Wanderer Odesláno 8. září 2017 Nahlásit Odesláno 8. září 2017 Chlapi, já to budu malovat štětečkem na omítku, takže s těma fontama to tak horké nebude. :-) Vím, že jeden čas by byl lepší, ale chci aby to bylo jasné komukoliv, bez dlouhého vysvětlování. Barvy budou asi lepší, než california dial.Nějaké návrhy mám, už se to docela rýsuje, budu řešit spíš to, kde budou končit ukazatele, kde budou číslice apod. a hlavně, jak to namalovat, abych to nezmrvil. Obdélník bez horních rohů, rozměry 1,2 m x 0,6 m, délka polosu 20 cm.
tommas4 Odesláno 8. září 2017 Nahlásit Odesláno 8. září 2017 Tak jak to namalovat - šablonu, podle ní si vše tužkou vyznačíš na fasádu 1:1 a potom je to jak výtvarná výchova, od světlých barev k tmavým, tenký štetec na detaily linky okraje a silnější na plochy, správně naředěnou barvu a nezapomenout to celé napenetrovat ať se ti ti neoloupe.
Wanderer Odesláno 8. září 2017 Nahlásit Odesláno 8. září 2017 (upraveno) Ukončení střechy opraveno, našpricováno, zítra jdeme omítat. Jinak díky za poznámku, na penetraci bych zapomněl. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 8. září 2017 uživatelem Wanderer
Wanderer Odesláno 9. září 2017 Nahlásit Odesláno 9. září 2017 Tak jsem začal rozměřovat a vypadá to buď na obdélník, případně by šel i lichoběžník. Jaký na to máte názor?
Americkej Odesláno 9. září 2017 Nahlásit Odesláno 9. září 2017 Mně by se víc líbil lichoběžník, i pro tu asymetrii štítu.
Wanderer Odesláno 9. září 2017 Nahlásit Odesláno 9. září 2017 Tak jsme pokročili a nakonec to dopadlo takhle. Myslím, že asi možnost největší plochy. Vyloženě se těším, až začnu malovat. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Wanderer Odesláno 10. září 2017 Nahlásit Odesláno 10. září 2017 (upraveno) Pánové, potřeboval bych poradit s určením azimutu stěny. Odměřil jsem to nejprve z letecké fotografie (z map a google) a vyšel mi poměrně stejný úhel. Pak jsem provedl několik měření úhlu stínu v různou denní dobu. Tu jsem zadal do tohoto programuhttp://mail.astrohk.cz/~mira/shc/shc.php?type=ephem&lang=cz&phi=50%3A00%3A00&lambda=16%3A30%3A00 kde bych měl zjistit aktuální azimut slunce v daný čas a datum. Když tam svoje měření zadám, tak mi úhel stěny vychází při různých měřeních s rozdílem až 15°. Vzhledem k tomu, že největší rozdíl je mezi dopoledním a podvečerním měřením, tak to asi počítám blbě. V podstatě ani pořádně nevím, zda brát hodnotu AZ nebo HA. Metodou vrženého stínu bych to nezměřil vůbec, vzhledem k tomu, že na střeše je přece jen malý převis a ani nevím, jak bych tam ráno na východ slunce lezl, abych to měl v zákrytu. Je někdo, kdo by mi s tím mohl poradit? Je ještě jiná metoda jak určit úhel stěny? Nerad bych začal něco kreslit, co bude ukazovat nepřesně. Momentálně bych rád nainstaloval polos, ale nevím ten úhel. Díky předem. Upraveno 10. září 2017 uživatelem Wanderer
geometr Odesláno 10. září 2017 Nahlásit Odesláno 10. září 2017 (upraveno) Po pravdě změřit azimut pro Tvůj účel není zrovna jednoduchá disciplína a vyžaduje znalosti geodetické astronomie / kosmické geodézie a konkrétní přístrojové a sw (tabulkové) vybavení. Z ortofoto map, satelitních google map a podobných to rozhodně určit nelze, uvědom si, že mapa je obraz zemského povrchu (a objektů na něm) převedený z poměrně složitého tvaru Země do roviny, což s sebou nese deformace délek, úhlů, ploch v závislosti na použitém kartografickém zobrazení. Něco málo je o tom pro představu zde (na konci): http://fast.darmy.net/opory%20-%20IV%20nMgr/HE01_M02-Geodetick%C3%A1%20astronomie.pdfTady by taky něco mohlo být (hlavně ohledně souřadnicových systémů): http://sajri.astronomy.cz/astronavigace/zaklady_astronavigace.pdfZ tohohle by sis taky něco mohl odnést: http://www.profesis.cz/files//dokumpdf/tp1.8.2/tp1.8.2_kap4.pdf Jen jsem to všechno prolít, ale najít se toho dá dost. Ale to už jsme tu snad trochu rozebírali, pokud se to nedá, nebo není ve Tvých schopnostech to změřit exaktně, bude to potřeba asi udělat empiricky. Nebo si na to pozvat někoho, kdo to umí zaměřit, je ovšem otázka, jestli se to vyplatí, protože to opravdu není jednoduché. Upraveno 10. září 2017 uživatelem geometr
geometr Odesláno 10. září 2017 Nahlásit Odesláno 10. září 2017 Nebo to ještě určit - spočítat zprostředkovaně, jaksi po zpátku ze souřadnic bodů stěny, které geodeticky určit (zaměřit) není složité, např. WGS-84. K tomu by byl potřeba geodet, kterej to umí změřit (to by snad měl umět každej, kdo má na to vybavení) a hlavně spočítat, což je složitější, nicméně určitě to lze.
