu - myšleno na zkoušku, idkyby to nakonec nebylo na 100% funkční řešení, ale svoji práci to zastalo.

Gateway + jeden pohybový a jeden dveřní senzor (+ nějaký smart switch)

http://www.gearbest.com/alarm-systems/pp_600096.html?wid=21

K tomu pár dveřních senzorů navíc

http://www.gearbest.com/smart-light-bulb/pp_257677.html?wid=21

A pár pohybových

http://www.gearbest.com/smart-light-bulb/pp_257678.html?wid=21

Nakonec kamera, a finito

http://www.gearbest.com/ip-cameras/pp_356786.html?wid=21

Upraveno uživatelem Maxel
Odkaz ke komentáři

Byl jsem se před stavbou svého domu podívat na demo dům , který byl realizován na systému Loxone.  Byl to dům o půdorysu 8*8m a na dvě patra.

Silový rozvaděč měl rozměr 60*120 cm a vedle něj byl stejně velký datový rozvaděč. Celkem zde bylo 7 master jednotek a pak samozřejmě x dalších podružných pro konverzi signálů a ovládání. Působilo to na mne jako Matrix, do datového rozvaděče vedl svazek UTP kabelů o průměru 12cm, jejich celková délka byla astronomická.

Každý vypínač v domě měl čtyři tlačítka, a bylo možné nastavit reakci každého z nich, plus reakci každého z nich na libovolný počet stisknutí za sebou , popř. jejich podržení nějakou dobu. A každý tento přepínač či jeho stisk/držení/x zmáčknutí mohlo provést jakoukoli operaci v domě.

O každé venkovní žaluzii jste věděli její přesnou pozici a úhel natočení, o každé žárovce pak intenzitu svitu, apod... Zámek do domu byl také inteligentní... Dům mohl se mohl připravit na Váš příchod, pustit hudbu, rosvítit na požadovanou úroveň konkrétní osvětlení apod...

takový geekovský ráj na zemi ...

V tomto momentě jsem věděl, že to nechci a to mám IT a EL. vzdělání , člověk byl normálně otrokem toho systému a firmy co realizovala zapojení - bylo absolutně bez šance v rozumné době pochopit způsob zapojení v rozvaděči a něco případně opravit, změnit.

Na otázku co když selže master jednotka, jsem dostal odpověď že se to nestává, ale že by pak dům jednoduše nefungoval. Naléhal jsem a bylo mě řečeno, že do 48 hodin zapůjčí novou (za poplatek) a provedou oživení ze zálohy. Samozřejmě probíhá standardní reklamační řízení.

Edit: cena el. rozvodů v demo domě 150tis. Loxone pak + 350tis. 

Upraveno uživatelem jrov
Odkaz ke komentáři

fajn vlakno kluci, nemate zkusenost s tim setem od Mio?

https://eu.mio.com/cs_cz/smart-home.htm

http://www.k24.cz/product/353647/Mio_SMART_Essential.html?gclid=CjwKEAiAkuLDBRCRguCgvITww0YSJAAHrpf-zRFKch-L-bYtVNRiqES9oDxnV5P1HM1rQInT_375vRoCiIrw_wcB

neco v tom duchu zvazuju poridit tak pripadne jestli se s tim nekdo nesetkal

Upraveno uživatelem dan83
Odkaz ke komentáři

Dobrý téma... začal jsem se o to zajímat před vánoci a zatím skončil jen u meteostanice od Netatma. Bydlím v bytě, takže možnosti jsou stejně omezený, časem se chci podívat po nějakejch žárovkách. Při pátrání po možnostech jsem narazil na tohle:

https://www.domoticz.com/

Jestli jsem to dobře pochopil, tak by to mělo být schopný zastřešit a spojit různý systémy (od různých výrobců) do jednoho.

Paw

Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Po skoro 7 týdnech čekání (to se mi asi ještě nestalo), dneska 3x zazvonil pošťák ; resp. pépéelko.

Dva poznatky, než jsem to vůbec zapnul: 1) je to pěkný a mrňavý, 2) neni redukce na EU zásuvku, takže to ani nezapnu dokud nedokoupim.

Zatim jsem vzal následující. První tři byla sada, vzal jsem navrch jeden senzor.

- gateway

- inteligentní dveřní zvonek (nemam tucha, o co jde)

- pohybový senzor

- 2x dveřní/okení senzor

Na zapojení a ladění se dostanu nejspíš až příští weekend, tak hned po dodám raport.

post-37766-0-29812700-1489520746_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...

