Přejít na obsah

Smarthome, chytrá domácnost

Doporučené příspěvky

ahoj, 

tak se pridám také k diskusi, zatím mám jen drobné zkušenosti s chytrými termostaty, mel jsem Netatmo, ale po výmene kotle jsem zkusil Tado. Musím uznat, že pro me nejvetším prínosem je možnost zpetné kontroly vytížení kotle, prakticky neomezené možnosti nastavení teplot a casových úseku vytápení. Taky ocenuju to, že tyto termostaty si dokáží na základe merení vypocítat tepelnou setrvacnost objektu a prizpusobit tomu vytápení, takže když nastavím, že chci v 8:15 ráno mít 21,4°C, tak to tam proste mám... (berte to jako príklad). Ted jsem ješte doobjednal hlavice do vedlejších pokoju a podkroví, tak uvidím jak to bude fungovat dohromady. Nemusím tedy složite spekulovat s nastavením ekvitermních krivek a koeficientu setrvacnosti budovy a jiných parametru. Krom toho jsem také porídil robotický vysavac Neato. Zásuvky mi prijdou trochu zbytecné a kamery se mi doma moc nezamlouvají. Detektory koure, okenní a dverní cidla naopak zvažuju... 

Zmíním ale jednu vec, kterou tady ješte nikdo neotevrel - všechny tyto vychytávky za "rozumnou cenu" totiž pracují na principu cloudového pripojení k výrobci a cert ví, jak jsou na tom nekteré firmy se zabezpecením - tohle me odrazuje napr. od systému Xiaomi (Cína). Navíc mám možná trochu paranoidní predstavy z toho, že jedna firma sbírá informace o živote mé rodiny a cert ví jak by je mohla zneužít, nebo jak by je mohla zneužít 3. strana, pokud by jim tyto data ukradla. Predstava, že nekdo presne zná moje zvyky, má fotku me a mojí rodiny, ví presne kdy jsme a nejsme doma, umí zamknout, zhasnout, vytápet apod. me trošku straší. Pak to nekdo propojí se sociálníma sítema a buhví cím dalším. Ty rešení za 300 a více tisíc mají hlavní výhodu v tom, že nejste pripojeni k žádnému externímu úložišti, máte všechny data doma (pokud máte dobre zabezpecenou domácí sít).  

Robota Neato jsem v tomto duchu zvolil proto, že má velmi sofistikovanou navigaci, ale hlavne nemá kameru ke snímání okolí (jako napr. nekteré iRobot, nebo LG). Neato se ale treba dokáže pripojit k Amazon Echo a ovládat hlasem, ale takovouhle fícuru bych taky domu neporídil (kdopak me asi muže slyšet?). Tado vyvíjejí Nemci (sídlo, vývoj a podpora jsou v Mnichove - mimochodem pracuje tam i jeden Cech + vývoj dotuje CEZ), Netatmo jsou zase angláni...   Takže jsou v mých ocích "duveryhodnejší" než anonymní výrobci z Asie.  Jen abych doplnil prípadné poznámky o tom, že Tado podporuje geolokaci uživatelu pomocí mobilního telefonu a snižuje teplotu podle vzdálenosti od domova - tuhle "vymoženost" jsem samozrejme ihned vypnul... :-) (když jedu nekam dál, vypnu topení vzdálene manuálne). Až budu nekdy zvažovat komplexní rešení, tak jedine offline. Do té doby dám prednost omezenejším funkcím a s horším ovládáním od více výrobcu...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 169
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Ne, ta appka neumí prakticky nic kromě otevření dveří, utlumení zvuků zámku nebo změnu na automatický/manuální režim. Bohužel, mobilní aplikace je největší slabinou tohoto systému. Přitom některé věci jsou čistě SW záležitost a ten systém je určitě umí, ale softwarově to někdo prostě nedotáhl...

Odkaz ke komentáři

Jen pro zajímavost, tentýž koncern AssaAbloy (do kterého dávno patří FAB) dávno umí i lepší mobilní aplikace, pochopitelně včetně logů, dálkového ovládání přes AppleWatch a dalších fíčur. Obslužný software pro FAB ENTR mi svým nepovedeným UI designem a funkční impotencí (hlavně aby se hodně klikalo a gestovalo - co na tom že to trvá věčnost) nápadně připomíná podobně pitomý software pro WD MyCloud Home. Kdo ví, třeba obě korporace využily služeb téhož Inda...  :thumbsdown_anim:

Odkaz ke komentáři

Mne se u toho Nuki libi to, ze to v nejhorsim otevres klicem, kterej muzes mit schovanej nekde jinde a hlavne zvenku neni videt, ze tam neco takovyho mas. Mit nekde zvenku dveri klavesnici je fajn pro kancl, ale podle me ne uplne idealni do bytu. Ale treba to zas bude mit jiny nevyhody oproti tem ostatnim systemum.