Wanderer Odesláno 10. září 2017 Nahlásit Odesláno 10. září 2017 (upraveno) Díky. Hmm, koukám, že to bude složitější, než jsem myslel. Ty souřadnice stěny mě taky napadly...Zkusím změřit úhel při pravém poledni. No minimálně je tu pro mě další inspirace, kterou bych zvládl, zkusím změřit i tu Polárku. Ještě přidám nějaký odkaz, na co jsem narazil: http://sirrah.troja.mff.cuni.cz/~puda/ulohy/dipl_pp/03.htmhttp://www.zsmalin.cz/dokumenty/ucene_pojednani.pdf Upraveno 10. září 2017 uživatelem Wanderer
orol Odesláno 11. září 2017 Nahlásit Odesláno 11. září 2017 Jestli znáš souřadnice stěny (zejména délku), tak si vypočti, kdy pro ni kulminuje slunce. To bude poledne místního středního slunečního času. Podle datumu proveď korekci na místní pravý sluneční čas a v tento okamžik bude slunce přesně na jihu.
Wanderer Odesláno 11. září 2017 Nahlásit Odesláno 11. září 2017 Přidám odkaz na pozici měsíce a slunce.http://kalendar.beda.cz/slunce-a-mesic-prave-ted Pustím se do měření podle pravého poledne a tu polárku změřím taky. Už mám vymyšleno pravítko, jak na to. Výhoda je, že z rohu štítu by na polárku mělo být vidět, což na všech stěnách praktikovat nelze.
orol Odesláno 11. září 2017 Nahlásit Odesláno 11. září 2017 Blíží se rovnodennost a to je ten pravý termín pro měření. Jenom si musíš objdenat počasí Polárku bych nechal na pokoji.
Wanderer Odesláno 11. září 2017 Nahlásit Odesláno 11. září 2017 Já astronom amatér? Nechat Polárku na pokoji? V žádném případě. Minimálně by mě zajímal rozdíl, způsob měření už mám vymyšlený. A když to v mém případě jde, bylo by škoda to nevyužít.Minulý týden se dalo měřit v pohodě, sluníčko svítilo, obávám se, že se s pracemi nepohnu, dokud se nevyjasní. Jsem rád, že mi to vyšlo kolem té rovnodennosti, ale za to může martar, ideálně vybral termín založení vlákna, včetně uzrání nápadu a přípravy.
geometr Odesláno 11. září 2017 Nahlásit Odesláno 11. září 2017 To měření pak musíš tady popsat, to bude zajímavý :-) Já zkoušel včera najít, jestli to někdo nepočítal z těch souřadnic (které lze poměrně jednoduše určit měřením v terénu), ale nic (nějakou alespoň podobnou úlohu někoho), z čeho by to šlo jednodušeji odvodit jsem nenašel a čas, abych si nad to sednul (a popravdě ani chuť momentálně) a spočítal to, resp. odvodil vztah pro azimut ze souřadnic jednoduše měřitelných v terénu, nemám.
Wanderer Odesláno 11. září 2017 Nahlásit Odesláno 11. září 2017 Pokud se tu neztrapním, tak vyfotím i svoje primitivní pomůcky. Důležité, aby to neukazovalo blbě. No a protože jsem opravdu astronom amatér, tak disponuju programem Stellarium, které mám nastavené na svoje domácí souřadnice a tam se poloha slunce a pravého poledne dá taky dobře určit.
Wanderer Odesláno 15. září 2017 Nahlásit Odesláno 15. září 2017 Tak konečně po týdnu bylo možné dva dny měřit. Akorát je to trochu čekání, jestli v pravé poledne odejde mrak, tak jsem to mezitím cvaknul. A teprve, když si to člověk rozkreslí, tak zjistí, jaký je to na nebi cvrkot a jaký rozdíl polohy stínu dělá pět minut. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
martar Odesláno 15. září 2017 Nahlásit Odesláno 15. září 2017 Hlavně ten zaměřovací pult pak nevyhazuj, rád ho koupím i s návodem...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se