Zaciname resit stavbu a jednou oblasti kterou musime (chceme) resit je smart home.

Takze sem hodim spise obecnejsi dotaz. Jakym smerem se podle vas cele reseni smart home do budoucna vida, zejmena z pohledu centralizace / decentralizace?

Myslite ze je budoucnost v cetralizaci (hvezdicovem zapojeni), z nich nejznamnejsi je v teto dobe Loxone, nebo se pujde cestou decentralizace (kazde zarizeni, vypinac, svetlo atp. je vlastne samostatna ridici jednotka) s bezdratovou komunikaci, kterou razi treba fibaro.com?

Z meho laickeho pohledu vidim cestu spise v decentralizaci (ac ted je toto reseni mnohem drazsi), zejmena z prodejnich duvodu. Centralizovane reseni je prodejne hlavne u novostaveb, kde se pri tahani rozvodu s pozadovanou topologii pocita.

Decentralizovane reseni je prodejne do vsech nemovistosti, protoze muzete vyuzit stavajici topologii, a jednoduse muzete postupne menit koncova zarizeni.

Jak to vidite vy?

Odkaz ke komentáři

Pro mě jednoznačně decentralizované řešení. Proč?

Protože nikdy jeden výrobce nemá všechno, co chci. Když to má, tak ne zrovna v té konfiguraci, jakou bych si představoval. Musím dělat kompromisy.

Dále - když uděláš centralizované řešení od jednoho výrobce, jsi závislý na tom, že tento výrobce zde bude i za 20-30-50 let a bude poskytovat servis a náhradní díly na systém, pro který ses rozhodl, nebo ho budeš muset složitě předělávat na řešení od jiného výrobce. Dále je jasné, že za 20-30-50 let bude toto řešení totálně zastaralé a budeš muset měnit za novější a staré nefunkční rozvody zabudované ve zdech se budou hromadit.

Takže za mě - také momentálně řeším stavbu a rozhodl jsem se smart home omezit jen na několik málo komponent, protože jsem si uvědomil, že nechci být totálně konzumně založen a nechci být totálně závislý na elektrický energii i při splachování záchodu ;)

Takže dveře si rád odemknu klíčem, světlo si manuálně rozsvítím tam, kam zrovna jdu, žaluzie si roztáhnu manuálně, atd...

Jiná věc je topení, kde chci, aby se mi elektronika postarala o tepelný komfort a nemusel jsem manuálně ladit teplotu, atd...

Elektrické vedení z toho samého důvodu nebudu (kromě kuchyně a koupelny) zasekávat do zdí, ale budu mít vytvořené podlahové tunely, ve kterých budou vedené komplet kabely. Výhoda - kdekoliv si dotáhneš a vytáhneš jakoukoliv zásuvku (ať už elektrickou, nebo televizní), nebo si kabel zapojíš "neviditelně" do zásuvky přímo pod podlahou, přidáš další vedení, vyměníš špatný kabel, atd. Další výhodou bude, že nebudu muset přemýšlet, kde můžu vrtat, sekat do zdí...

Odkaz ke komentáři

Hodím to i sem, protože jsme to řešili s I.Adamek po SZ...

Byl jsem v pátek na srazu lidí kolem Loxone - komunita vznikla na diskusním fóru v rámci blogu člověka z Brna, kterej dokumentoval svoji stavbu

https://www.vodnici.net/

Řešila se tam právě problematika kolem smart homes, ale i stavění atd.

Rád bych řekl, že v téhle oblasti jsem úplnej laik (mám teda vystudovaný IT) a šel jsem tam právě proto, abych se něco dozvěděl víc. Z toho co tam padlo mi přišlo, že Loxone je v současnosti asi nejrozumější systém pro využití u novostavby, ale stejně většina lidí tam používala komponenty mimo Loxone a brali od nich jen miniserver (to je ta řídící jednotka) a základní extension. Dimmer a další věci pak brali i mimo, rozšíření o další vstupy často použili od 3. strany (papouch, vlastní kontrukce).

Důvodem je, že údajně má Loxone asi nejschůdnější UI pro olvádání, ale hlavně konfiguraci a průměrně technicky zdatný jedinec se to prý zvládne naučit (znalost programování není nutná), takže si dokáže něco nastavit i bez realizační firmy. Pak je to i cenově realtivně dostupné řešení, byť tedy kabeláže tam bude mraky.

Decentralizace je prý cenově trochu mimo - řeč byla o KNX, ale nevím co je dalšího.