Odkaz ke komentáři

2Maxmilian: Na vložkách ENTR taky zvenku absolutně nic vidět není - prostě normální FABka, akorát zevnitř na ní máš místo dírky festovní osazení pro rukou otočnej udělátor (s motorkem uvnitř). K otevírání zvenku k tomu vyfasuješ standardní bezpečnostní klíče (třída IV), mechanickou část od FABu rozhodně nepovažuju za shit. Horší už je to s pajšlem toho plastového přívěšku s "elektrickou výzbrojí": celé to dost smrdí Čínou, motorek s planetovkou dělají v noci překvapivý kravál, nabíječka s MicroUSB konektorem ve kterém je 12(!) voltů by patřila spíš do vlákna humor. Některým šroubům jsem při první montáži musel pomoct pilníkem aby se to za chodu nezasekávalo - prostě takové malé zámečnické "dodělej si sám", za desítku na pultě v českých...  <_<

Odkazované rakouské nuki.io mi přijde koncepčně identické s ENTRem, k dokoupení je navíc jen ten "internetový bridge" (funkčně obdoba Tomem zmiňovaného Jablotronu). Vše je taky založené na Bluetooth (dle olbřímí velikosti dálkáče tipuju že objednávali u téhož číňana jako AssaAbloy), vložky s klíči jsou taky příplatkové - přičemž zde nemáš jistotu že stávající klíč Ti bude do hlavice pasovat a že se po pár týdnech viklání vevnitř nezlomí. A aby software nebyl horší než od FAB, to se asi moc snažit nemuseli. Mimochodem, inzerovaná frikulínský fíčura "Auto Unlock" mi přijde poněkud problematická: při představě že děcko někde ztratí mobil tento "nepoctivému nálezci" poslouží stejně jako ztracený klíč - s drobným rozdílem že dveří se díky aplikaci trvale tikající a komunikující na pozadí nemusí ani dotknout...  :thumbsdown_anim:

Odkaz ke komentáři

Tady je podle mě káměn úrazu toho systému Nuki. Dlouho mi trvalo, než jsem našel obrázek toho zařízení zezadu...

Ten motorek tam má díru jako kráva, aby mohl otáčet libovolným klíčem, ale to je přesně to špatný. Je tam ohromná vůle, která se po tisících použití musí projevit.

post-17600-0-98796800-1517379175_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

• po měsících...
  • po měsících...

včéra jsem šel kolem nějakýho apple shopu a napadlo mě, že si nechám vyměnit ochranné sklo na telefonu ....... jak to tam ten týpek měnil, tak jsem bloumal po krámě o objevil "chytrou" zásuvku ..... tak sem jí koupil, když už sem tam byl ..... TVL já dneska proposlouchal 4 koruny  :lol2: ...... to sou děsný kraviny na tom světě

IMG-2224.png

Odkaz ke komentáři

Momentálně tak, přemýšlím o nějakém takovém řešením. Ale potřeboval bych mít časovač a pokud možno dálkové ovládání na vodu plyn. Nepoužíváte někdo nějaké takové řešení? Zatím jsem našel jen něco na Alze.

Odkaz ke komentáři

2VasekN: Řešení pro ovládání ventilů samozřejmě existují (a zrovna u Zeleného ZMRDA bych je určitě nehledal) - ale opravdu Ti připadá dálkové odstavování přívodů jako rozumný nápad? Odpojením plynu spácháš akorát chybu na kotli (který pak po obnovení přívodu nezapne = "kolosální békovina"), kombinaci se zaškrcením vody bych pak řadil rovnou do kategorie "pokus o sebevraždu". Uvědom si že slušná zařízení mají (dostatečně spolehlivé a jištěné) ventily vlastní, zatímco záplatování starých nebezpečných krámů hračkama pro "domácí automatizaci" (viz různé  "cloud-based detektory prdíků", nezabezpečeně komunikující se serverem někde za velkým čínským firewallem) je něco jako zkratka do pekla.  

Při dodržení možnosti "záložního ručního provozu" si doma lajznu zámky přes mobil/BT, automatizované/časované HUE osvětlení přes trvale běžící ZigBee, lokální IFTTT hračky jako větrání, krmení rybiček, termostaty, spotřební a bílá elektronika (u dražších modelů to tam výrobci rvou bez ptaní, viz smartTV nebo krámy od Miele). Ale zrovna u obecných přívodů vody/plynu/elektriky bych se jakémukoliv "časování" velkým obloukem vyhnul, protože jediné akceptovatelné "dálkové ovládání" mají už teď hasiči z venku na baráku.

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři

Já to potřebuju do provozovny. U plynu ani tak ne. Tam bych to bral jedině pokud by to umělo fungovat s nějakým detektorem úniku, ale voda tam přemýšlím o časování přímo na uzávěru. Nechci nějaké cloud řešení. Voda je jednak docela zásadní položka. A pak pokud by to ruplo zrovna když není nikdo u toho může mi to způsobit dost zásadní škody. Proto by pro mne bylo idelani dát tam časování které bude plus třeba hodina korespondovat s provozem. Už mi tady voda dvakrát praskla a naštěstí jsem byl pokaždé u toho. Samozřejmě sledování stavu a ovládání na dálku by byl dobrej bonus. Např. pokud by to detekovalo průtok vody v mnou označené hodiny jako havárie a umělo by to uzávěr samo zavřít bylo by to úplně idelani.

Odkaz ke komentáři

Já teda zrovna přívod vody do baráku mám ovládanej elektronicky. Když odcházím z domu tak zabouchnu dveře, automaticky se zamknou, spustí se alarm a zavře voda do baráku... Nic sebevražednýho na tom nevidím...

Přesně něco takového bych potřeboval! :-) Funguje to i bez kabelů? Můžeš mi poslat nějaký odkaz? :-)

Upraveno uživatelem VasekN
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...