Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 333
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Populární příspěvky

MiCRA

Vrtat s příklepem do zdi pod přesným úhlem fakt nelze, s amatérským vybavením. Možná nějaká profi mašina s přesným vedením, vážící tunu. Ten držák není špatná věc na práci s dřevem, nebo na ponku, a nebo pro kolmé vrtání do zdi - díky. Americkej: s dlouhým vidiákem jsem vrtal stovky otvorů pro talířové narážecí hmoždinky v zateplení, a tam v případě průměru vrtáku pod 12 mm nelze o přesném vedení vůbec mluvit (při vrtání z ruky). Orol: to je taky zajímavá možnost, děkuji. Otázkou je, jak by samotný spoj ukazatele a ukotvení s metrickým závitem vypadal a zda by nedošlo k malému posunutí paty polosu. Ale to je řešitelné. Zařazuji mezi aktuální varianty :)

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Spoj může vypadat různě. Nejjednosušší je, když polus na konci "rozklepeš" a provrtáš a ohneš. Pak to jen přichytíš maticí.

Složitější, ale velice dekorativní by byla např. koule se dvěma otvory. Jendou tou dírou to dáš na zeď a do druhé zašroubuješ polus.

Pěkný by byl i kužel. V ose otvor pro montáž na zeď, kolmo na plášť otvor pro polus ...

;)

Odkaz ke komentáři

Člověče, to není vůbec špatná idea. Ten spojovací kus, ať už koule nebo kužel, by se totiž mohl vrtat v nástrojárn? v naprosto přesném úhlu. To by ušetřilo spoustu trápení. Otázkou zůstává, zda by spojovací kus jako plastický prvek na ciferníku nevrhal nežádoucí stín. Co sem si tak prohlížel různé obrázky, nejvíc čitelné byly hodiny s jednoduchým polosem vetknutým do fasády - jakmile tam byly podp?ry, řet?zy apod., už bylo na cifru zbytečn? moc stínů. Ale předpokládám, že pokud by se jednalo o co možná nejmenší objekt, rušivý stín by nevrhal. Dobrý!

Edit: asi nejjednodušší by byla polokoule, s otvorem pro polos vyvrtaném v přesném úhlu, která by svou plochou přiléhala k fasádě.

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři

Jedny hodiny co jsem potkal po cestě, čas fotky dnes 9:35, takže dobře seřízené :)

jsou na obecní zvonici a jsou z roku 1938.

a jedny rozbitý, na měšťanském domě, nedohledán zatím původ / rok, ale jsou rozhodně špatně,

tedy důkaz že to jde udělat blbě - čas fota je 10:14 dnes a podle slunečního svitu dole skrz průchod

do dvora jde vidět že na tuto stěnu slunce nesvítí, teda bude svítit, ale tipuju až tak v 11 nejdřív,

celé je to divné

Odkaz ke komentáři

Jak to tak čtu, jdu spravovat omítku na jižním štítu, kde se s hodinami do budoucna počítá. :-)

Technické dotazy z praxe: Jak provést samotnou malbu? Pouze barvou na omítku? Existuje nějaká doporučená omítka, aby to vydrželo? Z čeho udělat polos? Jednu dobu se mi líbil takový stáčený prut betonářské oceli...

Upraveno uživatelem Wanderer
Odkaz ke komentáři

...a jedny rozbitý, na měšťanském domě, nedohledán zatím původ / rok, ale jsou rozhodně špatně,

tedy důkaz že to jde udělat blbě - čas fota je 10:14 dnes a podle slunečního svitu dole skrz průchod

do dvora jde vidět že na tuto stěnu slunce nesvítí, teda bude svítit, ale tipuju až tak v 11 nejdřív,

celé je to divné

No jo, když tam chodíš v blbý čas :D

Ale je to divné. Kdyby tam byly popsané hodiny od těch cca 11, tak proč né,

ale od osmi???

Leda, že se mu pootočil barák ;)

Upraveno uživatelem orol
Odkaz ke komentáři

Pánové, já nevím, jestli to sem mám vůbec napsat, po to všem... ale dneska jsem si dělal nějaký zkoušky a sluneční hodiny na baráku asi nebudou, nebo budou na jiném místě než jsem plánoval... ten metrový přesah střechy totiž docela škodí, během vrcholného léta se původně zamýšlený plac pro hodiny dostává do stínu už kolem druhé hodiny odpolední. V zimě je to pohoda, to mají hodiny velký rozsah a střecha nevadí. Jsem z toho docela zpruzelej, hlavně kvůli tomu, že jsem si toho nevšiml před zakládáním vlákna a otravováním zkušenějších kolegů...

Odkaz ke komentáři

.. ten metrový přesah střechy totiž docela škodí ...V zimě je to pohoda, to mají hodiny velký rozsah a střecha nevadí...

Jsem se normálně v noci vzbudil, protože jsem dostal nápad: žádnej polos tam nebudeš mít, nic řešit nemusíš, jak ho pod přesným uhlem navrtáš do zdi. Střecha to bude, co Ti bude ukazovat čas. Normálně na kraj střechy dáš "zobáček" a je to. A hodiny budou přes celou fasádu. Kdo to spočte a nakreslí nevím, ale originál to bude :)

Odkaz ke komentáři

Jsem moc rád, že nejsem sám, koho v noci napadají geniální nápady :D

Aktuálně je to tak, že v půl čtvrté je celá jihojihojihovýchodní fasáda díky velkému přesahu střechy ve stínu a okraj střechy je dokonce kousek na chodníku pod stěnou, tak ledaže bych hodiny nakreslil na celou fasádu a čáry protáhnul až na betonový chodník :) jak tohle vyřešit decentně opravdu nevím. Fakt nechápu, že jsem si toho dřív nevšimnul, během podzimu, zimy a jara tam sluníčko hezky jde.. a dopoledne celoročně. Nakonec udělám zimní hodiny se zimním časem a bude to, z jsem se do té představy slunečních hodin příliš zamiloval...

Odkaz ke komentáři

Mám to stejné.

Orientaci domu mám čistý jih, tzn. štíty východ a západ a přesah střechy mi stíní v létě okna...

Takže si je můžu namalovat tak na chodník, kdybych nějaký měl....

Jediná možnost pro mě je https://www.google.cz/search?q=stojac%C3%AD+slune%C4%8Dn%C3%AD+hodiny&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjvmY2azIDVAhWCMhoKHbIDDmIQsAQIJQ&biw=1920&bih=916

Odkaz ke komentáři

O tom jsem taky přemýšlel, ale esteticky by to bylo peklo (vypadalo by to jak báze pro basketbalový koš...), bezpečnostn? při silném větru taky (deska s cifernikem by visela na 20 cm úzkém okraji valbové střechy) a navíc by hodiny byly příliš vysoko. Njn. Zkusím to nějak vymyslet, ale je to na dýl.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...