Mluvilo se i o bastlení, někteří kluci částečně obchází spínací relé v Loxone (relé v loxone spíná silnější relé, které už spíná světlo) - problém jsou LED svítidla. Mají totiž při startu dost velký proudový odběr (v řádu milisekund po startu tam tečou řádově desítky Amper) a po čase to může spálit relé v loxone, které je napájené natvrdo na desce a výměna je problém, zatímco v těch externích je to otázka minuty a 20,- Kč. V klasických barácích LED svítidla vypalují vypínače....

Možnost poruchy systému se eliminuje přes vypínač v rozvaděči, který relé obchází - když by řídící jednotka odešla, tak to jde natvrdo sepnout (vaření, topení, světla, ...)

Odkaz ke komentáři

Jak píše Jaruna, sám uvažuju o něčem napůl, ale asi trochu víc než popisoval - topení, žaluzie, vzduchotechnika (vše co ovlivňuje klima v domě) a světla. Zásuvky atd napřímo, protože to jde imho dodělat později a asi po celých okruzích.

Do bezdrátu bych osobně v novostavbě nešel, protože to považuju za problematičtější a míň bezpečnou technologii. Drát je drát...

U rekonstrukce někdy asi není nazbyt...

Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Po delší odmlce se opět vracím k tématu chytrého zabezpečení domácnosti.

Včera mi konečně dorazila redukce na tu ťamanskou koncovku do zásuvky (tedy ne že by dodání trvalo půl roku, objednal jsem to před 14 dny) a tak jsem se jal vše (viz. pár postů výše) vyzkoušet. Hlavní Gateway se po připojení na napájení rozbliká a čeká co bude dál. Pani zavřená uvnitř krabičky má občas snahu vám něco sdělit, ale do češtiny to má daleko, takže tady smůla. Stáhnul jsem vhodnou aplikaci, naštěstí alespoň ta je (ve větší míře) v angličtině. Nastavení všeho zabralo cca 5 minut a dalo by se to s malou rezervou nazvat user-friendly. Gateway se následně připojila na domácí wifi a zahlásila status "on-line". Dál jsem se vrhnul na párování s dodanými (a dokoupenými) cajky - dveřní/okenní senzory, pohybový senzor a to, co jsem myslel že je bezdrátový zvonek, je nakonec prosté pogramovatelné tlačítko. Long-story-short, všecko FUNGUJE a nutno říct poměrně spolehlivě. Je možné různě programovat "what if", např. pokud je senzor na vchodových dveřích, rozsviť lampu v obýváku po jejich otevření - samozřejmě pouze v případě, že je v síti adekvátní Xiaomi krabička napojená na danou svítilnu. Bezdrátové tlačítko má také více funkcí a ty vždy vyžadují další zařízení. Je ale možná interakce i se samotnou Gateway, která může např. funguvat jako "noční světlo" - na single-click se rozsvítí (a svítí docela dost), na double-click zas zhasne. Co se týče zabezpečení samotného, zatim jsem to jen rychle projel, ale možností je poměrně hodně. V první řadě si vybrat, které senzory budou fungovat jako alarm. Dále je možno nastavit odeslání notifikace na definované zařízení v případě změny na "alarmových senzorech". A také samotná Gateway funguje jako siréna (a celkem kur*vsky hlasitá). V aplikaci je pro každý senzor i log, tedy je možné se podívat na historii změn na každém senzoru.

Vše se ovládá v aplikaci, zabezpečení se dá tudíž ovládat i na dálku mimo domov. Např. když budete na dovolené a soused vám půjde zalít kytky, vypnete mu senzor vchodových dveří a třeba senzor pohybu před balkónovými dveřmi a on může projít bytem, aniž by se cokoliv spustilo.

Zatim jsem narazil asi na jediné negativum, což je přiložená oboustranka na uchycení senzorů - je naprosto k ničemu, bo se více drží prstu, než aby zůstala na senzoru. Takže ta šla do koše a použil jsem vlastní. Pak jsem taky zvědav na výdrž baterií - ve všech senzorech jsou klasické knoflíkové. Nicméně kolem a kolem po cca hodince hraní si s tim, za ty prachy imo super. Až to všechno nainstaluju na svoje místo a podrobím ostrému režimu, dám zas vědět.

Odkaz ke komentáři

• po 5 týdnech...

