orol Odesláno 23. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. září 2017 S kůží? Snad s hodinama To musí vyřešit designem, aby bylo jasno, že jdou přesně. Kdyby tam byly jen čárky pro každou hodinu, tak jo, ať to ukazuje SEČ.Když tam bude kalendář a možná i analemma, tak už se lidi budou ptát na ty čáry a pakse dá vysvětlilt i "špatný čas". Nakonec tam může být místo motta rovnice pro přepočet na UTC Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 23. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. září 2017 No, mám tužkou rozkresleno a není to žádná sranda. Bez šablon to bude hodně složité, ne-li nemožné. Začínám se přiklánět k jednoduššímu stylu. Analemma nebude, kalendář asi zredukuju, čas bude SEČ. S mottem jsem nepočítal od začátku a rovnice při té výšce a velikosti by byla dost nečitelná.Zkusil jsem si štětcem monogram, abych si to ošahal a drbu se na hlavě jak pokračovat. K letopočtu jsem se nedostal, začalo pršet.Fakt nevím. Říkám si radši solidně namalované minimum, jak zfušované složité obrazce. Dokreslovat se dá... Už tím, že to tady píšu v průběhu realizace, jsem si na sebe upletl bič. Takhle jsem si mohl v klidu udělat hodiny a když by se povedly, tak tady honit machra a když ne, tak bych sem vůbec nepsal. :-) Ale najdu tady inspiraci, tak mi to v realizaci pomáhá. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
geometr Odesláno 23. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. září 2017 V jednoduchosti je krása. Jednoduché, zřetelné (čitelné) myslím splní dokonale svůj účel.Ad čas: Slunce bude vždycky ukazovat pravý sluneční čas. Když uděláš dobře stupnici pro místní střední sluneční čas, budou ty hodiny dobře ukazovat stejně jen 4x za rok, takže poznámkám neznalých hnidopichů, kteří budou detailně zkoumat polohu vrženého stínu, že jdou blbě, stejné neujdeš. Ovšem budeš moci uplatňovat dvakrát za rok akademickou čtvrthodinku, jednou z toho u zpoždění :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 23. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. září 2017 Jak jsem dneska ráno pokračoval v kreslení, tak nějakou dobu svítilo slunce. Tak jsem to kontroloval s hodinkama. První co mě napadlo, že jsem vůl a mám ten polos blbě. Tak jsem ho chtěl přihýbat. Pak mi došlo, že pravý místní čas je vůči hodinkám posunutý. Ale co mě zase potěšilo, že ta špička stínu běžela po přímce rovnodennosti relativně přesně. :-) Předpokládám, že ty moje poznatky někdo v budoucnu využije a taky se do nečeho pustí. Tak přidám další, polos dělejte co nejtenčí. Ta osmička kulatina se na té zdi tak nějak rozplizne. Když vezmu, že jsem měl nachystanou desítku... Orol: Nebyla by fotka těch tvých hodin? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
orol Odesláno 23. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. září 2017 Tohle jsem měl na zahrade: Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 24. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. září 2017 (upraveno) To vypadá pěkně. Něco takového na zahradě taky zkusím, akorát na svislo. Taková konzultace. Mám to nakreslit pouze černobíle nebo přidat barvy? Původně jsem uvažoval o červených číslech pro letní čas a modrých pro zimní, ale teď si říkám jestli to neudělat jenom černobíle. Upraveno 24. září 2017 uživatelem Wanderer Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
MíraMíra Odesláno 24. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. září 2017 WOW, tohle vlákno jsem nějak přehlížel, ale vidím, že jsem udělal chybu.Super záležitost!Klobouček všem stavitelům. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 24. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. září 2017 (upraveno) Já bych v tvém případě volil jednobarevné provedení v kontrastní barvě, ne nutně černé - pokud máš na domě něco barevného (sokl, podbití, rámy oken, krytinu apod..), dá se použít stejná barva, nebo podobná barva v tmavším tónu. Umím si představit černou, tmavě cihlovou, tmavě rudou, tmavě modrou, hnědou... Vícebarevná verze hodin mi přijde fajn někam do středomoří nebo na Hanácko na chaloupku s malovanejma futrama. Upraveno 24. září 2017 uživatelem martar Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 24. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. září 2017 Díky za názor. Sokl doma máme, ale jeho barva se v průběhu let měnila (dělal se vždy když se bílilo). Držím se tmavě modré, ale býval i hnědý, jednou snad i zelený a když byla bída, tak se barvilo vápno sazema z komína. Maluju černou a další barvy přidávat nebudu. Letní čas menšími čísly, zimní většími. Momentálně jsem v téhle fázi a bez slunce se nehnu. Musím si to zkontrolovat, jak "chodí stroj". Tohle se dá ještě vygumovat, barvu bych už nerad odstraňoval. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 24. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. září 2017 To JB 20 17 už je barvou, chápu to správně? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 24. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. září 2017 Jojo, to je už barvou. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Murphy97 Odesláno 24. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. září 2017 Tak to je frajerina. Tohle obdivuju a tesim se na vysledek. Chronomagorstvi dotazene k dokonalosti. Pecka! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 26. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. září 2017 Hledal jsem teda něco jiného, ale narazil jsem na jedny zajímavé hodiny na klášteře v Milevsku a na jednu renovaci hodin. Akorát nevím, jak to mají v tom Milevsku s ukazatelem. http://www.mala-velen.estranky.cz/fotoalbum/kostel/rekonstrukce-slunecnich-hodin-v-jedlce/ Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
orol Odesláno 26. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. září 2017 Milevské hodiny budou na severo-východní stěne a ukazatelem může být ta mrňavá tyčka,co trčí v levém horním rohu hodin.Líbí se mi na nich půlhodiny (8.30 a 9.30). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 26. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. září 2017 Aha, ona tam fakt je. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 28. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. září 2017 (upraveno) Chlapi, tak já bych byl hotov. Dneska se konečně udělalo krásně, tak jsem to v pravé místní poledne ještě přeměřil a pustil jsem se do toho. Výsledek posuďte sami. Přesnost chodu a postup z fotek, podotýkám, že touhle dobou už by se měly předcházet. Důležitá je ta poloha pravého poledne. Syn si chtěl napsat jednu čtrnáctku, tak si to taky zkusil. Myslím, že už není třeba už žádné další křivky dokreslovat a asi to tak nechám. Za nějaký rok, až si ověřím chod, bych tak ještě doplnil ty body zavrtáním mosazi nebo něčím takovým. Našel jsem doma taky jedny přenosné, co jsem si dělal jako kluk. Ještě dodělám dole to ukončení střechy (nakonec oplechováním), ale to už je stavařina. Tímto bych vám chtěl poděkovat za konzultace, názory a podněty, opravdu mi to pomohlo. No a přes zimu se pustím do dalších. Menších, ale složitějších. Místo už mám na zahradě vyhlídnuté. Upraveno 28. září 2017 uživatelem Wanderer Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 28. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. září 2017 (upraveno) Dobrá práce! Při letmém pohledu člověka malinko ruší nodus, plete se se stínem. Neuvažoval jsi o tom, že bys tyčku nabarvil stejnou barvou jako fasádu? Pak by možná stín byl výraznější, resp tyčka míň nápadná proti pozadí, a čitelnost by se ještě zlepšila. Upraveno 28. září 2017 uživatelem martar Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 28. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. září 2017 Zapřemýšlím o tom. ;-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Harwey Odesláno 28. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. září 2017 Parada! Klobuk dole, obdivujem takychto sikovnich ludi! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
geometr Odesláno 28. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. září 2017 Dobrá práce! Při letmém pohledu člověka malinko ruší nodus, plete se se stínem. Neuvažoval jsi o tom, že bys tyčku nabarvil stejnou barvou jako fasádu? Pak by možná stín byl výraznější, resp tyčka míň nápadná proti pozadí, a čitelnost by se ještě zlepšila.To jak to vidíš jenom ve 2D na tý fotce, ve skutečnosti se to tak jevit nebude. Mně se to líbí moc, myslím, že na tohle stavení se ta podoba hodin hodí parádně. Jen by možná bylo pěkný, kdyby ty čísla byly natočený podél čar hodin místo svisle. Ale to je věc názoru a na fotce to opravdu vypadá jinak než ve skutečnosti, kde to bude parádní.Moc pěknej počin, opravdu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se