Výbava doplněna.

post-37766-0-52743500-1506772515_thumb.jpeg

Co se týče ostrého provozu, vyzkoušeno během několika víkendů mimo domov, a vše funguje jak má. Senzory senzorují, alarm alarmuje, gateway notifikuje na mobil, atd.

Prozatim můj skromný příbytek čítá následující prvky zabezpečení a fun-fíčur:

- 3x dveřní senzor

- 2x pohybový senzor

- 360st. kamera s nočním viděním

- bezdrátové tlačítko

- chytrá zástrčka

- teploměr a vhlkoměr

Vše propojuje Gateway (GW), a bez toho to nefunguje ; resp. vše až na kameru, to je sólista a může fungovat bez. Před pár dny se mi stalo, že se GW na několik hodin odpojila od wifiny a tak i všechny ostatní prvky nebyly dostupné. Je to výhoda i nevýhoda celého systému.

Seznam všech zařízení. Na každé tlačítko v horní liště je možné nastavit různé scénáře, co se má zapnout/vypnout... podle názvů asi všichni pochopí.

post-37766-0-71760900-1506773170_thumb.jpeg

Seznam přidružených zařízení k GW.

post-37766-0-53930800-1506773341_thumb.jpeg

Ke každému zařízení je přítomen log.

post-37766-0-89986400-1506773608_thumb.jpeg

Pro senzor teploty a vlhkosti par graf vývoje v čase.

post-37766-0-74900300-1506773766_thumb.jpeg

Kombinace GW + bezdrátové tlačítko umí fungovat jako dveřní zvonek. Stejně tak lze nastavit zvonek na jednotlivé senzory, např. GW zazvoní při otevření branky, ještě než návštěva dojde ke vchodu.

post-37766-0-14638600-1506773939_thumb.jpeg

post-37766-0-50737400-1506773964_thumb.jpeg

Atd. Atd. Možností nastavení a personalizace je hafo, nebudu popisovat všechno. Kdyby vás cokoliv zajímalo, ptejte se. Suma sumárum, za necelých 5 litrů imo super kup!

Odkaz ke komentáři

To nevypadá úplně blbě, odkud to jde těch 7 týdnu? Nedá se to koupit někde rychleji? Dík

Výbava doplněna.

attachicon.gif64F89121-94B7-4A21-95C7-A9E4732120EF.jpeg

Co se týče ostrého provozu, vyzkoušeno během několika víkendů mimo domov, a vše funguje jak má. Senzory senzorují, alarm alarmuje, gateway notifikuje na mobil, atd.

Prozatim můj skromný příbytek čítá následující prvky zabezpečení a fun-fíčur:

- 3x dveřní senzor

- 2x pohybový senzor

- 360st. kamera s nočním viděním

- bezdrátové tlačítko

- chytrá zástrčka

- teploměr a vhlkoměr

Vše propojuje Gateway (GW), a bez toho to nefunguje ; resp. vše až na kameru, to je sólista a může fungovat bez. Před pár dny se mi stalo, že se GW na několik hodin odpojila od wifiny a tak i všechny ostatní prvky nebyly dostupné. Je to výhoda i nevýhoda celého systému.

Seznam všech zařízení. Na každé tlačítko v horní liště je možné nastavit různé scénáře, co se má zapnout/vypnout... podle názvů asi všichni pochopí.

attachicon.gif647B3C9E-1018-4A29-9093-17D2D74CFA87.jpeg

Seznam přidružených zařízení k GW.

attachicon.gif1E1AA5BA-6483-49AD-BDFF-4FCABD75274E.jpeg

Ke každému zařízení je přítomen log.

attachicon.gifB0E871B1-AA70-4E9F-8073-F7AB806CF1C1.jpeg

Pro senzor teploty a vlhkosti par graf vývoje v čase.

attachicon.gif3D5D3BD8-A244-4BD9-9C33-BB99BDA61D82.jpeg

Kombinace GW + bezdrátové tlačítko umí fungovat jako dveřní zvonek. Stejně tak lze nastavit zvonek na jednotlivé senzory, např. GW zazvoní při otevření branky, ještě než návštěva dojde ke vchodu.

attachicon.gif6ECDC554-8141-469B-AD8B-66B7A3CEF537.jpeg

attachicon.gif2619D933-94D2-4FA0-98D9-D3CCE14100DB.jpeg

Atd. Atd. Možností nastavení a personalizace je hafo, nebudu popisovat všechno. Kdyby vás cokoliv zajímalo, ptejte se. Suma sumárum, za necelých 5 litrů imo super kup!

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...